Maisto laikymo indai turi didelę reikšmę ingredientų kokybei ir maisto gamybai. Užtikrinant tinkamas laikymo sąlygas galite būti ramūs, kad birūs produktai net ir po ilgo laiko bus tinkami naudoti.
Maisto laikymo indai yra tobulas pasirinkimas tiems, kurie nori virtuvėje palaikyti švarą, tvarką ir patogumą. Įvairių talpų indai biriems produktams ir skysčiams leis mėgautis praktiška erdve. Sužinokite, kaip išsirinkti tinkamas dėžutes konkrečiai maisto rūšiai ir kodėl verta jas turėti virtuvės spintelėse ar šaldytuve!
Kodėl Verta Pasirūpinti Virtuvės Laikymo Indeliais?
Maisto laikymo indai turi daugybę privalumų - ir tai ne tik estetinis aspektas. Sužinokite, kodėl turėtumėte jais aprūpinti savo virtuvėje!
Ilgiau Išlaiko Maistą Šviežią
Dėdami maistą į plastikinius arba stiklinius indus, galite gerokai pailginti jo šviežumą ir galiojimo laiką. Taip yra todėl, kad jie apsaugo maistą nuo drėgmės, oro ir kitų veiksnių, galinčių lemti gedimą.
Daugelis žmonių taip pat renkasi virtuvinius indus, kad apsaugotų maistą nuo maistinių kandžių. Tai taikoma sausiems ir biriems produktams, pavyzdžiui, miltams, makaronams ar kruopoms, skirtiems laikyti šaldytuve, taip pat daržovėms, vaisiams, pieno produktams ar kiaušiniams laikyti skirtiems indams. Juos naudodami galime ilgiau mėgautis šviežiu maistu ir taip išvengti maisto švaistymo. Tai savo ruožtu reiškia, kad galima sutaupyti.
Geresnis Virtuvės Organizavimas
Maisto konteineriai - tai tiesiog geresnis organizuotumas virtuvėje! Be to, ant virtuvės stalviršių ir spintelėse jie atrodo daug estetiškiau nei originalios kai kurių produktų pakuotės. Makaronai ar ryžiai daug geriau atrodo stikliniame ar plastikiniame inde nei susmulkintoje folijoje ar kartone.
Prieskoniai, supilti iš maišelių į stiklinius indelius su dekoratyviniais dangteliais, taip pat yra daug geresnė idėja. Be to, jei ant indo yra etiketė su produkto pavadinimu, konkrečius ingredientus virtuvės spintelėse rasti dar lengviau.
Higiena ir Sauga
Virtuvinius indus, ypač pagamintus iš stiklo ar nerūdijančio plieno, lengva palaikyti švarius. Daugumą jų taip pat galima plauti indaplovėje. Todėl juos galima reguliariai valyti, taip užkertant kelią grybelių ir bakterijų dauginimuisi. Tai užtikrina, kad juose laikomas maistas yra saugus ir kad nereikės nerimauti dėl skrandžio problemų.
Iš Ko Pagaminti Virtuvės Indai?
Maisto laikymo indai gaminami iš įvairių medžiagų. Dažniausiai tai plastikas, stiklas arba nerūdijantis plienas, nors rinkoje vis dažniau galima rasti ir keraminių modelių.
Stikliniai Maisto Indai
Pastaraisiais metais vėl pradėta naudoti stiklinius maisto indus. Nors jie iš tiesų yra labiau linkę sudužti nukritus, tačiau tai itin ekologiškas sprendimas, gerai atrodo lentynose ir yra lengvai valomi. Kitas neabejotinas stiklinių dėžučių privalumas yra tas, kad jos neturi įtakos jose laikomų maisto produktų skoniui ar kvapui - priešingai nei kai kurie modeliai, pagaminti iš prastesnio plastiko. Be to, stiklą galima perdirbti. Visa tai reiškia, kad stikliniai virtuvės laikymo indai susilaukė nemažai šalininkų.
Jie tinka sausiems produktams laikyti - kaip ir plastikiniai, - tačiau puikiai tiks ir padažams, konservams ar sriuboms. Be to, daugelį jų galima naudoti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje - dėl to jie tampa dar funkcionalesni.
Keraminiai Laikymo Indai
Tarp maisto laikymo indų taip pat galima rasti keraminių modelių, kurie neabejotinai gali būti laikomi elegantiškiausiais iš visų galimų variantų. Be itin stilingos išvaizdos, jie taip pat yra atsparūs aukštai temperatūrai. Kaip ir stiklinius indus, daugumą jų galima naudoti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. Be to, jie taip pat užtikrina aukštą sandarumo lygį, o juose laikomi maisto produktai, pavyzdžiui, cukrus ar saldainiai, ilgai išlaiko savo aromatą ir skonį. Keraminiai virtuvės indai būna įvairių formų ir spalvų, todėl gali būti gražus dekoratyvus virtuvės interjero priedas.
Metaliniai Maisto Konteineriai
Metalinės maisto laikymo talpyklos paprastai yra skardinės, kurios dažniausiai naudojamos kavai, arbatai, cukrui ar sausainiams laikyti, tačiau tai jokiu būdu nėra taisyklė. Vienas didžiausių metalinių maisto laikymo indų privalumų yra jų ilgaamžiškumas. Skirtingai nei stikliniai ar net plastikiniai modeliai, jie negali sudužti ar įtrūkti - ir tai yra neabejotinas privalumas. Be to, daugelio jų paviršius papildomai papuoštas gražiais ornamentais - taigi jais galite papuošti virtuvės stalviršį ar atviras spinteles.
Virtuvės Laikymo Indai - Tipai
Virtuviniai indai būna įvairių formų ir dydžių. Susipažinkite su visais jais ir pasirinkite tuos, kurių labiausiai reikia jūsų virtuvėje.
Sauso Maisto Konteineriai
Kaip jau minėjome, maisto laikymo konteineriams priskiriami sausų produktų - makaronų, kruopų, ryžių, miltų, cukraus ar grūdų - konteineriai. Šiuo atveju atsparumas aukštai temperatūrai ar drėgmei nereikalingas - nes jie dažniausiai laikomi virtuvės spintelėse arba ant stalviršio.
Vaisiams ir Daržovėms Skirtos Talpyklos
Dar viena virtuvės talpyklų rūšis - šaldytuvui ir šaldikliui skirtos talpyklos, dažniausiai skirtos daržovėms, vaisiams, pieno produktams ar kiaušiniams. Geras organizavimas šaldytuvo viduje yra labai svarbus - taigi, jei jūsų šaldytuve nėra reikiamo kiekio konteinerių, verta jų įsigyti patiems. Dėl specialios konstrukcijos jie neleidžia maistui greitai sugesti, be to, yra atsparūs kvapams, o tai šiuo atveju ypač svarbu.
Prieskonių Indeliai
Dar viena laikymo indų kategorija - prieskoniams skirti indai. Tai ypač svarbi virtuvės įrangos dalis, o kodėl? Nes dėl savo sandarumo jie padeda išsaugoti intensyvų prieskonių aromatą ir skonį. Šie indai paprastai būna maži stiklainiai su užsukamais dangteliais, nors yra ir kitokių variantų. Šiuo atveju labai svarbi konstrukcinė medžiaga, nes prieskoniai gali prarasti savo savybes dėl sąlyčio su šviesa, oru ar drėgme.
Vakuuminiai Indai
Tarp virtuvinių indų taip pat didelį susidomėjimą kelia vakuuminiai indai, ypač tie, kurie turi siurblį. Jie skirti produktams, kurie greitai praranda šviežumą ir kvapą. Dėžutėse sukuriamas vakuumas, kuris apsaugo maisto produktus nuo bakterijų ar pelėsio ir išlaiko juos šviežius iki kelių kartų ilgiau nei įprastos plastikinės ar stiklinės dėžutės.
Indų Aukščio Įvairovė
Įvairios talpos ir aukščio stikliniai indeliai maistui yra pritaikyti patogiai naudoti ir kompaktiškai laikyti produktus. Asortimente yra 7,5 cm, 9 cm, 9,2 cm, 10 cm, 11 cm, 11,5 cm, 12 cm, 13,5 cm, 14 cm, 15 cm, 15,5 cm, 15,7 cm, 17 cm, 17,5 cm, 18 cm, 21 cm, 22 cm, 24 cm, 25 cm, 26 cm, 27 cm, 28 cm, 28,5 cm, 29,5 cm, 30 cm ir 36 cm aukščio maisto indelių.
Dangtelio Svarba
Indai su dangčiu yra skirti biriems produktams laikyti. Tai padeda ne tik saugiai laikyti kruopas, riešutus ir kavos pupeles, bet ir apsaugoti jas nuo drėgmės. Dėl guminio žiedo indai itin sandariai užsidaro ir lengvai atsidaro paėmus už rankenėlės. Dangtelis yra viena iš maisto indelių puošybos dalių, todėl ne vienas gamintojas į tai sudeda visą savo kūrybą.
Kaip Išsirinkti Maisto Laikymo Indus?
Išsirinkti maisto laikymo indus yra lengva. Atkreipkite dėmesį į virtuvės baldų vidaus suplanavimą, laikomų produktų asortimentą ir savo naudojimo įpročius.
Virtuvės baldų vidaus suplanavimas yra labai svarbus renkantis indų formą. Jei spintelės arba lentynos yra nedidelės ir žemos, būtina vengti apvalių formų ir aukštų maisto indelių. Balduose, kurie neturi daug erdvės į šonus, tačiau juose yra pakankamai vietos į viršų - tobulai tiks cilindro formos aukštas stiklinis indas su dangčiu.
Laikomų produktų asortimentas padės susiorientuoti, kiek ir kokių maisto indelių reikia. Įpročiai yra be galo svarbus faktorius, nulemiantis maisto laikymo indų pritaikymą virtuvėje. Jei maisto produktai bus sudėti jums nepatogiu būdu, į juos bus sunku suberti produktus, tikėtina jie ilgainiui stovės tušti, o šalia jų rikiuosis maišeliai.