Veikiausiai jau esate girdėję liaupses, skirtas kaulų sultiniui - pastaruoju metu išpopuliarėjusiam sūrokam gėrimui, kuris neretai pilamas tiesiai į kavos puodelius ir vienkartines stiklinaites.
Kas yra kaulų sultinys?
Viskas gana paprasta: kaulų sultinys - tai aromatingas sultinys, verdamas iš jautienos ar paukštienos kaulų bei daržovių. Tačiau nuo kitų sriubų ir sultinių jis skiriasi paruošimo laiku.
Kuo ilgiau kaulai verdami, tuo daugiau maistingųjų medžiagų ir mineralų iš jų išgaunama. Dažnai kaulų sultiniai verdami daugiau negu 24 valandas, kai kitos mėsos sriubos baigiamos virti maždaug per tris valandas ar dar greičiau. Būtent ilgas virimo laikas yra tikroji kaulų sultinio naudos paslaptis.
Kaip išsivirti kaulų sultinį
Išsivirti naminį kaulų sultinį gana paprasta - jei tik turite kaulų ir kaulų sultinio receptą. Tačiau nenustebkite, jei prekybos centro šviežios mėsos skyriuje nerasite galvijų kaulų - jų ten dažnai nebūna.
Tokiu atveju kaulų ieškokite pas vietos mėsininkus arba turguje, ir rinkitės pačius „kaulingiausius kaulus“: jautienos sąnarius, vištų kakliukus, jaučių uodegas, sriubos rinkinius ir net mažas kanopas. Taip pat galite sultiniui naudoti kaulus nuo kitų patiekalų, kuriuos gaminote, pavyzdžiui, keptos vištienos ar kalakutienos.
Išbandykite šį kaulų sultinio receptą: kai jau turėsite kaulų, sudėkite juos į puodą su bet kokiomis daržovėmis ir žolelėmis, kurias tik turite. (Galite įpjaustyti vieną morką, du saliero stiebus ir tokias prieskonines žoleles kaip čiobreliai, rozmarinai, petražolės ar raudonėliai - visas ar tik kurias nors iš jų.) Tada užpilkite kaulus vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies mažiausiai 20 valandų.
Toks sultinys skleis nuostabų aromatą, o jūs pasigaminsite maistingą gėrimą arba pagrindą gardžiai sriubai.
Kur įsigyti kaulų sultinio
Nenorite patys virti kaulų sultinio? Nekaltiname jūsų. Gera žinia ta, kad daugėja vietų, kuriose galima įsigyti jau paruošto kaulų sultinio.
Įvairiuose miestuose atsiranda kavinių, kuriose sultinys pardavinėjamas tarsi kava. Paruoštų kaulų sultinių galima rasti specializuotuose maisto prekių parduotuvių skyriuose arba užsisakyti iš internetinių parduotuvių.
Kaulų sultinio nauda sveikatai
Kaulų sultinys turi begalę privalumų sveikatai. Pirmiausia, tai puikus baltymų (maždaug 6 g puodelyje) šaltinis, turintis tokių mineralų kaip kalcis, fosforas (naudingas kaulams ir dantims) bei kalis, kuris padeda į ląsteles patekti maistingosioms medžiagoms ir pasišalinti šalutiniams produktams.
- Gydo žarnyną. Pasak holistinės mitybos ekspertės ir „Healthful Elements“ įkūrėjos Jill Grunewald, puodelis kaulų sultinio per dieną padeda nuo pralaidaus žarnyno sindromo, tačiau jis taip pat saugo ir nepralaidų žarnyną. Teigiama, kad kaulų sultinyje esanti želatina užtaiso žarnų pažeidimus.
- Saugo sąnarius. Žmonės, kenčiantys nuo sąnarių skausmų, yra įpratę vartoti gliukozamino papildus, tačiau pasirodo, kad kaulų sultinys taip pat turi gliukozamino. Kitaip negu piliulės, sultinys pasižymi kitomis maistinėmis ir sveikatai naudingomis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti skausmą.
- Aprūpina kolagenu. San Francisko įlankos rajone įsikūrusio holistinės medicinos gydytojo Danielio Auero teigimu, tikroji kaulų sultinio nauda yra susijusi su lėtu virimo procesu, kuris suardo kaulus ir jungiamuosius mėsos audinius. Gurkšnodami sultinį, gaunate kolageno (ląstelių statybinės medžiagos, kuri aptinkama visur, pradedant oda bei kaulais ir baigiant smegenimis) ir želatinos (kolageno formos, kuri padeda virškinimui) - šios abi medžiagos pasižymi neįtikėtinu gydomuoju poveikiu.
- Pagerėja miegas. Tyrimai rodo, kad kaulų sultinyje esantis glicinas gali pagerinti miegą ir užkirsti kelią nuovargiui.
- Palaiko imuninės sistemos sveikatą. Dėl didelės mineralų koncentracijos knygos „The Primal Blueprint“ autorius Markas Sissonas kaulų sultinį vadina „supermaistu“, galinčiu sustiprinti imuninę sistemą.
- Stiprina kaulus. Fosforas, magnis ir kalcis iš galvijų kaulų patenka į sultinį, o jūs galite gurkšnoti šias svarbias maistines medžiagas, stiprindami savo pačių kaulus.
- Aprūpina baltymais. Jei jūs reguliariai nevalgote mėsos, vienas iš kaulų sultinio privalumų yra tas, kad jis gali padėti aprūpinti organizmą aminorūgštimis, kurios per kaulus gaunamos iš gyvūninių baltymų. Aminorūgštys yra svarbios raumenims ir energijai - dviem svarbiems veiksniams, lemiantiems jūsų treniruočių pasiekimus.
- Užtikrina sveiką mitybą. Kaulų sultinys turi mažai kalorijų ir daug maistinių medžiagų, todėl yra puikus pasirinkimas, jei stengiatės sulieknėti ar trokštate maitintis sveikiau.
Tiksli kaulų sultinių maistinė vertė ir nauda bus nevienoda, tačiau paprastai vienas puodelis kaulų sultinio turi tik 30 - 50 kcal.
Kaip vartoti kaulų sultinį
Jei idėja siurbčioti kaulų sultinį iš kavos puodelio jums atrodo keistoka, nesirūpinkite: egzistuoja daugybė būdų, kaip galite panaudoti kaulų sultinį maistui.
- Tiesiog gerkite. Supilkite sultinį į termosą ir gurkšnokite vieną arba prie pietų patiekalo.
- Naudokite košėms ruošti. Gamindami košes iš vertingų grūdų, vietoje vandens naudokite kaulų sultinį - taip košė įgaus daugiau skonio ir naudos sveikatai.
- Užšaldykite vėlesniam suvartojimui. Supilstykite kaulų sultinį į ledo kubelių indelius ir užšaldykite. Turėsite sultinio gatavomis porcijomis.
- Panaudokite sriubai. Tai išbandytas ir patikimas būdas, kaip panaudoti kaulų sultinį. Pradėkite virti sriubą iš to, ką turite, ir naminį ar pirktinį sultinį naudokite kaip bet kokios sriubos ar troškinio pagrindą.
- Panaudokite tirštiems kokteiliams. Taip, perskaitėte teisingai. Iš kaulų sultinio galima pasigaminti puikų tirštą kokteilį. Naudokite jam tokius priedus kaip lapiniai ar žiediniai kopūstai, avokadas, imbieras, kokosų ar migdolų pienas ir kt.
Vištienos kaklelių sriuba
Vienok tai, kad sriuba buvo nuobodi, dar nėra priežastis nurašyti ir pamiršti gardžiuosius vištienos kaklelius. Mamos užvirdavo puode vandens, į jį sumesdavo kakliukus, nugraibydavo negausias putas ir su keliais juodaisiais pipirais bei lauro lapu pavirdavo apie pusvalandį. Vėliau į puodą suberdavo dvi kubeliais smulkintas bulves, vieną stambiai tarkuotą morką ir saują ryžių arba mirkytų baltųjų pupelių. Pasūdydavo ir virdavo, kol išvirs ryžiai. Vasarą gal net kapotų krapų ar petražolių lapų užbarstydavo.
Tokios nuobodžios sriubos neįmanoma pamiršti. Ir geriausia šios sriubos dali būdavo… Teisingai - kakliukai.