pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karamelizuotas Kriaušių Pyragas: Saldus Prisiminimas Jūsų Virtuvėje

Labai dažnai maistas nėra tik maistas. Dažnai jis neša žinutę, kuria istorijas. Maistas suartina susėdusius prie bendro stalo. Kuria prisiminimus, perpintus skoniais ir aromatais. Būna, kad į dubenį, kuriame maišoma tešla pyragui, beriami ne tik miltai, cukrus ir kiaušiniai. Būna, kad į tą tešlą kruopščiai įmaišomi jausmai: meilė, džiaugsmas, viltis, rūpestis, gal ir žiupsnis liūdesio ar skausmo. Kaip ir gyvenimas pilnas visko, taip ir tie pyragai - visko pilni.

Palaikydama gražią ir prasmingą iniciatyvą, ateinu ir aš „į eterį“ su vienu labai gardžiu karamelizuotu kriaušių pyrago receptu. Skanių pyragų!

Ingredientai

  • Cukrus „Panevėžio plius“ (karamelei)
  • Sluoksniuota tešla
  • Kriaušės
  • Sviestas

Tešlai:

  • Minkštas kambario temperatūros sviestas
  • Rudasis cukrus
  • Kambario temperatūros kiaušiniai
  • Graikiškas jogurtas
  • Skystas medus
  • Miltai
  • Smulkinti graikiniai riešutai
  • Kepimo milteliai
  • Soda
  • Cinamonas
  • Muskatas
  • Druska

Gaminimo Eiga

  1. Ruošiame karamelę: cukrų „Panevėžio plius“ beriame į sausą keptuvę ir ją vis krestelėdami (maišyti nereikia) kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus ir susidarys ruda karamelė.
  2. Jei naudosite kepimo formą, į ją pilame paruoštą karamelę (geriausia, kad forma būtų šiek tiek šilta, nes įpylus į šaltą skardą karamelė ims bemat stingti, bus sunku ją tolygiai išskirstyti).
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
  4. Tirpintą sviestą išmaišykite su ruduoju cukrumi.
  5. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius, perpjaukite į keturias dalis (skilteles) ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Šiuos supjaustytus kriaušių ketvirčius sudėkite vieną prie kito ant cukraus ir sviesto mišinio į kepimo formą taip, kad kriaušės užpildytų visą kepimo formos dugną.
  6. Į tarpelius tarp kriaušių įpjaustome sviesto gabaliukų.
  7. Paruoškite pyrago tešlą. Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite su ruduoju cukrumi, kol cukrus ištirps ir masė taps puri. Po vieną įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, po kiekvieno išplakdami. Įmaišykite graikišką jogurtą ir skystą medų.
  8. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, smulkintus graikinius riešutus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskatą ir druską.
  9. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą ant kriaušių.
  10. Kepimo formą (dugną ir sieneles) įsukite į foliją, kad kepant iš jos nepradėtų bėgti išsiskyrusios kriaušių sultys. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol pyragas bus iškepęs - ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku.
  11. Užklojame sluoksniuota tešla. Kriaušes apgaubiame, užkamšome kraštelius ir šauname kepti į 190 °C orkaitę 30 min.
  12. Patiekdami šiek tiek pašildome formos dugną, kad nuo jos atkibtų pyragas, ir apverčiame į lėkštę.
  13. Pyragas tiekiamas kambario temperatūros.

Patogiausia viską ruošti keptuvėje, kurią vėliau būtų galima šauti į orkaitę.