Šiame straipsnyje pateiksiu mini vienos dienos mitybos planą su receptais, kad suprastumėte, kad dabar valgote per mažai ir nesakytumėte, kad reikia riboti maistą laikantis dietos. Mitybos planas gali būti sudarytas iš įvairių receptų. Ar matote, kad subalansuota mityba yra raktas į sėkmę?
Vištienos ir Ananasų Dieta
Tos moterys, kurios laikėsi, teigia, jog įmanomą per dietos laikotarpį sutirpinti nuo 4 iki 6 kilogramų. Viskas dar priklauso nuo kūno svorio ir rekomenduojamo fizinio krūvio. Dieta yra numatyta 9 dienoms. Galiu pasakyti, kad labai jau griežta ir neišradinga, nes įtraukti tik du produktai. Jos laikantis, dar galima gerti mineralinį vandenį arba žaliąją arbatą. Gausiai. Prieš kiekvieną valgymą reikėtų išgerti 1 stiklinę vandens.
Taigi - pati vištienos ir ananasų dieta:
- 1-3 diena - valgote tik virtas vištienos krūtinėles (be odelės ir be druskos).
- 4-6 diena - kremtate tik sultinguosius ananasus.
- 6-9 diena - viską maišote, tai yra valgote ir virtą vištieną, ir ananasus.
Jei atrodo, kad dietos bus įmanoma laikytis, vis tiek būtų pravartu pasitarti su savo gydytoju ar dietologu. Gal sergate skrandžio ligomis arba jūsų kraujo spaudimo rodmenys (ar kitos ligos) neleidžia laikytis šios dietos.
Švediška Dieta
Šios dietos rezultatai stulbina! Laikantis švediškos dietos per 6 dienas galite netekti net 10 kg antsvorio bei išvalyti organizmą. Skamba neįtikėtinai? Tačiau tai visiška tiesa. Laikantis šios dietos ir geriant pakankamai vandens galima jų pasiekti. Taip tvirtina dietos kūrėja Anna Johansson.
Mitybos Planas
- Pusryčiai (8:00): 2 tarkuotos morkos
- Pietūs I (11:00): bulvių košė su vandeniu
- Pietūs II (14:00): daržovių troškinys
- Pavakariai (17:00) virtos daržovės
- Vakarienė (20:00): šviežios daržovės
- Pusryčiai (8:00): virta vištienos krūtinėlė
- Pietūs I (11:00): troškinta vištiena
- Pietūs II (14:00): vištienos sultinys
- Pavakariai (17:00) vištiena be odelės kepta ant grotelių, arba orkaitėje
- Vakarienė (20:00) virta vištienos krūtinėlė
- Pusryčiai (8:00) vandenyje virti sudaiginti kviečiai
- Pietūs I (11:00) grikių košė virta vandenyje
- Pietūs II (14:00) virti ryžiai
- Pavakariai (17:00) avižinė košė virta vandenyje, su riešutais
- Vakarienė (20:00) virti grikiai
- Pusryčiai (8:00) 2 raudoni obuoliai, juoda kava be cukraus
- Pietūs I (11:00) bananas
- Pietūs II (14:00) apelsinas ir penkios vynuogės
- Pavakariai (17:00) kivis, keli gabalėliai ananaso
- Vakarienė (20:00) 2 žali obuoliai
Subalansuota Mityba su Vištiena
Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti net nepatyrusiems maisto gamintojams - šis būtent toks: sotus, bet neapsunkinantis vištienos patiekalas su ryžiais ir daržovėmis. Ryžiai - įprastas garnyras prie švelnesnio skonio vištienos patiekalų, o čia jie, kartu su Teriyaki padažu, susitinka viename puode.
Mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lyginant su bet kokia kita raudona mėsa, vištiena yra sveikatai palankesnis pasirinkimas, tik reikėtų rinktis tinkamus jos gaminimo būdus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena vertinga dėl lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, taip pat dėl mažo kiekio riebalų.
„Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Gaminant paukštieną - svarbu ją tinkamai apdoroti. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas - lėtai ją kepti ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže, arba gaminti paukštieną garuose. Tuo tarpu valgyti aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje geriau nereikėtų. Be to, vištieną visada reikia gerai termiškai apdoroti, nes iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika“, - pastebi E.
Vištienos asortimentas prekybos centruose didelis, o atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą ar ekologišką vištieną, taip pat šlaunelių ir krūtinėlių mėsą be odos.
Gydytoja dietologė E. Gavelienė teigia, kad į mitybos racioną verta įtraukti ir ryžius, ypač laukinius ar kitus, kurie nes apdirbimo metu nėra šlifuojami ir poliruojami, todėl išsaugo visas maistines medžiagas.
Receptai su Vištiena
O kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti „vieno puodo“ troškinį, kurio ingredientus galima keisti. Vietoje šaldytų daržovių ji siūlo naudoti bet kokias kitas, tuo metu namuose turimas daržoves, o vietoje vištienos krūtinėlės naudoti šlaunelių mėsą be odos. „Patiekalui labiausiai tiks „Jasmin“ arba kitokie ilgagrūdžiai ryžiai. Tiesa, geriau nenaudoti trumpagrūdžių ir lipnių ryžių. Jei nenorite, kad ryžiai priliptų prie puodo dugno, paisykite ryžių ir vandens proporcijų bei pasirinkite storadugnį puodą: jame ryžiai išvirs tolygiai. Į didelę gilią keptuvę įpilkite aliejaus, jame apie 1 minutę pakepinkite susmulkintus česnaką ir imbierą. Uždenkite indą dangčiu, padidinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir leiskite vandeniui visiškai užvirti. Apipilkite patiekalą padažu, gerai išmaišykite.
Vištienos šašlykai su melionu
Patiekalui reikės:
- 4 vištienos krūtinėlių
- 2 šaukštų vištienos prieskonių mišinio
- 4 šaukštų pasirinkto aliejaus
- Viso meliono
- 6 šaukštų kečupo
- 150 g šviežio baziliko
Gaminimo eiga:
- Vištieną supjaustykite šašlyko formos kubeliais ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite ant jų aliejaus ir vištienos prieskonių bei viską gerai įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą vištieną įdėkite į šaldytuvą 3 valandoms, kad ji tinkamai išsimarinuotų.
- Prieš kepimą paruoškite melioną. Jį perpjaukite ir pašalinkite žievelę bei sėklas. Vaisiaus minkštimą supjaustykite tokio pat dydžio kubeliais kaip supjaustėte mėsą.
- Suverkite mėsą ir melionus ant iešmų ir kepkite virš žarijų, kol mėsą įpjovus, ji nebebus rausvo atspalvio.
- Iškeptus šašlykus patiekite su ryžiais ir mėgstamu pomidorų padažu. Skanaus!
Balzaminio šilauogių padažo receptas
O prie vištienos galima pasigaminti gardų padažą. „Šis sultingas šilauogių ir balzamiko padažas suteiks skonio ir elegancijos bet kokiems kepsniams - keptiems orkaitėje, ant keptuvės ar jau pradėjus grilio sezoną“, - sako prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Tai universalus padažas - nors dažniausiai mėgstamas derinti su mėsa, jis tinka ir su žuvies ar vegetariškais valgiais.
- Porcijos: 4
- Gaminimo laikas: 10 minučių (neskaitant laiko mėsos paruošimui)
Reikės:
- 2 puodelių šviežių šilauogių
- 2 šaukštų sviesto
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 svogūno
- 4 skiltelių česnako
- kelių šakelių šviežio rozmarino
- 2 šaukštų medaus
- ½ puodelio balzaminio acto
- druskos, pipirų
Gaminame:
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite šaukštą sviesto su alyvuogių aliejumi. Sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, likusį rozmariną ir pakepinkite 2 minutes.
- Tuomet sudėkite medų, šilauoges, paskaninkite druska ir pipirais, įmaišykite balzaminį actą.
- Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 5 minutes, kol uogos suminkštės ir padažas ims tirštėti. Galite jas lengvai patraiškyti šakute, bet nesutrinkite iki vientisos masės.
- Įdėkite likusį vieną šaukštą sviesto ir virkite dar 3 minutes.
- Patiekite padažą karštą. Skanaus.
Patarimai Kepant Vištieną
Kepimui rekomenduoja rinktis dalį be kaulo Vištienos kepimui ant grilio svarbu pasirinkti tinkamą jos dalį. Mėsa, kurioje yra likusių kaulų ar odelės, gali kepti ilgiau nei bekaulė vištienos krūtinėlė. Todėl reikėtų pasirinkti mėsą pagal tai, kiek laiko norite praleisti prie kepsninės.
„Prieš kepdami mėsa nepamirškite jos išmarinuoti. Svarbu ją palikti savo mėgstamame marinate mažiausiai apie pusvalandį prieš kepimą, o jei pavyksta - tai padarykite netgi per naktį. Šis procesas leis skoniams visiškai įsigerti į mėsą ir ši turės išskirtinį skonį bei aromatą. Prieš dedant vištieną ant grotelių ar maunant ant iešmo, svarbu gerai ją nusisausinti popieriniu rankšluosčiu, nes taip kepimo metu ji geriau apskrus ir bus skanesnė“, - sako specialistė.
Kaip mėsai suteikti dūmo skonio
Kepant vištieną taip pat reikėtų laikytis kelių svarbių taisyklių. Pirmoji iš jų - kepsninėje sukurti dviejų dalių ugnies zonas. Tai reiškia, kad jei kepsite mažesnį mėsos kiekį, jį reikėtų sudėlioti vienoje pusėje, kurioje ugnis degė intensyviausiai. Taip kaitra su mėsa sąveikaus geriau ir maistas tolygiai iškeps.
„Norint suteikti mėsai tikro dūmo aromato, galima į kepsninę įdėti vandenyje mirkytų medienos pagaliukų ar medienos drožlių. Prieš šias priemones dedant į grilių, reikėtų jas išmirkyti vandenyje apie 30 minučių. Toks procesas garantuos, kad mediena, įdėta į karštą temperatūrą, neužsidegs, o tik skleis dūmus. Eksperimentuoti galite su įvairaus medžio drožlėmis ar pagaliukais - kiekviena iš jų suteiks skirtingą mėsos skonį ir aromatą.“