pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Brusketa su pelėsiniu sūriu, karamelizuotomis kriaušėmis ir rikota

Brusketa su pelėsiniu sūriu, karamelizuotomis kriaušėmis ir rikota yra puikus užkandis, kurį galima patiekti tiek šventinio stalo svečiams, tiek jaukiam vakarui su šeima. Šis itališkos virtuvės įkvėptas patiekalas sužavi kontrastingų skonių deriniu - aštrokas pelėsinis sūris puikiai dera su saldžiomis karamelizuotomis kriaušėmis, o švelnaus skonio rikota subalansuoja visą kompoziciją. Traškus skrudintas batonas tampa tobulu pagrindu šiam gurmanų vertam delikatesui.

Kas yra brusketa?

Brusketa - tai tradicinis itališkas užkandis, kurio pavadinimas kilęs iš itališko žodžio „bruscare”, reiškiančio „kepti ant žarijų”. Šiuolaikinėje virtuvėje brusketos tapo populiariu užkandžiu, kurį galima ruošti su įvairiais priedais. Mūsų receptas - tai klasikinės brusketos interpretacija su lietuviams patinkančiais ingredientais.

Ingredientai

  • Batonas
  • Pelėsinis sūris
  • Kriaušės
  • Rikota
  • Karamelė
  • Riešutai

Galimos ingredientų alternatyvos

Ruošiant šį patiekalą, galite eksperimentuoti su ingredientais. Pelėsinį sūrį galima pakeisti rokforo, gorgonzolos arba Danish Blue sūriais. Jei neturite rikotos, galite naudoti maskarponę, minkštą varškės sūrį arba graikišką jogurtą, nusunktą per marlę. Vietoj kriaušių puikiai tiks obuoliai, persikai ar net karamelizuoti bananai. Riešutus galima rinktis pagal skonį - tinka lazdyno, graikiniai, pekaniniai ar net pinijos riešutai. Batoną galima pakeisti čiabata, bagete ar lietuvišku ruginiu duonos kepalu.

Patarimai gaminant

Geriausiam rezultatui pasiekti, batoną skrudinkite iš abiejų pusių, kad jis būtų traškus, bet ne per sausas. Kriaušes rinkitės šiek tiek kietas, kad karamelizuojant jos išlaikytų formą. Pelėsinį sūrį prieš patiekimą rekomenduojama išimti iš šaldytuvo bent 30 minučių, kad atsiskleistų jo skonis. Riešutus prieš trupinimą galima lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje - taip jie įgaus sodresnį aromatą.

Kalorijų kiekis

Bendra šio patiekalo kalorijų vertė yra apie 1280 kcal. Vienos porcijos (viena brusketa) kalorijų kiekis - apie 320 kcal. Kalorijų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo naudojamų produktų kiekio ir rūšies.

Kiti receptai su kriaušėmis ir sūriu

Taip pat galite pasigaminti pyragą su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu. Tešlai reikės 1 kiaušinio, 30 g grietinės, 50 g sviesto, 160 g miltų ir druskos. Įdarui: 2 kriaušių, 100 g pelėsinio sūrio, 1 kiaušinio, 100 g puskiečio sūrio ir 50 g graikiško jogurto arba majonezo.

Tešlos gaminimas

Sviestą supjaustykite kubeliais, sumaišykite su miltais. Tarp pirštų sviestą reikia trinti su miltais tol, kol neliks didelių gumulėlių. Kiaušinį sumaišykite su grietine ir druska. Kiaušinių ir grietinės mišinį supilkite prie miltų su sviestu, išminkykite tešlą. Ją palaikykite uždengtą šaldytuve apie valandą (galima ir per naktį).

Įdaro gaminimas ir kepimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kriaušes supjaustykite plonais griežinėliais, pelėsinį sūrį susmulkinkite iki trupinių, puskietį sūrį sutarkuokite burokine tarka. Iš tešlos iškočiokite didelį blyną, patieskite jį į kepimo formą. Tešla turi dengti ir šonus. Į vidų sudėkite kriaušes, ant viršaus suberkite pelėsinį sūrį. Sutarkuotą puskietį sūrį sumaišykite su kiaušiniu ir grietine ir visą pyragą uždenkite plonu sluoksniu - viršuje susidarys sūrio plutelė. Kepkite apie 45-50 minučių. Iškeptą pyragą atvėsinkite. Skaniausias valgyti kitą dieną.

Keptos kriaušės su pelėsiniu sūriu ir riešutais

Reikės: 3 prinokusių, bet vis dar tvirtų kriaušių, 3-5 v. š. medaus, 6 a. š. sūrio su mėlynuoju pelėsiu, 3 a. š. kepintų, kapotų žemės riešutų, trupučio šviežių čiobrelių, druskos ir pipirų. Kriaušes pjauname perpus ir išskobiame sėklytes. Dedame ant grotelių, aplaistome medumi ir užmetame čiobrelių. Kepame 200 laipsnių temperatūroje netiesioginėje kaitroje apie 10 min., kol kriaušės pasidarys pakankamai minkštos, kad būtų galima įdurti šakute. Išimame iš kepsninės, palaukiame, kol truputį atvės. Į kiekvieną kriaušės puselę dedame po šaukštelį pelėsinio sūrio, apibarstome riešutais ir užpilame medumi.