pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Moliūgų sriuba pagal Beatos virtuvę: du receptai ir šeimos istorijos

Ruduo jau atėjo! Tai rodo ne tik atvėsęs oras, bet ir rudeninių daržovių gausa bei noras skanauti jaukų maistą. „Nėra nuostabesnio dalyko nei moliūgų sriuba“, - apie jaukius rudens malonumus kalba B. Nicholson. Ji pataria sezonines daržoves panaudoti sriubai.

Šįkart „Beatos virtuvėje“ itin šiltus tarpusavio santykius mezgančios marti ir anyta - tai LRT TELEVIZIJOS laidų vedėja Eglė Daugėlaitė-Kryževičienė ir LRT KLASIKOS laidų vedėja Jolanta Kryževičienė. LRT KLASIKOS klausytojai Jolantą Kryževičienę gerai žino, ypač knygų mėgėjai, mat laidų vedėja apžvelgia naujausius leidinius, juos komentuoja.

Pasak jos, gaminant moliūgą svarbu jį visų pirma iškepti orkaitėje - taip atsiskleidžia visos skoninės savybės, moliūgas tampa saldesnis.

„Pristatau dvi savo mėgstamiausias sriubas iš moliūgų - viena paprasta, bet ne prasta, nes joje mažai ingredientų, o skonio - daug. Ji labai patinka vaikams ir tiems, kurie nemėgsta aštrių patiekalų. Kita - ryškesnių, Azijos virtuvės įkvėptų skonių sriuba su aitriąja paprika ir krevetėmis“, - rudens vakarą praleisti virtuvėje kviečia B. Nicholson.

Jolanta ir Eglė juokiasi, kad jų šiandien pristatoma sriuba įgavo net kelis šypseną keliančius pavadinimus. „Ją Jolanta virdavo savo šviesaus atminimo mamai. Veždavo savaitgaliais didesnius paketus, nupildavo ir mums, - šypsosi laidos „Šilti susitikimai“ vedėja. - Vėliau ši sriuba gavo vardą „Sriuba po kelionių“. Dar vėliau šis patiekalas patapo „Pogimdyvinės palatos sriuba“. Vyras Dominykas pavadino ją „Bedančių“ sriuba. Jis nėra trintų sriubų fanas, o aš priešingai - man labai patinka. O šiaip ji yra tiesiog moliūgų sriuba.

Jolanta sako jau nepamenanti, iš kur gavo šį receptą. „Aš pati ieškojau, kur jį gavau. Radau tik sąsiuvinį, į kurį užsirašau, kas man patinka. Ten ant suglamžyto lapelio ir buvo užrašytas šis receptas. [...] Galbūt kai draugo mama pradėjo auginti moliūgus ir pirmą kartą atsivežėme tokį didelį. Nežinojau, ką su tokiu daiktu veikti. Greičiausiai padėjo visagalis internetas. Tačiau vėliau receptą tobulinau, keičiau. Dabar jau receptas stabilizavosi. [...] Kiek neįprasti moliūgų sriubai yra garstyčių, citrinos ir mėlynojo pelėsinio sūrio ingredientai“, - pasakoja J. Kryževičienė.

Gaminant sriubą, anyta išsitraukia jos močiutės siūtą prijuostę ir padovanoja ją marčiai Eglei. „Noriu, kad jūsų žiūrovai pamatytų ir suprastų, ką žmonėms reiškia įvairūs daiktai. Šią prijuostę iš mano vaikystės suknelės pasiuvo mano močiutė. Ji siūta rankomis. Neturėjome siuvimo mašinos. Ji yra dviejų pusių. Kišenytė vienoje ir kitoje pusėje. [...] Tokie dalykai nesensta, - įsitikinusi LRT KLASIKOS laidų vedėja Jolanta Kryževičienė. - Šiai prijuostei apie 50 metų.

Minimalistinė moliūgų sriuba

Reikės:

  • 1 sviestinio moliūgo
  • alyvuogių aliejaus, druskos
  • 2 svogūnų
  • 1 česnako skiltelės
  • 1-1,5 l vandens
  • šviežiai malto muskato
  • 50-100 ml grietinėlės
  • šviežiai maltų pipirų
  • šlakelio citrinos sulčių

Azijietiška moliūgų sriuba

Reikės:

  • 100-200 g skaldytų žirnių
  • 4 šaukštų kokosų aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 4 česnako skiltelių
  • imbiero šaknies
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 šaukštų kario miltelių
  • 1 kepto sviestinio moliūgo
  • 1 skardinės kokosų pieno
  • 300-400 g atšildytų nevirtų krevečių
  • 1 žaliosios citrinos

Mes retai valgom sriubą, tačiau noras išsivirti ją neapleido jau kurį laiką. Sriuba - dažniausiai nesudėtingas patiekalas. Šis receptas ne išimtis. Viskas labai paprasta, o skanaujam su dukra šią sriubą jau kelios dienos pietums (pas mus kaip žinia vyrukai nėra sriubų mėgėjai). Bet mes neliūdime su dukra, nes ši sriuba mums tikrai patiko. Na aš gal kitą kartą išbandyčiau vietoje kumino dėti kario prieskonių mišinį.

„Žinok, kad kuo toliau - tuo artimesnė. Tai reiškia, kad jeigu gyveni labai arti, nesistenk užsukti kada panorėjusi. Gerai pagalvok, paskambink, paklausk, ką veikia. Per dažnas lankymas gali nepatikti - jaunimui nepatogu pasakyti, kad gal tu geriau eik kur nors pasivaikščioti, - juokiasi J. Kryžiavičienė. - Reikia laikytis saiko.

Jolanta sako Eglei esanti dėkinga už gerus santykius su jų šeima. „Mūsų laiku buvo ne taip, kalbant apie buitį, anūkų auginimą. Kai tai nuslopini savyje, tada bandai suprasti, kodėl jie taip daro. Ką reiškia, kad jie daro taip? Klausiu, kodėl jūs tokiu metodu vadovaujatės? Per juos matau, kaip keičiasi pasaulis. Pamenu savo mamos klausdavau, o kodėl ji neinanti su draugėmis pavaikščioti? Jai buvo įdomu bendrauti su jaunais žmonėmis, nes per tai ji matė, kaip keičiasi pasaulis. Visos galvojom, kad vaikų neauginsiu, kaip mane augino mama. Bet neišeina, kaip nori. Svarbu bandyti suprasti. Nešokti su savo „žiūrėkit, reikia taip“, bet suprasti, kodėl tą daro, priimti, nes tai jų šeima.