„Lietuvos gaspadinės rubrikoje“ Greta Pikutienė-Lukošiūnaitė gamina tradicinį Joniškio krašto patiekalą - virtienius su įdaru, kuris apima mėgstamus lietuviškus ingredientus: šoninę, varškę bei svogūnų laiškus. Briuselyje gyvenanti Greta pasakoja, kad šį patiekalą Joniškio krašto gyventojai dažniausiai vadina virtieniais arba lašiniuočiais.
Pasak Gretos, jų šeimoje kiurkiai prigijo tik dėka tėvelio, mat šis ir yra kilęs iš minėto Joniškio krašto. „Jo šeimoje tai buvo labai populiarus vakarienės patiekalas. Dėl to mamytei teko jį išmokti, - juokiasi pašnekovė. „O mano šeimoje tėvelis juos pakrikštijo kiurkiais“, - sako pas Beatą besisvečiuojanti G. „Šie virtieniai arba mūsų vadinami kiurkiai yra būdingas Joniškio krašto patiekalas.
Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais - skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia - daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams ir vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei verta išbandyti tautinės virtuvės, lietuvių nuo seno pamėgtus patiekalus. „Kad pasigamintumėte skanią, šventišką lietuvišką vakarienę, daug pastangų nereikia. Pavyzdžiui, užkandžiui ar lengvai vakarienei galite patiekti paprasčiausių su lupena virtų bulvių ir žemaitiško kastinio. Šį pagardą namuose pasigaminti itin paprasta. Jam tereiks sviesto, grietinės, kmynų, smulkintų česnakų ir druskos“, - pasakoja V. Juodkazienė.
Receptas: Virtiniai su varškės ir lašinukų įdaru
Ingredientai tešlai:
- 2 stiklinės miltų
- 0,5 stiklinės karšto vandens
- Arbatinis šaukštelis aliejaus
- Šiek tiek druskos
Ingredientai įdarui:
- Pakelis varškės (300-500 g)
- 50-70 g rūkytų lašinių arba šoninės
Gaminimo eiga:
- Paruoškite tešlą. Vandens galima įpilti šiek tiek daugiau, nes miltų visada galėsite įberti papildomai. Tačiau užminkius per kietą tešlą bus sunkiau ją padaryti elastingą. Kad tešla mažiau liptų prie rankų, neužmirškite įpilti aliejaus.
- Tešlą brandinkite apie 20 minučių.
- Supjaustykite lašinius, apkepkite. Juos sumaišykite su varške.
- Formuokite virtinius, jie turi būti ne didesni kaip degtukų dėžutė. Iš tokio kiekio tešlos galima padaryti 12-16 virtinių.
- Sudėkite juos į verdantį pasūdytą vandenį, kai virtiniai iškils į paviršių, virkite 10-12 minučių.
- Išgriebkite ir sudėkite juos į lėkštę.
Kitas receptas: Virtiniai su spirgučių įdaru
Ingredientai:
- 500 g miltų
- 200 ml vandens
- žiupsnelio druskos
- 2 v. š. sėlenų
Įdarui reikės:
- 250 g rūkytų lašinių
- 2 didelių svogūnų
- 1 kiaušinio trynio
- 2 g šviežių petražolių
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų.
- Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite.
- Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite.
- Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus, kiekvieną suplokite iki plono apvalaus blynelio.
- Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos.
- Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar 15-20 minučių.
Varškės ežiukai
Varškės ežiukai - tai lietuviškas, nostalgiškas patiekalas, kuris sušildo tiek širdį, tiek skrandį. Tai minkšti, lengvai gaminami virtinukai, kurių paviršius primena mažus ežiukus, o skonis - vaikystės prisiminimus. Tradiciškai jie patiekiami su sviesto ir grietinės padažu, kuris suteikia kreminės tekstūros ir dar daugiau skonio.
Tai paprastas, bet labai gardus patiekalas, kurį galite lengvai pritaikyti pagal savo skonį. Jis puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems, o jo gamyba nereikalauja nei specialių ingredientų, nei daug laiko. Be to, varškės ežiukai yra maistingi ir sotūs, tad tai puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei.
Galimos ingredientų alternatyvos:
- Varškė: Galite naudoti tiek riebesnę, tiek liesesnę varškę. Jei norite lengvesnės versijos, galite pabandyti varškės sūrį.
- Miltai: Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltos, avižų ar net migdolų miltus, kad gautumėte sveikesnę versiją.
- Padažui: Grietinė galima keisti natūraliu jogurtu, o sviestą - kokosų aliejumi ar net alyvuogių aliejumi.
Ingredientai:
- Tešlai:
- kiaušiniai: 1
- vanduo: 1 stiklinės
- druska
- miltai (kad gautųsi apykietė tešla)
- Įdarui:
- varškė: 300 gramų
- rūkyta šoninė: ~100-150 gramų
- kiaušiniai: 1
- aguonos: 1 šaukšto
- Patiekimui:
- sviestas: mažo gabaliuko
- grietinė: 1 didelio šaukšto
Recepto paruošimas:
- Pirmiausia suminkykite tešlą, įvyniokite į plėvelę ir palikite ramybėje 20-30 minučių.
- Per tą laiką smulkiai supjaustykite šoninę ir viską, kas skirta įdarui, sumaišykite.
- Paimkite tešlos gabalą ir suformuokite jam kaklą (kai buvau maža ir žiūrėjau, kaip močiutė daro virtienius, parodė ji man: žiūrėk, čia antis!).
- Suimkite kaklo galą į saują ir atgnybkite gabaliuką po gabaliuko - dydis panašiai tarsi graikinio riešuto. Sauja čia puikiai veikia kaip matuoklis, nereiškia, kad pilna sauja, bet tiesiog patogu jausti, kad gabaliuko dydis toks pat, kaip ir prieš tai buvusio.
- Iš atgnybto gabaliuko pirma sukočiokite rutuliuką, po to suplokite jį padažę į miltų krūvelę, apverskite kita puse ir dar suplokite. Prisiruoškite tokių papločiukų, imkite kočėlą ir juos plonai iškočiokite.
- Įdėkite įdaro - panašiai tokį pat kiekį, kokio dydžio buvo tešlos rutuliukas.
- Sulenkite, užspauskite kraštuką ir užraitykite.
- Dėkite virti į verdantį pasūdytą vandenį, atsargiai pamaišykite mediniu šaukštu.
- Kai visi virtieniai sukyla į paviršių, pavirkite dar keletą minučių, išgriebkite ir uždėkite ant jų mažą gabaliuką sviesto. Jis yra reikalingas tam, kad virtieniai vėsdami "mirtinai" nesuliptų į krūva. Apsisviestavę jie pataps labiau individualistais.
- Patiekite su grietine ir skanaukite!