pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Triušienos receptai kūdikiams nuo 6 mėnesių

Kūdikiai auga labai greitai, dėl to būtinas maisto kiekis ir pobūdis, jo įvairovė, kinta ypač sparčiai: nuo visus organizmo poreikius patenkinančio krūties pieno, iki kasdienio individualaus valgiaraščio, susidedančio iš įvairių produktų. Papildomai primaitinti kūdikį pradedama nuo 6-ojo gyvenimo mėnesio.

Kodėl triušiena tinkama kūdikiams?

Triušiena - puikus pasirinkimas kūdikiui pradedant valgyti mėsą. Ji yra lengvai virškinama, liesa ir turtinga naudingų medžiagų. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl triušiena yra tinkama kūdikiams, kaip ją paruošti ir kokius receptus galite išbandyti.

  • Lengvai virškinama: Triušienos skaidulos yra švelnios, todėl ją lengvai virškina net ir jautrus kūdikio skrandis.
  • Liesa: Triušienoje mažai riebalų, todėl tai sveikas pasirinkimas.
  • Aukštos kokybės baltymai: Triušiena yra puikus baltymų šaltinis, reikalingas kūdikio augimui ir vystymuisi.
  • Vitaminai ir mineralai: Triušienoje gausu B grupės vitaminų (ypač B12), geležies, cinko ir kitų svarbių mineralų. B12 vitaminas svarbus nervų sistemos funkcijai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Geležis padeda išvengti anemijos.
  • Mažas alergeniškumo lygis: Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, triušiena rečiau sukelia alergines reakcijas.
  • Didelis įsisavinimo procentas: Triušienos baltymai įsisavinami net iki 90%.

Specialistai pataria kūdikiams ir vaikams naudoti įvairios liesos mėsos. Triušiena yra viena iš tinkamiausių mėsų, turinčių daug baltymų, vitamino B12 ir greičiausiai įsisavinančių mėsos produktų.

Kada pradėti duoti triušieną kūdikiui?

Paprastai mėsą kūdikiams rekomenduojama pradėti duoti nuo 6 mėnesių amžiaus, kai jie jau yra susipažinę su daržovių ir grūdų košėmis. Tačiau kiekvienas kūdikis yra individualus, todėl geriausia pasitarti su pediatru dėl tinkamiausio primaitinimo pradžios laiko.

Pediatrai rekomenduoja triušieną įtraukti į kūdikių racioną nuo šešto ar septinto gyvenimo mėnesio. Pradėti primaitinti nuo šios mėsos patariama ir toms mamoms, kurių vaikai alergiški ar dažnai serga.

Pediatrai teigia, kad nuo 6 mėn. ima sparčiai mažėti kūdikių geležies atsargos, kurias jie sukaupė būdami dar mamos pilve. Todėl maždaug nuo 5-6 mėn. vaikams į valgiaraštį rekomenduojama įtraukti mėsą (po to, kai jie jau būna išragavę įvairių daržovių ir kruopų). Geležis iš mėsos pasisavinama daug lengviau nei iš kitų maisto produktų. Šis elementas aprūpina ląsteles deguonimi ir apsaugo organizmą nuo mažakraujystės.

Kaip paruošti triušieną kūdikiui?

Svarbiausia - kruopščiai paruošti triušieną, kad ji būtų saugi ir lengvai valgoma kūdikiui.

Pagrindiniai paruošimo žingsniai:

  • Pasirinkimas: Rinkitės šviežią, kokybišką triušieną iš patikimo šaltinio. Atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą - ji turėtų būti šviesiai rausva, be nemalonaus kvapo.
  • Paruošimas: Kruopščiai nuplaukite triušieną po tekančiu vandeniu. Pašalinkite visus riebalus, plėveles ir smulkius kauliukus. Galima trumpam pamirkyti šaltame vandenyje, kad pašalintumėte kraują.
  • Terminis apdorojimas: Triušieną būtina termiškai apdoroti, kad sunaikintumėte visas bakterijas. Galima virti, troškinti arba kepti.
  • Konsistencija: Paruošta triušiena turi būti labai minkšta ir lengvai trinama šakute. Kūdikiui neturi būti sunku ją kramtyti ar nuryti.
  • Tyrė arba smulkūs gabaliukai: Priklausomai nuo kūdikio amžiaus ir gebėjimų, triušieną galima patiekti kaip tyrę arba labai smulkiai supjaustytus gabaliukus (jei kūdikis jau praktikuoja valgymą gabaliukais).

Triušienos paruošimo būdai:

  • Virimas: Tai vienas paprasčiausių būdų paruošti triušieną kūdikiui. Į puodą įpilkite vandens, įdėkite triušienos gabaliukus ir virkite ant mažos ugnies, kol mėsa taps minkšta (apie 40-60 minučių). Virimo metu galima įdėti daržovių (morkų, bulvių, salierų) skoniui pagerinti. Išvirusią triušieną atvėsinkite, sutrinkite šakute arba blenderiu iki vientisos masės. Jei reikia, įpilkite šiek tiek virimo sultinio, kad košė būtų tinkamos konsistencijos.
  • Troškinimas: Troškinimas suteikia triušienai daugiau skonio ir aromato. Triušienos gabaliukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, tada perkelkite į puodą arba troškintuvą. Įpilkite vandens arba sultinio, įdėkite daržovių (morkų, svogūnų, pastarnokų) ir troškinkite ant mažos ugnies, kol mėsa taps minkšta (apie 1-1,5 valandos). Troškintą triušieną atvėsinkite, pašalinkite daržoves (jei nenorite jų duoti kūdikiui) ir sutrinkite mėsą šakute arba blenderiu. Galima įdėti šiek tiek troškinimo sultinio, kad košė būtų skystesnė.
  • Kepimas orkaitėje (rekomenduojama vyresniems kūdikiams): Kepimas orkaitėje suteikia triušienai malonų skonį ir tekstūrą. Triušienos gabaliukus aptepkite trupučiu aliejaus, pagardinkite žolelėmis (pvz., čiobreliais, rozmarinais) ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, kol mėsa taps minkšta (apie 40-60 minučių). Iškepusią triušieną atvėsinkite, pašalinkite kaulus ir smulkiai supjaustykite arba sutrinkite šakute. Šis būdas labiau tinka vyresniems kūdikiams, kurie jau gali valgyti šiek tiek tekstūros turintį maistą.

Triušienos receptai kūdikiams:

Triušienos tyrė su morkomis (nuo 6 mėn.)

Ingredientai:

  • 100 g triušienos filė
  • 1 morka
  • Šiek tiek vandens

Paruošimas:

  1. Triušieną ir morką supjaustykite gabaliukais.
  2. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės.
  3. Atvėsinkite ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės.

Triušienos tyrė su bulvėmis ir cukinijomis (nuo 6 mėn.)

Ingredientai:

  • 100 g triušienos filė
  • 1 bulvė
  • 1/2 cukinijos
  • Šiek tiek vandens

Paruošimas:

  1. Triušieną, bulvę ir cukiniją supjaustykite gabaliukais.
  2. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės.
  3. Atvėsinkite ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės.

Triušienos troškinys su daržovėmis (nuo 7 mėn.)

Ingredientai:

  • 150 g triušienos gabaliukų
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 1/2 pastarnoko
  • Šiek tiek vandens arba sultinio
  • Žolelės (čiobreliai, rozmarinas)

Paruošimas:

  1. Triušienos gabaliukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  2. Sudėkite į puodą arba troškintuvą.
  3. Įpilkite vandens arba sultinio, įdėkite smulkiai supjaustytas daržoves ir žoleles.
  4. Troškinkite ant mažos ugnies, kol mėsa ir daržovės taps minkštos.
  5. Atvėsinkite, pašalinkite kaulus ir sutrinkite mėsą šakute arba smulkiai supjaustykite.

Tyrelė su triušiena ir avokadu (nuo 7 mėn.)

Paruošimas:

  1. Mėsą išvirkite atskirai nuo daržovių (triušiena verda apie 30-40 min.).
  2. Į kitą prikaistuvį su verdančiu vandeniu sudėkite gabalėliais supjaustytas bulvę, morką.
  3. Po 15 min. riekelėmis pjaustytą cukiniją ir dar pavirkite apie 8 min.
  4. Kai daržovės išvirs, jas kartu su mėsa sutrinkite elektrine trintuve į vientisą tyrę. Jeigu mažylis kramto, daržoves galite sutrinti stambiau, šakute.
  5. Avokado puselę išskobkite, patrinkite šakute ir įmaišykite į makalainę.
  6. Jeigu makalainė tiršta, praskieskite daržovių nuoviru ar virintu vandeniu.

Kiti receptai (nuo 7 mėn.):

  • Daržoves nuplauti, supjaustyti mažais gabaliukais. Mėsą nuplauti ir išvirti atskirai. Daržoves virti kol suminkštės. Miežines kruopas taip pat išvirti atskirai.
  • Mėsą išvirti atskirai. Daržoves ir kruopas taipogi atskirai.

Receptai mažyliams nuo pusantrų metukų:

Triušienos kotletai

Ingredientai:

  • 100 g triušienos filės - vienai porcijai
  • 2 riekelės baltos duonos
  • 100 ml pieno
  • 3 putpelių kiaušiniai
  • Kukurūzų aliejaus

Gaminimas:

  1. Mėsą nuplaukite ir sumalkite mėsmale. Gautą faršą dar kartą permalkite mėsmale.
  2. Duoną išmirkykite piene ir išspaudę skystį įdėkite ją į faršą. Pasūdykite, įpilkite išplaktus kiaušinius, kruopščiai viską išmaišykite.
  3. Suformuokite norimo dydžio kotletukus ir apkepkite iš abiejų pusių, o tada orkaitėje kepkite dar apie dvidešimt minučių, kol bus paruošti.
  4. Tinka su bet kokiu vaikų mėgstamu garnyru: bulvių koše, ryžiais, grikių kruopomis, troškintomis daržovėmis.

Burokėlių sriuba su triušiena

Ingredientai:

  • 350 g triušienos
  • 6 džiovintos slyvos
  • 350 g burokėlių
  • 300 ml daržovių sultinio

Gaminimas:

  1. Triušieną supjaustykite gabalėliais ir patroškinkite su džiovintomis slyvomis bei smulkintais burokėliais.
  2. Į troškinį supilkite iš anksto paruoštą daržovių sultinį, užvirkite ir paskui ant nedidelės ugnies virkite apie dvi dešimtis minučių. Pagal skonį pasūdykite. Puikiai tinka su skrebučiais.

Zuikio sriuba

Ingredientai:

  • 100 g triušienos
  • 10 g morkų
  • 5 g svogūno
  • 30 g ryžių
  • 5 g saliero
  • 10 g alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai žaliųjų žirnelių

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite gabalėliais, truputį apkepkite aliejuje. Tada suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir morką.
  2. Daržoves ir mėsą perdėkite į puodą ir užpilkite puse litro vandens. Suberkite smulkintus saliero stiebus ir valandą virkite ant silpnos ugnies, vis nuimdami susidariusias putas.
  3. Atskirai išvirkite ryžius.
  4. Kai baigs virti mėsa su daržovėmis, sultinį nupikite per sietelį. Mėsos gabaliukus sudėkite į sriubos lėkštes, įdėkite ryžių, žirnelių ir užpilkite sultiniu.

Suflė „Zuikelis“

Ingredientai:

  • 400-500 g triušienos
  • Pusantro svogūno
  • 10 putpelių kiaušinių
  • Krapų
  • Petražolių
  • Druskos

Gaminimas:

  1. Triušieną sumalkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Įberkite smulkintų krapų ir petražolių. Įmuškite keturis putpelių kiaušinius, įberkite druskos ir viską kruopščiai permaišę gausite faršą.
  2. Likusius kiaušinius išvirkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  3. Į kepimo formą sudėkite pusę faršo, apibarstykite tarkuotais kiaušiniais ir sudėkite likusį faršą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol gražiai apskrus. Galima valgyti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše.

Triušienos apkepas

Ingredientai:

  • 300 g makaronų
  • 500 g triušienos filės
  • 1 askaloninis česnakas
  • 1 česnakas
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4-6 vyšniniai pomidorai
  • 1 saliero stiebas
  • 5-6 šaukštai smulkiai tarkuoto sūrio
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Makaronus išvirkite. Supilkite į sietelį ir perpilkite šaltu vandeniu.
  2. Triušieną nuplaukite, smulkiai supjaustykite (galima ir sumalti) ir apkepinkite įkaitintame aliejuje. Suberkite smulkintus česnakus ir viską truputį patroškinkite.
  3. Nedideliame puode užvirkite vandenį, į jį trumpam pamerkite pomidorus, tada juos apipilkite šaltu vandeniu ir nuimkite odeles. Supjaustykite stambiais gabalais.
  4. Salierą nuplaukite ir supjaustykite maždaug centimetro dydžio gabalėliais. Salierą ir pomidorus suberkite į bendrą masę ir troškinkite, kol viskas suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Troškintą masę sumaišykite su virtais makaronais. Viską sudėkite į riebalais išteptą kepimo formą. Iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje kepkite 40 minučių.

Ką daryti jei kūdikis nenori valgyti triušienos?

Kartais kūdikiai atsisako naujo maisto. Tai normalu. Pabandykite dar kartą po kelių dienų. Galite sumaišyti triušieną su jau pažįstamu ir mėgstamu maistu. Svarbu neprimesti ir nespausti kūdikio valgyti, kad nesukeltumėte neigiamų asociacijų su maistu.

Patarimai:

  • Pradėkite nuo mažų porcijų (1-2 šaukštelių) ir stebėkite, ar kūdikis gerai toleruoja triušieną.
  • Nenaudokite druskos, cukraus ar kitų prieskonių, kol kūdikiui nesukaks 1 metai.
  • Jei kūdikis atsisako valgyti triušieną, pabandykite ją sumaišyti su daržovių koše, kurią jis mėgsta.
  • Jei pastebėjote alergijos požymių (bėrimas, pilvo pūtimas, vėmimas), nedelsdami kreipkitės į gydytoją.
  • Triušieną galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 24 valandas.
  • Duodami paragauti pirmą kartą mėsos, turėtume prisiminti tai, ar kūdikio gomurys jautrus. Mažyliui, kuris vos pajutęs šaukštelį prie liežuvio žiaukčioja, mėsą reikia sumalti iki grietinės tirštumo.
  • Jeigu gomurys nėra toks jautrus, vaikas gerai ryja tirštą maistą, mėsa gali būti malta šiek tiek rupiau, gali būti likę nedidelių gumuliukų, kuriuos kasos fermentai suskaldys, o žarnynas pasisavins.
  • Kad mažylis nespringtų valgydamas mėsą, rekomenduojama užpilti ją trupučiu nuoviro, kuriame virė mėsa, išmaišyti ir duoti paragauti tokios mėsiškos tyrelės tam, kad kūdikis ne tik sužinotų mėsos skonį, bet ir gaus daugiau jo organizmui reikiamos geležies ir cinko.
  • Jei kūdikis, kuriam duodate mėsos, bando ją išstumti iš burnytės, tuomet rekomenduojama nekišti jos per prievartą.

Kaip dažnai vaikams rekomenduojama valgyti mėsą?

Kasdien kūdikiai turėtų suvalgyti apie 20-30 g mėsos, vyresni - ir iki 100 g per dieną. Jei kalbėtume tiksliau, 5-6 mėn. amžiaus vaikams rekomenduojama 20-30 g mėsos per dieną, 6-7 mėn. - 30-50 g, vyresni ir iki 100 g. Kuo vaikas vyresnis - tuo galima duoti daugiau mėsos, tačiau persistengti nereiktų, nes apsunkinami vaikučio inkstai.

Kokia mėsa yra pati vertingiausia kūdikiams ir mažiems vaikams?

Tiek dietologai, tiek gydytojai pediatrai sutaria, kad visų pirma reikia ieškoti ekologiškos mėsos. Ne gyvūno rūšis, o ekologiškumas turėtų būti kriterijus, pagal kurį renkamės mėsą. Būtų labai gerai gauti mėsos tokio gyvūno, kuris būtų augintas be antibiotikų, pesticidų, nebūtų sirgęs.

Pediatrai dažniausiai rekomenduoja pradėti primaitinti kūdikius veršiena ar triušiena, vėliau įtraukti ir kitas mėsos rūšis ir vis pakaitalioti jas: vieną dieną duoti veršienos, kitą kalakutienos, dar kitą triušienos ir t.t. Kalbant apie kiaulieną ar jautieną, tai šių mėsos rūšių rekomenduojama naudoti tik liesą ir naudoti rečiau, nes ši mėsa yra gana sunkiai virškinama.

Jokiais būdais mažyliams negalima duoti rūkytų produktų ar lašinių, taip pat įvairiuose marinatuose pagamintų mėsos produktų (jų skrandukai dar labai jautrūs).

Ar tinkama kūdikiams ir mažiems vaikams valgyti žvėrieną?

Pasak specialistų, kaip pirmoji mėsa žvėriena mažiau tinkama, nes ji yra kieta, sunkiau pasisavinama. Dar daugiau, ji pirmiausia turi būti veterinariškai patikrinta.

Kaip paruošti mėsą kūdikiams?

Tiesiog išverdame mėsą puode ar troškiname garuose atskirai nuo daržovių (Nuo 1 m. galima į vandenį įdėti druskos). Išvirus mėsą reikia sumalti į vientisą masę be gumuliukų (kai pradeda kramtyti galima malti rūpiau arba pjaustyti gabaliukais) ir tuomet sumaišyti su daržovių koše, pagardinant ją sviesto gabalėliu ar lašeliu aliejaus (geriausia naudoti nerafinuotą, šalto spaudimo alyvuogių, saulėgrąžų ar linų sėmenų aliejų). Aliejus ar sviestas padeda vaiko organizmui pasisavinti ląstelieną. Ilgainiui mėsą galima maišyti ne tik su daržovėmis, bet ir su kruopomis.

Ar svarbus mėsos ir daržovių ar kruopų santykis vienoje košės, o vėliau patiekalo porcijoje?

Svarbiausiai, kad mažylis gautų bent 30-40 g (vyresni ir daugiau) mėsos kasdien. Mėsos ir daržovių ar kruopų santykis košėje nėra svarbus, reikėtų įvairiai maišyti košes ir ieškoti mažylio mėgstamų skonių derinių.