pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Soti vištienos ir moliūgų sriuba: receptai ir patarimai

Rudenį turbūt didžioji dalis žmonių gamina šią sriubą. Aš taip pat jau gaminau daugybę moliūgų sriubos variacijų. Kadangi sriubą galėčiau valgyti kasdien, itin mėgstu išbandyti vis naujas jų variacijas. Rudenį, kai daržovių derlius gausus, tai puikus metas lėkštes papildyti natūraliais vitaminais ir mineralais.

Ši moliūgų sriuba su vištiena yra maistinga, soti ir greitai pagaminama. Tokia sriuba bus švelni, bet vištiena jai suteikia papildomo skonio. Taip pat ši sriuba yra gana soti, joje yra nemažai baltymų.

Man turbūt ši sriuba skaniausia, kai ją patiekiu dar su kokiais nors priedais, pavyzdžiui, keptu varškės sūriu, keptais avinžirniais. Ši moliūgų sriuba su vištiena gali būti patiekiama be papildomų priedų, bet visada skanu užbarstyti smulkintų petražolių ir moliūgų sėklų. Žinoma, nepamirškite ir paskrudinto batono!

Patarimai gaminant moliūgų sriubą

  • Moliūgą galima naudoti bet kurios rūšies.
  • Kai kurie moliūgai būna gana vandeningi, tad į sriubą sultinio reiktų pilti visai nedaug. Kitu atveju sutrynus sriubą, ji gali būti per skysta.
  • Nors man patinka moliūgus iškepti orkaitėje, o tada viską sutrinti, šį kartą dariau viską paprastai: moliūgą viriau puode kartu su kitomis daržovėmis.

Klasikinis moliūgų sriubos receptas su vištiena

Ingredientai:

Vištienai:

  • 250 g vištienos šlaunelių mėsos
  • 1 ar 1 1/2 arbat. š. kario prieskonių
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Moliūgų sriubai:

  • apie 1-1,400 kg moliūgo
  • 400-500 ml sultinio
  • 2 nedidelių bulvių, supjaustytų kubeliais
  • 1 nedidelės morkos, sutarkuotos
  • 1 svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 70-100 ml (1/3-1/2 st.) tiršto kokosų pieno
  • 1 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 arbat. š. imbiero šaknies, sutarkuotos
  • 1/2 arbat. š. kario prieskonių
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną supjaustyti nedideliais gabaliukais, apšlakstyti aliejumi, prieskoniais.
  2. Pamarinuoti kambario temperatūroje apie 20 min.
  3. Keptuvėje įkaitinti šlakelį aliejaus ir ją gerai pakepinti, kad būtų kiek apskrudusi, apie 7-8 min. Išimti iš keptuvės.
  4. Nulupti moliūgo žievę, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais.
  5. Puode įkaitinti šlakelį aliejaus, pakepinti svogūną ir morką keletą minučių.
  6. Tada apie 30 s pakepinti imbierą, česnaką.
  7. Sudėti moliūgą, bulves, supilti sultinį, įberti kario.
  8. Viską užkaisti, tada sumažinti kaitrą ir virti apie 15 min. ar kol visos daržovės bus minkštos.
  9. Sriubą sutrinti maistiniu smulkintuvu, įpilti kokosų pieno, įberti druskos, pipirų pagal skonį.
  10. Sriubą kelias minutes pakaitinti.

Moliūgų sriuba su vištiena ir makaronais

Ingredientai:

  • 1,5 kg moliūgo
  • 2 litrai vandens
  • 3 vištos krūtinėlės puselės, supjaustytos kubeliais
  • 1 v. š. sviesto
  • 2 - 3 česnako skiltelės, išspaustos spaudykle
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a. š. malto kumino
  • 2 morkos (nebūtinai)
  • 1/2 puodelio orzo makaronų (nebūtinai)
  • 1/2 - 1 puodelis grietinėlės
  • 1/4 puodelio kapotų kalendros lapelių

Gaminimo eiga:

  1. Moliūgą nulupti, supjaustyti kubeliais, užpilti vandeniu ir virti, kol moliūgas suminkštės. Sutrinti blenderiu.
  2. Sviestą ištirpinti, suberti česnakus, prieskonius, maišant pakepinti apie minutę.
  3. Suberti vištieną, supjaustytą kubeliais, ir kepti, kol vištiena bus visiškai iškepusi.
  4. Į moliūgų tyrę suberti iškeptą vištieną, makaronus ir virti, kol makaronai išvirs vis pamaišant.
  5. Dar pagardinti druska ir pipirais, jei reikia.
  6. Supilti grietinėlę ir kalendras.
  7. Sriubą patiekti karštą. Skanaus!

Kreminė moliūgų sriuba su kepta vištiena

Ši kreminė moliūgų sriuba su vištiena yra paprastai pagaminama, maistinga. Joje yra daug baltymų. Sriubai pagaminti reikia išties mažai pastangų, bet šios sriubos skonis tikrai puikus. Tiek moliūgas, tiek vištienos krūtinėlė yra kepta orkaitėje. Jeigu turite anksčiau keptos vištienos likučių, jie irgi puikiai tiks į šią sriubą. Geriausia naudoti sviestinį moliūgą. Su juo ši sriuba būna skaniausia.

Ingredientai:

  • Moliūgas
  • Vištienos krūtinėlė
  • Česnako galvutė
  • Grietinėlė
  • Aliejus
  • Druska, pipirai, prieskoniai

Gaminimo eiga:

  1. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
  2. Ant jos sudėti į 6-8 d supjaustytą moliūgą, cesnako galvutę.
  3. Apšlakstyti aliejumi, apibarstyti druska, pipirais.
  4. Vištienos krūtinėlę lengvai išmušti, apšlakstyti aliejumi, įtrinti prieskoniais, druska.
  5. Skardą su moliūgu perkelti į apačią. Į orkaitės vidurį įdėti kepimo indą su vištiena ir kepti apie 20 min. viršus-apačia.
  6. Daržoves atvėsinti. Nulupti moliūgo žievę, išimti sėklas. Išspausti česnako minkštąją dalį.
  7. Supilti grietinėlę. Viską pavirti keletą minučių, įberti druskos.
  8. Vištieną supjaustyti.

Ingredientų lentelė

Ingredientas Kiekis (klasikinis receptas) Kiekis (su makaronais) Kiekis (kepta vištiena)
Moliūgas 1-1,4 kg 1,5 kg Pagal poreikį
Vištiena 250 g 3 puselės Pagal poreikį
Sultinys/vanduo 400-500 ml 2 litrai -
Kokosų pienas/grietinėlė 70-100 ml 1/2 - 1 puodelis Pagal poreikį