Kiaulienos kepsnys su šonine - puikus patiekalas, tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek ramiam šeimos vakarui. Šis patiekalas pasižymi sodriu skoniu ir aromatu, o šoninė suteikia jam sultingumo ir traškumo. Pateikiame keletą receptų, kaip pasigaminti šį gardų kepsnį.
Kiaulienos kepsnys su šonine ir žolelių sviestu
Ingredientai:
- ~1 kg - 1,2 kg gabalo kiaulienos nugarinės ar sprandinės
- ~450 g pailgų, plonų šoninės juostelių
- Druskos, juodųjų pipirų
- Aliejaus kepimui
Žolelių sviestui:
- 4 šaukštų sviesto (kambario temperatūros)
- 6 česnako skiltelių
- 1 sauja susmulkintos šviežios petražolės
- 1 arb. š. čiobrelių
- 0,5 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. džiovinto rozmarino
- 1/3 arb. š. juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Žolelių sviestas: nulupkite česnako skilteles, sutrinkite česnako spaustuku ir sumaišykite viename indelyje kartu su prieskoniais, skirtais sviestui. Tada sudedame sviestą, gerai išmaišome ir atidedame į šalį.
- Kiaulienos nugarinę (ar sprandinę) perpjauname išilgai perpus. Nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
- Kiaulienos gabalėlius padedame ant pjaustymo lentelės, šiek tiek paspaudžiame. Žolelių sviestą užtepame ant vieno nugarinės (ar sprandinės) gabalėlio, ant viršaus uždedame kitą gabalėlį, šiek tiek paspaudžiame ir šonus apibarstome druska bei pipirais.
- Įkaitiname orkaitę iki 200 °C.
- Suglaustus gabalėlius apvyniojame šoninės griežinėliais ir sutvirtiname apsukdami siūlu.
- Didelėje keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ant didesnės vidutinės ugnies. Vyniotinį apkepiname iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda.
- Vyniotinį dedame į kepimo indą (aš kepiau stikliniame kepimo inde), įpilame 250 ml vandens ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~40-50 min. priklausomai nuo vyniotinio storio. Aš kepiau 1 valandą, kadangi mano vyniotinis buvo gana storas. Prieš patiekiant nuimame kepimo siūlą.
Greitas ir paprastas kiaulienos kepsnys su šonine
Ingredientai:
- 2 kiaulienos kepsniai (apie 400 g)
- Druskos
- Šviežiai maltų pipirų
- 1 skiltelė česnako
- 2 v. š. aliejaus
- 2 pomidorai
- 40 g plonai pjaustytos šoninės
- 30 g tarkuoto fermentinio sūrio
Gaminimas:
- Kepsnius perpjaukite per pusę, iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais ir ištrinkite česnaku.
- Aliejų gerai įkaitinkite keptuvėje ir apkepkite kepsnius iš abiejų pusių po 2 minutes.
- Išimkite iš keptuvės, šiek tiek atvėsinkite ir apvyniokite šonine.
Kiaulienos išpjova su šonine ir sūriu
Ingredientai:
- 100 gramų alyvuogių aliejaus
- 100 gramų kiaulės šoninės (šalto rūkymo, plonai pjaustyta)
- 300 gramų kiaulės išpjovos (nedidelė)
- 100 gramų sūrio (graikiškas, kietesnis)
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą supjaustyti apie 15 mm storio riekutėmis, iš vienos pusės padaryti nedidelę įpjovą (neperpjauti kiaurai!), įdėti nedidelį gabalėlį graikiško sūrio, ant viršaus uždėti juostelę šoninės, gerai prispausti delnu, kad šiek tiek susiplotų ir sūris pasklistų viduje. Taip paruošti visus išpjovos gabalėlius. Jokių prieskonių nereikia.
- Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų.
- Sudėti kepsnelius į įkaitintą aliejų šonine į apačią, apkepti 3-4 min, apversti, apkepti dar 3-4 min. Patiekti su salotomis.
Šis patiekalas labai greitai paruošiamas ir yra labai skanus!
Patarimai ir gudrybės
- Tame pačiame inde, kuriame keps kepsnys, galite kartu kepti bulves, morkas ar kitas mėgstamas daržoves.
- Prie kepsnio labai tiktų rūgštesnis spanguolių padažas. Na, o visi garnyrai pagal kiekvieno pageidavimus.
- Receptas gana elementarus, nereikalaujantis daug pastangų, o rezultatas tikrai pranoks lūkesčius.