pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bulvių apkepas su sūriu: gardus ir paprastas receptas

Kai internete pamačiau bulvių apkepo receptą, išbandžiau jau tą pačią dieną. Visi šeimos nariai kirto nepakeldami akių nuo lėkštės. Visiems buvo taip gardu, kad teko kepti apkepą ir kitą dieną - nepamenu, kad kada nors būčiau gaminusi tą patį valgį dvi dienas iš eilės“, - patirtimi ir receptu dalijasi Irena.

Šiam apkepui reikės nedaug kasdienių produktų ir jis nepareikalaus daug pastangų. Sotu, gardu ir paprasta. Tad išbandykite - gal patiks ir jums?

Reikalingi produktai:

  • 6 didelės bulvės
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 3 v. š. majonezo
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 kiaušiniai
  • pusė arbatinio šaukštelio druskos
  • juodieji pipirai
  • džiovintos žolelės (krapai, petražolės, čiobreliai ar kitos)

Tai gali būti sotus pagrindinis patiekalas, kurį rekomenduočiau valgyti su gaiviomis žalių lapų ir šviežių daržovių salotomis. Arba nekasdieniškas ypatingas garnyras šventiniam stalui, tiksiantis prie mėsos kepsnių, keptos žuvies arba kitokių karštųjų patiekalų. Atrodo itin viliojančiai katik ištrauktas iš orkaitės su dar burbuliuojančia grietinėle ir apskrudusiu sūriu.

Apkepui renkuosi didesnes, pailgas, taisyklingesnės formos bulves, kurias bus lengva supjaustyti maždaug vienodo dydžio griežinėliais.

O esminiai ingredientai, suteikiantys apkepui visą charakterį yra pieno produktai: sviestas, grietinėlė ir sūris.

Gaminimo eiga:

Gaminimo eiga nesudėtinga, gal tik reikės kiek pažaisti dėliojant bulves į kepimo formą, bet kas pasakė, kad gaminimas nėra žaidimas?

  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3 mm griežinėliais.
  2. Sutarkuoju sūrį ir atidedu į atskirą dubenį.
  3. Į nedidelį puodą pilu grietinėlę, vandenį, dedu sviestą, traiškytus česnakus, čiobrelius, druską ir pipirų. Puodą kaitinu ant nedidelės kaitros, kol ištirpsta sviestas. Svarbu neužvirti, tik pašildyti. Ištirpus sviestui, išjungiu kaitrą ir gerai išmaišau.
  4. Kepimo formą (ar kelias nedideles formeles) ištepu sviestu.
  5. Dabar sluoksniuoju apkepą: į sviestu išteptą kepimo formą ar formeles sudėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Kadangi darysiu tris sluoksnius, ant bulvių užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto masės (prieš tai ją vėl išmaišiusi). Barstau maždaug trečdalį sūrio.
  6. Sluoksniuoju apkepą: darysiu tris sluoksnius (galima daryti mažiau ar daugiau sluoksnių, priklausomai nuo kepimo formos dydžio ir aukščio). Išdėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto mišinio (prieš pilant pamaišau jį). Barstau trečdalį sūrio. Kartoju sluoksniavimą, kol užpildau kepimo formą.
  7. Pirmas 20 min. kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio. Tuomet keičiu rėžimą: 180 laipsnių su vėjeliu ir kepu dar 15-20 minučių, kol apkepas apskrus iki norimo lygio.

Tai gali būti pagrindinas patiekalas, valgomas su gaiviomis žaliomis lapų ir daržovių salotomis arba ypatingas nekasdienis garnyras šventiniam stalui. Tiks prie mėsos kepsnių, žuvies ar kitokių karštųjų patiekalų. Atrodo itin viliojančiai, katik ištrauktas iš orkaitės su burbuliuojančia gretinėle ir apskrudusiu sūriu.

Bulvės yra viena nuostabiausių daržovių, sutikite! Iš jų galima pagaminti neapsakomą gausybę skirtingo skonio patiekalų. Ir net jeigu namuose neturite nieko daugiau, tik bulves, alkani niekada neliksite! Kviečiame pasigaminti apkepą!