Kai norisi sumuštinio, o pirktinis sūris ar rūkytos dešros pabodo, puikus pasirinkimas - išsikepti tikrą naminį vištienos vyniotinį. Labai skanus tikras naminis vištienos vyniotinis su džiovintais pomidorais, slyvomis ir abrikosais sotiems pusryčiams. Svarbiausia, naminiame vištos vyniotinyje nėra jokių blogų priedų, tad skanausite be jokio sąžinės graužimo. Keptas vištos vyniotinis su slyvomis ir saulėje džiovintais pomidorais tiks ir ant duonytės, ir su daržovėmis, kaip sveikas ir sotus užkandis.
Naminio Vištienos Vyniotinio Receptas su Džiovintais Priedais
Šiandienos receptas: naminis vištienos vyniotinis su džiovintais pomidorais, slyvomis ir abrikosais.
Ingredientai:
- 1 kg vištienos šlaunelių mėsos
- 400 g vištienos filė arba krūtinėlės
- Druska
- Pipirai
- Mėgstami prieskoniai
- Džiovinti pomidorai (nebūtinai)
- Džiovintos slyvos (nebūtinai)
- Džiovinti abrikosai (nebūtinai)
Gaminimas:
- Pirmiausia vištienos šlauneles ir vištos krūtinėlę šiek tiek „paploniname“ virtuviniu plaktuku.
- Tada sudėkite visus prieskonius ir gerai viską sumaišykite.
- Statykite į šaldytuvą vištieną vyniotiniui pasimarinuoti. Aš palaikau per naktį.
- Tuomet imame maistinę kepimo rankovę ir ją prakerpame, kad gautume nemažą stačiakampį lakštą. Ant jo dėliojame marinuotas vištienos šlauneles, per viduriuką paskirstome vištienos filė ar krūtinėlės juosteles.
- Jei norite įvairesnio vištienos vyniotinio skonio, pridėkite džiovintų slyvų arba abrikosų. Jei norite nesaldaus slėgtainio varianto, puikiai tiks džiovinti pomidorai. Leiskite sau pafantazuoti.
- Viską standžiai susukame ir surišame storu siūlu abu galus bei visą susuktą vyniotinį. Gausis 2 vidutiniai vyniotiniai arba 3 mažesni vištienos vyniotiniai.
- Dabar kepsime vištienos vyniotinį. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Paruoštus vištienos vyniotinius sudėkite į skardą ir pašaukite orkaitėn. Kepkite apie 50-60 min.
- Kai iškeps, sudėkite vištos vyniotinius ant skardos ar ant medinės lentelės ir paslėkite. Palikite vištienos vyniotinius slėgtis per naktį.
- Ryte jau galite išvynioti vištienos vyniotinius, pjaustyti ir ragauti. O jei turite kantrybės, ryte įdėkite vištienos vyniotinį į šaldytuvą ir ragaukite po valandos kitos, kai šiek tiek sustings per naktį išsiskyręs drebutis.
Kitas Vištienos Vyniotinio Receptas
Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo - buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.
Ingredientai:
- 1,3 kg vištienos ketvirčių be kaulo
- 1 šaukštelio druskos
- ¼ šaukštelio malto muskato
- ½ šaukštelio kario
- 1 šaukštelio „Vegetos“ prieskonių
- 1 šaukštelio vištienos prieskonių
- ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- džiovintų abrikosų arba slyvų
- 1,5 šaukštelio džiovintos gelsvės
- 1,5 šaukštelio džiovinto baziliko
Vyniotinio Vandeniui Reikės:
- kelių juodųjų pipirų
- kelių kvapniųjų pipirų
- 2 lauro lapelių
- 1 šaukštelio druskos
- ½ šaukštelio džiovintos gelsvės
- ½ šaukštelio džiovinto baziliko
Gaminimas:
- Išdaužykite mėsą.
- Ant celofaninės plėvelės suberkite pusę prieskonių.
- Ant prieskonių paklokite vištieną.
- Tada suberkite likusius prieskonius.
- Ant išklotos vištienos netoli kraštelio viena linija sudėkite džiovintus vaisius.
- Tuomet vištieną glaustai susukite.
- Visą vyniotinį kelis kartus apriškite virvele.
- Vyniotinį padėkite šaltai ir palikite pasimarinuoti bent 10 valandų.
- Tuomet jį įdėkite į vandenį, suberkite prieskonius.
- Užvirinkite vandenį ir virkite vyniotinį apie 50 minučių.
- Atsukite vieną vyniotinio galą, išpilkite vandenį.
- Perriškite, kad vyniotinis vėl būtų apspaustas celofaninės plėvelės, užriškite.
- Vyniotinį paslėkite šaltoje vietoje bent 10 valandų.
Virtuvės Šefės Patarimai
Virtuvės šefė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė Janina Galubavičienė pasakoja, kad nuo senų laikų Velykų stalui šeimininkės ruošdavo rūkytus, keptus kiaulienos ar veršienos kumpius bei vištienos vyniotinius.
Šventėms - liesesnis maistas. Todėl Velykų stalui gaminame įvairias salotas, vyniotinius, drebučius.“
Prisimindama vaikystę Janina pasakoja, kaip jos mama Velykoms gamindavo drebučius: paimdavo vištienos kulšelę ir krūtinėlę, supjaustydavo smulkiais gabalėliais ir užpildavo drebučiais. Tačiau labiausiai virtuvės virtuozei atmintyje įstrigę mamos vyniotiniai su įdarais.
Kepti vyniotiniai žymiai skanesni, nes geriau išryškėja tiek mėsos, tiek įdaro skoninės savybės.“
Virtuvės šefė šiuolaikinėms moterims, norinčioms pasigaminti mėsos vyniotinius namuose, pataria, jog labai svarbu parinkti tinkamą mėsą, kad iškeptas vyniotinis nebūtų per sausas, o įdarai derėtų prie mėsos. Pati Janina pirmenybę teikia vištienai, nes iš jos pagaminti vyniotiniai liesesni, prie šios mėsos dera žymiai daugiau įdarų.
„Vyniotinį galima kepti iš vištienos krūtinėlės ar šlaunelių mėsos be kaulo, tačiau aš rekomenduočiau panaudoti abi dalis, kad vyniotinis būtų ir spalvingas, ir sultingas. Išdėliokite paruoštą mėsytę taip, kad skirtingų dalių mėsa padengtų viena kitą, gautųsi tokio paties storio. Galite ją šiek tiek paploninti peiliu ar pamušti, - pasakoja Janina. - Norėdamos pagaminti saldesnį vyniotinį ant viršaus sudėkite džiovintas uogas: puikiai tiks džiovintos slyvos, abrikosai, kiviai, taip pat pistacijų riešutai. Iš šių ingredientų vyniotinis bus ne tiks sultingas ir skanus, bet ir spalvotas.“
Tiems, kurie nemėgsta saldžių mėsos vyniotinių, Janina siūlo panaudoti įvairius žalumynus ir daržoves.
Vyriškesnio skonio vyniotinio įdarui tiktų ir kiaušinio omletas, ir gabalėlis vytintos ar rūkytos šoninės, Parmos kumpis arba keptos vištienos kepenėlės“, - pasakoja virtuvės šefė.
Kaip Kepti Vištienos Vyniotinį
Janina teigia, kad vištienos vyniotinį iškepsite gana greitai - orkaitėje kepant 150 laipsnių temperatūroje tereikės 40-50 min. Tačiau pati virtuvės šefė dažniau kepa ilgėliau - 100 laipsnių apie 1,5 val. taip kepant mėsa išlieka sultinga, pagardai nepraranda savo spalvos, išlaiko skonį.
Galima kepti ir 60-80 laipsnių temperatūroje, tai jau taip vadinamas mėsos brandinimas - kepama apie 3 val. tačiau kepimo pabaigoje, ypač kepant iš vištienos, svarbu temperatūrą padidinti iki 80 laipsnių. Ilguoju kepimo režimu iškepti vyniotiniai būna itin sultingi.
Vyniotinius geriausia kepti suvyniotus kepimo popieriuje arba specialioje kepimo plėvelėje.
O ir pagardinti savo vyniotinius galite pačiais įvairiausiais ingredientais: egzotiškaisiais mangais, špinatais, džiovintais vaisiais, riešutais ar kiaušiniais.
Vištienos Vyniotinis su Petražolėmis
Tai puikus, lengvai pagaminamas vištienos vyniotinis. Kiekvienoje virtuvėje rasime receptų, perimtų iš mamos ar močiutės, o gal ir jūs pamėgsite šį receptą ir perduosite savo palikuoniams.
Reikės:
- Vištienos šlaunelių mėsos su oda (dalį mėsos galima pakeisti vištienos krūtinėle) - 1 kg
- petražolių žalumos pundelio (apie 200 g)
- vieno kiaušinio
- poros skiltelių česnakų
- 7-10 g (arbatinis šaukštelis) druskos
- kmynų pusę šaukštelio
- kitų prieskonių, tinkančių vištienai - pagal skonį.
Gaminimas:
- Vištienos šlaunelių mėsą su oda ir be kaulo ir, jeigu naudojame, vištos krūtinėlę šiek tiek paploniname plaktuku arba peiliu. Tada sudedame kapotus česnakus, druską, kmynus ir kitus norimus prieskonius ir gerai mėsą ištriname. Paliekame šaltai pasimarinuoti, geriausiai - per naktį.
- Po to mėsą dedame oda į apačią, uždedant vieno gabaliuko kraštelį ant kito ir suformuojant vientisą stačiakampį.
- Paskui ant viršaus netoli kraštelio dedamas sluoksnis paruošto įdaro. Įdarui sukapojame petražoles, sumaišome su išplaktu kiaušiniu ir pagardiname prieskoniais.
- Toliau daromas cilindro formos pusgaminis, kuris standžiai suvyniojamas į celofaną, arba į maistinę plėvelę ir perrišamas virvele.
- Tuomet verdamas - sumažinus kaitrą, skaičiuojant nuo užvirimo laiko, apie 40-50 min.
- Kepant vyniotinį, jį vyniojame arba į kepimo rankovę arba į kelis sluoksnius kepimo popieriaus. Surišame ir dedame į 180-200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaite, kepame apie 1 val. Dedant kepti, į skardą įpilame šiek tiek vandens.
- Po šiluminio paruošimo vyniotinis atvėsinamas ir bent 6-8 valandoms arba per naktį paslegiamas (nepagalėkite svorio) šaltoje patalpoje.
- Taip paruoštą vyniotinį galima laikyti šaldytuve apie 4-6 paras. Prieš vartojant pašalinkite virvelę ir popierių ar plėvelę, supjaustykite riekelėmis ir skanaukite.
Patarimai Gaminant Mėsos Vyniotinius
Mėsos vyniotinai - lietuvių mėgstamas produktas, kuris būtinai puošia šventinį stalą, o taip pat ir naudojamas kasdieniams sumuštiniams. Parduotuvėse galima įsigyti daugybės rūšių mėsos vyniotinių, tačiau namuose juos paruošite tikrai paprastai, greitai, gerokai pigiau ir būsite tikri dėl jų sudėties.
Mėsa
Tiek virtus, tiek ir keptus vyniotinius galima gaminti iš įvairios mėsos ir paukštienos, tačiau svarbu, kad pasirinkta mėsa būtų truputį riebesnė, tuomet vyniotinis bus švelnaus skonio, lengvai kramtomas, nesausas ir nesprangus. Taip pat vertėtų pasirinkti gabaliukus su oda, joje yra daug kolageno, kuris gamybos metu suskyla ir virsta želatina, tad vyniotiniai sustings gražesni, juos bus lengviau pjaustyti, jie nebus birūs.
Gamindami vyniotinius galite derinti įvairias mėsos ir paukštienos rūšis, tuomet puikiai subalansuosite gaminio riebumą, jis atrodys dailiau. Pavyzdžiui, vištienos vyniotinius gaminkite iš riebesnių, tamsesnės spalvos ketvirčių ir liesos, baltos filė, paruoštas vyniotinis bus sultingas, tačiau neriebus, marmurinės spalvos. Galite derinti ir kiaulieną bei paukštieną, gamindami vyniotinius iš karkos ir vištienos ketvirčių.
Jautienos vyniotiniai gaminami rečiau, nes ši mėsa sausoka, kietesnė, tinkamesnė troškiniams, guliašams ar trumpai keptiems kepsniams. Jeigu, vis tik, nusprendėte gaminti jautienos vyniotinį, tai negailėkite drėgnumo suteiksiančių priedų, įvairių daržovių, džiovintų vaisių arba vyniotinį tiekite su padažu.
Keptų vyniotinių gamybai tiks ne tik mėsos gabaliukai, bet ir faršas. Jis, siekiant suteikti standumo ir „sulipinti“ masę, sumaišomas su piene pamirkytu batonu, kiaušiniais. Ant kepimo popieriumi užklotos skardos suformuojamas faršo stačiakampis, dedamas omleto, troškintų daržovių, išmirkytų džiovintų vaisių ar kitoks įdaras ir susukamas kuo standesnis vyniotinis, kuris kepamas orkaitėje. Žinoma, faršo vyniotinis gerokai skiriasi nuo įprastinių mėsos ar paukštienos vyniotinių, tačiau taip pat yra skanus bei dailus.