Vištiena yra populiarus ir universalus produktas, tinkantis įvairiems patiekalams. Ji yra palyginti nebrangi, lengvai paruošiama ir gali būti naudojama tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniams patiekalams. Tačiau, norint, kad vištienos kulšelės būtų sultingos ir skanios, svarbu žinoti keletą pagrindinių virimo taisyklių ir patarimų.
Vištienos nauda ir maistinė vertė
Vištienos mėsoje yra daug baltymų, vitaminų A, B1, B2, nikotino rūgšties ir daug naudingų mineralų. Vištienos nauda buvo žinoma nuo senų senovės. Vištiena, kaip ir žuvis, pupelės ir riešutai, yra sveikas baltymų šaltinis. Kartu su šia mėsa į organizmą patenka nepakeičiamos aminorūgštys, įskaitant triptofaną. Jis sintetina serotoniną, kuris vadinamas natūraliu džiaugsmo ar malonumo hormonu.
Iš paukštienos ruošiami pirmieji ir antrieji patiekalai, užkandžiai ir salotos. Puikiai dera su daržovėmis. Tikriausiai kiekvieni namai turi savo receptą, kaip gaminti vištieną. Tačiau tai taip pat turi savų subtilybių. Maistinė ir energetinė vertė 100 g vištienos yra:
- Baltymai - 23,6 g
- Riebalai - 1,9 g
- Angliavandeniai - 0,4 g
- Kalorijų kiekis - 113 kcal
Vištienos nauda
Vištienoje esančios riebalų rūgštys padeda išvengti širdies ligų ir insulto. B grupės vitaminai normalizuoja medžiagų apykaitą, stiprina plaukus ir nagus. Didelis baltymų kiekis padeda virškinti maistą.
Atsargumo priemonės
Vištienos mėsoje ir kiaušiniuose gali būti salmonelių bakterijų, kurios gali sukelti žarnyno infekciją.
Vištienos paruošimas virimui
Prieš verdant vištienos kulšeles, jas reikia tinkamai paruošti. Tai apima:
- Atšildymas: Jei kulšelės yra šaldytos, jas reikia atšildyti. Geriausias būdas - palikti jas šaldytuve per naktį. Taip pat galima atšildyti šaltame vandenyje, bet šis būdas yra greitesnis ir gali šiek tiek paveikti mėsos tekstūrą. Nerekomenduojama atšildyti vištienos kambario temperatūroje, nes tai gali paskatinti bakterijų augimą. Vietoj šaldytos mėsos geriau naudoti atšaldytą. Jis turi sultingesnį skonį. Sušaldyta mėsa praranda drėgmę ir po atšildymo tampa blyškesnė. Jei namuose turite tik šaldytą vištieną, prieš gamindami ją turėtumėte visiškai atitirpinti šaltame vandenyje arba šaldytuve.
- Nuplovimas: Atšildytas kulšeles reikia gerai nuplauti šaltu vandeniu. Tai padės pašalinti galimus nešvarumus ir bakterijas.
- Apžiūra: Apžiūrėkite kulšeles, ar nėra plunksnų likučių ar kitų pašalinių medžiagų. Jei yra, jas reikia pašalinti.
- Prieskoniai (nebūtina): Prieš verdant, kulšeles galima apibarstyti prieskoniais. Tai suteiks joms daugiau skonio. Tinka druska, pipirai, česnakų milteliai, paprika, džiovinti žolelės (čiobreliai, rozmarinai, mairūnai) ir kiti mėgstami prieskoniai. Tačiau, jei kulšelės bus naudojamos sultiniui, prieskonių geriau nedėti, nes jie gali pakeisti sultinio skonį. Jei nenorite valgyti švelnios vištienos, naudokite prieskonius.
Kaip virti vištienos kulšeles: žingsnis po žingsnio instrukcija
- Užpildykite puodą vandeniu: Įdėkite kulšeles į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Vandens turi būti tiek, kad kulšelės būtų visiškai apsemtos.
- Užvirkite vandenį: Uždenkite puodą dangčiu ir užvirkite vandenį ant didelės ugnies.
- Sumažinkite ugnį: Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės-žemos, kad vanduo tik švelniai burbuliuotų.
- Virimo laikas: Virkite kulšeles tiek laiko, kiek nurodyta toliau, priklausomai nuo jų dydžio ir to, ar jos yra šviežios, ar šaldytos.
- Putų pašalinimas: Virimo metu ant vandens paviršiaus susidarys putos. Jas reikia reguliariai pašalinti šaukštu arba kiaurasamčiu. Virimo metu būtina pašalinti putas.
- Prieskoniai (nebūtina): Jei norite, į vandenį galite įdėti prieskonių, tokių kaip druska, pipirai, lauro lapai, svogūnai, morkos ir salierai. Tai suteiks kulšelėms ir sultiniui daugiau skonio. Kad sultinys būtų skanus, druską įberkite virimo pabaigoje, o kad mėsa būtų skani - pradžioje.
- Patikrinimas: Praėjus virimo laikui, patikrinkite, ar kulšelės yra išvirusios, įduriant šakute į storiausią vietą. Jei išbėga skaidrus skystis, jos yra išvirusios.
- Išėmimas: Išimkite kulšeles iš puodo ir leiskite joms šiek tiek atvėsti prieš patiekdami.
Kiek laiko reikia virti vištieną?
Virimo laikas priklauso nuo kulšelių dydžio ir to, ar jos yra su kaulu, ar be kaulo. Tačiau, bendra taisyklė yra tokia:
- Šviežios kulšelės su kaulu: 25-30 minučių po vandens užvirimo.
- Šviežios kulšelės be kaulo: 20-25 minučių po vandens užvirimo.
- Šaldytos kulšelės su kaulu: 35-40 minučių po vandens užvirimo.
- Šaldytos kulšelės be kaulo: 30-35 minučių po vandens užvirimo.
Svarbu patikrinti, ar kulšelės yra išvirusios. Tai galima padaryti įduriant šakute į storiausią kulšelės vietą. Jei išbėga skaidrus skystis, kulšelė yra išvirusi. Jei skystis yra rausvas, ją reikia virti dar kelias minutes. Virimo laipsnį galima nustatyti ir vizualiai.
Vištienos virimo laikas skaičiuojamas užvirus vandeniui. Ar vištiena išvirusi lengva nustatyti taip: jei mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulų arba filė lengvai pradurti šakute - vištiena paruošta.
Konkretus skirtingų dalių virimo laikas:
- Visa vidutinė skerdena verdama apie 1 valandą. Jei višta yra didelė, laikas turės būti padidintas dar 20-30 minučių.
- Krūtys be kaulų ir be odos paruošiamos maždaug per 15-20 minučių. Tokiu atveju filė geriau perpjauti per pusę arba dideliais gabalėliais. Krūtinėlės ant kaulo ir su oda kepamos kiek ilgiau - apie 30 minučių.
- Ketvirčius virkite apie 40 minučių. Šlaunelės ant kaulo ir su oda verdamos apie 30 min., Šlaunelių filė - 10-15 minučių mažiau.
- Sparneliai verdami 30-35 minutes.
- Vištienos kepenėlės verda greitai - apie 15 minučių. Širdeles reikia virti apie 40 minučių, bet prieš tai 40-60 minučių palikti piene arba pasūdytame šaltame vandenyje.
- Skrandžiai verdami 1-1,5 valandos. Atkreipkite dėmesį, kad priešingai nei likusios vištienos dalys, skrandžiai turi būti dedami į šaltą vandenį. Jei įdėsite juos į verdantį vandenį, jie taps kieti.
Patarimai, kaip išvirti sultingas ir skanias vištienos kulšeles
- Nenukepkite: Per ilgai virtos kulšelės taps sausos ir beskoniai. Svarbu jas virti tik tiek, kiek reikia, kad jos būtų išvirusios. Svarbiausia neperkepti mėsos, nes tai gali prarasti skonį ir tekstūrą.
- Naudokite sultinį: Jei verdant kulšeles naudojate prieskonius, sultinį galite panaudoti sriuboms, padažams ar kitiems patiekalams gaminti. Jei reikia sotaus vištienos sultinio, mėsą įmeskite į šaltą vandenį - išskirs savo skonį ir aromatą.
- Leiskite pailsėti: Išvirusias kulšeles leiskite kelias minutes pailsėti prieš patiekdami. Tai padės joms išlaikyti sultingumą.
- Virkite su oda: Verdant kulšeles su oda, jos išliks sultingesnės. Odą galima pašalinti prieš patiekiant.
- Sūrymas: Prieš verdant, kulšeles galima pamirkyti sūryme (vandenyje su druska ir cukrumi). Tai padės joms išlaikyti drėgmę ir suteiks daugiau skonio.
Ką daryti, jei vištienos kulšelės pervirtos?
Jei netyčia pervirėte vištienos kulšeles, nesijaudinkite. Jų dar galima panaudoti įvairiems patiekalams gaminti. Pavyzdžiui:
- Vištienos salotos: Susmulkinkite pervirtas kulšeles ir sumaišykite su majonezu, salierais, svogūnais ir kitais mėgstamais ingredientais.
- Vištienos sriuba: Įdėkite susmulkintas kulšeles į sriubą. Jos suteiks sriubai daugiau skonio ir tekstūros.
- Vištienos troškinys: Įdėkite susmulkintas kulšeles į troškinį. Jos sugers troškinio skonius ir taps minkštesnės.
Vištienos kulšelių maistinė vertė
Vištienos kulšelės yra geras baltymų šaltinis. Jos taip pat turi geležies, cinko ir B grupės vitaminų. Tačiau, jose taip pat yra nemažai riebalų, ypač odoje. Todėl, jei rūpinatės savo sveikata, galite pašalinti odą prieš verdant arba po verdant.
Štai apytikslė vištienos kulšelės (su oda) maistinė vertė:
- Kalorijos: apie 210
- Baltymai: apie 28 gramai
- Riebalai: apie 9 gramai
- Angliavandeniai: 0 gramų
Vištienos kulšelės vaikams
Vištienos kulšelės yra puikus pasirinkimas vaikams. Jos yra minkštos, lengvai kramtomos ir turi daug baltymų. Tačiau, svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų:
- Kaulai: Pašalinkite visus kaulus prieš duodami kulšelę vaikui.
- Oda: Jei vaikas yra linkęs į alergijas arba turi viršsvorio, galite pašalinti odą.
- Prieskoniai: Nenaudokite per daug prieskonių, ypač aštrių.
- Temperatūra: Įsitikinkite, kad kulšelė nėra per karšta prieš duodami vaikui.
Vaikams galite virti kulšeles su daržovėmis, tokiomis kaip morkos, bulvės ir brokoliai. Tai padidins maistinę vertę ir padarys patiekalą įdomesnį.
Receptai su virta vištiena
Virta vištiena gali būti patiekiama patiekiama arba, tinkamai paruošta, pagerina kitų skanėstų skonį. Pavyzdžiui, skanus patiekalas gaunamas su blauzdelėmis ir šlaunimis.
Tiršta vištienos sriuba su daržovėmis
Štai vienas iš receptų, kaip virti vištieną puode:
Jums reikės:
- Vištienos filė 3 vnt.
- Bulvės 1 vnt.
- Morkos 0,5 vnt.
- Salierų šakniavaisiai 2 sauja
- Makaronai 2 žiupsnelis
- Druska 2 vnt.
- Lauro lapai 4 vnt.
- Kvapieji pipirai
Gaminimas:
- Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Nuskuskite bulves, morką ir saliero šaknį.
- Sudėkite ingredientus į puodą ir virkite, kol daržovės suminkštės.
Vištiena troškinta su bulvėmis lėtoje viryklėje
Sultinga mėsa, minkštos bulvės ir tirštas padažas - puikiai tinka šeimos vakarienei. Pasirinkite bet kurias vištienos dalis, išskyrus krūtinėlę: ji gali perkepti.
Jums reikės:
- Vištiena 1 kg
- Bulvė 1 kg
- Vanduo 2-3 puodeliai verdančio vandens. Kiekis priklauso nuo to, kiek padažo norite
- Svogūnai 1 didelis svogūnas arba 2 vidutinio dydžio
- Morka 1 didelis
- Daržovių aliejus 3 valg. šaukštai
- Pomidorų padažas 3 valg. šaukštai
Gaminimas:
- Į multicooker dubenį supilkite aliejų, suberkite svogūną ir nustatykite režimą „Kepimas“ arba „Kepimas“.
- Morkas nulupkite, sutarkuokite ir suberkite į svogūnus.
- Kai svogūnai ir morkos taps auksinės spalvos, suberkite į juos supjaustytą vištieną.
- Šiuo metu bulves nulupkite ir supjaustykite pagal dydį: didelius gumbus į 6-8 dalis, mažus - į 3-4 dalis.
- Į lėtą viryklę sudėkite pjaustytas bulves, pabarstykite prieskoniais ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Įjunkite „troškinimo“ režimą ir kepkite 30-40 minučių.
- Po valandos įberkite česnako ir pagal skonį reikalingų prieskonių.
Kaip pasirinkti šviežią vištieną?
Ant šviežios skerdenos nėra dėmių ar geltonumo, oda nėra per blyški ir nelabai tamsi. Norėdami patikrinti, tiesiog paspauskite paukštį pirštų galiukais. Šviežia vištiena kvepia maloniai ir neįkyriai.
Papildomi patarimai
Jei norite koncentruoto vištienos sultinio, dėkite mėsą į šaltą vandenį. Tai suteiks sultiniui skonį ir aromatą. O jei norite, kad vištiena būtų sultinga ir skani, dėkite ją į verdantį vandenį.
Norėdami paruošti dietinį ar kūdikių maistą, galite naudoti dvigubą katilą arba multiviryklę. Taip pasieksite greitų rezultatų ir sutaupysite maistinių medžiagų. Virkite visą skerdeną iš karto. Taip jis išliks sultingas.