pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Iškepti Lašišą Orkaitėje: Patarimai ir Receptai

Lašiša yra viena iš populiariausių žuvų visame pasaulyje, o jos skanumas ir nauda sveikatai padaro ją puikiu pasirinkimu tiek kasdieniams, tiek ypatingiems patiekalams. Aptarsime visus svarbiausius aspektus, kaip iškepti lašišą, nuo ingredientų pasirinkimo iki įvairių kepimo būdų ir skirtingų receptų.

Lašišos Pasirinkimas ir Paruošimas

Pirmas žingsnis - tinkamai pasirinkti lašišą:

  • Šviežumas: Lašiša turi būti šviežia. Patikrinkite žuvies kvapą - jis turėtų būti švelnus, neįkyrus.
  • Spalva: Šviežios lašišos mėsa turi būti ryškios spalvos - nuo rausvos iki tamsiai oranžinės.
  • Tekstūra: Šviežios lašišos mėsa yra tvirta ir elastinga.

Kai jau turite šviežią lašišą, svarbu ją tinkamai paruošti kepimui:

  • Plovimas: Prieš ruošiant, lašišą reikia gerai nuplauti šaltu vandeniu.
  • Džiovinimas: Po plovimo žuvį reikia švelniai nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
  • Kaulų pašalinimas: Patikrinkite, ar žuvyje nėra kaulų.
  • Pjaustymas: Lašišą galite pjaustyti įvairiais būdais, priklausomai nuo to, kaip planuojate ją kepti.

Lašišos Marinavimas

Lašiša puikiai sugeria įvairius skonius, todėl marinavimas gali būti puikus būdas pagerinti jos skonį. Štai keletas marinatų pavyzdžių:

  • Citrinų ir žolelių marinatas: Sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, česnaką, šviežią rozmariną, čiobrelius, druską ir pipirus.
  • Sojos ir imbiero marinatas: Sumaišykite sojos padažą, tarkuotą imbierą, česnaką, medų ir sezamų aliejų.
  • Teriyaki marinatas: Naudokite teriyaki padažą su česnaku, imbieru ir sezamų sėklomis.

Lašišą su medaus glaistu reikia marinuoti bent 15 minučių, bet ne ilgiau kaip 12 valandų. Todėl ją galima paruošti tiek skubant, tiek norint marinatą palikti per naktį arba nuo ryto iki vakaro.

Lašišos Kepimo Būdai

Yra daugybė būdų, kaip iškepti lašišą. Kiekvienas būdas suteikia žuviai unikalų skonį ir tekstūrą. Kepimas orkaitėje yra vienas paprasčiausių ir populiariausių būdų paruošti lašišą.

Kepimas Orkaitėje

  1. Paruoškite orkaitę: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Paruoškite lašišą: Uždėkite lašišos filė ant kepimo skardos.
  3. Kepkite: Kepkite orkaitėje apie 12-15 minučių, priklausomai nuo filė storio.

Kepimas Keptuvėje

Kepimas keptuvėje suteikia lašišai traškią plutelę ir išlaiko jos sultingumą viduje.

  1. Paruoškite keptuvę: Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  2. Kepkite: Uždėkite lašišos filė ant keptuvės odos puse žemyn. Kepkite apie 4-5 minutes, kol oda taps traški.

Kepimas Ant Grilio

Griliu kepta lašiša įgauna unikalų skonį ir puikiai tinka vasaros vakarėliams.

  1. Paruoškite grilių: Įkaitinkite grilių iki vidutinės temperatūros.
  2. Paruoškite lašišą: Uždėkite lašišos filė ant grilio odos puse žemyn.
  3. Kepkite: Kepkite apie 6-8 minutes, kol oda taps traški.

Receptai

Lašiša Orkaitėje su Citrinų ir Rozmarinų Marinu

  1. Marinatą sumaišykite: Sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, smulkintą rozmariną, druską ir pipirus.
  2. Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  3. Kepkite: Kepkite apie 12-15 minučių.

Lašiša Keptuvėje su Teriyaki Padažu

  1. Marinatą sumaišykite: Sumaišykite teriyaki padažą, sezamų aliejų, smulkintą česnaką ir tarkuotą imbierą.
  2. Kepimas: Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies.
  3. Kepkite: Kepkite apie 4-5 minutes iš kiekvienos pusės.

Lašiša Orkaitėje su Medaus Glaistu

  1. Marinatą sumaišykite: Sumaišykite medų, sojos padažą ir smulkintą česnaką.
  2. Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  3. Kepkite: Kepkite apie 12-15 minučių.

Pagaminę lašišą orkaitėje su šiuo medaus glaistu, nebenorėsite jos ruošti kitaip. Sveika, greita ir be galo gardu!

Orkaitėje Kepta Lašiša Su Garstyčiomis Ir Česnaku

Neįnoringas patiekalas, pasižymintis paprastais ingredientais, tačiau atskleidžiantis tobulą natūralios lašišos skonį.

Ingredientai:

  • lašišos filė su odele: ~450-500 gramų
  • šviežios susmulkintos petražolės: 2 valgomieji šaukštai
  • česnakas: 2 skiltelės
  • garstyčios su sutrintais grūdeliais: 1 arbatinis šaukštelis (tinka ir be grūdelių)
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • juodieji pipirai: 3 žiupsnių
  • alyvuogių aliejus: 2 arbatinių šaukštelių
  • citrinos sultys: 2 arbatinių šaukštelių
  • citrina: 3 griežinėlių

Gaminimas:

  1. Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros.
  2. Česnakus nulupkite, sutrinkite česnako spaustuku.
  3. Viename indelyje sumaišykite petražoles, česnaką, garstyčias, druską, pipirus, alyvuogių aliejų bei citrinos sultis.
  4. Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių.
  5. Lašišą supjaustykite į 3-4 storus gabaliukus, sudėkite ant kepimo popieriaus, aptepkite padažu iš visų pusių.
  6. Ant kiekvieno lašišos gabaliuko uždėkite po vieną citrinos griežinėlį bei kepkite orkaitėje ne ilgiau kaip 15 minučių. Jeigu lašišos gabaliukai ploni, užtenka 12-13 minučių.
  7. Patiekite su mėgiamu garnyru. Skanaukite!

Jeigu dalį iškeptos lašišos valgysite vėliau, nesupilkite į keptuvę viso po marinavimo likusio padažo ir pasilikite jo kitam valgymui.

Taip iškepta lašiša bus skani tiek karšta, patiekta su mėgstamomis daržovėmis ir ryžiais ar kuskusu, tiek ir šalta. Vienu ypu verta išsikepti ją didesnę, nes kitą dieną galėsite pasilepinti ir kitais naujais patiekalais su šia žuvimi.

Patarimai Kepant Lašišą

  • Kepimo laikas: Lašišos kepimo laikas priklauso nuo filė storio.
  • Neperkepkite: Lašišą svarbu neperkepti, nes ji gali tapti sausa. Jei švelniai paspaudus šakute lašiša lengvai atsiskiria į gabalėlius, ją jau galima ištraukti iš orkaitės.

Lašiša su Medaus Glaistu

Ingredientai:

  • 500 g lašišos filė
  • 80 g skysto medaus
  • 60 g švelnaus sojų padažo
  • 1 valg. š. sezamų aliejaus
  • 1 arb. š. sutrinto imbiero
  • 2 sutrintos česnako galvutės

Paruošimas: 20 minutės

Gaminimas: 15 minutės

Iš viso: 35 minutės

  1. Į dubenėlį supilkite medų, sojų padažą ir sezamų aliejų, įspauskite imbiero bei česnako ir viską gerai išmaišykite.
  2. Lašišos filė perkelkite į sandarų plastikinį maišelį arba indą, supilkite marinatą, tolygiai jį paskirstykite ir palikite šaldytuve bent 15 minučių.
  3. Pabaigus marinuoti, lašišą perkelkite ant kepimo skardos, o po marinavimo likusį padažą palikite maišelyje arba inde. Ją kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.
  4. Kol lašiša kepa, įkaitinkite keptuvę ant aukštos ugnies ir supilkite likusį padažą. Jam užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir pakepkite kelias minutes nuolat maišydami.
  5. Keptą lašišą apliekite pakeptu medaus glaistu ir (jei norite) apibarstykite sezamų sėklomis bei patiekite su norimais priedais.
Ingredientas Kiekis
Lašišos filė 500 g
Skystas medus 80 g
Švelnus sojų padažas 60 g
Sezamų aliejus 1 valg. š.
Sutrintas imbieras 1 arb. š.
Sutrintas česnakas 2 galvutės