pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Morenginis pyragas "Jonis": receptas ir istorija

Morenginiai vyniotiniai ir prancūziškoje konditerijoje labai daug - tai klasikinis desertas, kuris gyvuoja, nes yra be galo populiarus ir skanus. Jei nesate šio pyrago ragavę, tikrai esate bent jau apie jį girdėję - tai nuostabus morenginis pyragaitis „Jonis“. Aš šį skanėstą žinau nuo mažų dienų, apie morengų vyniotinį su grietinėlės kremu ir riešutais sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.

"Jonis" - firminis Jurgitos Gedminienės tortas

J. Gedminienę, ištobuliniusią „Jonio“ receptą, draugai pažįsta kaip saldumynų kepėja: „Kepti pradėjau labai seniai, kai dar buvo gyva močiutė, o ji kepdavo tortus. Tais laikais populiariausi buvo „Napoleonas“ ir „Medutis“ - norėjau juos išmokti pagaminti pati. Dažnai sulaukiu draugų, o „Jonis“ - išsigelbėjimas, nes jo gamyba neužtrunka.

Morenginio vyniotinio "Jonis" receptas iš Beatos virtuvės

Šįkart Beatos virtuvėje - vienas skaniausių, traškus ir turtingas morenginis vyniotinis su maskarponės ir aviečių kremu - „Jonis“. Jį kartu su Beata rubrikoje „Mano firminis tortas“ kepa vilnietė Jurgita Gedminienė. Kaip teigia Jurgita, jį nėra sunku pagaminti. Tačiau patikėkite, paragavus, norėsis jo ir pusryčiams, ir pietums, ir net naktipiečiams.

Ingredientai

  • 250 ml 36 proc. grietinėlės

Gaminimo eiga

  1. Įjungti orkaitę, nustačius 170C.
  2. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių.
  3. Plakti baltymus mikseriu, palaipsniui suberiant cukrų, vanilinį cukrų, įpilant citrinos sulčių.
  4. Plakti, kol susiformuos standžios putos.
  5. Suberti žemės riešutus, įsijoti miltus. Atsargiai išmaišyti mentele.
  6. Plaktus baltymus sudėti į skardą, kurioje įklotas kepimo popierius. Išlyginti.
  7. Kepti 170C apie 15 min.
  8. Po tiek kepimo laiko mano morengo viršus buvo švelniai rusvas, bet nebuvo traškumo, paviršius buvo minkštas. Todėl dar papildomai kepiau 7 min.
  9. Pasitiesti ant stalo kepimo popieriaus lakštą. Išimtą iš orkaitės dar karštą morengą “veidu žemyn” paguldyti ant naujo popieriaus ir nuplėšti popierių nuo ten, kur buvo apačia.
  10. Morengą su visu “nauju” popieriumi susukti kaip vyniotinį ir taip palaikyti bent 10 min.
  11. Kremui: grietinėlę išplakti iki putų palaipsniui dedant cukrų. Pabaigoje įdėti sūrelį philadelphia ir viską kartu išplakti. Naudojau Philadelphia, nes jo turėjau namuose, bet manau čia tiktų ir maskarponė, ir gal net varškė.
  12. Morengą išvynioti. Jei dar nėra visiškai atvėsęs, palaukti kol atvės. Užtepti kremą. Išdėlioti konservuotus ananasus. Abrikosų džemą užtaškuoti po truputį. Dėl ko čia tas džemas?
  13. Viską suvynioti į vyniotinį. Ne gražuolis.

Variacijos ir patarimai

Jau numatau , kokios galėtų būti kitos variacijos. Tik vienas dalykas blogai: čia susinaudoja keturių kiaušinių baltymai. Tryniai atlieka. Tai kas galėtų atsilaikyti, nepasidaręs gogel-mogelio? O jergutėliau, gogel-mogelis iš keturių trynių ir begalybės cukraus! Kas galėtų atsilaikyti? Tik ne aš!