Pastaruoju metu saldžiosios bulvės užvaldė mūsų namus. Jos tapo vienu mėgstamiausiu ne tik greitos vakarienės, bet ir tingių savaitgalio rytų patiekalu. Tai - sveikas ir gardus saldžių bulvių užkandis. Kepti batatai tinka tiek, kaip užkandis, tiek ir kaip garnyras.
Palyginus su paprastomis bulvėmis, saldžiosios bulvės turi daugiau naudingų maistinių medžiagų ir yra mažiau kaloringos. Jose gausu vitaminų A, C, B6, B5, E, kalio, mangano, kalcio, geležies, magnio, fosforo, cinko. Kadangi saldžiųjų bulvių odelėse taip pat yra daug naudingų medžiagų, jas patariama ruošti su odele.
Dietologai saldžiąsias bulves vertina kaip naudingą beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio šaltinį. Jeigu nusprendėte maitintis sveikai ir skaniai, tikriausiai geriausias produktas, kokį tik galite įtraukti į savo mitybos racioną (jeigu to, žinoma, dar nepadarėte), yra saldžiosios bulvės. Sveikos mitybos ekspertai iš viso pasaulio vieningai sutinka, kad saldžiosios bulvės - tikras supermaistas, jos dar vadinamos vitamino C bei ląstelienos bombomis ir bene geriausiu garnyru.
Pagrindinis receptas: orkaitėje keptos saldžiosios bulvės
Ingredientai:
- Saldžiųjų bulvių (1-2 bulvės žmogui)
- Aliejaus (alyvuogių, ryžių)
- Prieskonių (druska, Provanso žolelių mišinys ir pan.)
- Džiugo sūrio (nebūtina)
Paruošimas:
- Nuplaukite ir nusausinkite bulves.
- Perpjaukite bulves per pusę ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Apšlakstykite bulves aliejumi ir apibarstykite pasirinktais prieskoniais.
- Kepkite apie 30 min., iki 190°C įkaitintoje orkaitėje.
Traškios saldžiosios bulvės orkaitėje: receptas
Vis ieškau būdų, kaip iškepti tobulas bulvytes fri orkaitėje. Šis variantas vienas geriausių iš mano bandytų. Tikslas buvo, kad bulvytės fri būtų iš išorės traškios, o iš vidaus - minkštos. Štai jums puikus pagrindas improvizacijoms virtuvėje, nes su keptomis saldžiosiomis bulvėmis skanu praktiškai viskas.
Ingredientai:
- Saldžiosios bulvės
- Aliejus
- Kukurūzų krakmolas
- Česnako milteliai
- Maltos paprikos
- Druska
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Išklokite dvi kepimo skardas kepimo popieriumi.
- Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
- Mažame dubenėlyje išmaišykite kukurūzų krakmolą ir vandenį (kol kukurūzų krakmolas ištirps). Supilkite mišinį ant saldžių bulvių; įberkite česnako miltelių, maltos paprikos ir druskos.
- Tolygiai išdėstykite bulvių juosteles ant paruoštų dviejų kepimo skardų. Skardoje jos neturi liestis viena prie kitos.
- Kepkite 15 minučių (orkaitės viršutinėje ir apatinėje dalyje).
- Grąžinkite abi skardas į orkaitę (sukeisdami jų pozicijas vietomis).
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Papildomai pagardinkite česnako milteliais, malta paprika ir druska (pagal skonį).
Patarimai, kaip iškepti tobulas saldžiąsias bulves:
- Bulves supjaustyti vienodo storio šiaudeliais, nes kitu atveju jos keps skirtingai.
- Bulves išmirkyti šaltame vandenyje. O po to sumaišyti su bulvių krakmolu. Šis metodas tikrai veikia.
- Kepti su ventiliatoriaus funkcija.
- Svarbu bulvių neperkepti, nes tada jos bus kaip guminės.
Kitas receptas: Kepti batatai su prieskoniais
Ingredientai:
- Druska - 1 šaukštelis
- Malti juodieji pipirai - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Rūkytos arba saldžiosios paprikos milteliai - 1 arbatinis šaukštelis
- Aitriosios paprikos (čili) dribsniai - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Džiovintas česnakas - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Šviežias rozmarinas arba čiobrelis - šakelė
- Vorčesterio padažas - 2 valgomieji šaukštai
- Alyvuogių aliejus (galima naudoti ir saulėgražų ar rapsų aliejų) - 70-80 ml
Recepte nurodyti prieskoniai ir prieskoninės žolelės, tačiau šitaip kepant batatus galite naudoti savo mėgstamus prieskonius.
Gaminame:
- Batatus gerai nuplauname, supjaustome skiltelėmis ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Visus sumaišytus prieskonius ir prieskonines žoleles beriame ant batatų, pilame alyvyvuogių aliejų ir Vorčesterio padažą, viską išmaišome, kad batatų skiltelės apliptų prieskoniais.
- Skardą su batatais šauname į įkaitintą (200 laipsnių) orkaitę. Kepame 30-40 minučių.
Orkaitėje keptus batatus galima tiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.