Mano sandėliuke yra keletas skardinių dėžučių, skirtų išimtinai tik sausainiams. Jokiais būdais neleidžiu joms ištuštėti. Nekaip jaučiuosi, jei neturiu atsargų netikėtai užsukusiems svečiams, sau prie kavos ar vaikams į užkandėlių dėžutes. Gali pasirodyti, kam tuos sausainius taip sureikšminti.
Bet kai namuose yra vaikų, kuriems pastoviai reikia papildyti energijos atsargas, ir ne vaikų, kurie mėgsta kartais pasmaguriauti, ir šiaip labai patogu į kokią kelionę užkandai įsimesti arba į darbą prie kavos turėti ir dar kolegas pavaišinti, tokie sveiki ir skanūs sausainiai yra baisiai geras dalykas. Juk parduotuvėje retai rasi teisingos sudėties sausainių. Na gerai, galima rasti sveikuolių parduotuvėse. Bet kam ieškoti ir mokėti ne taip jau pigiai, jei taip paprastai galima juos išsikepti.
Šitie sausainiai nėra tik sviestas ir miltai. Tai tiesiog super sausainukai! Jie yra pilni sudėtinių angliavandenių, kurie yra pagrindinis energijos šaltinis. Ir šitų sudėtinių angliavandenių mums reikia kiekvieną dieną.
Sausainiuose esančios avižos, avižų sėlenos ir pilno grūdo speltų miltai organizmą aprūpina vitaminais, mineralais ir skaidulomis. Mitybos specialistai angliavandeniai pataria valgyti pirmoje dienos pusėje. Tad šie sausainiai gali būti puikūs lengvi pusryčiai. Ir dar pridurčiau - greiti, jei tik turime dėžutėje gulinčių atsargų. O kad sausainiai būtų dar sveikesni, į tešlą įmaišiau tarkuotų morkų. Tiesa, tai sumažina sausainių traškumą, bet galiu garantuoti, kad skonis nenukenčia.
Sausainių su speltos miltais receptas
- Kitame dubenyje su mikseriu gerai išplakame kiaušinius, sviestą ir cukrų iki purios šviesios masės.
- Į gautą masę sudedame tarkuotas morkas ir gerai išmaišome.
- Kabiname su šaukštu tešlą, o su kitu šaukštu nubraukiame ją ant skardos. Gaunasi netaisyklingi rutuliukai.
- Kepame 180 C apie 15 - 20 minučių, kol gražiai paruduoja. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame skardoje apie 5 minutes, kad šiek tiek atvėstų.
Kiti receptai su speltos miltais
Siūlome sodrų ir sveikesnį pyragą, mat maišant jam tešlą naudojami speltų miltai. Pyragas visai paprastas savo ingredientais, bet kiek kitoks gaminimo būdu. Jam obuoliai supjaustomi, apibarstomi cukrumi su cinamonu iš anksto, kad spėtų įsigerti į obuolius. Jis dažniausiai kepamas apvalioje kekso formoje, kuri gali būti ir žiedo formos. Tokia forma pyragui suteikia prašmatnumo. Į ją obuoliai sluoksniuojami paeiliui su tešla. Pyragas iškepa drėgnas, aromatingas ir labai gardus.
Speltų miltai turi mažiau gliuteno, jų kepinys taip lengvai neiškils, todėl šie miltai puikiai tiks trapios tešlos pyragui. Speltų miltai geriau sugeria drėgmę, todėl atsakingai matuokite drėgnų ingredientų kiekius. Dėl šios priežasties speltos ir naudojamos pyraguose su tokiais ingredientais kaip morkos, cukinijos ar vaisiai.
Speltų miltai, kokybiška kakava ir, netikėtumas, ingredientų „surišimui“ naudojamas avinžirnių nuoviras - tai 3 pagrindiniai ingredientai, be kurių ruošdami šių skanėstų tešlą neišsiversite. Visa kita nesunkiai rasite savo virtuvės spintelėse.
Receptas su speltos miltais ir džiovintomis figomis
Ingredientai:
- 250 g viso grūdo speltos miltų
- 50 ml aliejaus (tinkamo terminiam apdorojimui)
- 3 v.š. nerafinuoto cukraus
- 100 ml kokosų pieno
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 3-4 v.š. smulkintų džiovintų figų
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Kokosų pieną (du šaukštus atidėkite), aliejų ir cukrų gerai sumaišykite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Į juos supilkite kokosų pieno masę. Gerai išmaišykite.
- Tešlą kočiokite ir išspauskite norimos formos sausainius.
- Sausainius aptepkite atidėtu kokosų pienu, ant viršaus išdėliokite figų gabalėlius, užberkite riešutų.
- Sausainius kepkite apie 12-15 min.
Speltinių miltų tešlainiai
Ingredientai:
- 2 a.š.
Gaminimas:
- Visus sausus produktus sumaišyti, suberti kubeliais pjaustytą sviestą ir viską trinti tarp pirštų, kol gausis drėgni trupiniai.
- Po truputį pilti pieną, kad gautųsi lipni tešla.
- Ją sulipdyti į rutulį, išploti ir suvyniojus į plėvelę bent pusvalandį palaikyti šaldytuve.
- Atšaldytą tešlą iškočioti 3-4 mm storiu uždengus plėvele, taip išvengsite lipimo ir nereikės papildomai barstyti miltų.
- Išpjauti norimos formos tešlainius.