pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepta žuvis su pievagrybiais – gardus receptas

Neįprastas žuvies ir grybų derinys yra labai skanus ir aromatingas. Puikus patiekalas pietums ar vakarienei. Ši žuvis su pievagrybiais - tai šiuolaikiška tradicinių Kūčių patiekalų interpretacija. Aš jau neprisimenu nei vieno pasiruošimo Kūčioms ir Kalėdoms be žuvies pievagrybių padaže.

Ingredientai

Be pievagrybių, galite naudoti bet kokius kitus grybus. Kepimui galite naudoti saidos kepsnius arba filė. Filė patogiau naudoti, nes joje nėra kaulų. Žuvies pasirinkimas platus - tinka menkė, plekšnė, ešerys ar lydeka; svarbiausia, kad žuvis būtų šviežia ir kokybiška.

Ingredientų sąrašas:

  • Balta žuvies filė be odos (juodojo paltuso, menkės, ešerio, sterko ar kt.)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 didesnės česnako skiltelės
  • 250 g rudų arba baltų pievagrybių
  • 250 ml riebios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 150 ml. sultinio
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Lydyto sviesto
  • Džiovintų krapų, pagal skonį
  • Lauro lapas: 1 vnt.
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Kukurūzų aliejaus
  • Kukurūzų krakmolą
  • Sojų padažas (jeigu naudojate)
  • Garstyčios

Gaminimo eiga

1. Paruoškite visus ingredientus. Jei žuvis užšaldyta, leiskite jai atitirpti kambario temperatūroje.

2. Morkas ir svogūnus nulupkite. Morkas sutarkuokite stambia tarka, o svogūną susmulkinkite. Kepimo indą sutepkite augaliniu aliejumi ir sudėkite daržoves.

3. Žuvį supjaustykite mažais gabalėliais ir išdėliokite ant daržovių. Pabarstykite trupučiu druskos ir prieskonių.

4. Pievagrybius nuplaukite, kad pašalintumėte nešvarumus, ir supjaustykite griežinėliais. Kepkite juos su augaliniu aliejumi. Įberkite šiek tiek druskos.

5. Tada ant žuvies dėkite keptus grybus.

6. Viską užpilti grietine. Jei grietinė tiršta, atskieskite ją trupučiu vandens.

7. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto sūrio ir pašaukite į orkaitę. Kepkite žuvį su grybais 35-40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Vadovaukitės savo orkaite.

8. Išimkite indą iš orkaitės ir patiekite karštą.

9. Žuvį galite papildyti garnyru bulvėmis. Gero apetito!

Žuvies kepimas keptuvėje su morkomis ir pievagrybiais

Pats greičiausias žuvies patiekalas, kuriam prireiks vos keleto ingredientų, o užtruksite tik 15-20 minučių. Be to nepamiškite, kad žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę.

Ingredientai:

  • 400 g lydekos ar kitos mėgstamos baltos žuvies
  • 200 g morkų
  • 100 g pievagrybių
  • 12 g lydyto sviesto
  • Druskos, pagal skonį
  • Pipirų, pagal skonį
  • Džiovintų krapų, pagal skonį

Gaminimo eiga:

Žuvį supjaustyti nedideliais gabalėliais, pagardinti druska, pipirais ir džiovintais krapais. Paruoštą žuvį iškepti keptuvėje iš visų pusių. Morkas sutarkuoti ir iškepti atskirai. Kepimo pabaigoje sudėti pjaustytus pievagrybius, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir pakepti dar keletą minučių. Paruoštą žuvį tiekti su keptomis daržovėmis.

Žuvis su pievagrybiais Kūčių stalui

Kūčių vakarienė - ypatingas metas, kai šeimos renkasi prie stalo ir dalinasi ne tik maistu, bet ir šiluma, prisiminimais bei viltimi. Šventinis stalas paprastai būna gausus įvairių tradicinių patiekalų, o žuvis - vienas iš svarbiausių elementų, simbolizuojantis gausą ir laimę.

Gaminimo žingsniai:

  1. Žuvies filė nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite įstrižai 2-3 cm pločio gabaliukais.
  2. Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite juostelėmis (jei grybai maži, galima nepjaustyti). Svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite.
  3. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą kukurūzų aliejaus ir apkepkite svogūnus iki suminkštėjimo.
  4. Kiaušinius išplakite. Kukurūzų krakmolą supilkite į lėkštę. Kiekvieną žuvies gabaliuką išvoliokite išplaktame kiaušinyje, o po to apvoliokite kukurūzų krakmole.
  5. Į keptuvę su pievagrybiais supilkite sultinį, sudėkite lauro lapą ir virkite ant silpnos ugnies, kol skysčio tūris sumažės maždaug per pusę.
  6. Į sultinį su pievagrybiais sudėkite apkeptą žuvį. Patiekite karštą žuvį su pievagrybiais. Papuoškite smulkiai sukapotomis šviežiomis petražolėmis ir užlašinkite šiek tiek citrinų sulčių.

Intensyvesnio skonio mėgėjai pievagrybius gali pakepinti kartu su smulkintu česnaku.

Kepta žuvis su pievagrybiais orkaitėje

Žuvį nuvalyti, išskrosti, nuplauti, ištrinti druska ir pipirais. Pievagrybius nuplauti ir supjaustyti, svogūnus susmulkinti. Karščiui atsparų indą ištepti riebalais, sudėti supjaustytus pievagrybius ir svogūnus, ant viršaus padėti žuvį, apšlakstyti vynu, pabarstyti druska, pipirais, čiobreliais, smulkintomis petražolėmis ir apdėti gabaliukais sviesto.

Kepti karštoje orkaitėje apie 30 minučių, dažnai žuvį apliejant padažu iš indo. Jei reikia, dar dėkite sviesto. Žuvis patiekiama su visu indu, apšlakstyta citrinos sultimis bei papuošta citrinos griežinėliais. Labai skanu žuvį valgyti su brokoliais, apvirtais tik 1 minutę. Tada jie būna traškūs.

Žuvis pievagrybių padaže - komforto maistas

Tikrų tikriausias komforto maistas (comfort food) sujungiantis klasikinius ir visų mėgstamus skonius į nuostabų patiekalą. Šiam patiekalui aš dažniausiai renkuosi juodojo paltuso filė be odos, bet čia puikiai tiks ir kita balta žuvis: menkė, sterkas, ešerys, jūrinė lydeka ar kt.

Gaminimo niuansai:

  • Apkepti žuvį bei pasiruošti padažą galite prieš kelias valandas, o artėjant vakarienės metui beliks užpilti padažą ant žuvies ir pašauti į orkaitę.
  • Tik jokiu būdu nelaikykite žuvies padaže, nes ji permirks ir suirs anksčiau laiko.
  • Keptą žuvį pievagrybių padaže rekomenduoju tiekti su virtomis bulvėmis ar bulvių koše ir nors aš labai mėgstu daržoves, bet šiame patiekale man jų visiškai netrūksta.

Padažo gaminimas:

  1. Žuvies filė nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Žuvį supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais.
  2. Į vieną gilesnę lėkštę ar dubenėlį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite, o į kitą suberkite miltus.
  3. Į dvi keptuves (galite naudoti ir vieną, bet dviejose greičiau iškepsite) įpilkite augalinį aliejų ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies.
  4. Žuvies gabalėlius iš pradžių pamirkykite kiaušinių plakinyje, o po to apvoliokite miltuose nukratydami jų perteklių ir dėkite į keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių po 2 minutes, kol bus gražios auksinės spalvos. Žuvis neturi būti visiškai iškepusi, nes dar troškinsis orkaitėje pievagrybių padaže. Iškeptą žuvį sudėkite į keramikinį kepimo indą taip, kad gabalėliai šiek tiek dengtų vienas kitą.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180'C.
  6. Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės.
  7. Į vieną dubenėlį sudėkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną bei labai smulkiai supjaustytas česnako skilteles.
  8. Į švarią keptuvę įdėkite vieną šaukštą sviesto, įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos (ne maksimalios) ugnies.
  9. Į įkaitintą keptuvę suberkite pievagrybius, truputį pabarstykite druska ir gerai išmaišykite. Retkarčiais pamaišydami, bet ne per dažnai (kitaip neapskrus) kepkite apie 6-7 minutes, kol pievagrybių griežinėliai bus gražiai apskrudę. Paskutines dvi minutes maišykite dažniau, nes kepimo procesas suintensyvėja. Apkeptus pievagrybius sudėkite į lėkštę ištiestą rankšluostiniu popieriumi.
  10. Keptuvę nuimkite nuo ugnies (plauti nereikia) ir palikite kelioms minutėms, kad truputį atvėstų. Tuomet, į keptuvę įdėkite likusį šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies.
  11. Į keptuvę suberkite smulkintą svogūną su česnakais ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10-12 minučių, kol suminkštės bei gražiai pagels (neapskrudinkite).
  12. Ant apkepto svogūno su česnakais supilkite grietinėlę, sultinį, sojų padažą (jeigu naudojate), įdėkite garstyčias, pagardinkite druska, pipirais ir truputį padidinę ugnį užvirkite. Kartkartėmis pamaišydami virkite apie 5 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės (neturi būti labai tirštas).
  13. Į padažą suberkite pievagrybius ir virkite dar apie 2 minutes. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
  14. Padažą supilkite ant žuvies ir šaukštu tolygiai paskirstykite pievagrybius. Kepimo indą uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių (tikslus laikas priklauso nuo žuvies gabalėlių storio).
  15. Praėjus laikui, nuimkite foliją, padidinkite kaitrą iki 200'C ir kepkite dar apie 8 minutes. Jeigu padažas orkaitėje pernelyg sutirštėjo, tuomet išimkite žuvį, praskieskite jį šlakeliu verdančio vandens ir po to žuvį sudėkite atgal.

Skanaus!