Kartu su SANTA MARIA tęsiame skaniausių patiekalų be mėsos seriją. Vegetariški mėsainiai - puikus pasirinkimas tiems, kas atsisakė mėsos. Skoniu jie nė kiek nenusileidžia įprastiems, o improvizacijų atveria gal net daugiau.
Pupelių mėsainis
Manau nesuklysiu pasakydama, kad dažnas mūsų neįsivaizduoja gero burgerio be mėsos, tačiau šis augalingas burgeris, kuriame mėsos paplotėlį keičiau pupelių kepsneliu, išties vertas jūsų dėmesio. Sotumo atžvilgiu pupelės kuo puikiausiai keičia mėsą, na o dėl skonio pacituosiu savo vyrą, kuris sunkiai pripažįsta veganiškus patiekalus: “Kaip veganiškas, tai labai gerai”. Esminis skirtumas, pati kepsnelio tekstūra - ji sausesnė, ne tokia sultinga lyginant su mėsa, tačiau pats skonis išties puikus. Gaminant veganiškas patiekalų alternatyvas labai svarbu protingai išnaudoti prieskonius - būtent jie formuoja patiekalo skonį ir charakterį.
Ingredientai:
- 1 skardinės (400 g) juodųjų arba raudonųjų pupelių
- 1 nedidelio svogūno (Jei nemėgstate - praleiskite)
- 2 skiltelių česnako
- 1/2 stiklinės (125 ml) panko džiūvesėlių
- 1 linų sėmenų “kiaušinio” (1 v.š. maltų linų sėmenų + 3 v.š. šilto vandens) ARBA 1 paprasto kiaušinio (jei ne vegan versija)
- 1 a.š. Cajun prieskonių mišinio
- Druskos, pipirų
- 1 a.š. vorčesterio padažo
- 1 v.š. aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Nupilame skystį nuo pupelių ir jas paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos formos. Kepame 160 laipsnių orkaitėje 15 min.
- Keptuvėje apkepiname smulkintą svogūną ir česnaką.
- Į maisto smulkintuvą beriame apkepintas pupeles, svogūnus ir česnakus, sudedame visus likusius ingredientus.
- Sutriname tiek, kad gautųsi vientisa masė su dar šiek tiek matomais pupelių gabalėliais, t.y. ne per smulkiai.
Mėsainio surinkimas:
Jei gaminsite burgerius, tai galite rinktis savo mėgstamiausius priedus. Aš ant apatinės bandelės užtepiau veganiško majonezo ir garstyčių, tuomet dėjau salotos lapą, pupelių kepsnelį, veganišką “čederį”, kurį apšlaksčiau sriracha padažu, toliau pomidoro ir svogūno griežinėlių ir galiausiai gvakamolės.
Avinžirnių mėsainis
Bet kurio mėsainio širdis yra kotletas. Siūlau išbandyti vegetarišką mėsainių variantą su avinžirniais ir avižinių dribsnių paplotėliu. Jei valgote veganišką ar liesą, ne griežtą meniu, šie mėsainiai gali būti vienas iš jūsų mėgstamiausių užkandžių darbe, namuose ar išvykose. Avinžirniai turi tik daugybę teigiamų savybių.
Remdamiesi avinžirnių kotleto receptu, galite sukurti savo mėsainį su bet kokiais jums patinkančiais priedais.
Ingredientai:
- Avinžirniai
- Avižiniai dribsniai
- Morka
- Svogūnas
- Kiaušinis
- Alyvuogių aliejus
- Citrinos sultys
- Druska, prieskoniai pagal skonį
- Bandelės mėsainiui
- Pomidoras
- Salotos
- Raudonasis svogūnas
- Agurkas
- Saldžios garstyčios arba kitas padažas pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Paruoškite visus reikalingus ingredientus.
- Avinžirnius užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite atvėsti. Tada nuplaukite, virkite, kol suminkštės ir nusausinkite kiaurasamtyje. Perkelkite į blenderio dubenį.
- Sutrinkite iki vientisos masės ir perkelkite į gilų dubenį.
- Supilkite avižinius dribsnius į maišytuvo dubenį.
- Sudėkite tarkuotą morką, kubeliais pjaustytą svogūną, kiaušinį ir alyvuogių aliejų.
- Viską sumalkite iki tyrės.
- Sumaišykite avižinius dribsnius ir kapotus avinžirnius. Įpilkite citrinos sulčių, druskos ir prieskonių pagal skonį.
- Viską kruopščiai išmaišykite.
- Iš gauto faršo suformuokite apvalius kotletus.
- Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių augaliniame aliejuje iki auksinės rudos spalvos.
Mėsainio surinkimas:
- Kai visi kotletai yra paruošti, pradedame rinkti mėsainį. Bandelę perpjaukite pusiau, paskrudinkite keptuvėje arba skrudintuve. Pirmiausia dėkite avinžirnių kotletą.
- Ant viršaus dedame pomidorą.
- Salotos ir šiek tiek raudonojo svogūno.
- Ir šviežių agurkų pabaigoje.
- Antrą bandelės pusę patepkite saldžiomis garstyčiomis arba bet kokiu padažu pagal skonį, uždėkite ant viršaus.
Sveikas ir, svarbiausia, skanus daržovių mėsainis paruoštas! Dėka daržovių, mėsainis yra sultingas, o avinžirnių kotletas padaro užkandį sotesnį ir maistingesnį! Skanaus!
Falafelių mėsainis
Ingredientai:
- Avinžirniai
- Svogūnas
- Česnakas
- Prieskoniai:
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. kumino
- 1 a.š. kalendros
- ½ a.š. kajeno pipirų
- Avokadas
- Mocarela
- Gražgarstės salotos
- „Panko” duonos trupiniai
- Saulėgrąžų aliejus
- Bandelės mėsainiui
Gaminimo eiga:
- Mėsainiams nuo avinžirnių nusunkite skystį. Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūną ir česnaką.
- Ketaus keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną, česnaką, avinžirnius ir prieskonius, uždenkite EGG dangtį ir kepkite kol svogūnai suminkštės.
- Per tą laiką paruoškite avokado padažą. Perpjaukite avokadą pusiau, išimkite kauliuką, nulupkite odelę ir minkštimą sutrinkite iki vientisos masės.
- Virtuviniame kombaine ataušusius avinžirnius trinkite tol, kol gausite vientisą masę.
- Avinžirnių masę padalinkite į 4 vienodo dydžio dalis ir suformuokite į mėsainius.
- Ant lėkštės pabarstykite „panko” duonos trupinių ir apvoliokite kiekvieną falafelių mėsainių pusę.
- Ketaus keptuvę dėkite ant grotelių ir joje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų. Į keptuvę dėkite mėsainius ir kepkite apie 3-4 min., kol jų apačia įgaus gražią auksinę spalvą ir taps traškia.
- Apverskite mėsainius ir ant kiekvieno uždėkite po mocarelos riekelę. Kepkite 3-4 min. kol ir kita pusė gražiai apskrus ir įgaus auksinę spalvą, o mocarela išsilydys. Po kiekvieno veiksmo uždenkite EGG dangtį.
- Avokado padažą padalinkite ant bandelių apatinių pusių. Ant kiekvienos bandelės dėkite falafelio mėsainį taip, kad mocarela būtų viršuje ir ant kiekvieno mėsainio padalinkite gražgarstės salotas.
Lęšių mėsainis
Ingredientai:
- Oranžiniai arba žali lęšiai
- Džiūvėsėliai
- Svogūnas
- Česnako skiltelės
- Alyvuogių aliejus
- Vanduo
- Karis
- Druska, pipirai pagal skonį
- Avokadas
- Mėlynasis svogūnas
- Žaliosios citrinos sultys
- Pekino kopūstai
- Duonelė mėsainiui
Gaminimo eiga:
- Oranžinius lęšius užmerkite 3-4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius - galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius praskalaukite ir išvirkite.
- Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar kartą išmaišykite.
- Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
- Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite ir suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
- Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado minkštimo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų.
Tikrai užsidirbsite pagarbos taškų savo vegetarams svečiams patiekę šių vegetariškų mėsainių. Arba šiuo nauju receptu galite tiesiog praplėsti savo vegetarišką meniu. Jei esate pamišę dėl mėsainių, vegetariško maisto ir savo Big Green Egg, tuomet tiesiog privalote pasigaminti šių gardžių falafelio mėsainių. Šio vegetariško mėsainio išorė yra gražiai traški, o vidus išlieka minkštas. O kaip skonis?