Varškės pyragas su persikais - tai nuostabus desertas, kuris tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam šeimos vakarui. Tai vienas populiariausių naminių kepinių, kurį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Šis pyragas sujungia purią varškės masę, saldžiarūgščius persikus bei trapų pagrindą. Jo švelnus skonis ir subalansuotas saldumas puikiai dera su puodeliu kavos ar arbatos. Persikai suteikia desertui šviežumo ir vaisiškų natų, o varškė - lengvumo pojūtį.
Trumpai tariant, purentos varškės pyragas su persikais yra tobulas. Yra daug pyragų su varške, varškės pyragų receptų, bet, patikėkite, šis nurungs visus. Dėl skonio nesiginčijama, bet kartais nėra apie ką ginčytis.
Ingredientai
Šis varškės pyragas su persikais yra universalus ir lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus. Klasikinį varškės pyragą su persikais galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį ar sezoniškumą.
Tešlai:
- Miltai - 400 gramų
- Sviestas - 250 gramų
- Cukrus - 175 gramai
- Soda - 1 arbatinis šaukštelis
- Druska - 1 a. š.
Įdarui:
- Varškė - 500 gramų
- Kiaušiniai - 3 vienetai
- Cukrus - 175 gramai
- Vanilinis cukrus - 10 gramų
- Konservuoti persikai - 250 gramų
Gaminimo Eiga
- Tešlos paruošimas:
- Persijotus miltus išmaišykite su soda ir puse cukraus kiekio.
- Sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą (galima pakeisti margarinu).
- Viską ištrinkite pirštais iki nedidelių trupinėlių.
- Dėkite į šaldytuvą.
- Įdaro paruošimas:
- Atskirame indelyje išplakite kiaušinius, įmaišykite pertrintą varškę (galima naudoti kreminę varškytę, pyragas bus dar švelnesnis), likusį cukrų, vanilinį cukrų.
- Viską gerai išmaišykite, galite pertrinti blenderiu.
- Pyrago formavimas ir kepimas:
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, suberkite kiek daugiau nei pusę trupinių, juos vos paslėkite ranka.
- Supilkite varškės masę, ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus persikus.
- Užbarstykite likusius trupinius.
- Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
- Atvėsinimas ir patiekimas:
- Prieš pjaustant ir tiekiant palaukite, kol pyragas visiškai atvės.
Patarimai ir Gudrybės
- Renkantis varškę, labiausiai tinka riebi ir švelni - tokia suteikia pyragui kremiškumo.
- Jei norite ypatingai lygios tekstūros, visada rekomenduojama varškę pertrinti per sietelį ar susmulkinti su maisto smulkintuvu.
- Jeigu norite mažiau kaloringo deserto, dalį varškės galite pakeisti natūraliu jogurtu arba naudoti mažiau cukraus.
- Nekepkite pyrago per ilgai - kepant per aukštoje temperatūroje varškės masė gali susitraukti ir tapti sausa.
- Užbaikite kepimą vos centras stabilus, bet dar šiek tiek dreba.
Variacijos
Vietoje persikų puikiai tiks abrikosai, vyšnios, slyvos ar net kriaušės - tokiu atveju desertas kaskart įgaus naujų atspalvių. Pyragą galima puošti šviežiomis mėtomis, apibarstyti cukraus pudra ar patiekti su šlakeliu šilto vaisių padažo, ledų ar lengvos plakamos grietinėlės. Jei gaminate šventei, pyrago viršų galima apipilti želė - taip jis atrodys ypač dekoratyviai ir išliks sultingas.
Kitas receptas
Persikų ir purentos varškės pyragas
- 8-10 asm.
- Gaminimo laikas: 6 val.
Ingredientai:
- 400 g PAULUNS granolos su lazdynų riešutų kremu ir cinamonu
- 150 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 200 ml ŽEMAITIJOS pieno
- 70 g citrinų skonio želė
- 400 g ŽEMAITIJOS pusriebės varškės 9 % rieb.
- 200 ml ŽEMAITIJOS grietinėlės 36 % rieb.
- 3 šaukštų DANSUKKER auksaspalvio sirupo
- 6-7 persikų
Gaminimo eiga:
- PAULUNS granolą su lazdynų riešutų kremu ir cinamonu sutrinkite maisto smulkintuvu, sumaišykite su lydytu ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestu.
- Gautą granolos masę sudėkite į apvalią kepimo skardelę ir formuokite pagrindą su šonais. Kepkite orkaitėje 160 °C temp. apie 25-30 min. Iškepusį padą atvėsinkite.
- ŽEMAITIJOS pieną užvirkite ir sumaišykite su citrinų želė, maišykite, kol ištirps.
- ŽEMAITIJOS pusriebę varškę sutrinkite maisto smulkintuvu, sumaišykite su ŽEMAITIJOS grietinėle ir išplakite iki kreminės masės.
Pyragas su šokoladiniu trupininiu pagrindu, vaniline varškės mase ir konservuotais persikais
Ingredientai:
- Varškė - 500 gramų
- Miltai - 400 gramų
- Kiaušiniai - 3 vienetai
- Vanilinis cukrus - 10 gramų
- Sviestas - 250 gramų
- Soda - 1 arbatinis šaukštelis
- Konservuoti persikai - 250 gramų
- Cukrus - 350 gramų
Gaminimo eiga:
- Pagrindui skirtus miltus, cukrų, kakavos miltelius ir druską išmaišyti.
- Įtarkuoti šaltą sviestą ir peiliu kapoti, kol neliks sausų miltų.
- Sudėti grietinę, trynius ir tešlą išminkyti.
- Įdarui skirtus produktus (išskyrus persikus), sumaišyti iki vientisos masės.
- Kepimo formą iškloti 2/3 tešlos, padarant ir aukštus kraštus, įpilti truputį varškės masės, sudėti persikus ir užpilti likusia varške.
- Užtarkuoti tešla.
- Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
Varškės pyragas su persikais ir migdolais
Ingredientai:
- Miltai
- Sviestas
- Migdolų plokštelės
- Grietinė
- Varškė
- Cukrus
- Kiaušiniai
- Vanilinio pudingo milteliai
- Persikai
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį su tirpintu šiek tiek atvėsintu sviestu suberkite miltus, kepimo miltelius, trupintas migdolų plokšteles, sudėkite grietinę.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis - 1/3 ir 2/3 tešlos.
- Antrąja didesniąja tešlos dalimi tolygiai padenkite kepimo popieriumi išklotos kepimo formos dugną ir sieneles.
- Paruoškite įdarą. Varškę, cukrų, kiaušinius, grietinę ir vanilinio pudingo miltelius (ne paruoštą pudingą!) išsukite iki vientisos masės.
- Varškės kremą sukrėskite į kepimo formą ant persikų skiltelių.
- Iš šaldymo kameros išimkite antrąją tešlos dalį ir sutarkuokite ją burokine tarka.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Kelias minutes atvėsinkite praviroje orkaitėje, tuomet išimkite ir vėsinkite ant grotelių.