Pica dažnai vadinama patiekalu, kuris bene plačiausiai pasklido po pasaulį ir nors variacijų gana nemažai, bendrai vertinant, pica pernelyg nenutolo nuo pirminio savo prototipo. Pica masiškai pradėta kepti kaip nebrangus patiekalas, kuriam tereikia paprastų ingredientų, galima sunaudoti ir likučius.
Tačiau daugelis mano, kad picos yra visiškai nekaloringos. Maža vaikiška pica su kumpiu, be jokių ypatingų komponentų, gali turėti apie 400 kalorijų. Mat norint pagaminti kokybišką picos pagrindą, reikia naudoti daug aliejaus. Paprastas lietinis blynas, iškeptas keptuvėje, turės daug mažiau kalorijų nei picos pagrindas.
Picos istorija ir populiarumas
Nors pica įprastai siejama su Italija, istoriniai šaltiniai liudija, jog kai kas panašaus į picą - tešlos papločiai su įvairiais priedais ant viršaus - kepta dar senovės Egipte ir senovės Graikijoje. Italijoje sukurta modernioji, šiais laikais mums pažįstama picos versija, tai nutiko XVII a. viduryje Neapolyje. Tuo metu plačiai prieinami tapo pomidorai, o jų tyrė imta naudoti picos papločiui aptepti.
Tikras pasaulinis picos triumfas prasidėjo po II-ojo pasaulinio karo, kai amerikiečių kareiviai, valgę picų Italijoje, panoro jų ir grįžę namo. Į Jungtines Valstijas atvykę imigrantai iš Italijos netruko išpildyti tokį jų norą.
Picos įvairovė
Picos tešla visame pasaulyje yra daugmaž panaši, o štai viršus gali neįtikėtinai skirtis. Pica gali būti gardinama pačiais keisčiausiais ingredientais - kalmarais, unguriu, tofu, krokodiliena, ananasais ar vabzdžiais... Egzistuoja picų, dedikuotų vienai ar kitai istorinei asmenybei. Štai buvusiam Vokietijos lyderiui Bismarkui skirta pica iškepus „papuošiama“ kiaušiniu.
Calzone yra perlenkta pica, kurios įdaras atsiduria viduje, ji kepama krosnyje. Panzerotti yra lyg mini Calzone versija pagal savo formą - įdaras taip pat atsiduria viduje, tik formuojama daug nedidukių picų. Be to, jos yra išverdamos aliejuje, o ne kepamos.
Visame pasaulyje labiausiai atpažįstama yra pica „Margarita“. Ji buvo sumanyta Neapolio pizzaiolos Raffaelės Esposito. Ingreidientai parinkti taip, kad atitiktų Italijos vėliavos spalvas - raudona pomidorų tyrė, balta mocarela ir žali bazilikai, picai buvo suteiktas karalienės Margaritos vardas.
Populiariausios picos JAV:
- Pepperoni - pagardinta dešra.
- Pica su ančiuviais.
Havajų pica su ananasais, kurios kai kurie valgytojai nuoširdžiai nekenčia, o kiti, atvirkščiai, garbina, buvo sumanyta Kanadoje.
Picos kaloringumas
Pica paprastai laikoma ne pačiu vertingiausiu, gana kaloringu patiekalu. Tiesa, tiksliai pasakyti, kiek kalorijų turi gabaliukas picos, tiesiog neįmanoma - viršus gali skirtis radikaliai. Visgi amerikiečiai išvedė tam tikrą vidurkį, kaip atskaitos tašką imdami picą su sūriu - vienas gabaliukas tokios picos turi apie 240 kalorijų.
Nors pica ir nėra pats sveikiausias pasirinkimas, saikingas jos vartojimas retai kada pakenkia. Mėgaukitės ja atsakingai ir derinkite su sveika mityba bei aktyviu gyvenimo būdu.
Kaip sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį?
Jei norite mėgautis pica ir tuo pačiu sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, galite pasinaudoti šiais patarimais:
- Rinkitės plonesnį picos pagrindą.
- Atsisakykite riebių priedų, tokių kaip dešra ar didelis kiekis sūrio.
- Vietoj to, rinkitės daugiau daržovių, tokių kaip paprika, svogūnai, grybai ar špinatai.
- Valgykite mažesnę porciją.
- Derinkite picą su salotomis ar kitu sveiku garnyru.
Ką daryti, jei norisi užkandžiauti vėlai vakare?
Visgi, reikėtų atsiminti, jog vėlyvi užkandžiai - tai dažnai tuščios, organizmui nereikalingos kalorijos, kurias (jeigu naktį ruošiatės miegoti, o ne į naktinę pamainą ar vakarėlį) labai sunku sudeginti. Ilgainiui, užkandžiaujant kiekvieną vakarą, ne tik padidėja talijos apimtis, bet ir sutrinka miegas, atsikeliama nepailsėjus, prarandamas darbingumas.
Šie patarimai padės sureguliuoti mitybos įpročius taip, kad vakarinio alkio problema daugiau nebeužklups:
- Gerkite kuo daugiau vandens arba kitų kalorijų neturinčių gėrimų Prieš praplėšdami bulvių traškučių pakuotę, išgerkite stiklinę vandens.
- Vėlyvus užkandžius rinkitės apdairiai Nesąmoningas valgymas dažniausiai prasideda po vakarienės, kai pagaliau galime ramiai prisėsti ir atsipalaiduoti.
- Mėgaukitės tokiu maistu, kurį iš tiesų mėgstate Užuot suvis atsisakę mėgstamų produktų, pasistenkite suvalgyti jų kuo mažiau, todėl niekada neprisipirkite atsargai.
- Per dieną valgykite kelis kartus, bet po labai mažai Svoris ims kristi tada, kai pavyks sudeginti daugiau kalorijų negu suvartojate.
- Pasirūpinkite, kad su kiekvienu valgymu gautumėte baltymų Baltymai - nepamainomas pasirinkimas norintiems kuo ilgiau jaustis sotiems.
- Naudokite prieskonius Gardinkite patiekalus prieskoniais arba aitriosiomis paprikomis, kad valgis būtų maksimaliai skanus.
- Visada turėkite sveikų, greitai paruošiamų produktų Gatavus užkandžius ar per kelias minutes paruošiamą valgį galite laikyti vienu iš lieknėjimo sėkmės garantų.
- Restoranuose užsisakinėkite vaikiškas porcijas Užsisakinėti vaikiškas porcijas - puikus sprendimas, jei norite sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių ir maisto kiekį.
- Porciją makaronų pakeiskite porcija daržovių Tiesiog valgant mažiau makaronų arba duonos, užtat daugiau daržovių, po metų teks įsigyti dydžiu mažesnę suknelę arba kelnes.
- Būtinai pusryčiaukite Tiktai atrodo, kad praleidžiant pusryčius per visą dieną suvartojamo maisto kiekis sumažės, todėl imsite lieknėti.
- Papildykite racioną daug ląstelienos turinčiais produktais Ląstel...