pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ryžių Patiekalai: Receptai ir Gaminimo Paslaptys

Ryžiai - universalus produktas, iš kurio galima pagaminti įvairių patiekalų. Pasitelkdamos ryžius, galite sukurti net ir jums pačioms netikėtų šedevrų! Siūlome net 15 puikių idėjų, kurios praskaidrins jau pabodusį valgiaraštį! Kiek daug galima pagaminti iš ryžių! Bet pirmiausiai reikia žinoti keletą esminių gudrybių, kaip juos paruošti!

Kaip Taisyklingai Virti Ryžius

Ar žinote, kaip taisyklingai virti ryžius? Šiame straipsnyje jūsų laukia vertingi patarimai apie ryžių rūšis, proporcijas, virimo laiką ir kitokias ryžių ruošimo subtilybes bei maloni staigmena - ryžių sušiams receptas.

Ryžių paruošimas:

  • Jei norite birių ryžių, prieš virimą nuplaukite juos po šaltu vandeniu - pašalinsite krakmolą, kuris ir sukelia lipnumą.
  • Perplaukite penkis kartus ar daugiau, kol vanduo bus skaidrus.
  • Patogiausia plauti ryžius smulkiame sietelyje.
  • Kai kurie patiekalai, pavyzdžiui, rizotas, gaminami iš lipnių ryžių, tad nereikia jų perplauti.
  • Ryžiai išvirs dvigubai greičiau, jei prieš virimą pamirkysite 30-60 min.

Tiesa, šiuo atveju pilkite mažiau vandens virimui.

Ryžių proporcijos:

Teigiama, kad verdant ryžius reikia dvigubai didesnio kiekio vandens. Vis tik tai - apytikslė proporcija. Patartina žinoti, kiek vandens reikia konkrečiai ryžių rūšiai:

  • ilgagrūdžių ryžių stiklinei - 1,5-2 stiklinės vandens;
  • vidutinio ilgio ryžiai: 1:2-2,5;
  • apskritieji ryžiai: 1:2,5-3;
  • plikyti ryžiai: 1:2;
  • rudieji ryžiai: 1:2,5-3;
  • laukiniai ryžiai: 1:3,5.

Taip pat atidžiai skaitykite nurodymus ant pakuotės - gamintojai visuomet pažymi, kiek, pasak jų, reikia vandens. Ryžius ir vandenį matuoti patogiausia matuojamąja stikline. Standartinė porcija - 65 ml sausų ryžių.

Ryžių virimo puodai:

Ryžius patogiausia virti puode su storu dugnu - jame temperatūra pasiskirsto tolygiai. Galima virti didelėje keptuvėje. Plovui ryžiai verdami katile.

Ryžių virimo taisyklės:

  • Jei verdate puode, leiskite pasūdytam vandeniui užvirti, tada suberkite kruopas.
  • Vieną kartą išmaišykite ryžius, kad grūdeliai nepriliptų prie dugno.
  • Paskui palaukite, kol vanduo ims burbuliuoti, sumažinkite viryklės kaitrumą iki mažiausio ir uždenkite puodą dangčiu.

Ryžiams verdant dangčio nekilnokite, antraip ryžiai virs ilgiau. Jei norite birių ryžių, nemaišykite (išskyrus pirmą kartą). Maišant grūdeliai lūžta ir išsiskiria krakmolas.

Ryžių virimo laikas:

  • baltieji ryžiai - 20 min.;
  • plikyti ryžiai - 30 min.;
  • rudieji ryžiai - 40 min.;
  • laukiniai ryžiai - 40-60 min.

Išvirusius ryžius nukaiskite ir palikite pastovėti uždengtą puodą 10-15 min. Jei išvirusiuose ryžiuose liko vandens, nupilkite.

Keptuvė ryžių gaminimui turi būti mažiausiai 24 cm skersmens, aukštais kraštais, su dangčiu. Joje ryžiai gaminami taip, kaip puode, tik ryžius pirmiausia reikia apkepti aliejuje 1-2 min. Kepdami nuolat maišykite, kad grūdeliai tolygiai pasidengtų aliejumi - tada ryžiai bus birūs. Paskui užpilkite ryžius verdančiu vandeniu, kaip verdant puode.

Prieskoniai ryžiams:

Ryžių skonį galima keisti su prieskoniais: su šafranu, kariu, kardamonu, kuminu, cinamonu, gvazdikėliais. Prieskoniai beriami verdant arba į išvirusius ryžius. Ryžius galite pagardinti prieskoninėmis žolelėmis, tarkuota citrinų žievele, virti ne vandenyje, o sultinyje.

Kaip išvirti ryžius sušiams:

Sušiams naudojami specialūs japoniški ryžiai. Juos galima pakeisti apskritaisiais ryžiais. Pirmiausia 5-7 kartus perplaukite ryžius. Į paviršių išplaukusius grūdus geriausia išmesti. Nuplautus ryžius užpilkite šaltu vandeniu - stiklinei ryžių reikės 1,5 stiklinės vandens. Į puodą galima įdėti truputį dumblių (suteiks skonio), bet prieš vandeniui užverdant, juos išimkite.

Ryžius virkite uždengtame puode: iki užvirimo - ant vidutinio kaitrumo viryklės, paskui - ant minimalaus kaitrumo viryklės apie 15 min., tada nukaiskite ryžius ir palikite pastovėti 15 min. Išvirusius ryžius aplaistykite pasigamintu užpilu. Užpilui reikės 2 šaukštų ryžių acto, 1 šaukštelio cukraus ir 1 šaukštelio druskos, pakaitinkite šį mišinį ant vidutinio kaitrumo viryklės, kol ištirps druska ir cukrus.

Ryžius sudėkite į dubenį, apliekite užpilu ir atsargiai išmaišykite medine mentele.

Receptai su Ryžiais

Ryžių valgius galima derinti su šviežių vaisių sultimis, daržovėmis ir šviežiais bei džiovintais vaisiais ir, be abejo, su grietinėle ir sviestu. Ryžius patariama mirkyti 6-8 val, paskui virti ir pastatyti šiltoje vietoje (vandens nereikia nupilti). Daugelyje šalių pagal tradicijas vanduo ne nupilamas, o palengva išgarinamas. O jei vartojate "tamsiųjų" ryžių rūšis, vandenį nupilti būtina, ir net kelis kartus. Pateikiame keletą ryžių receptų.

Daugiaryžis

Ingredientai:

  • Džiovintus pomidorus
  • Svogūnus
  • Česnakus
  • Vermutą
  • Sultinį
  • Sviestą
  • Rikotą

Gaminimas:

  1. Džiovintus pomidorus pasmulkinkite, apšlakstykite 50 ml vermuto, palikite brinkti.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, suberkite į gilią keptuvę su karštais riebalais. Kepinkite, kol svogūnai pagels.
  3. Suberkite ryžius, maišydama kepinkite, kol kruopos taps skaidrios, sugers inde susikaupusį skystį.
  4. Supilkite likusį vermutą, kaitinkite, kol ryžiai jį sugers.
  5. Supilkite pusę kiekio sultinio, kaitinkite, kol susigers į kruopas.
  6. Supilkite likusį sultinį.
  7. Įdėkite gabalėlį sviesto, išmaišykite.
  8. Daugiaryžį sudėkite į lėkštes, į kiekvieną įberkite džiovintų pomidorų, įdėkite po keletą šaukštelių rikotos.

Ryžių Pudingas su Citrinų Karamele

Ingredientai:

  • Ryžiai
  • Kokosų pienas
  • Karvių pienas
  • Vanilė
  • Brendis
  • Citrinos
  • Rudasis cukrus

Gaminimas:

  1. Citrinas gerai nušveiskite. Nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
  2. Į puodą supilkite kokosų ir karvių pieną, įmeskite išilgai perpjautą vanilės ankštį. Statykite ant ugnies, kaitinkite, kol užvirs.
  3. Supilkite brendį, suberkite pusę tarkuotų citrinų žievelių, 80 g rudojo cukraus. Maišykite, kol cukrus ištirps.
  4. Statykite puodą ant silpnos ugnies, suberkite ryžius. Kartais pamaišydama virkite apie 20 minučių.
  5. Vanilės ankštį išgriebkite ir virkite dar apie 15 minučių (kol masė sutirštės).
  6. Kiek pravėsusį pudingą sukrėskite į lėkštes.
  7. Karštoje keptuvėje išlydykite likusį rudąjį cukrų. Suberkite likusias citrinų žieveles, maišykite, kol apsivels karamele.

Karelų Duonelės ("Karjalan Piirakkat")

Ingredientai (įdarui):

  • Ryžiai
  • Vanduo
  • Druska
  • Cukrus
  • Pienas
  • Sviestas

Ingredientai (tešlai):

  • Miltai
  • Druska
  • Malti kmynai
  • Šiltas vanduo
  • Ryžių miltai (kočiojimui)

Ingredientai (užpilui):

  • Pienas
  • Sviestas

Gaminimas:

  1. Ryžius perplaukite, nukoškite ir leiskite nuvarvėti.
  2. Įdarui į puodą supilkite vandenį, pasūdykite, suberkite cukrų, sudėkite ryžius ir užkaiskite. Supilkite pieną ir virkite nuolat maišydamos dar apie pusvalandį ar ilgiau, kol ryžiai visiškai išsileis, o įdaras pavirs į tirštą pudingą. Įmaišykite sviestą, puodą nukaiskite ir leiskite visiškai ataušti.
  3. Tešlai miltus prasijokite, suberkite druską ir maltus kmynus. Po truputį pilkite šiltą vandenį ir užminkykite standžią tešlą.
  4. Padalykite tešlą į 10-12 vienodo dydžio gumulėlių ir iškočiokite plonyčiais apskritais 1 milimetro storio paplotėliais. Jei tešla limpa prie kočėlo ar stalviršio, pabarstykite ryžių miltais.
  5. Į paplotėlio centrą šaukštu dėkite įdaro ir paskleiskite, palikdami po 2 cm kraštus neuždengtus. Pirštais užlenkite tešlos kraštus, suteikdami duonelei pailgą formą, o užlenktus kraštelius keliose vietose sugnybkite suformuodami raukinukus.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 250-270 °C. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Dėkite po keletą duonelių ir pašaukite į orkaitę.
  7. Nedideliame puode užvirkite užpilui skirtą pieną su sviestu.

Moliūgų ir Ryžių Blyneliai

Ingredientai:

  • Ryžiai
  • Moliūgas
  • Miltai
  • Kiaušiniai
  • Aliejus

Gaminimas:

  1. Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite nedidelius blynelius (juos galite į keptuvę krėsti ir šaukštu).
  2. Moliūgų ir ryžių blynelius tiekite apibėrusi sausoje keptuvėje skurdintomis moliūgų sėklomis.

Balandėliai

Ingredientai:

  • Ryžiai
  • Kopūstai
  • Kiaulienos faršas
  • Svogūnai
  • Morkos
  • Pomidorų pasta
  • Česnakai
  • Prieskoniai

Gaminimas:

  1. Kiaulienos faršą sumaišykite su nuplautais ir nuvarvintais ryžiais, įberkite pipirų, druskos, kmynų ir žolelių.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą svogūną, česnaką, griežinėliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.

Ryžiai su Daržovėmis ir Kumpiu

Ingredientai:

  • Ryžiai
  • Šaldyti žirneliai
  • Paprikos
  • Kumpis
  • Česnako skiltelės
  • Kiaušiniai
  • Kiniški prieskoniai
  • Aliejus

Gaminimas:

  1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes.
  2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį.
  3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais.

Daržovių Tyrė su Ryžiais

Ingredientai:

  • Ryžiai
  • Svogūnai
  • Morkos
  • Paprikos
  • Prieskoniai

Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kartkartėmis pamaišydami troškinkite, kol svogūnai taps skaidrūs.
  2. Sudėkite ryžius ir kaitinkite, kol šie suminkštės. Sumeskite likusias smulkintas daržoves, užvirinkite. Pagal skonį pagardinkite druska, cukrumi ir pipirais. Nepamirškite visą laiką maišyti, kad mišrainė neprisviltų.
  3. Tyrę sukrėskite į karštus sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite.

Kosheri (Egiptietiškas Troškinys)

Ingredientai (padažui):

  • Česnako skiltelės
  • Čili pipirai
  • Pomidorai
  • Vanduo
  • Actas
  • Kuminai
  • Kalendra
  • Druska
  • Pipirai

Ingredientai (troškiniui):

  • Lęšiai
  • Ryžiai
  • Makaronai
  • Svogūnai
  • Sviestas
  • Sultinys
  • Muskato riešutas
  • Cinamonas
  • Druska
  • Pipirai
  • Alyvuogių aliejus

Gaminimas:

  1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.
  3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite - jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.
  4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.
  6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.
  7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.
  8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.
  9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.
  10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų - šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
  11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Vištiena "Aloha" su Ryžiais ir Ananasais

Ingredientai:

  • 250 g vištienos
  • 200 g ryžių
  • 4 v.š. sojos padažo
  • 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
  • Ananasas
  • Svogūnas
  • Česnakas
  • Morka
  • Aliejus

Gaminimas:

  1. Kol verda ryžiai, keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame kubeliais pjaustytą vištieną ir iškepame.
  2. Į keptuvę pilame dar šiek tiek aliejaus, beriame smulkintą svogūną, česnaką, morką. Kepame 3 minutes.
  3. Į keptuvę grąžiname vištieną, suberiame virtus ryžius, supilame sojos padažą ir skrudintų sezamų aliejų.
  4. Patiekite šį patiekalą išskabtuotoje ananaso puselėje.