pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Iškepti Tobulą Kugeli: Receptai ir Patarimai

Šį puraus kugelio receptą greičiausiai žino visos įgudusios ir mėgstančios virtuvėje sukiotis moterys. O jei esate jauna ar jums gudrybių neperdavė mama arba močiutė, perduodame mes :)

Ingredientai ir Jų Svarba

Nors kugeliui kepti kokių nors ypatingų ingredientų nereikia, vien tik tarkuotų bulvių neužteks. Tik bulvių ir druskos neužteks. Didžiausi puraus ir minkšto kugelio garantai yra pienas ir kiaušiniai.

Jei pienas ir kiaušiniai atsakingi už purumą, tai papildomam skoniui ir aromatui suteikti reikės svogūnų ir rūkytos šoninės. Kaip be svogūnų ir šoninės! Beje, pieną reikia pilti karštą, kitaip tariant, kugelio masę užplikyti. Pusę rekomenduojamo svogūnų kiekio geriausia sutarkuoti kartu su bulvėmis, o kitą dalį pjaustyti kubeliais ir pakepinti kartu su taip pat supjaustyta šonine.

Ar Reikia Miltų?

Vieni kugelio kepėjai ir kepėjos būtinai beria į masę miltų, kiti net nesupranta, kam to reikia. Iš tiesų miltai šie tiek „suriša“ kepinį, kugelis būna standesnis, lengviau pjaustomas, bet jei jums to nesinori, galite ir neberti, skonis nenukentės.

Improvizacija Priedais

Kugelį be jokių priedų, net minėtosios šoninės, irgi galima iškepti, bet kodėl gi nepažaidus? Kai šoninė pabos, galite ją keisti kiaulienos faršu (jį reikia pakepinti), marinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, rūkytomis kiaulienos ausytėmis. Vietoje mėsos galima dėti džiovintų (tik prieš tai pamirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (slyvų, obuolių, kriaušių).

Klasikinis Kugelio Receptas

Proporcijas rasite recepte žemiau.

Ingredientai (didelei skardai):

  • 2,5 kg bulvių
  • 4 svogūnai
  • 3 kiaušinių (galima mušti ir dvigubai tiek)
  • 500 ml pieno
  • 500 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 1 šaukštas druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • 2 valg. šaukšt. miltų (nebūtinai)
  • Taukų ar sviesto skardos patepimui
  • Šiek tiek maltų džiūvėsėlių skardos pabarstymui (nebūtinai)

Gaminimas:

  1. Smulkiai sutarkuokite bulves ir 2 svogūnus.
  2. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną - kitaip tariant, masę užplikome.
  3. Mušame į bulvių masę kiaušinius, beriame druską, pipirus, jei naudojate, taip pat ir miltus ir labai gerai išmaišome.
  4. Paruoštą kugelio masę verčiame į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
  5. Kepame ne mažiau kaip valandą - kol kugelio pakraštėliai bus apskrudę, o visas viršus - auksinis.

Alternatyvūs Kugelio Receptai

Kugelis su Vištiena

Ingredientai:

  • Bulvės - 3-3,5 kg (neskustų)
  • Svogūnas - 1 didelis
  • Pienas - 250-300 ml
  • Kiaušiniai - 2 vienetai
  • Vištienos ketvirčiai - 2-3 vienetai
  • Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį
  • Prieskoniai
  • Augalinis aliejus kepimo popieriui patepti

Kugelio paruošimas:

  1. Vištos ketvirčius susmulkiname, ištriname prieskoniais (druskos ir įvairių prieskonių mišinys) arba kitais mėgstamais prieskoniais, paliekame kelioms valandoms.
  2. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame. Jeigu tarkiai gavosi per daug vandeningi, nuspaudžiame nereikalingą skystį per marlę.
  3. Svogūną sutarkuojame, dedame į bulvių tarkius ir išmaišome.
  4. Pieną užviriname ir nuplikome juo bulves. Turi gautis gana skysta masė.
  5. Įmušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir viską gerai išmaišome.
  6. Skardą išklojame kepimo popieriumi ir ištepame jį aliejumi.
  7. Išdėliojame vištienos gabalėlius ir užpilame tarkiais.
  8. Bulvių plokštainis kepamas apie 1 valandą 40 minučių vidutinio karštumo orkaitėje.

Kugelis su vištiena skaniausias su grietinės-spirgučių padažu.

Bulvių Plokštainis su Šonine

Ingredientai:

  • 1kg bulvių
  • 2 kiaušiniai
  • 0,5 stiklinės manų kruopų
  • 1-2 šaukšteliai malto mairūno
  • 2 svogūnai
  • 350 g parūkytos šoninės
  • Druskos
  • Pipirų

Paruošimas:

Bulves nuplauti, nuskusti ir smulkiai sutarkuoti. Į bulvių masę įmušti kiaušinius, suberti manų kruopas, mairūną ir viską gerai sumaišyti. Svogūnus nulupti ir sutarkuoti, sudėti į bulvių masę. Šis bulvių plokštainis itin paprastas, tačiau labai skanus - tirpstantis burnoje.

Patarimai Kepant Kugelį

Kad kugelis nepriliptų. Nesvarbu, kepate kugelį didelėje kepimo formoje ar nedidukuose porcijiniuose indeliuose, nepamirškite dugno ir sienelių kruopščiai ištepti riebalais - tam labiausiai tinka taukai ar aliejus. Jei norite daugiau traškumo, galite barstyti ir maltais džiūvėsėliais, tačiau tai nėra būtina.

Kiek Kepti?

Jei naudojatės elektrine bulvių tarkavimo mašina, kugelio masę paruošite greitai, o štai kantrybės, kol jis kepa, reikės. Geriau, kad kugelis nebūtų labai plonas, toks jis bus minkštesnis, puresnis, tačiau storesnis, žinoma, ilgiau keps. Paprastai kugeliui iškepti reikia ne mažiau kaip valandos, tačiau svarbiausia - stebėkite jo viršų. Kai jis tampa auksinis, o pakraštėliai - traškūs, rusvi, metas traukti iš orkaitės.

Prieš baigdamos kepti plokštainį, šiek tiek padidinkite temperatūrą, tuomet viršuje esanti plutelė bus traškesnė. Be to, kuo daugiau į tarkius įpilsite pieno ir riebaliukų, tuo plokštainis bus minkštesnis ir puresnis.

Kugelis kepamas apie 1-1,5 valandos. Bet kepimo laikas priklauso nuo konkretaus recepto.

Padažai

Teisingai iškeptas kugelis nebus nei kietas, nei sprangus, tačiau padažas jam nepamaišys. Su kugeliu dera tie patys padažai kaip ir su cepelinais, bulviniais blynais: paprasčiausia (riebi) grietinė, grietinės-sviesto padažas, taip pat vadinamasis „baltas padažas“ iš pakepintų svogūnų, spirgučių, trupučio miltų ir pieno. Mėgstantiems sočiau, siūlau patiekalą gardinti ne tik grietine, bet ir svieste pakepintais spirgučiais.

Recepto variantai

Šis patiekalas skirtingų virėjų gaminamas įvairiai, neretai dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, svogūnų, kai kada morkų ar varškės, taukų riebumui. Kepama nuo keliasdešimt minučių iki kelių valandų įprastoje arba malkinėje orkaitėje. Svarbi patiekalo dalis yra padažas, kuris irgi gali būti gana įvairus (tradiciškai - spirgučiai).