Vynuogių lapai jau senokai užkliūva tikriausiai jums už akių, ypač jei ilgėliau stabtelit prie „egzotiško” maisto lentynų supermarketuose. Anuomet marinuoti lapai buvo tikras deficitas, jų tekdavo parsigabent nebent iš užsienio. Tuos vynuogių lapus, po teisybei, visos galim pasigaminti namuose, ir lietuviškos vynuogės kuo puikiausiai turėtų tikti, tačiau daug greitesnis būdas yra griebti indelį parduotuvėje, ir pusė darbo jau atlikta.
Marinuoti agurkai su vynuogių lapais
Ingredientai:
- Nedideli agurkai
- Vynuogių lapai
Marinatui:
- 1l vandens
- 1 valg. š. druskos
- 1 valg. š. cukraus
- 1 arb. š. citrinos rūgšties
- 1 skiltelė česnako
- 1 valg. š. agurkų marinavimui
Gaminimo instrukcija:
- Agurkus porai valandų pamerkti į šaltą vandenį.
- Vynuogių lapus nuplikyti verdančiu vandeniu.
- Išvirti marinatą iš vandens, druskos ir rūgšties.
- Kiekvieną agurką įvynioti į vynuogės lapą ir talpiai sudėti į iškaitintus stiklainius.
- Palikti valandai.
- Po valandos marinatą nupilti atgal į puodą, tada suberti prieskonių marinavimui mišinį ir vėl užkaitinti.
- Į kiekvieną stiklainį įdėti po skiltelę česnako ir užpilti karštu marinatu.
- Stiklainius užsukti ir iškart nešti į rūsį ar atvėsinti šaltam vandeny.
Tokiu būdu marinuoti agurkai išlieka žalia spalva, o vynuogių lapai suteikia specifinį skonį.
Šaltieniniai agurkai su vynuogių lapais
Ingredientai:
- Agurkai
- Kornišonai
- Vynuogių lapai
- Česnakai
- Prieskoniai marinavimui
- 1L vandens
- 5 šaukštai cukraus
- 1 šaukštas druskos
- 100m acto
Gaminimas:
- Vynuogių lapus blanširuojam karštu vandeniu, agurkus nuplaunam, česnaką nuvalome.
- Kiekvieną agurkėlį vyniojam į vynuogės lapą ir talpiai dedame į stiklainį, įdedame česnako.
- Užpilam karštu marinatu (iš druskos, cukraus, vandens, acto), palaikom apie dvi valandas, skystį nupilam, vėl užvirinam, į stiklainį įberiam žiupsnelį prieskonių ir užpylę agurkus užsukam ir apklojam stiklainius nakčiai.
- Ryte būtinai išnešame į rūsį ar kitą vėsią patalpą.
Tokiu būdu marinuoti kornišonai išlaiko žalią spalvą.
Traškūs agurkai su vynuogių lapais
Ingredientai:
- Agurkai
- Vynuogių lapai
- Ąžuolų lapai
- Krapai
- Česnakai
Gaminimas:
- Agurkus nuplauname, ant rauginimo indo dugno dedame keletą ąžuolų ir vynuogių lapų, česnako skiltelę.
- Sudedame agurkus.
- Ant viršaus uždedame krapų stiebą, česnaką, likusius lapus ir paslegiame.
- Paliekame 3-5 dienas kambario temperatūroje, o tuomet jau galime valgyti.
Jei lapų turime daugiau, agurkus galime su jais sluoksniuoti. O jei norime itin gražaus, neįprasto ir kiek pikantiškesnio skonio agurkų, kiekvieną atskirai įvyniojame į vynuogių lapus.
Dolma - vynuogių lapų suktinukai
Sunku tiksliai pasakyti, kas išrado dolmą, nes turkai, armėnai ir graikai ją priskiria sau. Dolma buvo žinoma Osmanų imperijos laikais, ji buvo patiekiama sultono virtuvėje. Kai kurių kulinarijos istorikų nuomone Dolma yra armėniškas patiekalas, vėliau plačiai išplitęs tiurkų virtuvėje. Europoje dolma pradėta gaminti vėlyvaisiais viduramžiais, vietoj vynuogių lapų naudojant kopūsto lapą. Pasigaminti dolmą nėra sudėtinga.
Prieš vyniojant įdarą, konservuotus vynuogių lapus patartina nuplauti ir kelioms minutėms panardinti į verdantį vandenį. Įdaro reikia nedaug, ir jį susukti patartina labai tampriai, kad užkandį būtų patogu paimti rankomis, o ir verdant ritinėlis neiširtų.
Vynuogių lapų suktinukų įdaras gali būti pats įvairiausias: dažniausiai į juos sukami žolelėmis, prieskoniais ir riešutais pagardinti virti ryžiai, tačiau ne mažiau populiarus maltos avienos įdaras, o kartais įdarui naudojamas abiejų - ryžių ir mėsos mišinys. Tiesa, kai kurios šiuolaikinės šeimininkės, labiau nei tradicijas puoselėjančias savo kūno linijas, ryžius pakeičia trupintais šviežiais kalafiorais.
Vynuogių lapų paruošimas:
- Nuraškome apie 40 vynuogių lapų. Lapus geriausia rinkti vasaros pradžioje, kol jie dar minkštučiai. Vasaros viduryje lapai ima kietėti, tačiau ir juos galima panaudoti, ilgiau ruošiant termiškai, arba parenkant naujai augančius lapus ar lapus pavėsyje, kurie būna minkštesni. Kuo lapas šviesesnis, tuo jaunesnis ir minkštesnis.
- Nuplaukite vynuogių lapus ir užpilkite juos verdančiu vandeniu. Jei vynuogių lapai marinuoti, mirkykite juos 20 minučių, jei ne - 5 minutes.
- Vynuogių lapus nuplauname, nuskiname lapkočius ir sudedame į verdantį vandenį. Jaunus lapus užtenka virti 3-4 minutes, nuskintus vasaros viduryje - 10 minučių. Krienų lapus verdame 5-6 minutes.
Įdaro paruošimas ir vyniojimas:
- Nulupkite ir susmulkinkite svogūną ir česnaką (dalį česnako sutarkuokite smulkia tarka).
- Ryžius apverdame ir sumaišome su faršu bei druska.
- Įdaro imame graikiško riešuto dydžio rutuliuką, kurį dedame ant vidinės (šiurkščiosios) lapo pusės prie lapkočio.
- Apsukame vieną ar pusę apsisukimo, prispaudžiame šoniukus ir toliau sukame.
- Dolmą dedame eilėmis ant puodo dugno. Antrą eilę dedame kita kryptimi.
- Pabaigus užmetame žolelių ir uždengiame lėkšte.
- Iki lėkštės kraštų supilame vandenį kuriame virėme lapus, užverdame.
- Sudėkite gabalėlius į puodą, užpilkite sūdytu vandeniu, kad apsemtų dolmą, ir prispauskite ne itin dideliu svoriu.
Padažas:
- Paruoškite padažą: sumaišykite matsoni, žoleles ir česnakus.
- Dolmai padažas geriausiai tinka iš kefyro.
Kepti vynuogių lapų suktinukai
Ingredientai:
- Vynuogių lapai
- Ryžiai
- Svogūnai
- Česnakai
- Pomidorai
- Alyvuogių aliejus
- Vanduo
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 150C.
- Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite svogūnus.
- Kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės ir švelniai paruduos.
- Bebaigiant kepti suberkite česnakus ir dar minutę pakepinkite.
- Suberkite susmulkintus pomidorus ir kepinkite kol neliks skysčio (apie 3-4 minutes).
- Suberkite ryžius, įpilkite 350ml vandens, ir užvirinkite.
- Puodą uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite kol ryžiai suminkštės ir sugers visą vandenį (apie 15 min.).
- Indą, kuriame kepsite suktinukus, patepkite vienu šaukštu aliejaus.
- Vynuogių lapus trumpam panardinkite į verdantį vandenį, tada atvėsinkite šaltame vandenyje.
- Dėkite vieną lapą ant darbastalio taip, kad lapo gyslos būtų atsuktos į viršų.
- Nupjaukite vunuogės lapo kotelį ir išmeskite.
- Dėkite suktinuką į paruoštą kepimo indą taip, kad lapo kraštas būtų apačioje, ir kartokite su likusiais vynuogių lapais.
- Nedideliame puode sumaišykite tarkuotą pomidorą su likusiais 2 šaukštais aliejaus ir ¼ stiklinės (60ml) vandens.
- Šiuo mišiniu užpilkite paruoštus suktinukus, kuo sandariau uždenkite kepimo indą aliuminio folija (ir dangčiu, jei indas turi dangtį), ir kepkite apie 45 minutes.
