Tinginys - tai desertas, kuris nuo seno yra itin populiarus Lietuvoje. Šis desertas ne tik labai skanus, bet ir itin paprastai bei greitai paruošiamas. Tinginio populiarumą lemia ne tik jo saldus ir švelnus skonis, bet ir itin paprastas paruošimo procesas. Nereikia jokių ypatingų įgūdžių, o ingredientai, naudojami šiam desertui, yra lengvai prieinami ir dažnai randami kiekvienoje virtuvėje. Dėl savo paprastumo tinginys išplito po visą Lietuvą ir tapo mėgstamu desertu ne tik šventiniam stalui, bet ir kasdieniam gardžiavimuisi.
Nors tradicinis tinginys yra populiarus, vis dažniau galima išvysti ir įvairius jo variantus. Tinginys su bananais - tai puiki alternatyva tiems, kurie mėgsta vaisinius desertus. Šis tinginio variantas yra lengvai paruošiamas ir itin populiarus dėl savo sodraus skonio ir minkštos tekstūros.
Tinginys: Istorija ir Kilmė
Tinginio, kaip deserto, šaknys siekia ne tik Lietuvą, bet ir Australiją. „Akmenuotas kelias“ - taip buvo vadinamas pirmasis tinginį primenantis saldumynas, sukurtas 1853 metais Australijoje. Šis desertas atsirado dėl to meto verslininkų gudrybių, siekiant išvengti nuostolių. Kai atvežti iš Europos produktai prarado prekinę išvaizdą, jie buvo sumaišyti su prastos kokybės šokoladu ir riešutais. Taip atsirado pirmasis šio saldumyno variantas, kurio išvaizda priminė akmenuotą kelią. Na, o vėliau šis desertas tapo populiarus Amerikoje.
Tuo tarpu lietuviškojo tinginio istorija prasidėjo 1967 metais Kaune. Legenda byloja, kad moteris, bandydama virti šokoladą, per klaidą įbėrė per daug cukraus. Norėdama pataisyti šį mišinį, ji pridėjo sutrupintų sausainių.
Receptas: Tinginys su Bananais
Šarūno Jaskutėlio nuotr. Receptas skirtas 6-8 asmenims. Gaminimas trunka apie 30 min.
Ingredientai:
- 135 g TALER traškučių su bananais
- 20-30 g sūdytų ir kepintų pistacijų branduolių
- 200 g sviesto
- 100 g karamelizuoto sutirštinto pieno („Rududu“ tipo)
- Žiupsnelis SANTA MARIA malto cinamono
- 1 apelsino (tarkuota žievelė)
- 2 mažų arba 1 didelio prinokusio banano
- 50 g šokolado
Gaminimo eiga:
- Sutrupinkite TALER traškučius su bananais tiesiai pakuotėje.
- Patrupinkite pistacijas peiliu.
- Sviestą sudėkite į puodą, taip pat sudėkite karamelizuotą sutirštintą pieną, įberkite cinamono, tarkuotos apelsino žievelės ir ištirpinkite. Karamelizuotas pienas gana sunkiai tirpsta, tad pasinaudokite virtuviniu trintuvu. Kartu sutrinkite ir bananą.
- Masę padalinkite į dvi dalis. Vienoje ištirpinkite šokoladą, į kitą įdėkite smulkintas pistacijas.
- Abidvi mases sluoksniuokite kepimo popieriumi išklotoje formoje - šokoladas turi būti per vidurį.
- Dėkite į šaldytuvą trumpiausiai 4-5 val.
Skanaus!
Alternatyvūs Tinginio Variantai
Varškės tinginys - tai vienas įdomesnių ir neįprastesnių tinginio variantų. Šis desertas puikiai tiks tiems, kurie mėgsta varškės skonį ir ieško naujų būdų paruošti tradicinį tinginį. Varškės tinginys savo tekstūra ir skoniu gali priminti Kuršėnų vyniotinį, tačiau pagaminamas dar lengviau ir paprasčiau. Šis receptas leidžia sukurti itin minkštą, kreminį desertą, kuris tikrai nepaliks abejingų.
Tinginys - tai ne tik paprastas desertas, bet ir simbolis to, kaip paprasti ir lengvai paruošiami receptai gali tapti mėgiami daugybės žmonių. Tinginio gaminimas leidžia kūrybiškai eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius. Be kita ko, toks desertas taip pat yra ir ekonomiškas sprendimas. Jo pagrindiniai ingredientai (sausainiai, sviestas ir pienas) dažnai yra pigesni nei sudėtingesnių desertų komponentai. Dar viena tinginio populiarumo paslaptis slypi jo paruošimo greityje. Jums nereikės ilgai stovėti prie viryklės ar naudoti sudėtingų maisto ruošimo įrankių - viskas atliekama rankomis ir su minimaliomis pastangomis.