pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Grūdėtos Varškės Maistinė Vertė: Ką Svarbu Žinoti?

Varškė - tai pieno produktas, kuris yra plačiai vartojamas ir vertinamas dėl savo maistinės vertės. Šiame straipsnyje aptarsime grūdėtos varškės maistinę vertę, naudą sveikatai ir vartojimo rekomendacijas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad realios prekės išvaizda gali šiek tiek skirtis nuo esančios nuotraukoje. Prekės, kurias gausite, gali būti kitokioje pakuotėje bei kitokios išvaizdos ar formos. Informacija produkto aprašyme, kuri pateikiama elektroninėje parduotuvėje, yra bendro pobūdžio, todėl nėra tapati informacijai, nurodomai ant produkto pakuotės. Ant produkto pakuotės nurodoma informacija yra išsamesnė ir gali šiek tiek skirtis nuo informacijos, nurodomos elektroninėje parduotuvėje pateiktų prekių aprašymuose. Visada rekomenduojame perskaityti ir vadovautis informacija, esančia ant prekės pakuotės.

Varškės Nauda ir Savybės

Varškė ir bananas - ne tik sportininkų pamėgtas sveikuoliškas derinys, bet ar žinojote, kad varškės nepatariama gardinti sėklomis ar riešutais? Pasirodo, šie pagardai apsunkina varškėje esančio kalcio pasisavinimą. „Varškėje esantys baltymai žmogaus organizme veikia kaip fermentai, signalinės molekulės, atlieka struktūrinę funkciją, sudaro raumenų pagrindą ir atlieka daugelį kitų svarbių funkcijų.

Pasak jos, dėl varškėje esančio kalcio produktas gali būti vartojamas osteoporozės - sisteminės kaulų ligos, pasireiškiančios kaulų retėjimu, maža kauline mase ar kaulų trapumu, profilaktikai. „Varškėje gausu gerųjų bakterijų, kurios apsaugo žarnyno gleivinę nuo viduriavimo, veikia kaip probiotikai. Varškėje, kaip ir kituose pieno produktuose, gausu šakotos grandinės aminorūgščių, taip pat yra nedidelis kiekis aromatinių aminorūgščių. Toks derinys itin tinkamas sergant kepenų ligomis, kepenų ciroze“, - nurodo gydytoja rezidentė J.

Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Rūta Petereit priduria, jog moksliškai įrodyta, kad vartojant produktus, kuriuose gausu kalcio, mažėja rizika susirgti žarnyno vėžiu. „Įdomu tai, jog apie pieno produktus ir vėžio riziką sklando daug gandų. Pirma, kalcis slopina nitrozojunginių susidarymą iš heterocikliškų aminų. Antra, tarp kitų natūraliai piene susidarančių omega riebalų rūgščių yra sfingomielinų ir sviesto rūgšties.

Naudinga pieno produktų savybė yra susijusi su laktobakterijomis, kurių yra fermentuotuose pieno produktuose, pavyzdžiui, jogurtuose. Jeigu organizmas toleruoja laktozę, laktobakterijos gerina žarnyno sveikatą ir mažina uždegimą“, - portalui LRT.lt sako dr. R.

Kaloringumas ir Riebumas

Varškės kaloringumas skiriasi priklausomai nuo to, kokio ji riebumo. Pavyzdžiui, 100 g 9 proc. riebumo varškės yra apie 150-165 kcal, liesoje varškėje (0,5 proc. riebumo) - apie 100 kcal. Vis dėlto renkantis varškę pagal riebumą dr. R. Petereit pataria neapsigauti ir nesivadovauti mitu, kad liesa varškė yra sveikesnė.

„Mokslas nepalaiko šiuolaikinės mados rinktis neriebius pieno produktus, pavyzdžiui, pusiau nugriebtą arba nugriebtą pieną. Vienintelis nugriebto pieno ir liesų pieno produktų privalumas yra mažesnis kaloringumas, tačiau, nepaisant to, geriau rinktis vidutinio riebumo pieno produktus“, - paaiškina dr. R.

Vartojimo Rekomendacijos

Anot gydytojos dietologės dr. R. Petereit, paaugliams ir suaugusiesiems per dieną rekomenduojama suvartoti tris porcijas pieno produktų. Varškę valgydami kasdien sau nepakenksite, tačiau gydytoja rezidentė J. Varškę galima valgyti kasdien, tačiau nereikia pamiršti, kad svarbi įvairi ir subalansuota mityba.

Yra ir kitų maisto produktų, kuriuose gausu kalcio ir baltymų, juos reiktų keisti, nes prie monotoniško maisto organizmas gana greitai pripranta ir toks maistas tampa nebepatrauklus“, - sako J. Tiesa, atsargiai varškę turėtų valgyti žmonės, besiskundžiantys inkstų funkcijos sutrikimais, sergantys gastroezogafinio refliukso liga.

„Kadangi varškė yra fermentuotas pieno produktas, natūraliai laktozės (pieno cukraus) kiekis joje yra mažesnis. Kiekvieno laktozės tolerancijos lygis yra individualus, todėl žmonės, kurie netoleruoja pieno, gali toleruoti varškę. Netoleruojantiesiems laktozės kaip alternatyvą patariama rinktis varškę be laktozės arba vartoti fermentą laktazę, kuris skaido pieno cukrų“, - paaiškina medikė J.

Varškės Rūšys ir Jų Skirtumai

Kaip interneto puslapyje nurodo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, varškė paprastai klasifikuojama pagal gamybos būdą ir riebumą. Riebia laikoma varškė, kurioje riebalų randama ne mažiau kaip 13 proc.

Anot gydytojos rezidentės L. Linauskaitės-Kekės, didžioji dalis varškėje esančių riebalų sudaryti iš sočiųjų riebalų rūgščių, jų perteklius žmogaus organizme sietinas su blogojo cholesterolio didėjimu, širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Gydytoja rezidentė J. Linauskaitė-Kekė priduria, kad renkantis varškę reikėtų atkreipti dėmesį ir į joje esančios druskos kiekį.

„Varškėje yra nemažai druskos, ypač grūdėtojoje. Druskos vartojimas ribojamas sergant arterine hipertenzija, todėl, prieš perkant varškę, reiktų palyginti skirtingų gamintojų produktą ir rinktis tą, kuriame mažiausiai druskos“, - pataria J. O kur patikimiau pirkti varškę - parduotuvėje ar turguje?

„Turguje pirkta varškė ne visada turi nurodytą maistinę deklaraciją, galiojimo laiką, ne visada yra patikrinta Maisto ir veterinarijos tarnybos, todėl ją reiktų rinktis atsargiai“, - įspėja medikė J.

Ką Valgyti Su Varške?

Varškė su bananais ar kitais pagardais - ne tik sportininkų pamėgtas užkandis. Šis derinys, anot J. Linauskaitės-Kekės, naudingas tuo, kad varškėje esantys baltymai užtikrina ilgesnį sotumo jausmą nei suvalgytas vienas bananas. „Be to, kartu su angliavandeniais vartojami baltyminiai produktai padeda palaikyti stabilesnę glikemiją, t. y. Valgant varškę patariama vengti pridėtinio cukraus ir ją gardinti natūraliais vaisiais ar uogomis, jogurtu.

„Jeigu gardinsime medumi ar cukrumi, svarbu atminti, kad porcijoje būtų ne daugiau kaip vienas arbatinis šaukštelis cukraus ar medaus“, - primena dr. R. „Pieno produktų nereiktų vartoti kartu su daržovėmis, ypač lapinėmis, taip pat sėklomis ir riešutais, nes tokiu atveju virškinamajame trakte susidaro neabsorbuojami junginiai, kurie trukdo pasisavinti kalcį. Itin didelis maistinių skaidulų kiekis (vaisai, uogos, daržovės, viso grūdo produktai) taip pat mažina kalcio pasisavinimą“, - paaiškina medikė J.

Terminis Apdorojimas ir Saugumas

Įdomu ir tai, jog nepatartina valgyti neapdorotos, t. y. nekeptos ar nevirtos varškės. „Neapdorotų pieno produktų vartojimas yra rizikingas sveikatai. Pavyzdžiui, vartojant nepasterizuotą pieną, kyla didesnė rizika užsikrėsti salmonelioze, listerioze, kampilobakterioze, E. Per pieną gali plisti ir virusinių infekcijų sukėlėjai, pavyzdžiui, hepatito A, poliomielito, erkinio encefalito virusai.

O E. coli bakterijos ir žarniniai enterokokai parodo, kad, nesilaikant higieninių sąlygų, produkcija užteršta fekalijomis“, - paaiškina J. Pasak gydytojos rezidentės, nereikėtų baimintis, kad termiškai apdorojant baltyminius produktus sumažės juose esančių naudingųjų medžiagų.

„Denatūruotų, t. y. paveiktų aukšta temperatūra baltymų pasisavinimas nekinta. Įvairiuose tyrimuose nurodoma, kad, baltyminius produktus kaitinant aukštoje temperatūroje, jų savybės pakinta neženkliai ir tai nedaro įtakos maisto kokybei ir mitybinei vertei“, - nurodo J. Tiesa, kalbant apie keptuvėje keptą maistą, svarbu paminėti, jog ilgai kaitinant riebalus susidaro transriebalų rūgštys, kurios didina cholesterolio koncentraciją, pažymi medikė.

Beje, jeigu kepti naudojamas sviestas, kuriame gausu sočiųjų riebalų rūgščių, jis taip pat didina cholesterolio koncentraciją.

Grūdėtos ir Paprastos Varškės Palyginimas

Grūdėta varškė, kaip ir paprasta, rinkoje pateikiama skirtingo riebumo (0,1-7 proc.). Nuo grūdėtos varškės riebumo priklauso ir joje esančių sočiųjų riebalų rūgščių, baltymų, kalorijų kiekis. Tiesa, maistine verte abiejų rūšių varškė gana panaši, teigia gydytoja rezidentė J. „Iš esmės tiek paprastos, tiek grūdėtos varškės maistinė vertė panaši, tačiau verta pabrėžti, kad grūdėtoje varškėje randamas didesnis druskos kiekis (svyruoja apie 1 g/100 g produkto), o paprastoje varškėje druskos tik apie 0,2 g/100 g produkto.

Taigi, ribojant druską, sergant, pavyzdžiui, arterine hipertenzija, reiktų rinktis įprastą varškę. Kitais atvejais pasirinkimą greičiausiai nulems valgymo įpročiai ir priimtinesnis skonis“, - paaiškina gydytoja rezidentė J.

Varškės Sūreliai

Ko gero, ne vienam, mėgstančiam varškės sūrelius, teko girdėti, kad tai nėra pats sveikiausias užkandis, mat jame daug kalorijų ir cukraus. Šias nuogirdas medikė J. „Varškės sūreliai naudingi kaip baltymų šaltinis, tačiau juose, lyginant su įprasta varške, didesnis sočiųjų riebalų kiekis, jų čia yra 12-21 g/100 g.

Pravartu prisiminti, jog rekomenduotinas suvartoti paprastojo cukraus kiekis per parą - iki 10 procentų visų su maistu gaunamų kilokalorijų. Tiesa, rinkoje galima rasti ir sūrelių su didesniu baltymų kiekiu ir mažiau cukraus (cukraus kiekis 100 g - 2,8 g). Tokia alternatyva yra sveikesnė nei įprastas sūrelis, tačiau sveikatai palankesnis variantas būtų paprasta ar grūdėta varškė. Jei norisi saldumo, galima paskaninti natūraliomis uogomis ar vaisiais“, - pataria gydytoja rezidentė J.

Grūdėtos Varškės Maistinė Vertė (100g)

Grūdėta varškė, grietinėlė, druska. Maistinė vertė (100g/ml vidutinis maistingumas):

Maistinė Vertė Kiekis
Energetinė vertė 415 kJ/99 kcal
Riebalai 5 g
Iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 3 g
Angliavandeniai 2,5 g
Iš kurių cukrų 2,5 g
Baltymai 11 g
Druska 0,7 g

Internetinėje parduotuvėje esančios prekės savo spalva, forma, įpakavimu ir kitais parametrais gali nevisiškai atitikti realų prekių dydį, formas ir spalvas. Taip pat, prekės aprašymas internetinėje parduotuvėje yra bendro pobūdžio, dėl to gali skirtis nuo aprašymo, esančio prekės etiketėje. Prieš vartojant bet kokį produktą, visada rekomenduojame susipažinti ir vadovautis ant prekės pakuotės esančia informacija apie sudėtį, laikymo sąlygas, alergenus ir kt. Produktai ir jų sudedamosios dalys gali keistis.