pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Netikras zuikis iš kalakutienos: gardus receptas

Netikras zuikis - puikus patiekalas tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniam pietų stalui. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti netikrą zuikį iš kalakutienos.

Ingredientai

Netikras kalakutienos zuikis

  • 1 kg malto kalakutienos kumpio
  • 6 šaukštai avižinių dribsnių
  • 2 kiaušiniai
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 5 česnako skiltelės
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 1 sauja graikinių riešutų
  • Ryšelis svogūnų laiškų
  • Ryšelis šviežių prieskoninių žolelių: petražolių, krapų, gelsvių
  • 1 šaukštelis jūros druskos
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Keli lauro lapai

Netikras zuikis iš kalakutienos (mažesnis kiekis)

  • 160 g kalakutienos maltos
  • 40 g svogūno
  • 25 g kiaušinio (1/2)
  • 5 g česnako (jei mėgstate)
  • Druskos pagal skonį
  • Juodųjų pipirų pagal skonį, šviežiai maltų
  • Kvapniųjų pipirų pagal skonį, šviežiai maltų
  • Kalendros pagal skonį, maltos
  • Krapų pagal skonį

Kiti galimi ingredientai

  • Pusė kg maltos vištienos/kalakutienos
  • 1 kiaušinis
  • Pakelis (iki 200 g) varškės
  • 3-4 saujelės džiūvėsėlių
  • Svogūno, trupučio česnako, druskytės ir pipirų ar kt. - paskaninimui

Gaminimo eiga

Netikras kalakutienos zuikis

  1. Pirmiausia avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, kad jie išbrinktų.
  2. Svogūną supjaustykite ir suberkite į trintuvą, tą patį padarykite su visomis prieskoninėmis žolelėmis, svogūnų laiškais ir česnakais.
  3. Ten pat suberkite ir saują graikinių riešutų ir supilkite alyvuogių aliejų. Viską sutrinkite į vientisą žalią tyrę. Jei norite sutaupyti laiko arba neturite šviežių prieskoninių žolelių, užuot gaminę šią tyrę galite naudoti 2-3 šaukštus pesto padažo.
  4. Kalakutienos kumpį geriausia susimalkite namuose arba paprašykite parduotuvėje, kad sumaltų jūsų pasirinktą mėsos gabalą. Nuo mėsos kokybės tiesiogiai priklauso kepsnio skonis.
  5. Maltą mėsą sumaišykite su druska, maltais pipirais, trinta žolelių tyre ir nusunktais avižiniais dribsniais, įmuškite kelis kiaušinius. Mėsą su priedais gerai išminkykite, kad masė būtų vientisa.
  6. Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite paruoštą mėsos masę.

Netikras zuikis iš kalakutienos (mažesnis kiekis)

  1. Į maltą kalakutieną iš vakaro arba 2 val. iki kepimo sudedame prieskonius, druską ir leidžiame pastovėti.
  2. Prieš pat kepimą įtarkuojame svogūną, česnaką bei įmušame kiaušinį.
  3. Jei norime, kad mėsa būtų sultingesnė, įpilame šlakelį vandens.
  4. Rankomis suformuojame pailgą zuikį.
  5. Galime suformuoti zuikiui akytes iš kvapniųjų pipirų, o ausytes - iš lauro lapelių.
  6. Į įkaitusią orkaitę dedame zuikį ir kepame.
  7. Iškepusį zuikį išimame ant lėkštės, kad skardoje likę riebalai nesubėgtų į mėsą.

Kitas gaminimo būdas

  1. Iš pradžių į faršą berkite prieskonių, smulkiai sukapotą česnaką, bulvinės tarkos pagalba sutarkuotą bulvę ir išplaktą kiaušinį.
  2. Smulkiai supjaustykite svogūną, burokinės tarkos pagalba sutarkuokite morką bei kartu apkepinkite svieste, kol svogūnai gražiai pagels (galite įberti pipirų ir druskos pagal savo skonį).
  3. Tuomet svogūnus bei morkas sukrėskite į faršą, taip pat sudėkite gerai nuplautas bei perpus perpjautas slyvas. Viską išmaišykite.
  4. Kekso (arba kitokią) kepimo formą išklokite su folija, dėkite į ją netikro zuikio masę bei kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 min. Kepant viršų reikėtų pridengti folija, o kepimo pabaigoje atidengti.
  5. Iškepusį zuikį aptepkite majonezu bei pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Dėkite į orkaitę dar maždaug 5 minutėms (arba kol išsilydys sūris).

Dar vienas variantas

  1. Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, gerai ištrinkite su varške, džiūvėsėliais.
  2. Sudėkite prieskonius ir smulkiai pjaustytus svogūną, česnaką ir palikite bent 10 minučių paruoštai masei pabrinkti.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  4. Sudėkite paruoštą kepimui „netikrą zuikį“ į silikoninę formelę arba kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir dėkite į įkaitintą orkaitę kepti apie 45-50 min.

Kepimas

  • Kepkite netikrą zuikį iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  • Jei yra mažų zuikelių - atsargiai, jie iškepa greičiau.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Šie duomenys pateikti remiantis mažesnio netikro zuikio receptu:

Maistinė vertė Kiekis Procentinė dalis
Kalorijos 317kcal 16%
Angliavandeniai 6g
Baltymai 34g
Riebalai 15g
Sočiosios riebalų rūgštys 4g
Cholesterolis 207mg
Natris 220mg
Kalis 58mg 3%
Skaidulos 1g 3%
Cukrūs 2g 8%
Vitaminas A 277µg 35%
Vitaminas B6 1mg 71%
Vitaminas B12 1µg 40%
Vitaminas C 5mg 6%
Vitaminas D 1µg 20%
Vitaminas E 1mg 8%
Kalcis 42mg 5%
Folio rūgštis 19µg 10%
Geležis 2mg 14%
Manganas 1mg 50%
Fosforas 61mg 9%
Selenas 8µg 15%
Cinkas 1mg 10%

Maistinės vertės duomenys paskaičiuoti remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Patarimai

  • Kad kepsnys būtų aromatingas, sumaišykite kalakutieną su smulkiai kapotomis šviežiomis pavasarinėmis žolelėmis, česnakais, svogūnų laiškais. Vietoj jų galite naudoti ir iš anksto pagamintą ar parduotuvėje pirktą pesto padažą.
  • Kad netikras zuikis būtų minkštesnis, vietoj tradiciškai naudojamo mirkyto batono į jį dėkite mirkytų avižinių dribsnių.
  • Kalakutiena yra neriebi mėsa, todėl į ją pilkite gerųjų riebalų - alyvuogių aliejaus.
  • Labai gerai išminkykite faršą (kuo labiau „sumušime“ ir išminkysime mėsą, tuo gražiau iškeps zuikis - pjaustant kepinį nebus nė vieno tarpelio).

Pateikimas

  • „Netikras zuikis“ puikiai tiks su virtais grikiais ir mėgstamomis daržovių salotomis.
  • Valgome su šviežių daržovių salotomis.