pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Švediškai marinuoti agurkai: gardus receptas žiemai

Rūta Švedienė, kraštietė kalbininkė, laimėjusi savivaldybės skelbto Agurkų dienos gardžiausio recepto konkursą, pritaria, kad agurkai - viena populiariausių daržovių, kuri keliauja į stiklainius. Taip pat tai viena perkamiausių daržovių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Verta šaltajam sezonui paruošti agurkus šiek tiek kitaip - užsimarinuoti jau supjaustytų salotų.

Šią vasarą Rūta paskelbė būtent agurkų vasara. Jos gaminimo planuose - dar nebandyti agurkiniai ledai ir šerbetas, o jau gamintais valgių su agurkais receptais moteris noriai dalinasi ir kviečia juos išbandyti. Ji teigia, jog sudalyvauti gardžiausio recepto konkurse ją paskatino visuomeniškumas ir potraukis augaliniam maistui.

„Mėgstu gaminti valgyti, o ypač augalinį maistą. Man toks maistas atrodo pats gražiausias, spalvotas, gyvas, tikras, pilnas vitaminų, mineralinių medžiagų bei energijos. Šiaip aš esu visavalgė, bet augalinis maistas, patiekalai iš jo man yra įdomiausi ir gražiausi, tad juos labiausiai vertinu ir stengiuosi tokį maistą ruošti. Tad ir konkurse nusprendžiau dalyvauti ekspromtu nutarus, kad bus smagu ir lengva bei įdomu. Esu gan visuomeniškas žmogus, tad jei kažkas organizuojama, kas man prie širdies, tai kodėl gi ne?“ - pasakoja Rūta.

Moteris tikina, kad nors valgio gaminimas daugeliui moterų atrodo kaip pareiga, jai tai - daugiausia malonumas. Kodėl? „Kai gamini valgyti, galvoji apie savo mylimus žmones, kad bus skanu ir tai sukels gerų emocijų. Žmogus bus pavalgęs ir pamalonintas, nusiraminęs. Imi produktus, ypač jei jie natūralūs, ir jauti malonumą. Kvepia raikoma duona, matai ryžių balsvumą, jų faktūrą, kabini medų, jauti saldumą ir matai permatomą geltoną spalvą, pjaustai sūrį, džiaugiesi jo tvirtumu. O ką jau kalbėti apie vaisius, uogas, daržoves. Spalvos, skoniai, aromatai! Čia ištisas pasaulis! Juk kai gamini, gali kurti, sugalvoti, improvizuoti“, - priežastimis, kodėl malonu gaminti, dalijasi Rūta.

Susidomėjimas maisto gaminimu skatina domėtis ir viskuo plačiau. Išbandžiusi mamos užrašytus receptus ir jau pagavusi įkvėpimą gaminti, Rūta ėmė domėtis įvairiomis virtuvėmis. Pašnekovės teigimu, gaminimas plečia akiratį. Kodėl? „Susidomėjimas valgio gaminimu kartu paskatina pasidomėti viskuo plačiau. Jei turkiškas maistas, tai ir Turkijos istorija. Jei Didžiulienės knyga, tai ir jos asmenybė bei gyvenimas“, - teigia Rūta.

„Geras, gražiai pateiktas maistas, manau, lengvai prieinamas ir tai mūsų kasdienybė. Mano maistas išskirtinis tik tuo, kad gamintas su užsidegimu, noru ir galvojant apie tuos žmones, kuriems darau, jaučiant jiems gerus jausmus“, - pasakoja pašnekovė. Rūta priduria, kad norint gaminti išskirtinį maistą ir tapti puikiu šefu savo šeimai ir artimiesiems, reikia turėti įgimtą polinkį į maisto gaminimą, mokytis iš knygų ir kitų žmonių bei mylėti žmones, kuriems gamini.

Agurkai stiklainyje pagal švedišką receptą

Lietuvoje marinuoti pjaustytus agurkus mažiau įprasta, tačiau, pavyzdžiui, Švedijoje ir Lenkijoje taip atsargas žiemai ruošia dažnas. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu, kuris paįvairins jūsų marinuotų daržovių asortimentą. Pagaminti bus visai nesunku ir pigu - tereikės agurkų ir kelių paprastų priedų.

Reikės:

  • 2 kg agurkų
  • 3 morkų
  • 15 žirnelių juodųjų pipirų
  • 9 žirnelių kvapiųjų pipirų
  • Garstyčių sėklų (pusės arbatinio šaukštelio vienam stiklainiui)
  • 2 puodelių vandens
  • 100 gramų druskos

Marinatui:

  • 200 g cukraus
  • 1 stiklinės 10 proc. spirito acto
  • 450 ml vandens

Kaip gaminti:

  1. Agurkus nuplaukite ir kartu su odele supjaustykite plonais, maždaug 1,5 mm storio griežinėliais.
  2. Sudėkite juos į didelį dubenį ir užpilkite 2 puodeliais šalto vandens, kuriame išmaišyta 100 gramų druskos. Palikite pastovėti maždaug valandai, tuomet nupilkite.
  3. Nuplaukite morkas, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Morkas sudėkite į švarius, iškaitintus stiklainius, tolygiai paskirstykite į kiekvieną jų.
  4. Pridėkite prieskonių: į vieną stiklainį - po 5 žirnelius juodųjų pipirų, 3 žirnelius kvapiųjų pipirų ir pusę arbatinio šaukštelio garstyčių sėklų.
  5. Agurkus dėkite į stiklainius, kad šie būtų beveik pilni.
  6. Pasigaminkite marinatą: užvirinkite vandenį su cukrumi, supilkite actą ir vėl užvirinkite.
  7. Dar šilu marinatu pripildykite stiklainius, kad agurkai būtų apsemti. Sandariai uždarykite.
  8. Pasterizuokite stiklainius puode su vandeniu apie 10 minučių - ant puodo dugno uždėkite audeklą ir įdėkite stiklainius taip, kad jie nesiliestų vienas su kitu, įpilkite vandens iki 3/4 stiklainio aukščio ir užvirinkite, po 10 minučių ištraukite ir padėkite į šalį, apverskite dugnu į viršų.
  9. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Paprasta, bet toli gražu ne prasta daržovė

Pasaulyje yra daugiau nei pusšimtis agurkų rūšių, ir tai yra viena iš seniausiai žmogaus auginamų daržovių. Daugiau nei 90 proc. žaliosios daržovės sudaro vanduo, bet agurkai turi pakankamai naudingų savybių, kad jie būtų plačiai naudojami ne tik kulinarijoje, bet ir kosmetikoje.

„Agurkuose yra junginių, kurie turi šarminantį poveikį, t. y. jie gali sumažinti organizmo rūgštingumą. Juose, kaip ir arbūzuose, yra labai daug vandens, todėl jie turi mažai kalorijų ir puikiai tinka norintiems nepriaugti papildomų kilogramų. Jie taip pat padeda pašalinti vandens perteklių iš organizmo, kovoti su patinimais, sergant šlapimo sistemos ir reumatinėmis ligomis“, - pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Be to, agurkai naudojami kosmetikoje dėl savybių, mažinančių paburkimą ar tamsius ratilus po akimis. Agurkų ekstraktas turi raminamąjį poveikį odai, malšina sudirgimus, taip pat gaivina ir tonizuoja odą, net ir turinčią tokių problemų kaip spuogai. Dažna lietuvė patvirtins, kad jie taip pat veiksmingai valo odą ir mažina porų matomumą.

Agurkų minkštime yra vitamino A, C ir B grupės vitaminų (B1, B3 ir B6). Juose yra folio rūgšties ir kai kurių mineralinių medžiagų: cinko, geležies, kalio, fosforo, kalcio, natrio ir magnio.

Visgi J. Sabaitienė ragina nepamiršti, kad šių kiekių nepakanka norint papildyti kasdienę vitaminų ir mineralų dozę, o dauguma sudedamųjų dalių yra agurkų žievelėje, todėl jos lupti nereikėtų.

Gera išeitis net ir peraugusiems agurkams

„Kiekvienas pasakys - skaniausi marinuoti agurkai būna tuomet, kai į stiklainį keliaujančios daržovės yra mažos ir tvirtos. Tačiau jeigu agurkus auginate patys, neišvengiamai atsiras ir didesnių, kurių nespėjote laiku nuskinti. Kai kurie gali taip peraugti, kad net netilptų į stiklainį. O jeigu ir tilptų, paprastai skoniu jie nesužavi - laikui bėgant tampa minkšti, o jų vidurys ištuštėja“, - sako prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ką daryti su tokiais peraugusiais agurkais? Juos galite iš karto suvalgyti, tačiau iš jų taip pat galite pasigaminti skanų garnyrą žiemai.

Kaip pagaminti marinuotus agurkėlius

Marinuoti geriausiai tinka nestoros odos ir neperaugę agurkai. Tokie agurkai išlieka tvirti ir traškūs, nesuminkštėja. Pagal žemiau pateiktą receptą galima marinuoti ir kitokias daržoves: žalias pupeles, česnakų kotus ir net morkas! Visai nesvarbu, kokius agurkus ar daržoves pasirinksite, svarbiausia, kad jie būtų prinokę ir tvirti. Venkite minkštų ir susiraukšlėjusių. Prieš marinavimą daržoves nuplaukite, išpjaustykite visokias dėmes ir pažeidimus.

Pagrindinis prieskonis marinuojant agurkus yra ne žaluma, kurią taip mėgstame naudoti, o krapų sėklos. Tiesa, jų galima nusipirkti tikrai ne kiekvienoje parduotuvėje. Be krapų sėklų, reikės kelių suknežintų česnako skiltelių, žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių. Ir net čia nesustokite! Žaiskite su garstyčių sėklomis, salierų sėklomis ir bet kokiais kitais prieskoniais, kurie jums patinka.

Pagal šį receptą agurkai marinuojami labai paprastai, lygiomis dalimis sumaišant obuolių actą ir sūdytą vandenį. Marinatą reikia užpilti ant paruoštų agurkų, kurie gali būti nepjaustyti arba pjaustyti skersai ar išilgai. Obuolių actą galima pakeisti ryžių actu, baltojo vyno actu ar bet kokiu kitu jums patinkančiu actu.

Agurkai gali būti apie penkias minutes pasterizuojami karštame vandenyje. Tai prailgins jų galiojimą iki metų. Tačiau pasterizavimas turi ir neigiamą pusę - būdami karštame vandenyje agurkai šiek tiek apvirs, dėl to jų tekstūra taps minkštesnė. Jeigu norite itin traškių agurkų, tuomet pasterizavimo atsisakykite ir marinuotus agurkus paprasčiausiai laikykite šaldytuve. Čia jie gali stovėti keletą savaičių.

Ingredientai:

  • 700 gramų agurkų
  • 4 skiltelės česnako (nuluptos ir suknežintos)
  • 2 arbatiniai šaukšteliai krapų sėklų
  • 1,5 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių (pasirinktinai)
  • 1 stiklinė obuolių acto
  • 1 stiklinė vandens
  • 1,5 valgomojo šaukšto druskos

Priemonės:

  • Peilis
  • Pjaustymo lenta
  • Du pusės litro stiklainiai su dangteliais
  • Didelis puodas, jeigu pasterizuosite

Kaip paruošti:

  1. Paruoškite stiklainius. Jeigu planuojate agurkus pasterizuoti ilgalaikiam laikymui, vandenį dideliame puode užvirkite ir sterilizuokite abu stiklainiukus ir jų dangtelius. Jeigu agurkus ketinate laikyti šaldytuve, pakaks stiklainius ir jų dangtelius paprasčiausiai išplauti.
  2. Paruoškite agurkus. Juos nuplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite galiukus, kur buvo žiedas, nes jame esantys fermentai gali suminkštinti agurkus Agurkus galite palikti nepjaustytus arba supjaustyti kaip jums patinka: skersai ar išilgai.
  3. Į stiklainius sudėkite prieskonius. Padalinkite česnaką, krapų sėklas, raudonųjų pipirų dribsnius po lygiai: po dvi suknežintas česnako skilteles, vieną arbatinį šaukštelį krapų sėklų, ketvirtadalį arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių (jeigu naudojate) vienam.
  4. Agurkus sudėkite į stiklainius. Jeigu jie išsikišę aukščiau nei vienas centimetras iki stiklainio viršaus, nupjaukite. Stenkitės agurkus sudėti kuo talpiau, tačiau jų nesutraiškykite.
  5. Paruoškite marinatą. Supilkite actą ir vandenį į nedidelį prikaistuvį, suberkite druską. Užvirkite ant didelės ugnies.
  6. Užpilkite marinatą ant paruoštų agurkų. Gali būti, kad viso marinato nepanaudosite.
  7. Pašalinkite susidariusius oro burbuliukus. Stiklainiuose gali atsirasti oro burbuliukų. Kad juos pašalintumėte, švelniai stiklainį kelis kartus padunksnokite į stalviršį. Jeigu reikia, užpilkite daugiau marinato.
  8. Uždarykite dangtelius. Ant stiklainių uždėkite dangtelius ir sandariai juos uždarykite.
  9. Pasirinktinai: jeigu norite agurkus laikyti ilgiau, juos pasterizuokite. Tokiu atveju stiklainius reikia sudėti į puodą su verdančiu vandeniu. Kai vanduo vėl užverda, nustatykite laikrodį penkioms minutėms ir iškart po to stiklainius išimkite.
  10. Atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą. Leiskite stiklainiams atvėsti kambario temperatūroje. Jeigu juos pasterizavote, juos neatidarytus galima laikyti kambario temperatūroje. Jeigu nepasterizavote, marinuotus agurkus būtina laikyti šaldytuve. Tokiu atveju agurkų skonis su laiku tik gerės. Stenkitės išlaukti bent jau 48 valandas ir tik tada atidarykite.

Kaip laikyti marinuotus agurkus

Pasterizuoti agurkai lentynoje gali stovėti metus, o atidarius - šaldytuve kelias savaites. Jeigu agurkų nepasterizavote, šaldytuve juos galima laikyti kelias savaites.