Kaip patiekti vytintą kumpį?
Nuo didžiulių švenčių iki kasdienių mokyklinių pietų kumpis yra be galo populiarusir be abejonėsgali pagerinti bet kokį patiekalą. Nesvarbu, ar jums reikia sutepti sumuštinį ar sugalvoti kvapą gniaužiantį pagrindinį patiekalą ypatingam renginiui, galite rasti kumpio rūšį, atitinkančią visus jūsų kulinarinius poreikius. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra kumpis ir kaip jį patiekti ant stalo.
Kumpis yra kiaulienos rūšis, gaunama iš užpakalinės gyvulio kojos. Kumpį galima konservuoti ir paruošti įvairiais būdais kaip ir daugelį kitų mėsos gabalų. Tačiau kumpį taip pat galima iš anksto vytinti ir virti įvairiais būdais, siekiant jam suteikti daugiau skonio ir pikantiškumo.
Naminis vytintas jautienos kumpis
Mėsą įtrinti cukrumi, kava, pipirais, kadagio uogomis, tuomet ir 4 paras laikyti šaltai, kas dieną vis pavartant.
Užpilti mėsą raudonu vynu, kad apsemtų ir laikyti 6 valandas.Išėmus iš vyno nusausinti, suvynioti į kepimo popierių, suraišioti ir vytinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje.
AUTORIUS: Algirdas MazeikaSkaityti komentarusSpausdintiDalintis šiuo receptuRaktažodžiai: vytinta jautiena vytintas jautienos kumpis Džiovinti Užkandžiai Šalti užkandžiaiIšbandykite!Brokolių ir kiaušinių užtepėlėTraškios krevetės su tobulu saldžiarūgščiu padažuNaminis sushi su lašišaLengviausias korėjietiškų morkų receptasKomentarai (2)AtsakytiNuotrauka pasirinkta sėkmingai!Tik JPG, PNG arba JPEG formatai yra leistini!Aleksandra2021-02-03 06:57Kiek dienų reikia vytinti po išmirkimo? ATSAKYTIGintarė2021-02-03 09:59Gali užtrukti savaitę - dvi, gali ir kiek daugiau, labai priklauso nuo drėgnumo ir temperatūros namuose :) ATSAKYTI
Romantiški užkandžiai Valentino dienai - 29 nesudėtingos, bet įspūdingos idėjosReceptai Valentino dienai - 34 gardžios idėjos nuo vakarienių iki desertųKam pirkti, jei gali pasigaminti? 37 idėjos nuo sūrio iki vytintos mėsos!
Ką dabar gaminame:
viskasvalentino dienaivalgome sveikiau!karšti patiekalaisriubosužkandžiaipyragai, kepiniaisalotos, mišrainėsTandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosKaramelinis tiramisu su juodaisiais serbentaisSotus vištienos, ryžių ir daržovių apkepasCitrininis tiramisu - gaivus ir be galo skanusSluoksniuotas maskarponės desertas su braškėmis ir šokoladuVištiena švelniame citrinų ir bazilikų padažeŠviežių kopūstų sriuba su pupelėmisVirti varškėtukai su šoninės ir grietinėlės padažuKaršti crostini su krevetėmis ir sūriuItališka pupelių ir pomidorų sriubaKaip skaniai ir saugiai vytinti mėsą namuose? Keliaujame žingsnis po žingsnio!
Vytinta mėsa - kvapnus, ryškaus skonio delikatesas, kuriuo daugelis mėgaujasi gan retai dėl aukštos kainos, riboto pasirinkimo bei abejotinos kokybės. Ar žinojote, kad vytintos mėsos tikrai nebūtina pirkti? Įvairią mėsą bei net paukštieną labai paprasta ir gerokai pigiau paruošti namuose. Tiesa, kantrybės laukiant kol mėsytė subręs reikės, tačiau tikrai verta!
Mėsos vytinimas namuose - lengviau, nei manėte
1. Renkamės mėsą. Vytinti galima pačią įvairiausią mėsą, tačiau labiausiai tiktų didesni, vientisi raumenys visai be riebalų arba jų turintys labai nedaug. Žinoma, labiausiai vertinama jautienos ar kiaulienos išpjova, tačiau puikiai tiks ir nugarinė (liaudiškai vadinama palendrica), kumpis, sprandinė, net ir paukštienos filė.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
2. Marinato pasirinkimas. Marinatas ne mažiau svarbus, nei pati mėsa. Marinatas vytinamai mėsai ne tik suteikia skonį, bet ir apsaugo ją nuo gedimo, įvairių mikroorganizmų, pelėsių, muselių ir pan.
- Druska. 1 kilogramui mėsos reikės 3-4 kupinų šaukštų rupios druskos. Rinkitės „senovišką“ rupią akmens druską. Ne joduotąją, ne Himalajų, ne Havajietiškąją ir pan. Egzistuoja daug druskos rūšių, turinčių subtilių poskonių, tačiau šįkart svarbūs ne jie.
- Cukrus. Cukrus, kaip ir druska, veikia kaip konservantas, be to cukrus subalansuoja marinato skonį ir suteikia mėsai gražią, rausvą spalvą. Cukraus reikės trigubai mažiau, nei druskos, tad 1 kilogramui mėsos reikės 1 šaukšto cukraus. Tiesa, cukrus naudojamas ne visuomet. Jo nereikės, jeigu pasirinktame marinate daug įvairių aštrių bei kvapnių prieskonių.
- Prieskoniai. Mėsą galima vytinti su pačiais įvairiausiais prieskoniais ir jų mišiniais, tačiau svarbu, kad jie būtų pakankamai aštrūs. Prieskonių aštrumas apsaugos nuo žalingų mikroorganizmų. Šiam „darbui“ tiks juodieji ir čili pipirai, o taip pat ir mūsų kraštuose tradiciškai dažniau naudojamas česnakas. Taip pat prireiks ir malonų aromatą suteikiančių prieskonių - Lietuvoje įprastai naudojami lauro lapeliai ir kmynai, tačiau taip pat tiks ir Rytuose populiarios, įvairios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai, kalendra, rozmarinai, o taip ir kvapnios, sutrintos ožragės sėklos, maltas kuminas. Išsirinkite vieną ar du kvapiuosius prieskonius, jų pakaks natūraliam mėsos skoniui pabrėžti jo neužgožiant.
- Alkoholis. Šlakelis stipraus alkoholio apsaugo mėsą nuo gedimo, o taip pat suteikia papildomo skonio bei aromato. Labiausiai tiks kvapnus, su kadagio uogomis gaminamas džinas, konjakas ar brendis, viskis, „Starka“.
Tortilija su daigintais grūdais 4 asm.
1. Daigintus grūdus kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir gerai nuspauskite. Apšlakstykite citrinų sultimis. 2. Avokadą nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą ir supjaustykite juostomis (išilgai).
Žymės: feta, avokadas, tortilija, Vytintas kumpis, daiginti grūdaiKeptos kriaušės su vytintu kumpiu ir ožkų pieno sūriu pagal Beatą Nicholson 6 asm.
„Kai šio patiekalo nuotrauką įkėliau į instagramą, visi prašė recepto. Bet recepto čia lyg ir nėra – viskas labai paprasta ir matyti nuotraukoje: kriaušės iš mano tėčio sodo, apkeptos orkaitėje, į vidų ožkų pieno sūrio įdėta, šalia patiekta vytinto kumpio. Dar pabarstyta moliūgų sėklų, gardžiai su prieskoniais pakeptų. Pasakiškai skanu ir gražu“, – pristatydama šį receptą sako TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.
Žymės: užkandis, Vytintas kumpis, Kriaušės, ožkos pieno sūris, keptos kriaušėsKoks yra kumpio skonis?
Tikslus kumpio skonis labai skiriasi priklausomai nuo to, kaip jis paruoštas ir patiekiamas. Vis dėl to visų rūšių kumpis turi keletą bendrų savybių. Kadangi kumpis gaunamas iš didelių, apvalių kiaulės užpakalinės kojos raumenų, visų rūšių kumpis yra mėsingas ir labai turtingos tekstūros. Nors kumpio skonis apskritai yra pikantiškas ir sodrus, nesvarbu kaip paruoštas, jis visada turi subtilią saldumo užuominą. Būtent dėl to kumpis puikiai dera su daugeliu akcentų, pavyzdžiui, druska, dūmais, ruduoju cukrumi, klevų sirupu, aštriomis garstyčiomis, gvazdikėliais ir net gi konservuotais ananasais.
Vytintas kumpis yra dažniausiai patiekiamas su įvairių rūšių sūriais bei vynuogėmis, taip sukuriamas nepaprastas derinys, kuris gali būti puikus užkandis, derantis prie vyno. Tačiau taip pat galima pabandyti kitus įspūdingus vytinto kumpio pateikimo būdus, pavyzdžiui, su saldžiais, rūgščiais citrusiniais vaisiais bei karčiaisiais žalumynais.
Taip pat nepamirškite patiekdami vytintą kumpį vadovautis tomis pačiomis gairėmis, kaip ir su sūriu –prieš nešant ant stalo, kumpis turėtų sušilti iki kambario temperatūros, kad atsiskleistų tikrasis jo skonis.