Šiandienos kulinariniame pasaulyje eksperimentuoti su miltais - labai madinga, todėl leiskitės į šiuos kulinarinius eksperimentus ir jūs. Nustebsite, kiek daug išraiškingumo suteikia vos vieno ingrediento pakeitimas. Nors perkamiausiais Lietuvoje išlieka aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, tačiau pastebima, kad populiarėja ir visų grūdo dalių (avižų, grikių, kviečių, rugių) miltai, taip pat speltų kviečių miltai.
„Įvairių rūšių miltai turi skirtingus technologinius rodiklius, todėl iš esmės gali pakeisti ne tik gaminio skonį, bet ir tekstūrą. Pavyzdžiui, pilno grūdo miltai gali suteikti birios arba netgi traškios tekstūros, o rafinuoti miltai suteiks pyragui purumo ir „oriškumo“. Nuo miltuose esančio baltymo glitimo, kurio kiekiai miltuose ženkliai skiriasi, priklauso gaminių apimtis, purumas, vandens įgėrimas. Todėl reikėtų nuspręsti - kokį kepinį - purų, minkštą, ar atvirkščiai - sodrų ir sunkų jūs mėgstate labiau“, - tikina „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė.
Kokius miltus rinktis gardžiausiam pyragui?
Miltų įvairovė lentynose šiandien didžiulė, tačiau kaip išsirinkti tuos, kurie labiausiai tiks pyragui? Populiariausia klasikinių kvietinių miltų alternatyva - speltų miltai, nes juos lengviausiai įtraukti į receptus, be to, šie miltai tinka ir jautriems gliutenui. Speltos miltams būdingas švelnus, šiek tiek saldus riešutų poskonis. Taip pat begliutenė versija - avižiniai miltai, kurie puikiai sugeria drėgmę, minkština tekstūrą. Jie puikiai suderinami su riešutais, karamele, medumi.
Tačiau nevertėtų bijoti ir kitokių - kur kas sodresnių miltų, pavyzdžiui, grikių ar ruginių. Grikių miltai žinomi dėl išskirtinio žemiško skonio ir malonaus kartumo, bet būsite nustebinti net tokiais akcentais kaip gėlių, samanų ar subtilus medaus poskonis. Grikių miltai labai dera kepiniuose su vaisiais. Beje, mums įprastus rugių miltus, iš kurių kepama duona, galime panaudoti ir pyraguose! Jie ypatingai gerai dera su sodriais priedais, pavyzdžiui, karčiuoju šokoladu.
6 gero pyrago sėkmės patarimai
Tačiau vien miltų nepakanka - kaip iš tiesų išsikepti gardų pyragą?
- Visų pirma - miltai pyragui irgi turi būti šviežūs! Neleiskite jiems spintelėse užsibūti metų metus, laikykite sandariai ir hermetiškose talpose.
- Kai kuriems miltams reikia laiko, kad iš drėgnų ingredientų absorbuotų drėgmę. Todėl, jeigu reikia, leiskite tešlai „pailsėti“.
- Pasiruoškite visus ingredientus iš anksto ir juos pasverkite ar išmatuokite.
- Tikrinkite orkaitės temperatūrą ir kepkite pagal nurodymus. Beje, švelniai uždarinėkite orkaitės dureles - kietas smūgis gali išlaisvinti tešloje esančius oro burbuliukus.
- Maišykite atsakingai. Vieni receptai reikalauja energingo ir ilgo plakimo, kiti siūlo maišyti švelniau ir trumpiau.
- Naudokite reikiamą kepimo indo dydį. Jei jūsų kepimo indas yra per didelis, pyragas bus plonesnis ir išsikeps daug anksčiau, nei nurodo receptas, todėl yra rizika jį sudeginti.
3 pyragų receptai pagal Liuciną Rimgailę
„Šįkart pyragų dienai rekomenduoju panaudoti rudens sezono gėrybes. Pirmiausiai dėl to, kad jų užauga labai daug ir dažnas suka galvą, ką su jomis daryti. Antra, kepiniai su daržo gardumynais yra labai jaukūs. Galiausiai, į tešlą įmaišius daržovių ar vaisių, kepiniai tampa sveikatai palankesni, o ir jų savybės tik pagerėja: biskvitai tampa drėgnesni, sūrio pyragai tampa kremiškesni, o tokie vaisiai kaip obuoliai ir slyvos suteikia saldžiarūgščio skonio“, - pasakoja L. Rimgailė.
Flognarde pyragas su obuoliais ir speltų miltais
Flognarde pyragas su obuoliais ir speltų miltais - tai prancūziškas pyragas, primenantis pudingą. Ji labai mėgstu kepti ne tik desertui, bet ir saldiems, vėlyviems savaitgalio pusryčiams. Tai prancūziško pyrago clafoutis atitikmuo, tik pastarasis kepamas būtent su vyšniomis, o flognarde jis vadinamas, kai vyšnios išmainomos į kitas uogas ar vaisius. Rudeniui puikiai tinka obuoliai.
Į šio pyrago tešlą dedama nedaug miltų, tešloje yra nemažai kiaušinių ir pieno, todėl ji šiek tiek primena lietinių tešlą. Pyragas neįprastas: jis nėra purus, labiau drėgnas, skoniu ir konsistencija šiek tiek primena pudingą, tik yra tvirtesnis, lengvai pjaustomas.
- Plakite kiaušinius su druska, vanile ir cukrumi, kol suputos ir padvigubės. Toliau plakant supilkite karštą pieną. Įmaišykite sviestą.
- Į formą sudėkite obuolius.
- Kepkite 200 °C orkaitėje, antroje padėtyje nuo apačios, 30-35 min. Pyragas iškepęs, kai viršus gan stipriai paruduoja, o centras sutvirtėja. Jei dvejojate, galite patikrinti pagaliuku ar maža šakute.
Obuoliai, obuoliai, obuoliai… Vertinami ir dėl to kad yra vietinis vaisius, ir dėl įvairiapusės naudos: mažina cholesterolio kiekį (čia darbuojasi tirpiosios skaidulos), gerina širdies darbą - turi polifenolių, kurie susiję su mažesniu kraujospūdžiu ir insulto rizika, mažina II-ojo tipo cukrinio diabeto riziką, padeda kovoti su astma ir turi dar daugybę gerų savybių, jau nekalbant apie vitaminų ir mineralų gausą.
Obuolių pyragas su spelta miltais
Siūlome sodrų ir sveikesnį pyragą, mat maišant jam tešlą naudojami speltų miltai.
Ingredientai:
- 400 g speltos miltų pilno grūdo
- 4 obuolių
- 120 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 4 v. š. grietinės
- 4 v. š. rudojo cukraus
- 3 v. š. cinamono
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Miltus, kepimo miltelius, druską ir 1 šaukštą cukraus sumaišome su tarkuotu sviestu ir grietine.
- Nuluptus obuolius, pjaustytus stambioms skiltelėmis, mirkome į kiaušinio plakinį ir į cukraus bei cinamono mišinį (3 šaukštai cukraus, 3 cinamono).
- Tešlą iškočiojame, pjaustome juostelėmis ir jomis apsukame obuolį.
Liucina Rimgailė: Speltų miltai turi mažiau gliuteno, jų kepinys taip lengvai neiškils, todėl šie miltai puikiai tiks trapios tešlos pyragui. Speltų miltai geriau sugeria drėgmę, todėl atsakingai matuokite drėgnų ingredientų kiekius. Dėl šios priežasties speltos ir naudojamos pyraguose su tokiais ingredientais kaip morkos, cukinijos ar vaisiai.
Speltų miltų pyragas su apelsinais
Pyragas, kuriam nereikia jokios progos.
Reikės:
- 3 nedidelių apelsinų, supjaustytų 0,5 cm storio griežinėliais
- 100 ml vandens
- anyžiaus žvaigždutės
- 100 g cukraus
- 125 g speltų miltų
- 1,5 a. š. kepimo miltelių
- 100 g kvietinių miltų
- 1/2 a. š. cinamono
- 225 minkšto sviesto
- 200 g rudojo cukraus
- 3 kiaušinių
- 1-2 nedidelių obuolių
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, ištepkite sviestu. Į nedidelį puodą dėkite apelsinus, anyžių, 100 g cukraus, pilkite 100 ml vandens, pavirinkite keletą minučių. Atidėkite į šalį.
- Sumaišykite speltų ir kvietinius miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Minkštą sviestą ištrinkite su ruduoju cukrumi. Dėkite po vieną lengvai išplaktą kiaušinį, maišydami po truputį berkite miltų mišinį, įtarkuokite obuolius.
- Apelsinų griežinėlius išdėliokite ant kepimo formos dugno, sirupą pasilikite - jo prireiks vėliau. Ant apelsinų sudėkite tešlą, išlyginkite ir dėkite kepti į orkaitę.
- Kepkite apie 45-55 minutes, nelygu kepinio storis. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku. Atvėsinkite pyragą kepimo formoje.
Speltų miltus itin vertina sveikuoliai. Speltose esantys angliavandeniai vandenyje tirpsta greičiau, todėl žmogaus organizmas juos įsisavina geriau. Jie yra tinkami ir žmonėms, kurie netoleruoja įprastų kviečių glitimo, tiems, kurie laikosi dietos, rūpinasi sveikesne mityba. Virškinimo metu žarnyne neatsiranda pūtimo, sunkumo jausmas.
Kaip ir šis, su speltų miltais kepti pyragai nebūna itin purūs ir iškilę. Pyragui papildomos drėgmės suteikia į tešlą įtarkuoti obuoliai.