pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Silkės Salotos su Burokėliais, Svogūnais ir Žirneliais: Tradicinis Receptas

Silkės salotos yra tradicinis lietuviškas patiekalas, dažnai patiekiamas per šventes ar šeimos susibūrimus. Ypač populiarus šis patiekalas per Kūčias ir Kalėdas. Žinoma, šis patiekalas jus gali džiuginti ir įprastomis dienomis. Jų gamyba išties nesudėtinga, o skonis puikus. Aš labai mėgstu silkę visokiausias pavidalais. Tiek paprastai su virtomis bulvėmis, tiek salotose, tiek mišrainėse ir visu kitur. Taip pat labai mėgstu su visais silkės patiekalais eksperimentuoti ir atrasti vis naujų skonių.

Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą silkės salotų receptų, įskaitant tradicinius ir neįprastus derinius, kurie puikiai tiks tiek kasdieniam stalui, tiek šventinėms progoms. Tačiau šį kartą norėjau pagaminti silkę kiek kitaip, neįprastai.

Silkės salotos su keptais burokėliais ir obuoliais

Tokios sluoksniuotos silkės salotos su keptais burokėliais ir obuoliais - vienos iš mano šeimos pačių mėgstamiausių. Jos gaunasi daug lengvesnės bei gaivesnės, nei “Silkė pataluose“. Jeigu ir Jūs savo šeimoje mėgstate tiek silkę, tiek burokėlius, tai labai rekomenduoju išmėginti ir šį mano fantastišką variantą. Beje, šį patiekalą galima gaminti ir su virtais burokėliais, bet man asmeniškai, su keptais burokėliais gaunasi skaniau.

Receptui reikės:
  • Nulupti burokėliai: 600 gramų
  • Silkės filė: 450 gramų
  • Svogūnai: 1 didelis
  • Rūgštesni obuoliai: 1 didelis
Užpilui:
  • Majonezas: ~3 valgomųjų šaukštų
  • Neriebi grietinė: ~3 valgomųjų šaukštų
  • Neaštrios garstyčios: ~1,5 arbatinio šaukštelio
  • Citrinos sultys: šiek tiek
  • Malti juodieji pipirai
  • Smulkinti krapai
Paruošimas:
  1. Pradžioje kiekvieną burokėlį suvyniok į foliją ir kepk iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 1-2 valandas, priklausomai nuo jų dydžio.
  2. Ar jau gerai iškepė, patikrink, įsmeigdamas šakute.
  3. Iškepusius palik atvėsti.
  4. Kai jau burokėliai atvėsta, juos nulupk bei supjaustyk nedideliais kubeliais.
  5. Tuomet svogūną bei obuolį taipogi supjaustyk nedideliais kubeliais ir juos sumaišyk.
  6. Silkės filė supjaustyk norimo dydžio juostelėmis.
  7. Po to užpilui dubenėlyje sumaišyk majonezą, grietinę, garstyčias ir susmulkintus krapus, pagardink pipirais bei šiek tiek citrinos sulčių.
  8. Druskos aš niekada nededu, nes pilnai pakanka silkės sūrumo.
  9. Į kitą dubenį išdėliok silkės gabaliukų sluoksnį, ant viršaus sudėk obuolio-svogūno sluoksnį, tuomet - burokėlių sluoksnį ir aptepk plonai užpilu.
  10. Dar kartą viską pakartok: silkė, obuolys-svogūnas, burokėliai, užpilas.
  11. Palaikyk mažiausiai 60 minučių šaldytuve, kad skoniai susidraugautų.
  12. Patiek su mėgstama duona arba virtomis bulvėmis.

Kiti silkės salotų receptai

Šiame puslapyje rasite informaciją apie įvairius silkės salotų receptus:

  • Su bulvėmis ir sūriu: Išvirtas bulves supjaustyti kubeliais, sūrį sutarkuoti, silkę supjaustyti kubeliais. Viską sumaišyti su majonezu, sudėti į salotinę ir papuošti žalia poro dalimi.
  • Su pomidorų pasta ir agurkais: Lengvai paruošiamas, gaivus patiekalas, mėgstantiems silkę.
  • Su rausvaisiais svogūnais: Bulvės išvirti su lupenomis (virti 20 - 25 minutes). Išvirtas bulves nulupti, supjaustyti. Silkę supjaustyti juostelėmis. Svogūną - žiedais. Bulves atsargiai išmaišyti su silke, svogūnais ir žalumynais.
  • Su marinuotais grybais: Virtas bulves, morką, kiaušinį, grybus ir silkės filė supjaustome kubeliais.
  • Su burokėliais ir krapais: Bulves, silkę, svogūnus ir burokėlius supjaustyti.
  • Su obuoliais ir moliūgų sėklomis: Silkę supjaustyti juostelėmis, sudėti į silkinę. Svogūną nulupti, supjaustyti pusžiedžiais ir apkepti aliejuje. Obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis, apkepti aliejuje.
  • Su marinuotais agurkais ir ridikėliais: Silkė, ridikėliai, agurkai supjaustomi kubeliais. Svogūnų laiškai - smulkiai. Viskas sudedama į indą, įdedama grietinės. Druskos nereikia, nes sūrumo nuo silkės užteks.

Silkė su morkomis ir spanguolėmis

Silkė su morkomis ir svogūnais yra vienas populiariausių šventinių patiekalų per Kūčias ir Kalėdas. Į šią silkę su morkomis įdėjome ir džiovintų spanguolių. Jos suteikia lengvos rūgštelės. Taip pat galite įdėti ir pakepintų saulėgrąžų. Silkę galite naudoti tiek aliejuje, tiek be jo.

Gaminimo eiga:
  1. Morkos ir svogūnai: morkas sutarkuokite burokine tarka, svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir dar per pusę.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies, sudėkite svogūną ir pakepinkite apie 4 minutes ar kol jis suminkštės.
  3. Sudėkite morkas ir kepinkite, kol jos taps minkštos, apie 10 minučių.
  4. Spanguolės: keletą minučių pamirkykite spanguoles šiltame vandenyje.
  5. Silkės su morkomis patiekimas: silkę supjaustykite juostelėmis.
  6. Į pailgo indo apačią sudėkite silkės gabaliukus, uždėkite morkas ant viršaus.
  7. Papuoškite silkių juostelėmis, apibarstykite susmulkintais krapais.

Greitos silkės salotos su įvairiais ingredientais

Štai keletas greitų ir paprastų silkės salotų receptų, kuriems nereikia daug laiko:

  • Su konservuotais žirneliais ir agurkais: Silkę supjaustome norimo dydžio kubeliais. Agurkus ir pomidorus taip pat supjaustome kubeliais, šiek tiek mažesniais nei silkės.
  • Su raugintais kopūstais ir spanguolėmis: Virtas bulves nulupti.
  • Su ananasais ir morkomis: Labai gardi silkės mišrainės su ananasais, morkomis, marinuotais agurkais, svogūnu ir majonezu, net nėra ką lyginti su pirktine iš parduotuvės.

Patarimai ir gudrybės

  • Jei naudojate sūdytą silkę, prieš gaminant ją rekomenduojama pamirkyti vandenyje, kad sumažėtų sūrumas.
  • Norėdami suteikti salotoms pikantiškumo, į užpilą įdėkite šiek tiek garstyčių arba krienų.
  • Silkės salotas galima patiekti su įvairiais garnyrais, pavyzdžiui, krapais, svogūnų laiškais ar petražolėmis.
  • Salotas geriausia patiekti atšaldytas, kad skoniai susimaišytų.
Ingredientas Kiekis
Silkės filė 400g
Burokėliai 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Konservuoti žirneliai 200g
Majonezas 2 šaukštai