Nors per vasarą iš šviežių vaisių ir daržovių gauti vitaminai bei saulės vitaminas D jau pastiprino imunitetą, pasitinkant rudenį organizmui dar labai praverstų ir žuvų taukai, kuriuose gausu omega riebalų rūgščių. Tai - nepamainoma nauda smegenims ir atminčiai ruošiantis naujiems mokslo metams bei po atostogų sugrįžtant į darbus. Tačiau vaistinių lentynose dabar galima rasti kone 50 skirtingų žuvų taukų preparatų ir išsirinkti ne visada lengva. Vaistininkė pateikia svarbiausius patarimus, kaip rinktis sau tinkamiausius žuvų taukus.
Omega Riebalų Rūgštys: Kiekis ir Santykis
„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė atkreipia dėmesį, kad žuvų taukų sudėtyje gali būti trys riebiųjų rūgščių rūšys - omega-3, omega-6, omega-9. Vartojami tinkamai visi šie riebalai padeda gerinti širdies darbą, atmintį, stiprina imunitetą, yra naudingi odai. Tačiau visų jų iškart vartoti tikrai nereikia.
„Pagrindinė riebalų rūgštis yra omega-3, ji gerina širdies veiklą, todėl ypač naudinga senjorams, kurie skundžiasi širdies ligomis ar padidėjusiu kraujospūdžiu. Kitoms amžiaus grupėms omega-3 naudingos ir dėl kitų savybių - stiprina imunitetą, gerina smegenų veiklą. Besilaukiančioms moterims omega-3 naudingos, nes yra atsakingos už vaisiaus smegenų vystymąsi. O štai omega-6 pagrindinė nauda - imuniteto stiprinimas“, - išskiria vaistininkė.
Renkantis omega-6 preparatus vaistininkė pataria būti budriems, nes per didelis omega-6 kiekis organizme gali sukelti uždegiminius procesus ar net slopinti omega-3 poveikį. Rekomenduojamas omega-3 ir rūgščių santykis yra 4:1, bet galutinė suvartojama dozė dar priklauso ir nuo mitybos - jei labai mėgstate riešutus, grūdinius produktus ar aliejų, organizmas naudingų omega-6 medžiagų turėtų gauti pakankamai ir verta rinktis tik tuos žuvų taukus, kuriuose yra tik omega-3 rūgščių.
Omega-9 taip pat galima gauti su maistu, į racioną įtraukiant alyvuogių aliejaus, migdolų, avokado. O jei kūnas gauna pakankamai omega-3 ir omega-6 rūgščių, visai organizmo veiklai naudingą omega-9 rūgštį organizmas gamina ir pats.
EPR ir DHR: Svarbiausi Rodikliai Etiketėje
Bene pagrindinis rodiklis renkantis tarp gausybės panašių preparatų, pasak vaistininkės, yra trijų raidžių trumpiniai EPR ir DHR, užrašyti produkto sudėtyje. Jie užkoduoja svarbiausias omega-3 riebalų rūgštis - eikozapantaeno (EPR) ir dokozahaeksaeno (DHR) rūgštis. Būtent šių riebalų rūgščių koncentracija parodo, kuris maisto papildas veiks efektyviausiai. Kuo didesnis EPR ir DHR kiekis, tuo naudingų medžiagų koncentracija stipresnė ir geresnė.
„Rekomenduojama per parą suvartoti maždaug 1000 mg omega-3 riebiųjų rūgščių, bet nereikėtų galvoti, kad 1000 mg preparato yra tik ši medžiaga. Priklausomai nuo produkto kokybės, omega-3 kiekis gali svyruoti net labai ženkliai, todėl būtina jų kiekį pasitikrinti etiketėje“, - paaiškina specialistė.
Dažnai klaidinančiai išdidinamas bendras žuvų taukų kiekis, nors vertingiausia jų dalis yra būtent omega-3 aktyviosios rūgštys. Pagrindinis rodiklis, renkantis žuvies taukus, yra trijų raidžių trumpiniai: eikozapantaeno (EPR) ir dokozahaeksaeno (DHR) rūgštis. Šių riebalų rūgščių kiekis parodo žuvų taukų veiksmingumą. Kuo didesnis EPR ir DHR kiekis, tuo stipresnė ir didesnė naudingų medžiagų koncentracija, todėl efektyviau galėsite pasiekti užsibrėžtų sveikatos tikslų.
Renkantis žuvų taukus, nepaprastai svarbu atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą informaciją. Kokybiškų žuvų taukų aprašyme pateikiamas ne tik tikslus aktyviųjų omega-3 rūgščių (EPR ir DHR) kiekis, bet ir nurodomi aukštą kokybę įrodančių sertifikatų pavadinimai, žuvų taukų šaltinis, antioksidantai, esantys sudėtyje.
Skysti ar Kapsulėmis?
Dar vienas rodiklis renkantis - forma. Skysti, kramtomi, kapsulėmis - žuvų taukų galima rasti įvairiausiais pavidalais. „Jeigu žmogus gali gerti skystus žuvų taukus, visada rekomenduojama rinktis skystus, nes jie įsisavina greičiau, paprasčiau. Tai yra natūralus, neapdirbtas produktas“, - sako J. Juodsnukytė. Kita vertus, kapsulės jau yra sudozuotos, tad tokia forma kitiems gali būti ir patogesnė.
Paskaninti skysti žuvų taukai - multivitaminų, citrinų ar obuolių skonio - skirti tiems, kurie netoleruoja gryno žuvų taukų skonio ir kvapo, taip pat jie puikiai tinka vaikams iki 3 metų, dar negalintiems praryti kapsulių. Kiek vyresniems vaikams gamintojai jau yra sukūrę ir dar patrauklesnės formos papildus - guminukus.
Dažnai lentynose galima rasti dviejų rūšių žuvų taukų - skystų ir kapsulėmis. „Jei mums reikia išgerti skystų žuvų taukų 2-3 valgomuosius šaukštus per dieną, tai tiek galime sutalpinti į kapsulę.
Žuvų taukus gerti kapsulėmis ar šaukštais? Vaistininkė V. Bečelytė sako, kad yra įvairių nuomonių ir patarimų, tačiau, šiuo atveju, geriausia pasirinkti pačiam žmogui, kaip jam patinka. Pavyzdžiui, sako vaistininkė, turintiems padidintą blogojo cholesterolio kiekį ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis, gydytojai rekomenduoja rinktis būtent skystus žuvų taukus su didesne omega-3 riebiųjų rūgščių doze ir gerti ryte. „Kas nepakenčia žuvų taukų skonio taip kaip aš, nepaisant to, kad yra ir paskanintų, renkasi kapsules ir tai tikrai nėra kažkuo prastesnis pasirinkimas nei gerti žuvų taukus šaukštais. Svarbu išgerti reikiamą dienos dozę: profilaktiškai - 2 kapsules, o kai kuriais atvejais rekomenduojama dozę didinti net iki 6 kapsulių per dieną. Jei turite tam tikrų sveikatos negalavimų, patariu dėl paros dozės pasitarti su specialistais“, - sako V. Bečelytė.
Papildomi Vitaminai: Ar Jie Būtini?
Tarp gausybės preparatų taip pat galima rasti žuvų taukų, papildytų kitais vitaminais, pavyzdžiui D, A ar E. Jei vasaros sezonu pilnai užtenka grynų žuvų taukų, tokie kompleksiniai variantai itin praverčia rudenį, kai mažėja saulės, daugiau laiko praleidžiama sausose patalpose.
„Vitaminas D naudingas imunitetui, o A ir E vitaminai į papildus dedami kaip konservantai, jie padeda žuvų taukams ilgiau išlaikyti šviežumą. Šiuos papildus reikėtų rinktis tiems žmonėms, kurie skundžiasi sausėjančiomis akimis, silpstančia rega, taip pat šie vitaminai naudingi odai, tad juos verta rinktis jeigu odai trūksta drėgmės, yra polinkis į egzemą, žvynelinę“, - pataria vaistininkė.
Tiesa, jei jau renkate papildus vaikams, tokius papildomus vitaminus ir jų kiekį reikia vertinti atidžiau. „Jei vaikui duodate vitaminą D, būtina įvertinti šio vitamino kiekį pagal gydytojo rekomendacijas ir neperdozuoti, o jei abejojate dėl kiekio, geriau rinktis tuos žuvų taukus, kuriuose nėra papildomų vitaminų“, - sako J. Juodsnukytė ir kviečia renkantis preparatus drąsiai pasikonsultuoti su vaistininkais, kurie padės apskaičiuoti tinkamiausią omega rūgščių ir jas papildančių medžiagų kiekį ir formą.
Ką Dar Svarbu Žinoti?
Renkantis žuvų taukus, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kas parašyta etiketėje, o 6 raidės - D, H, R, E, P, R - ir keli skaičiai lemia, kuriuos žuvų taukus verta rinktis. Pasak šeimos gydytojo Valerijaus Morozovo, mūsų organizmui yra be galo svarbi rūgštis omega-3, kuri gaunama iš žuvų. Jei parašyta „penki gramai žuvų taukų“ ir 50 ml vienos ar kitos medžiagos, tai yra abejotinos vertės žuvų taukai. Pusė gramo DHR ir EPR kartu sudėjus, o tai yra 500 miligramų, turi gerą poveikį mūsų organizmui. Renkantis žuvų taukus, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kokių tai žuvų taukai.
Anot pašnekovo, renkantis žuvų taukus, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kokių tai žuvų taukai. „Būna, kad yra nenurodoma žuvis. Tikėtina, kad tai bus neaiškiai užaugintų žuvų taukai, kuriuose gerųjų omegų koncentracija nedidelė. Dažniausiai nurodoma Šiaurė - Norvegija, šaltosios jūros. Ten švariausia jūra, kurios su Baltijos jūra nepalyginsi. V. Morozovas žuvų taukus rekomenduoja gerti prieš valgį, po valgio ar net valgio metu, kai yra gaunama riebalų.
Žuvų taukus pradėti vartoti naudinga ypač šiuo metu - prieš peršalimo ligų sezoną. Prieš pradedant vartoti žuvų taukus vaistininkė pataria apsibrėžti, kokį tikslą norime pasiekti - sustiprinti imuninę sistemą, sumažinti cholesterolio kiekį, nuovargio jausmą ar pagerinti odos būklę. „Yra visiškai grynų žuvų taukų, yra ir sudėtinių, kuriuose papildomai yra ir vitaminų bei kitų medžiagų“, - sako vaistininkė V. Bečelytė.
Žuvų taukuose yra ne tik mūsų sveikatai reikalingų omega-3 riebalų rūgščių, kurių taip sunku gauti ypač dažnai žuvies nevalgantiems, tačiau ir omega-6, omega-9, antioksidantų, vitaminų A, B, E, D, kofermento Q10. Žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų rinktis žuvų taukus su padidintu omega-3 riebiųjų rūgščių kiekiu. EPR, DHR riebiosios rūgštys padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, tad norint pasiekti gerą rezultatą, tokius žuvų taukus reikėtų vartoti bent tris mėnesius.
Jei žmogus vartoja beta blokatorius, jie dažnai sukelia silpnumą, o Q10 suteikia energijos, tad šį nemalonų pojūtį gali sušvelninti. EPR, DHR riebiosios rūgštys taip pat naudingos smegenų funkcijos palaikymui, regėjimo gerinimui. Kaip sakė vaistininkė, omega-6 riebalų rūgštys naudingos odos elastingumui, stangrumui palaikyti, taip pat reikalingos nervų sistemai. Omega-9 riebalų rūgštys būtinos kraujagyslių sienelių elastingumui, taip pat odos būklei pagerinti, sumažinti nuovargį, kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja sveikiems žmonėms kasdien suvartoti nuo 300 iki 500 mg EPR ir DHR riebalų rūgščių (bendrai). Tai atitinka 1-2 tokios koncentracijos riebalų rūgščių omega-3 kapsules per parą. Esant širdies ir kraujagyslių ligų rizikai, širdies apsaugai Amerikos kardiologų asociacija rekomenduoja per parą išgerti 1 g EPR ir DHR riebalų rūgščių. „Todėl, renkantis omega-3 riebalų rūgščių maisto papildus, svarbu žiūrėti į jų sudėtį, kokia tiksliai yra omega-3, EPR ir DHR koncentracija“, - pataria vaistininkė.
Prieš pradedant vartoti žuvų taukus patartina apsibrėžti, kokį tikslą norime pasiekti - sustiprinti imuninę sistemą, paskatinti smegenų veiklą, stiprinti regėjimą, sumažinti cholesterolio kiekį, nuovargio jausmą ar pagerinti odos būklę. Nuo tikslo priklausys ir žuvų taukų pasirinkimas. Pavyzdžiui žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų rinktis žuvų taukus kuriuose daugiau veikliosios medžiagos EPR, o siekiantys lėtinti smegenų degeneracinius procesus - ieškoti produktų su didesniu DHR kiekiu.
Pagrindiniai kriterijai renkantis žuvų taukus:
- EPR ir DHR kiekis. Nors pacientai dažnai vertina omega-3 bendrą kiekį, būtent EPR ir DHR yra pagrindinės aktyvios veikliosios medžiagos žuvų taukuose, todėl tai yra kritinis žuvų taukų vertinimo rodiklis, todėl svarbu atidžiai įvertinti kiek jų yra.
- Individualus EPR ir DHR poreikis. Nors vis dar nėra vieningos nuomonės dėl būtino vartoti Omega-3 kiekio, tačiau dauguma tarptautinių ekspertų pataria suvartoti ne mažiau kaip 500 mg EPR ir DHR per dieną geros sveikatos palaikymui.
- Sertifikuoti. Ieškokite tik auščiausia kokybe sertifikuotų žuvų taukų. Juos vartodami galėsite būti visiškai saugūs, kad gaunate maksimalią naudą sveikatai.
- Pasisavinimas. Mokslo pripažinta geriausiai pasisavinami yra re-esterifikuoti trigliceridai. Tai natūralių žuvų taukų koncentruota forma.
- Skonis. Dėka inovatyvių distiliavimo ir koncentravimo technologijų, šiuo metu jau išgaunamas didelis Omega-3 kiekis, kurį vartojant nesijaučia žuvies skonio.
Omega-3 rūgštys įeina į viso kūno ląstelių membranas ir veikia jose esančių receptorių funkcionavimą. Jos yra būtinos gamybai hormonų, reguliuojančių kraujo krešėjimą, arterijų sienelių susitraukimą ir atsipalaidavimą, uždegimines reakcijas organizme. Omega-3 priklauso polinesočiųjų riebalų grupei ir yra išskiriamos į eikozapentaneo rūgštį (EPR), dokozaheksaeono rūgštį (DHR) bei alfa-linoleno rūgštį (ALR).
Pagrindiniai omega-3 rūgščių (DHR ir EPR) šaltiniai yra riebios (daugiausiai jūrinės) žuvys: ančiuviai, menkė, tunas, silkė, skumbrė, sardinės, lašiša ir kitos. Kita vertus, tam, kad su maistu gautume reikalingą omega-3 kiekį, turime bent du kartus per savaitę vartoti riebią žuvį, jūrų gėrybes. Negana to, dėl šiuo metu vyraujančios ekologinės situacijos, jūrinėse žuvyse ir jūrų gėrybėse randama daug teršalų - nuo sunkiųjų metalų iki mikroplastiko dalelių.
Pasaulio sveikatos organizacija teigia, jog per dieną turėtume gauti mažiausiai 200-500 mg omega-3 rūgščių DHR ir EPR formoje. Tai reiškia, jog svarbu rinktis patikimų gamintojų žuvų taukus, kuriuose būtų bent 500 mg EPR ir DHR.
Verta atkreipti dėmesį, jog žuvų taukų papildus geriausia vartoti su riebalų turinčiu maistu - tokiu būdu omega-3 rūgštys yra geriausiai įsisavinamos organizme.