Riešutų pyragai - tai vienas iš tų desertų, kuris sukelia šilumos jausmą ir primena jaukius vakarus su artimaisiais. O jei pyragas dar ir su riešutų kremu, tuomet skonis tampa dar turtingesnis bei išraiškingesnis. Riešutai - mitybą įvairiais metų laikais praturtinantis maisto produktas, savo didžiuliu naudingųjų medžiagų kiekiu prisidedantis prie geresnės savijautos.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie vertinami dėl išskirtinių, sveikatą gerinančių mitybos elementų. Riešutai - sveikatai palankus produktas, savyje turintis daugybę naudingųjų medžiagų. „Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, bei folio rūgšties. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, tai - organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas, prisidedantis prie blogojo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad riešutai - gausus kalorijomis produktas, tad bendra jų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų”, - teigia dr. E. Gavelienė. Riešutai yra ir svarbus skaidulų šaltinis. Anot gydytojos, šios medžiagos itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį.
100 g riešutų galima rasti net 5-10 proc. paros skaidulų normos. „Riešutai vienareikšmiškai yra tas maisto produktas, kurio verta skanauti kasdien, visais metų laikais. Beje, šis produktas puikiai tinka užkandžiavimui. Patartina skanauti po vieną riešutą, kruopščiai sukramtant ir pajaučiant skonio subtilybes.
Migdolų ir Lazdyno Riešutų Pyragas
Migdolų ir lazdyno riešutų pyragas - yra vienas iš mėgstamiausių. Kepinio išorė traški ir gražiai apskrudusi, o viduje daug daug maltų riešutų! Gaminimui reikia skirti šiek tiek laiko, šiek tiek kantrybės ir truputėlio kruopštumo.
Pirmiausia pagaminama trapi tešla, kuri tampa pyrago išore ir auksinės spalvos namais riešutėliams. Riešutai yra susmulkinami ir sumaišomi su keliais kitais paprastais produktais. Turiu paminėti, kad iš recepto produktų atrodo, jog skonis bus labai paprastas ir galbūt net neypatingas.
Ingredientai:
- 125 g sviesto
- 140 g cukraus
- 1 citrinos žievelės
- 1 kiaušinio
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 200 g miltų
- 300 g cukraus pudros
- 200 g maltų migdolų
- 200 g maltų lazdyno riešutų
- 1 kiaušinio
- 3 v. š. migdolų likerio/romo
- Apie 20 skiltelių migdolų
Gaminimo Eiga:
- Minkšta sviestą, cukrų, citrinos žievelę, kiaušinį, kepimo miltelius ir miltus rankomis suminkykite iki vientisos masės.
- Gautą tešlą įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 30 min.
- Įdarui sumaišykite maltus riešutus su cukraus pudra.
- Į riešutų masę įdėkite kiaušinį, supilkite migdolų likerį ir viską išmaišykite.
- Ant stalviršio pabarstyto miltais iškočiokite pusę turimos tešlos.
- Su apvalios kepimo formos viršumi (~23 cm skersmens) išspauskite apskritimą.
- Tada dar kartą padarykite tą patį su kita puse tešlos.
- Dabar Jūs turite turėti du apskritimus ir likusios tešlos gabalėlį, iš kurio padarysite sienelę pyragui.
- Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
- Ant dugno dėkite pirmąjį apskritimą.
- Iš likusio tešlos gabalėlio padarykite ilgą virvutę, kurį apjuostų visą jūsų kepimo formą.
- Virvutę įdėkite į kepimo formą ir prispauskite pirštais prie kraštų, kad pasidarytų sienelė.
- Sudėkite riešutų masę į kepimo formą.
- Likusį tešlos apskritimą subadykite šakute ir užklokite pyrago viršų.
- Pyrago paviršių patepkite kiaušinių.
- Sudėkite ratu migdolo skilteles ir jas patepkite kiaušiniu.
- Kepkite 180° įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių, kol gražiai apskrus.
- Išėmus iš orkaitės palaukite maždaug 30 min., kad truputį atvėstų.
- Tada išimkite iš formos.
- Palaukite, kol visiškai atvės ir patiekite.
Patarimai, jei neradote, kur nusipirkti luptų ir smulkintų riešutų:
- Migdolus užplikykite verdančių vandeniu ir pamirkykite maždaug 2 min. Tada perkoškite šaltu vandeniu ir odelės nuo migdolų turėtų lengvai nusilupti. Riešutus nusausikite ir virtuviniu kombainu sumalkite iki mažų gabalėlių.
- Lazdynų riešutus paskrudinkite maždaug 10 min. apie 190° įkaitintoje orkaitėje. Juos suberkite ant vienos rankšluosčio pusės, kita rankšluosčio puse uždenkite ir patrinkite - odelės turi lengvai nukristi. Nuluptus riešutus sumalkite iki mažų gabalėlių.
Pyragas su Riešutų Kremu
Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta derinti minkštą biskvitą su riešutų kremu, o taip pat ieško lengvai pagaminamo deserto.
Ingredientai (2-4 žmonėms):
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Kiaušiniai | 3 vnt. |
Cukrus | 150 g |
Kvietiniai miltai | 200 g |
Kepimo milteliai | 1 a. š. |
Vanilinis cukrus | 1 a. š. |
Pienas | 100 ml |
Sviestas | 100 g |
Riešutų kremas | 200 g |
Druska | Žiupsnelis |
Gaminimo trukmė:
- Paruošimas: 15 min
- Kepimas: 35-40 min
- Bendra trukmė: apie 1 val.
Gaminimo Eiga:
- Tešlos paruošimas: Kiaušinius suplakite su cukrumi, kol masė taps puri ir pašviesės. Tuomet įmaišykite lydytą sviestą bei pieną.
- Sausų ingredientų sumaišymas: Miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos sumaišykite atskirame inde.
- Tešlos sumaišymas: Sausus ingredientus po truputį berkite į kiaušinių masę, maišydami iki vientisos konsistencijos.
- Kepimas: Į kepimo formą supilkite pusę tešlos, ant viršaus paskleiskite riešutų kremą, o tuomet supilkite likusią tešlos dalį.
- Baigiamasis etapas: Pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių.
- Atvėsinimas ir patiekimas: Iškepusį pyragą atvėsinkite ir patiekite su šviežiomis uogomis arba ledais.
Patarimai skanesniam pyragui:
- Riešutų kremą prieš dėdami ant tešlos galite truputį pašildyti - taip jis tolygiau pasiskirstys.
- Jei norite dar intensyvesnio skonio, į tešlą galite įdėti smulkintų riešutų ar šokolado gabaliukų.
- Pyragą galima pertepti papildomu sluoksniu riešutų kremo, taip jis taps dar sodresnis.
Veganiškas Žemės Riešutų Pyragas
Kartą paragavę šio skanėsto, suprasite, kodėl veganiškas žemės riešutų pyragas užkariauja visų smaližių širdis. Drėgnas, purus ir nepaprastai aromatingas - jis maloniai tirpsta burnoje ir džiugina net tuos, kurie įprastai desertus renkasi itin atsargiai. Paslaptis slypi paprastuose, augalinės kilmės ingredientuose ir neįtikėtinai lengvoje paruošimo technikoje. Šis veganiškas žemės riešutų pyragas - puikus pasirinkimas, kai norisi greito, sotaus ir ypatingai gardaus deserto.
Pyragas pavyksta purus, su švelnia riešutine nata, o sodrus šokolado glaistas suteikia jam šventiškumo. Tirštas žemės riešutų kremas - pagrindinis veganiško pyrago skonio akcentas.
Ingredientai:
- Augalinis pienas
- Cukrus
- Klevų sirupas
- Vanilės ekstraktas
- Žemės riešutų sviestas
- Aliejus (nebūtina)
- Miltai
- Druska
- Kepimo milteliai
- Soda
- Kokosų aliejus (glaistui)
- Šokoladas (glaistui)
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Į didesnį dubenį arba trintuvą supilkite augalinį pieną. Suberkite cukrų, įpilkite klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Sudėkite žemės riešutų sviestą bei, jei norite, šiek tiek aliejaus.
- Atskirai sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir sodą. Sausą mišinį suberkite į šlapius ingredientus.
- Paruoštą tešlą supilkite į formą ir paviršių išlyginkite mentele. Kepkite apie 22-25 minutes.
- Kol kepinys vėsta ant grotelių, pasiruoškite glaistą. Nedideliame puode ant silpnos ugnies ištirpinkite kokosų aliejų kartu su augaliniu pienu ir žemės riešutų sviestu.
- Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps ir glaistas taps blizgus. Atvėsusį pyragą užtepkite glaistu, leiskite jam šiek tiek sustingti.
Šis veganiškas žemės riešutų pyragas pats savaime yra puikus, tačiau jį nesunkiai galima pritaikyti skirtingoms progoms ar nuotaikoms. Šaltuoju metų laiku puikiai tinka šiek tiek šildančių prieskonių - į tešlą įmaišykite žiupsnelį cinamono, muskato ar net šiek tiek maltos vanilės ankšties.