pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kava ir cukrinis diabetas: naujausi tyrimai

Ar mėgstate kavą? Tuomet galbūt ir jūs esate vienas iš tų, kurie dieną pradeda nuo karšto kavos puodelio. Tyrimas šokiruoja, nes priklausomybė nuo kavos tarp žmonių visame pasaulyje yra rimtas reiškinys. Daugelis jų griebiasi kavos iš pat ryto, kad pradėtų dieną kai dauguma jų yra neišsimiegoję.

Kavos poveikis gliukozės kiekiui kraujyje

„The Economic Times“ skelbia, jog neseniai atlikto tyrimo duomenimis, kavos gėrimas atsibudus ryte gali būti labai žalingas sveikatai. Mokslininkai įspėjo, kad juodos kavos gėrimas prieš pusryčius po to, kai tinkamai neišsimiegojote, gali pabloginti cukraus kiekio kraujyje kontrolę. Tyrime, paskelbtame žurnale „British Journal of Nutrition“, paaiškinta, kad netinkamas miegas naktį turėjo nedidelį poveikį medžiagų apykaitai, tačiau puodelio juodos kavos išgėrimas tuščiu skrandžiu turėjo didelį poveikį gliukozės kiekio kraujyje kontrolei.

Tyrimas parodė, kad prastas miegas ir kavos vartojimas, nepriklausomai vienas nuo kito, turi įtakos gliukozės toleravimui jūsų organizme ir veikia sveikų suaugusiųjų jautrumą insulinui. Gliukozė kraujyje veikia kaip prevencinis veiksnys tokioms medicininėms problemoms kaip širdies ligos ir diabetas. Bato universiteto mokslininkai atliko tyrimą su 29 sveikomis moterimis ir vyrais, kuriems visiems buvo atlikti trys skirtingi naktiniai eksperimentai.

Eksperimento rezultatai

Atliekant trečiąjį testą, dalyviams buvo duodama stiprios juodos kavos iškart po to, kai jie pabudo po nakties miego. Po 30 minučių jiems taip pat buvo duota išgerti saldaus gėrimo. Kiekvieno testo pabaigoje tyrėjai paėmė dalyvių kraujo mėginius, kad patikrintų jų gliukozės kiekį kraujyje. Tyrimas atskleidė, kad sutrikęs miegas neturėjo reikšmingos įtakos gliukozės kiekiui dalyvių, kuriems po prasto miego nakties buvo duodama saldžių gėrimų. Tačiau išgėrus puodelį stiprios juodos kavos vos pabudus, gliukozės atsakas kraujyje į saldų gėrimą padidėjo maždaug 50 proc.

Kaip teigiama tyrime, to priežastis - kortizolis, kuris, išlaisvindamas sukauptą gliukozę, didina gliukozės kiekį kraujyje. „Asmenys turėtų stengtis suderinti galimą stimuliuojančią kofeino turinčios kavos naudą ryte su galimu didesniu gliukozės kiekiu kraujyje ir galbūt geriau vartoti kavą po pusryčių, o ne prieš juos“, - sakė tyrimui vadovavęs Harry‘is Smithas.

Kavos poveikis diabeto rizikai

Įvairūs tyrimai jau anksčiau skelbė apie tiesioginį ryšį tarp kavos vartojimo ir retesnio sergamumo antrojo tipo diabetu. Tačiau neseniai „The American Journal of Clinical Nutrition“ žurnale pristatytas „Nestlé“ mokslininkų ir partnerių atliktas tyrimas pirmą kartą atskleidė, kad ir tirpios kavos vartojimas sumažina kepenų pasipriešinimą insulinui. Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė taip pat pabrėžia, kad kava turi teigiamų savybių.

Tyrimo metu buvo ištirtos trys skirtingos tirpiosios kavos - dvi kavos, kuriose yra aukštas chlorogeninės rūgšties kiekis su ar be kofeino ir viena kava, kurioje yra normalus chlorogeninės rūgšties kiekis. Atlikta studija aprašo ir kavos vartojimo poveikį diabeto simptomams kepenyse: fiziologinis poveikis buvo pastebėtas sukeliant pasipriešinimą insulinui sveikų savanorių kūnuose. Įdomiausia, kad teigiamas poveikis nėra siejamas tik su kofeinu ar chlorogenine rūgštimi esančia kavoje. Jis gali būti susijęs su kitais bioaktyviais kavos komponentais.

Naujausi Sidnėjaus universiteto George instituto tyrimai parodė, kad keletas arbatos ir kavos puodelių per dieną galėtų padėti sumažinti riziką susirgti diabetu. Mokslininkai nustatė, kad didelis kavos ir arbatos suvartojimas iš esmės yra susijęs su sumažinta II tipo cukrinio diabeto rizika. Tarp asmenų, išgeriančių daugiau nei 3 - 4 kavos puodelius per dieną, rizika susirgti diabetu dar labiau sumažėja. Mokslininkai tirdami II tipo cukrinį diabetą, ieškojo bendrų ryšių tarp kavos, kavos be kofeino ir arbatos. Buvo išanalizuoti 18 ankstesnių mokslinių tyrimų, atliktų su 457.922 asmenimis, duomenys.

Tyrimas Lietuvoje

Atvejo grupę sudarė 234 pacientai, kuriems pirmą kartą nustatyta ir patvirtinta 2 tipo cukrinio diabeto diagnozė (2001 m.). Kiekvienam atvejui pagal lytį ir amžių (±5 metai) parinkta kontrolinė grupė. Ją sudarė 468 ligoniai, nesirgę 2 tipo cukriniu diabetu, kuriems nebuvo atsitiktinės hiperglikemijos bei gliukozės toleravimo sutrikimų. Tiriamųjų apklausai naudotas specialus klausimynas, kuris sudarytas iš bendrųjų klausimų apie tiriamąjį (amžius, išsimokslinimas, socialinė padėtis, profesinė veikla, šeiminė padėtis), cukrinio diabeto ligos istoriją ir šeiminę anamnezę, gyvenseną (mitybos, rūkymo, kavos, alkoholinių gėrimų vartojimo įpročius, fizinį aktyvumą) ir stresą.

Duomenų analizei taikyta daugiaveiksnė sąlyginė logistinė regresija, į kurios modelį įtraukti visi veiksniai, kurie buvo reikšmingai susiję su liga ir 10 proc. keitę ryšį tarp cukrinio diabeto ir atitinkamo nepriklausomo veiksnio. Apskaičiuoti šansų santykiai ir jų 95 proc. Įvertinus kavos vartojimą ir kitus veiksnius, kurie buvo susiję su liga ir 10 proc. keitę ryšį tarp cukrinio diabeto ir atitinkamo nepriklausomo veiksnio (t. y. cukrinio diabeto šeiminę anamnezę, kūno masės indeksą, rytinę mankštą, valgymo spartą, rūkymą, mokymosi trukmę ir stresą), nustatytas statistiškai reikšmingas priklausomumas tarp 2 tipo cukrinio diabeto ir kavos vartojimo. 2 tipo cukrinio diabeto rizika buvo mažesnė tiriamiesiems, kurie vartoja keturis ir daugiau kavos puodelių per dieną.

Gliukozės tyrimai ir cukrinis diabetas

Gliukozės tyrimai parodo pagrindinę, su gliukozės pakitimais susijusią, ligą - cukrinį diabetą (CD). Juo sergant sutrikdoma viso organizmo veikla: pažeidžiamos kraujagyslės, nervų sistema, sutrinka jutimai, atsparumas infekcijoms ir uždegimams. Ligos stiprumas ir progresavimas priklauso nuo cukraus kiekio kontrolės. Pavojingas tiek per mažas, tiek per didelis kiekis, o sergant diabetu cukraus kiekiai dažnai svyruoja. Atliekami gliukozės tyrimai rodo, kad kasmet nuo diabeto ir jo komplikacijų Lietuvoje miršta daugiau nei 3200 žmonių, t. y. apie 10 per dieną. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2030 metais sergančiųjų cukriniu diabetu skaičius išaugs dvigubai.

Normalus cukraus (gliukozės) kiekis kraujyje sveikam žmogui yra 3,3-5,5 mmol/l. Taip pat svarbu atsižvelgti į tai, kad visą laiką gerai kontroliuojant CD, normali glikemija (cukraus kiekis kraujyje) pacientams gali būti 4,5-6 mmol/l. Gliukozė - tai angliavandeniai, kuris teikia mums energiją, būtiną išgyventi. Ji ypač svarbi smegenų veiklai. Tam, kad organizmo ląstelės pasisavintų gliukozę, reikalingas hormonas insulinas. Esant sutrikusiam gliukozės pasisavinimui (insulino trūkumui ar audinių receptorių atsparumui jam), gliukozės koncentracija kraujyje ima didėti ir organizmo ląstelės „badauja“.

Gliukozės tyrimo svarba

Labiausiai paplitęs antro tipo cukrinis diabetas. Ši liga pavojinga savo vėlyvomis komplikacijomis. Apie 60 proc. sergančiųjų diabetu miršta nuo kraujagyslių ligų, 35 proc. - nuo koronarinės širdies ligos. Gliukozės tyrimas atliekamas 10-12 valandų nevalgius, paprastai tiriamas veninis kraujas. Radus pakitimų, per mėnesį jį derėtų pakartoti. Jei pakartotinai gliukozės kiekis kraujyje padidėjęs, verta atlikti gliukozės tolerancijos tyrimą. Jis tiksliai parodys, ar yra gliukozės tolerancijos sutrikimas, ar cukrinis diabetas. Diagnozavus CD, svarbu kuo greičiau pradėti gydymą. Tam reikia atlikti glikozilinto hemoglobino tyrimą. Šis tyrimas atspindi vidutinę gliukozės koncentraciją kraujyje per 1,5 mėnesio iki jos matavimo.

Dažnai pradinėje ligos stadijoje nejaučiami visiškai jokie simptomai. Tokiam pacientui jau būna negrįžtamai pažeistos smulkios ir stambios kraujagyslės. Siekiant išvengti tokių situacijų, gliukozės tyrimai turi būti atliekami bent kartą metuose. Gliukozės tyrimas nėščiosioms, kitaip gliukozės tolerancijos tyrimas arba testas, atliekamas 24-28 nėštumo savaitę. Jis leidžia įvertinti, kaip organizmui „sekasi“ panaudoti kraujyje esančią gliukozę.

Kavos suvartojimo įtaka diabeto rizikai: metaanalizė

Metaanalizėje ištirtos 28 studijos, kuriose dalyvavo 1 109 272 asmenys, iš kurių 45 335 sirgo cukriniu diabetu. Tiriamieji buvo stebėti nuo 10 mėnesių iki 20 metų. Pastebėtas tiek kofeino turinčios, tiek jo neturinčios kavos apsaugantis poveikis. Manoma, kad šio apsauginio poveikio priežastis yra ne pati kava ar joje esanti kofeinas, o kavos pupelėse esantys fenoliai, chlorogeninė rūgštis ir kitos naudingos medžiagos.