pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skani troskinta jautiena - paprastas receptas ir gausybė patarimų

Ingredientai

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.

2. Pusę sviesto ištirpinkite troškinimo inde ant viryklės ir pakepinkite su svogūnais ir česnakais, kol šie suminkštės.

3. Tuo tarpu mėsą suvoliokite su miltais. Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą ir jame apkepinkite mėsą, kol paruduos. Sudėkite į troškinimo indą „pas svogūnus su česnakais“.

4. Įdėkite morkas, salierą, muskatą, kvapniuosius pipirus, pasūdykite ir įdėkite juodųjų pipirų pagal skonį ir supilkite „Guinness“ alų. Troškinimo indą sandariai uždenkite (geriausiai tam tinka ketaus troškinimo puodas) ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 4-6 valandas, priklausomai nuo mėsos, kol ji bus visiškai minkšta. Supilkite apelsinų sultis ir tarkuotą žievelę ir palikite vėsti pernakt.

5. Prieš patiekdami valgyti, įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir pašildykite apie 45 minutes. Taip rekomenduoja airiai. Ragavau šį patiekalą ir ką tik pagamintą, ir pašildytą kitą dieną – visaip skanu.

6. Patiekite su bulvių koše apibarstę petražolėmis. Itin geras patiekalas šaltam žiemos vakarui.

Troškinta jautiena

Gaminame . Troškinta jautiena
Jautieną supjaustome skersai raumens 1,5-2 storio griežinėliais ir apvoliojame miltuose. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir ant stiprios ugnies apkepiname jautienos griežinėlius iš abiejų pusių.

Apkepintus jautienos gabaliukus sudedame į puodą, kuriame troškinsime.

Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir apkepiname aliejuje. Ant jautienos gabaliukų suberiame prieskonines žoleles, supilame pomidorų tyrę.

Ant viršaus sudedame apkepintus svogūnus.

Supilame sultinį, uždengiame ir ant silpnos ugnies troškiname apie 1,5 val., kol jautienos mėsa tampa minkšta.

Panašūs receptai

Kepta jautiena kinietiškai

2. Vištienos troškinys su grybais ir grietinėle

Ingredientai:

Paruošimas:

  1. Vištienos šlauneles pabarstykite druska ir pipirais, apkepkite svieste iki auksinės spalvos.
  2. Tame pačiame puode apkepkite smulkintus svogūnus ir griežinėliais pjaustytus grybus.
  3. Sudėkite vištieną atgal į puodą, supilkite sultinį, prieskonius ir troškinkite ant silpnos ugnies 1 valandą.
  4. Supilkite grietinėlę ir troškinkite dar 10 minučių.

Patiekite su: ryžiais ar grikiais.

Jautienos troškinys su dž. slyvomis

Jautiena dar vis ne itin populiari tūlo lietuvio virtuvėje, kažkodėl, paklausus ką gamini iš jautienos, dažnas pasako „nieko” arba prisimena kada paskutinį kartą valgė steiką, būtinai priduriant kiek laiko keptą.

Įtariu, kad tai įtakoja sąlyginai didelė mėsos kaina ir išankstinė nuostata, kad jautieną pagaminti reikia mokėti, kad kiek bevirtum ar bekeptum, ji vistiek bus kieta, kad paruošti jautieną gali tik profas ir pan. Vat ir ne. Jeigu pirksite aukštos kokybės mėsą ir ruošite ją mano liaupsinamu lėtuoju būdu, jautiena bus minkšta ir itin gardi.

Mūsų namuose būna visokios mėsos, iš ūkininkų perkame didesnį kiekį, dalį užšaldau šaldiklyje, dalį rūkome ar vytiname (šaltuoju metų laiku), bet būna ir taip, kad šaldiklio atsargos baigiasi, tuo metu niekas ūkiuose neprekiauja mėsa, tad tikrai nesibodžiu užsukti ir į vieną prekybos centrą ar laiko patikrintą prekybos paviljoną Kalvarijų turguje, geros mėsos galima gauti ir ten.

Ir kol neprasikalė tikroji žaluma, vis dar norisi karšto, sunkaus, sotaus maisto. Tokie būna troškiniai, tad aprašysiu vieną mūsų mylimiausių – jautienos su džiovintomis slyvomis duetą.

Gaminu jį dviem būdais – greituoju ir lėtuoju. Lėtasis, žinoma, yra lėtesnis 🙂 Tačiau lenkia greitąjį skoniu.

6 porcijoms (be garnyro) pasiruošiu:

800 g jautienos kumpio

1 vš skystų garstyčių (tik lėtajam būdui)

1 vš tyro bekvapio aliejaus (irgi tik lėtajam būdui)

2 vidutinius svogūnus

150 g džiovintų slyvų

50 g lydyto sviesto

100 ml riebios grietinėlės

1 aš džiovintų gelsvių (galima keisti kitais prieskoniais)

Lėtasis būdas skiriasi tik viena technika, jautiena ištepama aliejaus ir garstyčių mišiniu ir paliekama marinuotis bent 4h. Dar geriau 6. Po to kruopščiai nuplaunama ir paliekama apdžiūti ar nusausinama popieriniais rankšluosčiais. Greituoju būdu mėsa nemarinuojama, tačiau gali būti gerokai kietesnė.

Mėsa supjaustoma 2×2 cm gabaliukais, svogūnai stambesniais kubeliais. Slyvos tik perrenkamos pačiupinėjant ar tikrai nėra kauliukų (čia viena mano fobijų po jaunystėje nulaužto danties).

Į gerai įkaitintą keptuvę dedamas sviestas ir, jam išsilydžius, sudedami svogūnai, jautiena ir slyvos, kepama vis pamaišant, o kai mėsa truputį apskrunda, ugnį sumažinu iki minimumo, dengiu dangtį ir palieku troškintis 12-15 minučių.