Aš esu mėgėja trintų sriubų. Vakar netikėtai atėjusi mintis įnešė puikią vakarienę. Puiki, sodraus skonio sriuba! Ši trinta avinžirnių sriuba yra ne tik skani, bet ir maistinga, puikiai tinkanti tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingoms progoms.
Ingredientai
- 450 g konservuotų avinžirnių
- 200 ml grietinėlės
- 50 g sviesto
- 2 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- Kario (pagal skonį)
- Saldžiosios paprikos (pagal skonį)
- Žalumynų
- Druskos
Gaminimo Eiga
- Kubeliais supjaustytas bulves užpilkite 2 l vandens ir išvirkite.
- Likus 5-7 min. iki virimo pabaigos, sudėkite keptuvėje įkaitintame svieste pakepintus susmulkintus svogūnus ir stambiai sutarkuotas morkas.
- Nepagailėkite kario ir saldžiosios paprikos. Prieskoniai suteiks grožio ir skonio.
- Sriubą šiek tiek atvėsinkite, suberkite didesnę dalį avinžirnių, pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos.
- Pabaigoje pagardinkite grietinėle.
- Patiekdami į kiekvieną lėkštę įberkite virtų avinžirnių, pabarstykite žalumynais.
Skanaus!
Alternatyvus receptas su moliūgais
Išbandykite trintą moliūgų sriubą su avinžirniais, kuri nuneša į Rytų šalis. Mėgstu ją ruošti pietums, nes pavalgę jaučiamės sotūs, bet ne apsunkę. Sriubai mėgstu naudoti sviestinį moliūgą, bet puikiai tiks ir kitoks. Moliūgą kepu orkaitėje. Šis žingsnis labai pagilina sriubos skonį, negu vien tik verdant. Labai siūlau išmėginti, ypač jei dar nesate taip gaminę ir norite šildančios, sočios ir neapsunkinančios sriubos.
Ingredientai
- 700 g moliūgo
- 200 ml vandens (troškinimui)
- 3 skiltelės česnakų
- 300 g morkų
- 80 g svogūnų
- Aliejaus (daržovių kepinimui)
- 400 g bulvių
- 1000 ml vandens
- Druskos
- Pipirų
- Ciberžolių
- Bazilikų
- 150 g avinžirnių
Gaminimo procesas
- Avinžirniai užpilami šaltu vandeniu ir paliekami išbrinkti per naktį.
- Moliūgai pjaustomi vidutinio dydžio kubeliais.
- Supjaustyti moliūgai dedami į puodą užpilami vandeniu ir troškinami.
- Česnakai sukapojami, morkos sutrakuojamos burokine tarka, svogūnai supjaustomi kubeliais.
- Pjaustytos daržovės kepinamos keptuvėje įkaitintame aliejuje +140 - +150°C temperatūroje apie 3-4 min.
- Bulvės supjaustomos vidutinio dydžio kubeliais.
- Pjaustytos bulvės sudedamos į troškintų moliūgų masę ir įpilama papildomai vandens.
- Bulvės verdamos kartu su moliūgais apie 10-15 min.
- Prieš baigiant virti bulvėms sudedamos kepintos daržovės, beriama druska, pipirai.
- Sriuba dar verdama apie 5-8 min.
- Sriuba sutrinama elektriniu-rankiniu trintuvu (blenderiu) iki vienalytės masės.
- Brinkinti avinžirniai verdami apie 10-15 min.
Pikantiška Moliūgų Sriuba su Avinžirniais
Ši sriuba išsiskiria savo prieskoniais. Naudoju kuminų ir kalendrų sėklas bei ciberžolę. Susmulkinu svogūną, česnakų skilteles ir imbiero šaknį. Įkaitintame sriubos puode su alyvuogių aliejumi kepinu svogūnus, kol tampa auksiniai. Tuomet beriu česnakus, imbiero šaknį ir prieskonius. Toliau kaitindama puodą supilu kokosų pieną. Laukiu kol užvirs. Štai ir viskas! Sriubą serviruoju ant viršaus užberdama avinžirnius. Atrodo viliojančiai ir gal net įspūdingai. Labai kviečia ragauti.
Gaminimo Žingsniai
- Įjungiu orkaitę grilio ir vėjelio rėžimu nustatydama 200 laipsnių.
- Moliūgą perpjaunu išilgai, išimu sėklas, nulupu ir supjaustau apie 1 cm storio riekelėmis. Jas dedu į dubenį, apšlakstau aliejumi, juodaisiais pipirais, čili dribsniais, druska ir išmaišau.
- Riekeles dėlioju kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepu orkaitėje kol lengvai apskrunda apie 20-30 min.
- Susmulkintus svogūnus su alyvuogių aliejumi kepu sriubos puode, kol tampa auksiniai. Tuomet suberiu smulkintą imbierą, česnakus, kalendras, kuminą ir ciberžolę. Pakepinu dar porą minučių.
- Į puodą sukrečiu iškepusius moliūgus ir supilu kokosų pieną.
- Sriubai užvirus sutrinu ją rankiniu trintuvu. Čia labai svarbu saugoti save, nes trinant tokiu būdu lengva apsitaškyti verdančiu skysčiu ir nusideginti.
- Į karštą keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus beriu nusunktus avinžirnius, kario prieskonius ir druskos. Pakepinu ant didesnės kaitros, kol avinžirniai šiek tiek paskrunda.
Ryžių ir Avinžirnių Sriuba
Avinžirniai ir ryžiai tarpusavyje dera puikiai - ne veltui ir avinžirnių karis dažniausiai yra patiekiamas su virtais ryžiais. Pabandykite šiuos du ingredientus paversti gardžia, maistinga ir sočia sriuba. Pagardinta keptomis daržovėmis, kremišku kokosų pienu (jį rinkitės pilno riebumo) ir brokoliais, sriuba yra itin švelnaus, malonaus skonio. Norite suteikti jai papildomo pikantiškumo ir šiek tiek aštrumo? Kaip ir visos ryžių sriubos, ši taip pat yra linkusi sugerti sultinį.
Ingredientai
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 riekelėmis supjaustytas poras
- Salierų stiebai
- Morkos
- Smulkiai kapotos česnakų skiltelės
- Avinžirniai
- Ryžiai
- Sultinys
- Kokosų pienas
- 1 arb. š. kario
- ½ arb. š. kuminų
- ½ arb. š. ciberžolės
- 1 arb. š. druskos
Gaminimo Eiga
- Puode virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Suberkite riekelėmis supjaustytą porą, salierų stiebus ir morkas.
- Suberkite smulkiai kapotas česnakų skilteles ir pakepinkite dar minutę, kol paskleis aromatą.
- Suberkite avinžirnius, ryžius, supilkite sultinį ir kokosų pieną.
- Išmaišykite, padidinkite ugnį ir leiskite užvirti.
Patarimai
Jeigu nevengiate vakare riebalų, pasigardinkite keptomis saulėgrąžomis. Augaliniai baltymai iš avinžirnių. Angliavandeniai tik iš daržovių.