Cepelinai - tradicinis lietuviškas patiekalas, mėgstamas daugelio. Tačiau, atsižvelgiant į mitybos rekomendacijas, svarbu žinoti, kaip dažnai galima mėgautis šiuo patiekalu ir kokį poveikį jis gali turėti sveikatai.
Cepelinų Istorija ir Sudėtis
Pasirodo, jog mūsų mėgstami didžkukuliai arba cepelinai, nėra senas lietuviškas valgis. Panašius patiekalus gamina danai, švedai, norvegai, ukrainiečiai, lenkai, čekai. Šiaurės Lietuvoje cepelinai pradėti gaminti tik prieš 50, o Rytų Lietuvoje - prieš 30 metų. Cepelinai „prigijo“ Lietuvoje dėl savo pigumo ir sotumo.
Pagrindinė didžkukulių sudedamoji dalis yra bulvės, tik į vidų dabar dažniausiai dedama mėsos. Bulvėse gausu krakmolo, kuris yra angliavandenis, be to, dar yra baltymų, fermentų, organinių ir mineralinių druskų - kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, gausu vitaminų A, B, C, PP, U, folio rūgšties, karotino. Dėl angliavandenių gausos ir riebaus įdaro šis patiekalas gavo riebaus ir sunkaus maisto vardą.
Cepelinų Poveikis Sveikatai
Cepelinai gana ilgai verdami, todėl juose labai sumažėja maistinių medžiagų, ypač B grupės vitaminų, mineralų. Cepelinuose yra daug riebalų, todėl jie netinka metaboliniu sindromu (medžiagų apykaitos sutrikimu) sergantiems žmonėms. Metabolinis sindromas dažnai dar vadinamas gerbūvio sindromu. Jo simptomai: didelis svoris, padidėjęs arterinis spaudimas, dažnai gali būti padidėjęs cukraus kiekis kraujyje.
Tačiau valgant cepelinus, matyt, reikėtų atrasti aukso vidurį ir realiai įvertinti savo sveikatos būklę, gyvenimo būdą. Juk niekas nesiūlo ir nerekomenduoja kiekvieną dieną valgyti lašinių, kiaušinių, saldumynų, ta pati taisyklė galioja ir didžkukuliams.
Rekomendacijos Mėgstantiems Cepelinus
Todėl mėgstantiems šį patiekalą, patartina didžkukulius valgyti bent jau be riebaus padažo. Jeigu kiekvieną dieną valgysite cepelinus su spirgučiais, be abejo, bus negerai, nes greičiau išsivystys aterosklerozė, kitos patologijos. Jeigu nemėgstate ar neturite laiko skaičiuoti kalorijų, paprasčiausiai valgykite daugiau daržovių.
Taisyklė labai paprasta: kiekvieno valgio metu pusę jūsų lėkštės turėtų užimti šviežios daržovės ir žalumynai. Tokiu būdu, nemažindami porcijos, jūs galėsite kontroliuoti kalorijų skaičių. Mėgstate keptą vištą, šokoladą ar cepelinus su spirgučiais? Neatsisakykite šio malonumo.
Dauguma dietų atneša tik laikiną svorio sumažėjimą tik dėl to, nes tenka atsisakyti mėgstamų patiekalų. Kas gi norėtų visą gyvenimą valgyti tai, kas jam neskanu? Būtinai valgykite tai, kas jums patinka.
Alternatyvūs Cepelinų Receptai
Norintiems sveikai maitintis, bet negalintiems be tradicinių lietuviškų patiekalų, ji pataria išmėginti cepelinus su sojų mėsa ir ryžių grietine ar troškintomis daržovėmis. Taip pat - balandėlius su daržovėmis, žuvimi ar ryžiais. „Nebijokite eksperimentuoti ir išmėginti įvairius pakaitalus. Taip valgydami savo mėgstamus patiekalus vis dėlto gyvensite sveikai ir džiaugsitės puikia figūra, energija ir gera nuotaika!“ - pakeisti požiūrį į maistą siūlo gydytoja J. Tulčina.
Gydytojų ir Mitybos Specialistų Nuomonės
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai sako, kad bulves galima rasti sveikatai palankios mitybos piramidėje, nes jos turi daug naudingų savybių: „Žinoma, kaip ir valgant bet kurį kitą produktą, gaminant bulvių patiekalus reikia jausti saiką, negardinti jų riebiais padažais, geriausia virti ar kepti orkaitėje. Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. O lietuvių mėgstamas plokštainis taip pat gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisite dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesite spirgučių padažu. Svarbu rinktis liesesnį garnyrą.“
Bulvėse yra nemažai mineralinių medžiagų - kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C. „Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu maistu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Nors bulves iš tiesų sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Pavyzdžiui, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos“, - teigia gydytoja dietologė.
Pasak E. Gavelienės, geriausiai valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves, derinti jas su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar valgyti kaip atskirą patiekalą. Patariama vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių - jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų.
Cepelinai Kitaip: Lengvesnis Receptas
Kulinarijos technologė L. Barčaitė siūlo paprastesnį cepelinų variantą - tikrai nereikės nerimauti, kad jie neiširtų, o skonis bus puikus.
Reikės:
- 600 g bulvių
- 100 g grietinės
- 100 g rūkytos kiaulienos šoninės
- 1 svogūno
- 100 g pievagrybių
- 300 g maltos kalakutienos
- druskos, pipirų - pagal skonį
Kaip gaminti:
- Išvirkite 400 g bulvių.
- 200 g bulvių nulupkite, supjaustykite ir išspauskite per sulčiaspaudę.
- Naudokite tiek sultis, tiek kapotas bulves. Sumaišykite virtas bulves ir minkštimą į vientisą masę, įberkite druskos.
- Smulkiai supjaustykite svogūnus ir grybus.
- Kepkite maltą kalakutieną keptuvėje, sudėkite supjaustytus svogūnus ir grybus. Troškinkite apie 10 minučių, įberkite druskos ir pipirų.
- Bulvių masę paskirstykite ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, ištepkite grietine, uždėkite keptą kalakutieną ir vėl dėkite sluoksnį bulvių masės.
- Keptuvėje pakepinkite supjaustytą rūkytą kiaulieną iki traškumo. Užberkite kiaulieną ant sluoksnainio, viską dėkite į orkaitę ir kepkite 180° C temperatūroje apie 15 minučių.
Saikas ir Įvairumas Mityboje
Svarbu prisiminti, kad saikas yra raktas į sveiką mitybą. Jei mėgstate cepelinus, galite jais mėgautis, tačiau svarbu atsižvelgti į porcijos dydį ir patiekalo paruošimo būdą. Taip pat svarbu įtraukti į savo mitybą įvairių kitų maisto produktų, tokių kaip daržovės, vaisiai, liesa mėsa ir grūdai.