Grybų padažas yra labai populiarus ir dažnai siūlomas įvairiose maitinimo įstaigose. Jis yra gana universalus, nesudėtingai pagaminamas, lietuviai mėgsta grybus ir grybų skonį, todėl šis nekaprizingas padažas yra toks dažnas.
Kiek kita bėda, kad profesionaliai virtuvei skirti produktai yra taip ištobulinti, kad retas šefas varginasi gaminti grybų padažą iš pirminių produktų. O ir kam? Atplėšei pakuotę, subėrei turinį, užpylei verdančiu vandeniu, išmaišei - tobulas rezultatas kiekvieną kartą. Tobulas ir nuobodus.
Padažų iš grybų ar su grybais yra begalė, ir aš esu rašęs apie vieną - kitą (štai, pavyzdžiui padažą steikui). Paragaujame ar netrūksta prieskonių.
Tai - klasikinis, baltasis grybų padažas. Jis gardus, jį mėgsta visi - net vaikai lėkštes išlaižo. Tradicinėje padažo versijoje visi grybai susmulkinami.
Tačiau juk yra smagu padaže rasti grybuką? Kitas patobulinimo būdas yra naudoti džiovintus baravykus. Jų nereikės daug, vos kelių, tačiau jie nuostabiai praturtins padažą.
Džiovintų Baravykų Padažo Receptas
Ingridientai:
- Džiovinti baravykai: 2 saujos
- Svogūnas: 1 vnt.
- Sviestas: 1 valgomasis šaukštas
- Druska: žiupsnelis
- Baltieji pipirai: žiupsnelis
- Maltas muskatas: žiupsnelis
- Grietinėlė: 200 ml
- Kukurūzų miltai: 1 arbatinis šaukštelis
Gaminimo Eiga:
- Grybų paruošimas: Džiovintus baravykus sudėkite į dubenį ir užpilkite šiltu vandeniu.
- Palikite mirkti apie 30 minučių, kol jie suminkštės.
- Svogūnų paruošimas: Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Kepimas: Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies.
- Suberkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps permatomas ir švelniai auksinės spalvos.
- Grybų pridėjimas: Išmirkytus baravykus nusausinkite (mirkymo vandenį galite išsaugoti) ir smulkiai supjaustykite.
- Sudėkite juos į keptuvę su svogūnais ir kepkite dar 5 minutes, kol grybai suminkštės.
- Prieskonių pridėjimas: Įberkite druskos, baltųjų pipirų ir malto muskato. Gerai išmaišykite.
- Grietinėlės pridėjimas: Supilkite grietinėlę į keptuvę. Jei norite intensyvesnio skonio, galite pridėti šiek tiek grybų mirkymo vandens. Užvirinkite ir sumažinkite ugnį.
- Tirštinimas: Kukurūzų miltus sumaišykite su nedideliu kiekiu šalto vandens, kad susidarytų vientisa masė. Lėtai supilkite šį mišinį į padažą, nuolat maišydami, kad išvengtumėte gumulėlių.
- Virkite dar 5 minutes, kol padažas sutirštės iki norimos konsistencijos.
- Patiekimas: Padažą patiekite karštą, užpildami ant mėgstamo mėsos patiekalo, pavyzdžiui, kepsnio, kotleto ar vištienos filė.
Suberkite džiovintus baravykus į dubenėlį, užpilkite karštu vandeniu ir leiskite suminkštėti. Vėliau juos pasmulkinkite ir berkite į prikaistuvį kartu su pasmulkintais pievagrybiais. Vandens, kuriame mirko baravykai, neišpilkite - naudokite jį padažo skystinimui. Tiesa, tą verta daryti, jei esate prisirinkę ir pridžiovinę grybų iš rudens.
Ir jei neturite - būtinai nusipirkite prikaistuvį. Nepamainomas indas padažų gamybai. Viena ranka jį galima laikyti ir kiloti, paėmus už ilgos nekaistančios rankenos, kita - ką nors intensyviai maišyti ar plakti. Prikaistuviai ir buvo sukurti pažams gaminti, todėl jei esate padažų gamybos fanas būtinai įsigykite prikaistuvį.
O šis paprastas naminis grybų padažas visada pavyks ir nuostabiai papildys net ir nuobodžiausią kepsnį. Toks džiovintų grybų padažas iš baravykų labai tinka prie visų mėsos kepsnių.
Pirmiausiai džiovintus baravykus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti maždaug porą valandų. Paskui ištirpinkite sviestą. Svogūną nulupkite bei supjaustykite smulkiais kubeliais. Į sviestą berkite svogūną ir pakepinkite, kol šis suminkštėja. Suberkite grybus ir pakepinkite maždaug 5 minutes. Po to pilkite grietinėlę, berkite druską, pipirus ir padažų prieskonius. Pakaitinkite maždaug 10 minučių, kol padažas pradeda tirštėti.
Nusausinkite grybus, bet neišpilkite vandens, kuriame jie mirko. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite svogūną, kol jis taps skaidrus. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Džiovintų grybų padažas puikiai dera su makaronais, bulvėmis ar kepta mėsa. Jei norite lengvesnio padažo, vietoj grietinėlės galite naudoti pieną. Padažą laikykite šaldytuve iki 3 dienų.
Kiti Grybų Padažo Variantai
Štai keletas kitų ingredientų, kuriuos galite naudoti grybų padažui pagardinti:
- 0.5l marinuotų baravykų, ar panašių grybų
- 1 skardinė SKO firmos karališkų pupelių
- 5 virtos bulvės
- 1 virta morka
- 1 svogūnas
- 1 arb. šaukštelis vegetos
- 2 arb. šaukšteliai cukraus
- 4 arb. šaukšteliai vyno acto
- 3 valg.
Dažniausiai Užduodami Klausimai
- Ar galiu naudoti šviežius grybus?
- Ar galima padažą užšaldyti?
- Ką daryti, jei padažas per tirštas?
Būkite atsargūs, kai pilate karštą vandenį ant džiovintų grybų, kad nesudegtumėte.