pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bolivinės balandos salotos su moliūgu: gardus ir maistingas receptas

Pastaruoju metu tapau tikra kynvos (kitaip - bolivinė balanda) fanė - gaminu įvairias salotas arba tiesiog išverdu ir naudoju kaip garnyrą šalia vištienos. Šiandien gaminau kynvos salotas su saldžiuoju moliūgu ir sėklomis. Nežinau ar čia tik man, bet šios kruopos skoniu primena mėsą. Gal dėl to kad suteikia sotumą? Na ir šiaip, virtos kynvos skonis neprilygsta niekam! Su gera salotų porcija gaunu daug baltymų, amino rūgščių, angliavandenių, skaidulų, riebalų, vitaminų.. Vardint ir vardint!

Ši bolivinė balanda per pastaruosius dešimt metų taip išpopuliarėjo, kad Pietų Amerikoje nespėja jos auginti. Pirmiausia su kynva susipažino tik super sveikuoliai, o dabar jau galima nusipirkti ir Lietuvoje. Tiesa, labiau specializuotose, ekologiškų maisto produktų parduotuvėse. Kynva šlovinama kaip pati maistingiausia ir turtingiausia kruopa. Ši bolivinės balandos sėkla turi labai daug baltymų, amino rūgščių, yra lengvai virškinama ir labai labai skani.

Naujai atrastą meilę bolivinei balandai aš jau išpažinau anksčiau, o štai moliūgai - juk dabar pats jų sezonas! Ir dar. Džiovintos spanguolės. Visą gyvenimą raukusi nosį visų džiovintų vaisių link, jų turėčiau atsiprašyti. Džiovintos spanguolės yra gėris, o šiose salotose jos tinka tiesiog neįtikėtinai puikiai. O jei jau pasiruošėte visus ingredientus, gaminkite šias salotas dabar pat.

Receptas

Ingredientai:

  • 100 g bolivinės balandos
  • 150 g moliūgo
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • 4 v.š. džiovintų spanguolių
  • 2 v.š. moliūgo sėklų
  • Špinatai, petražolės, kalendra, laiškinius svogūnus, alyvuoges (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 200 °C.

  2. Moliūgą nulupame, išvalome sėklas ir supjaustome vidutinio dydžio kubeliais. Pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir juodaisiais pipirais. Beriame į skardą, greta įmetame šalavijo lapelius ir lauro lapus. Kepame apie 45 min.

  3. Moliūgo kubelius sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos, juodųjų pipirų, džiovintomis itališkomis žolelėmis. Vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol suminkštės.

  4. Išverdame kynvos kruopas (vadovaukitės instrukcijomis ant pakuotės). Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių.

  5. Sumaišome kynvos kruopas, keptą moliūgą, razinas ir moliūgų sėklas. Pasiruošiame užpilą sumaišydami visus ingredientus.

  6. Susmulkiname špinatus, petražoles, kalendrą, laiškinius svogūnus, alyvuoges. Tofu supjaustome į kubelius.

  7. Paruošiame padažą: į mažą dubenėlį išspaudžiame česnaką, pilame alyvuogių aliejų, citrinos sultis, tahini, pagardiname druska ir pipirais.

  8. Į lėkštes paskirstykite špinatų lapelius, ant jų - bolivinės balandos sėklas ir keptus moliūgo kubelius.

  9. Užpilkite padažu ir dar kartelį gerai išmaišome. Jei norisi, pagardinkit dar vienu žiubsneliu druskos arba pipirais. Dedam salotas į šaldytuvą ir atvėsinam - skaniausios šaltos.

Patarimai

Moliūgą visada galite pakeisti keptomis ar apvirtomis morkomis, cukinijomis, saldžiosiomis paprikomis. Nepamirškite ir žalumynų, bent jau agurką įpjaustykite šalia moliūgo ir razinų, jis bus traškus ir gaivus.

Variacijos

Jei esate veganas, vengiate pieno produktų ar šiaip norisi augalinės kilmės salotų, padaryti jas veganiškas lengviau nei lengva.

Šios salotos tinka prie šaltų ir karštų mėsos ir žuvies patiekalų, silkės. Jų pagrindu galima paruošti įvairias salotas su tunu, avokadu, brokoliais, kalafiorais, net grybais - bet tai jau priklauso nuo kiekvienos šeimininkės išmonės.