Kėdainių blynai - bene populiariausias bulvių patiekalas Kėdainių regione. Jei lankotės Kėdainiuose, neparagauti Kėdainių blynų būtų tikra nuodėmė.
Kėdainių blynų istorija
Anot šeimininko, Kėdainių blynai nėra labai senas patiekalas, jam apie pusšimtį metų. Teigiama, kad į Kėdainius gyventi atvažiavo ukrainietė, kuri dirbo tuo metu chemijos gamykloje, dabar vadinamoje „Lifosa“. Toje gamykloje buvo kažkokia šventė ar vakarėlis ir ta iš Ukrainos atvykusi moteris norėjo nustebinti savo bendradarbius.
Fabriko darbuotojai netrukus pradėjo gerais atsiliepimais dalintis ir su savo draugais, kad ragavo labai skanius blynus. Taip tas gandas ir receptas keliavo iš žmonių į žmones, kol galiausiai patiekalas imtas vadinti Kėdainių blynais. Išpopuliarėjęs patiekalas dažnas ne tik kėdainiečių virtuvėse.
Ingredientai
Kėdainių blynams reikės:
- Bulvių
- Kiaušinio
- Miltų
- Druskos
- Pipirų
Įdarui naudojamas maltas kiaulienos kumpis su prieskoniais ir smulkintu svogūnu. Buvo bandoma ir su grybų įdaru ir su varškės įdaru, bet labiausiai pasiteisino lietuviams su mėsos įdaru.
Gaminimo eiga
Kėdainių blynams bulvės tarkuojamos, nusunkiamos, į tešlą maišomas kiaušinis, dedame truputį miltų, beriama druskos ir pipirų. Tešla turi būti nei skysta, nei per tiršta.
Kėdainių blynas formuojamas iš karto keptuvėje. Pirmiausia - bulvių masės pagrindas. Tada dedamas faršas, kurio nepagailima. Svarbu, kad mėsa tinkamai iškeptų.
Kėdainių blynai kepami neskubant, kelis kartus apverčiant, kad nesudegtų. Blynas apie save duoda žinoti, kai pradeda, kaip mes įvardijam, šnekėti - jis pradeda „šaudyti“. Maždaug po 10-12 minučių vis garsiau keptuvėje, kaip sako šeimininkas, šnekantys Kėdainių blynai paruošti.
Kad riebalų nebūtų permažai, pagardams - spirgučiai ir grietinė. Papuošimui naudoju petražolę. Štai mūsų patiekalas - Kėdainių blynai - paruoštas.
Legendiniai kamado bulviniai blynai
Reikės:
- 1,5 kg šviežių bulvių (naujokams geriau iš pradžių bandyti kepti blynus iš senų bulvių)
- 2 didelių svogūnų
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštų miltų (jei gaminate iš senų bulvių, 1-2 šaukštai)
- Druskos, pipirų
Gaminimas:
- Bulves ir svogūnus sutarkuoti, įmušti kiaušinius, išmaišyti.
- Sudėti miltus, prieskonius su druska ir išmaišyti.
- Įkaitinti keptuvėles apie -10 min. 200-220 laipsnių temperatūroje.
- Įpilti į keptuves saulėgrąžų aliejaus.
- Į keptuvę (16 cm) pilkite 2 valgomuosius šaukštus - daugiau nepilkite, nereikia bulvių skandinti aliejuje. Mažiau irgi bus blogai, nes viskas prilips, pridegs, neapskrus šonai.
- Pakaitinti aliejų apie 10 minučių 200-220 laipsnių temperatūroje. Supilti tarkius.
- Uždaryti kepsninės dangtį, palaikyti 200-220 laipsnių temperatūrą su deflektoriais. Kepti apie 15 minučių (priklauso nuo blyno storio).
- Kaip jau matosi, kad šonai apskrudo, šakute ir mentelea apversti blynus ir kepti apie 10 min.
- Patiekti su kepta šonine, grietine ir ikrais. Skanaus.
Tradiciniai Kėdainių blynai (TV3 laidos receptas)
Reikės:
- 3 kg bulvių
- 2 vnt. kiaušinių
- 3 vnt. svogūnų
- 200 g kiaulienos faršo
- Miltų
- Druskos
- Pipirų
- Šviežių čiobrelių
- Grietinės
Gaminimo eiga:
- Sutarkuojame bulves su svogūnu.
- Mušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir dedame kelis šaukštus miltų. Gerai išmaišome.
- Atskirame dubenyje sumaišome kiaulieną su smulkintu svogūnu. Pagardiname druska ir pipirais, išmaišome.
- Įkaitiname keptuvę su aliejumi ir dedame pirmąjį sluoksnį tarkių masės. Ant viršaus klojame kiaulienos kotletą ir uždengiame bulvių mase.
- Kepame iš abiejų pusių po 4-5 minutes ant vidutinės kaitros.
- Patiekiame su grietine ir šviežiu čiobreliu ar krapais.
Kėdainių blynai su kiaulienos faršu
Reikės:
- 6 didesnių bulvių
- 1 kiaušinio
- 1 arb. š. druskos
- 1/3 arb. š. juodųjų pipirų
Įdarui:
- 300 g kiaulienos faršo
- 0,5 mažo svogūno
- 2/3 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. česnako miltelių
- 1/3 arb. š. džiovinto mairūno
- 1/3 arb. š. juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Svogūną supjaustome labai smulkiai. Visus faršui skirtus ingredientus sumaišome viename dubenyje ir atidedame į šalį.
- Bulves sutarkuojame, supilame į sietelį ir nuvarviname didžiąją dalį skysčio pamaišydami bulves sietelyje.
- Tada tarkuotas bulves sudedame į dubenį, sumaišome su kiaušiniu, druska, pipirais.
- Keptuvėje ant silpnesnės vidutinės ugnies įkaitiname pora šaukštų aliejaus, dedame gerą šaukštą tarkuotų bulvių, tada plonu sluoksniu uždedame faršo ir ant viršaus užpilame šaukštą tarkuotų bulvių.
- Kiekvieną blyno pusę kepame apie 6-7 minutes. Jei blynai greitai kepa ir svyla, sumažinkite ugnį. Turėkite omenyje, kad didesnis, storesnis blynas keps šiek tiek ilgiau. Kai reikia įpilame aliejaus.
- Taip iškepame visus blynus.
- Patiekiame su grietine ar spirgučių padažu.
Patarimai ir gudrybės
Kavinės savininkas sako pastebintis, kad vis dažniau renkamasi valgyti ne namuose gamintus blynus. Jei uždengsime keptuvę dangčiu, blynai ne taip suskrus - jie supliukš. Svarbu pasirinkti tinkamą bulvių veislę. „Anuška“ yra viena iš geriausių, nes ji nejuoduoja.
Kėdainių blynų populiarumas
Kėdainių blynai - pagrindinis į šį regioną užsukusių turistų pasirinkimas. Dažnai girdžiu, kad turistai nori paragauti, kaip jie sako, jūsų populiarių Kėdainių blynų. Jei sulaukiame daugiau turistų, tai virtuvės personalas bulves tarkuoja tiesiog kibirais.
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Bulvės | 3 kg |
Kiaušiniai | 2 vnt. |
Svogūnai | 3 vnt. |
Kiaulienos faršas | 200 g |
Miltai | Pagal poreikį |
Druska, pipirai | Pagal skonį |
Čiobreliai, grietinė | Patiekimui |