Pastabos:
1. Jeigu norite šį kepsnį iškepti didesnei kompanijai: 2 kg. mėsos kepimo laikas pirmam etape (prieš įdedant bulves) - 3 valandos, bet rekomenduoju po 2 valandų patikrinti, nes šis paruošimo būdas labiau sąlygotas gabalo storio negu dydžio. Taip pat, turėkite omeny, kad reikia atitinkamai padidinti daržovių bei sultinio kiekį (mėsa turi būti dalinai apsemta). Iš esmės, visą daržovių kiekį galite reguliuoti pagal save.
2. Jeigu nenorite naudoti vyno, atitinkamai padidinkite jautienos sultinio kiekį, nors 99% alkoholio kepimo metu išgaruos. Vyną rekomenduočiau rinktis sodresnio skonio, puikiai tiks Merlot, Cabernet Sauvignon ar panašūs. Labai brangaus tikrai nereikia, tačiau rinkitės tokį, kurį galėtumėte naudoti ne tik padažui, bet ir įsipilti į taurę.
3. Jautienos sultiniui naudokite ekologišką kubelį, mano nuomone, geras naminis sultinys čia nereikalingas, jį pasilikite sriubai. Skonio padažui užtektinai suteiks mėsa, daržovės bei prieskoniai.
4. Džiovintų prieskonių sąrašas nėra griežtas, jį galite keisti kitais: puikiai tiks raudonėlis, bazilikas ar Provanso žolelių mišinys.
Sultingas sprandinės kepsnys orkaitėje
Gyvenimas – dalykas įdomus ir nenuspėjamas. Planuoji, ieškai įdėjų ir įkvėpimo, originalumo, darai, stengiesi ir… ilgainiui paaiškėja, kad originalūs kulinariniai virsmai ar deriniai mažai kam įdomūs. Na, bent jau statistikos ataskaitos taip byloja. O aš dar neturiu argumentų ir kantrybės ginčytis su dirbtiniu protu. Tai va šis protas man sako, kad skaitomiausi įrašai 2017m. yra … apie tai, kaip pasidaryti pikantiškų salotų su naminiu majonezu ir apie tai, kaip išsikepti karką. Beje, karka populiarumu lenkia pikantiškas. Et… išdykėliai lankytojai 🙂 Ką gi, jūs esate mano įkvėpimas, dėl jūsų stengiuosi. Ir kadangi „karka valdo” – šekit dar vieną kiaulės šmotą orkaitėje. Ir ne šiaip eilinį, o tokį, kuris nuraus stogą ilgam. Sultingas sprandinės kepsnys orkaitėje, kuris pamaitins vieną žmogų arba visą kompaniją priklausomai nuo jūsų poreikio. Pagaminamas labai paprastai, pavyks visada – svarbu turėti kantrybės.
Vaizdas, aromatas, skonis – viskas yra taip gerai, kaip gali būti per geriausias metų šventes. Todėl jeigu einate iš proto „ką padaryt per Kalėdas” – kepkit šį kepsnį. Ramiai iš anksto užmarinuosite, ryte pašausit į orkaitę ir kol mėsa slow-cook’insis galėsite neskubant papuošti stalą ir atvėsinti vyną. Laiko be streso užteks viskam ir nereikės praleisti pusdienio virtuvėje.
Kepsnys labai sultingas, todėl papildomai jokio padažo nereikės. Garnyrui tiks virtos ir paskrudintos bulvytės, bulvių košė, raugintos ir marinuotos daržovės. Iš gėrimų, jeigu alus – būtinai tamsus ir turtingas skoniu, jeigu vynas – raudonas, gausus taninų, gal net brandintas ąžuolo statinėse.
Ir jeigu kartais taip nutiktų, kad šio kepsnio liktų dar kitai dienai – jis nuostabiai gardus ir šaltas, kaip šaltas užkandis, mėsiukas ant sumuštinio ar priedas šiupininei sriubai.
Būtinai išbandykite šį kepsnį ir labai gali būti, kad jis taps jūsų „firminiu” patiekalu. Patiekalu, kuris nepalinks abejingu nei vieno valgytojo.

Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnų padažu: jūs tikrai neatsispirsite šiam skoniui
„Tobulas kepsnys savaitgalio vakarienei ar šventiniam stalui! Paprasti bei nebrangūs produktai, jokių ypatingų įgūdžių ir minimaliai pastangų, o rezultatas – fantastiško skonio, burnoje tirpstanti, sultinga mėsytė“, – rašo maisto tinklaraštininkė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja Vaida Bernatavičienė.
Šaltinis:Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu / Vaidos Bernatavičienės nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 5 Maistas Svogūnai Patiekalai Kepsniai Receptai„Pagrindinis šio recepto privalumas – jis visuomet pavyksta ir galimybių suklysti beveik nėra. Todėl, net jeigu niekuomet nekepėte mėsos kepsnio viename gabale ir baiminotės, kad tai pernelyg sudėtinga, šis sprandinės kepsnys yra tai, nuo ko verta pradėti. Juk kaip smagu svečiams patiekti didžiulį ir sultingą mėsos šmotą, kurį ruošiant užtrukote tiek nedaug. Nors esu beveik tikra, kad daugelis galvos, jog sugaišote pusę dienos šiai puotai.
Keletas patarimų prieš gaminant: mėsą kepsniui rinkitės riebesnę, nes lėtai kepdami riebaliukai pasiskirstys tarp skaidulų ir iškepusi sprandinė bus itin sultinga. Indas reikalingas kepimui turi būti su dangčiu ir geriausiai storasienis, ketaus, kad skystis neišgaruotų per greitai. Bet jeigu tokio neturite, naudokite gilesnę skardelę, o prieš pašaunant į orkaitę labai sandariai ir keliais sluoksniais uždenkite folija.
Taip pat pasirinkite atitinkamo dydžio indą, kad sprandinė turėtų pakankamai laisvos vietos ir nesiliestų prie kraštų. Jeigu kepsnį gaminsite didesniam žmonių skaičiui ir dvigubinsite mėsos kiekį, tuomet orkaitėje kepkite ne 2,5 valandos, o 3 ir tik tuomet tikrinkite mėsos minkštumą. Skysčių ir svogūnų kiekį palikite tokį patį, koks nurodytas recepte.
Priklausomai nuo indo storio ir sandarumo, skysčiai gali išgaruoti per greitai arba jų likti tiek pat. Todėl, jeigu skysčio neliko, į indą įpilkite verdančio vandens, nugramdykite visus prikepusius likučius ir paruoškite padažą. Jeigu sutrintas padažas gavosi per skystas, nuolat maišydami virkite jį ant vidutinės ugnies, kol bus norimos konsistencijos, tik sūdykite pačioj pabaigoj. Šiame receptui aš naudoju jautienos sultinį dėl gražesnės bei sodresnės padažo spalvos, bet galite rinktis vištienos ar daržovių.

Jautienos sprandinės kepsnys
Gaminimo režimas Įjunkite, kad menimo metu jūsų ekranas neužtamsėtų.Receptas: Pagrindiniai patiekalaiŽymos: daržovės, jautiena, jautienos sprandine, kepsnys, mėsaMėsą nuplaukite ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi, apriškite konditeriniu siūlu, tikrai nereikia stengtis to daryti tobulai, tiesiog, suformuokite vientisą gabalą. Aprišimas reikalingas, kad mėsa kepimo metu išlaikytų kesnio formą. Kepant be aprišimo skonis nenukentės, tik išvaizda, nes mėsa, griečiausiai, suskils į kelis gabalus. Mėsą gerai įtrinkite druska ir pipirais.
Pasiruoškite visas daržoves, bulves galite susipjaustyti ir vėliau, bet jeigu norite viską vienu metu, tuomet palikite jas dubenyje su šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų, kol jų prireiks.
Įkaitinkite orkaitę iki 150'C.Į puodą, kuriame kepsite, įpilkite aliejų ir įkaitinkite ant labai aukštos ugnies. Puodas turi būti su dangčiu ir geriau storasienis, sunkus, storu dugnu. Mėsą dėkite į įkaitintą aliejų ir stipriai apkepkite iš visų pusių, iki tamsaus rudumo. Tai turėtų užtrukti apie 7 minutes, tuomet atidėkite ant lėkštės.
Sumažinkite ugnį iki vidutinės aukštos. Į tą patį puodą suberkite svogūnus, česnakus ir apkepkite iki auksinės spalvos. Tuomet sudėkite morkas, salierus, džiovintus prieskonius ir pamaišydami kepkite dar kelias minutes. Supilkite vyną, virkite, kol skysčio liks dvigubai mažiau.
Miltus suberkite į puodelį ir užpilkite anksčiau pasiruoštu jautienos sultiniu (apie 150-200ml.), išmaišykite iki daugiau mažiau vientisos konsistencijos. Sultinį pilkite po truputį, nuolat maišydami, taip išvengsite miltų gumuliukų.
Į puodą su apkeptom daržovėm atgal įdėkite mėsą kartu supildami ir visas lėkštėje išsiskyrusias sultis. Supilkite sultinį, miltų mišinį ir viską užvirkite, mėsa turi būti beveik visa panirusi sultinyje, taigi jeigu reikia, išstumdykite daržoves į šonus. Šiame etape bulvių dėti nereikia! Dabar uždenkite puodą dangčiu ir šaukite į orkaitę. Jeigu Jūsų dangtis nėra sandarus, ant puodo patieskite kepimo popierių (didesnį gabalą nei paties puodo skersmuo) ir tik tuomet uždenkite dangčiu.

Jautienos sprandinės kepsnys
Sultinga burnoje tirpstanti mėsytė, daržovės ir fantastiškai skanus padažas – pilnavertė vakarienė viename puode! Įdėję labai nedaug pastangų ant stalo Jūs turėsite efektingai atrodantį kepsnį, dėl kurio nereikės skriausti savo piniginės. Šiam patiekalui naudojama jautienos sprandinė arba mentė. Kepsnio likučius, jeigu tokių bus, puikiai galima atšildyti kitą dieną. Na, o jeigu mėsos liko labai nedaug arba vien tik padažas (jis tikrai per skanus, kad būtų nepanaudotas antrą kartą), išimkite bulves ir supilkite viską ant išvirtų makaronų, pabarstykite tarkuotu parmezanu, kapotom petražolėm ir „voilà” dar viena puiki vakarienė ant Jūsų stalo.
Recepto šaltinis: www.recipetineats.com