pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tinginys Kitaip: Receptai ir Istorija

Tinginys - tai desertas, kuris nuo seno yra itin populiarus Lietuvoje. Šis desertas ne tik labai skanus, bet ir itin paprastai bei greitai paruošiamas.

Tinginio Istorija

Tinginio, kaip deserto, šaknys siekia ne tik Lietuvą, bet ir Australiją. „Akmenuotas kelias“ - taip buvo vadinamas pirmasis tinginį primenantis saldumynas, sukurtas 1853 metais Australijoje. Šis desertas atsirado dėl to meto verslininkų gudrybių, siekiant išvengti nuostolių. Kai atvežti iš Europos produktai prarado prekinę išvaizdą, jie buvo sumaišyti su prastos kokybės šokoladu ir riešutais. Taip atsirado pirmasis šio saldumyno variantas, kurio išvaizda priminė akmenuotą kelią. Na, o vėliau šis desertas tapo populiarus Amerikoje. Tuo tarpu lietuviškojo tinginio istorija prasidėjo 1967 metais Kaune. Legenda byloja, kad moteris, bandydama virti šokoladą, per klaidą įbėrė per daug cukraus. Norėdama pataisyti šį mišinį, ji pridėjo sutrupintų sausainių.

Tinginio Populiarumas

Tinginio populiarumą lemia ne tik jo saldus ir švelnus skonis, bet ir itin paprastas paruošimo procesas. Nereikia jokių ypatingų įgūdžių, o ingredientai, naudojami šiam desertui, yra lengvai prieinami ir dažnai randami kiekvienoje virtuvėje. Tai sausainiai, sviestas, pienas, cukrus, kakava ir kartais - vanilinis cukrus ar kondensuotas pienas. Dėl savo paprastumo tinginys išplito po visą Lietuvą ir tapo mėgstamu desertu ne tik šventiniam stalui, bet ir kasdieniam gardžiavimuisi.

Tinginys - tai ne tik paprastas desertas, bet ir simbolis to, kaip paprasti ir lengvai paruošiami receptai gali tapti mėgiami daugybės žmonių. Be kita ko, toks desertas taip pat yra ir ekonomiškas sprendimas. Jo pagrindiniai ingredientai (sausainiai, sviestas ir pienas) dažnai yra pigesni nei sudėtingesnių desertų komponentai. Dar viena tinginio populiarumo paslaptis slypi jo paruošimo greityje. Jums nereikės ilgai stovėti prie viryklės ar naudoti sudėtingų maisto ruošimo įrankių - viskas atliekama rankomis ir su minimaliomis pastangomis. Jei dar nebandėte tinginio gamybos savo rankomis, dabar - puiki proga tai padaryti.

Tradicinis Tinginys

Klasikinis „tinginys“ - tai daugelio vaikystės skanėstas, dažniausiai gaminamas iš sausainių, kondensuoto pieno ir sviesto.

Šokoladinė Dešra (Tinginys)

Šokoladinei dešrai reikės:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 200 g sausainių
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušinių trynių
  • 100 g cukraus
  • 150 g skrudintų riešutų
  • džiovintų slyvų
  • 2 šaukštų kakavos
  • romo

Gaminimo eiga:

  1. Šokoladą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje.
  2. Sausainius susmulkinkite taip, kad atrodytų kaip miltai.
  3. Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi, sudėkite trynius ir dar kartą gerai išplakite.
  4. Į šią masę supilkite atvėsusį tirpintą šokoladą, sausainių trupinius, kakavą, bei romą. Viską gerai išmaišykite.
  5. Slyvas supjaustykite nedideliais gabalėliais ir kartu su riešutais suberkite į šokoladinę masę.
  6. Dar kartą gerai išmaišykite ir viską sudėkite ant kepimo popieriaus.
  7. Suformuokite pailgą „dešrą“, užsukite popieriaus kraštus ir įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia palikti šaldytuve visai nakčiai.
  8. Sustingusią „dešrą“ pavoliokite cukraus pudroje ir patiekite.

Alternatyvūs Tinginio Variantai

Nors tradicinis tinginys yra populiarus, vis dažniau galima išvysti ir įvairius jo variantus. Tinginio gaminimas leidžia kūrybiškai eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius.

Varškės Tinginys

Varškės tinginys - tai vienas įdomesnių ir neįprastesnių tinginio variantų. Šis desertas puikiai tiks tiems, kurie mėgsta varškės skonį ir ieško naujų būdų paruošti tradicinį tinginį. Varškės tinginys savo tekstūra ir skoniu gali priminti Kuršėnų vyniotinį, tačiau pagaminamas dar lengviau ir paprasčiau. Šis receptas leidžia sukurti itin minkštą, kreminį desertą, kuris tikrai nepaliks abejingų.

Receptas:

  1. Maskarponę sumaišykite su varške ir kondensuotu pienu.
  2. Sausainius palaužykite ir įmaišykite į šlapią mišinį.
  3. Viską suverskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, šaukštu masę išlyginkite ir šiek tiek prislėkite prie dugno.
  1. Varškę ištrinkite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
  2. Sausainius, riešutus, sutirštintą pieną sumaišykite ir dėkite į kepimo indą.
  3. Dėkite į maistinę plėvelę ir palikite per naktį.

Tinginys su Bananais

Tinginys su bananais - tai puiki alternatyva tiems, kurie mėgsta vaisinius desertus. Šis tinginio variantas yra lengvai paruošiamas ir itin populiarus dėl savo sodraus skonio ir minkštos tekstūros.

Sveikesnis Tinginys

Vis daugiau žmonių ieško sveikesnių desertų alternatyvų, kurios neprarastų skonio. Šis receptas išsaugo pagrindinę tinginio struktūrą ir tą malonią „tirpstančio“ saldumyno tekstūrą, bet atsisako perteklinio cukraus ir riebalų. Čia nenaudojamas nei sviestas, nei kondensuotas pienas - vietoj jų pasitelkiami natūralūs ingredientai, kurie yra ir gardūs, ir švelnesni skrandžiui.

Ši sveikesnė tinginio versija yra be rafinuoto cukraus, su daugiau skaidulų ir natūralių ingredientų.

Receptas:

  1. Datulių paruošimas: Datules užpilkite šiltu vandeniu ir palaikykite apie 10-15 minučių, kol suminkštės. Tuomet nukoškite ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės.
  2. Sujunkite pagrindinius ingredientus: Į dubenį dėkite sutrintas datules, riešutų sviestą, kakavą, druską ir augalinį pieną.
  3. Sausainių trupinimas: Pilno grūdo sausainius susmulkinkite rankomis ar kočėlu, kad liktų ir smulkesnių, ir didesnių gabaliukų.
  4. Paruoštą masę perkelkite ant kepimo popieriaus arba maistinės plėvelės. Suformuokite pailgą ritinį arba „plytą“, priklausomai nuo to, kaip norėsite pjaustyti.
  5. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia - per naktį.
  6. Išimkite iš šaldytuvo, supjaustykite riekelėmis ir patiekite. Puikiai tinka prie puodelio arbatos arba kaip sveikesnis desertas po pietų.

Karamelinis Tinginys

„Kai norisi greito, paprasto ir skanaus deserto, visada gaminu tinginį. Aš jį labiau mėgstu karamelinį nei šokoladinį“, - rašo maisto tinklaraštininkas, profesionalus kulinaras Aurimas Alionis. Išbandykite karališką desertą, kurio receptu jis dalinasi.

Receptas:

  1. Sviestą ištirpinkite, o tada įdėkite cukrų, kakavą ir grietinę.
  2. Masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir suspauskite.
  1. Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą per naktį palaikykite vienodoje kambario temperatūroje.
  2. Kitą dieną elektriniu plaktuvu abu šiuos produktus išplakite iki vientisos masės.
  3. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.

Kiti variantai

  • Visus sausainius smulkiai sulaužykite arba supjaustykite. Gautus gabalėlius sudėkite į didelį dubenį.
  • Nedideliame puode išlydykite sviestą, tuomet supilkite pieną, cukrų, kakavą ir vanilės esenciją.
  • Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
  • Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
  • Sudėkite nuplautus ir apdžiovintus vaisius, truputį pasmulkintus riešutus ir gerai išmaišykite.
  • Sviestą išlydykite, sumaišykite su sutirštintu pienu ir kakavos milteliais.
  • Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
  • Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą.

Šokoladinis saliamis

Šokoladinis saliamis - tai žavi improvizacija mums puikiai žinomo „tinginio“. Šis desertas pagaminamas labai paprastai, jo skonis sodriai šokoladinis (naudokite kokybišką ir gardų juodąjį šokoladą!), o sausainiai ir traškūs riešutai suteikia jam papildomų puikių skonio natų. Šis saliamis - tai įrodymas, kad net paprasčiausią klasikinį desertą galima patiekti kitaip.

  • 1. Sutrupinkite sausainius taip, kaip tinginiui.
  • Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.