Plovas - tai artimųjų rytų patiekalas, kurio populiariausia versija yra uzbekiška. Nors ispanų paella ar itališkas risotto taip pat primena plovą, tikras plovas išsiskiria savo gaminimo technika ir ingredientais.
Ingredientai ir pasiruošimas
Norint pagaminti plovą 6-8 žmonėms, reikės:
- 8-12 litrų talpos kazano (arba storo ketaus puodo)
- Laužo arba kepsninės su lapuočių malkomis
- 1000 gramų ryžių (geros kokybės „Basmati“ arba „Devzira“ rūšies, jei įmanoma)
- 1,8 litro vandens
- 150-170 gramų saulėgrąžų aliejaus
- 5 vidutinio dydžio morkų
- 6 vidutinio dydžio svogūnų
- 500 gramų jautienos
- 200 gramų avienos šonkauliukų
- 2-3 česnako galvų
- 1 stiklinės mirkytų avinžirnių (nebūtina)
- 5-6 pomidorų uzbekiškoms salotoms
- Prieskonių pagal skonį: maltos paprikos, čiobrelių, šafrano, lauro lapų, kardamono, kumino
Plovui geriausia naudoti avienos mėsą, nes ji švelni, riebi ir sultinga. Tačiau galima naudoti ir jautieną ar kiaulieną. Mėsa turėtų būti riebesnė. Plovui naudojama šviežia avienos mėsa: dedamas kumpis, šonkauliai, galima ir kitų įvairių gabalų. Mėsa verdama su kaulais ir vėliau nukaulinama, supjaustoma pusės šaukšto gabaliukais.
Vidurinėje Azijoje tikriausiai populiariausi ryžiai plovui yra devzira ryžiai. Jie rausvai rudi su tipiniu išilginiu rausvu dryžiu. Dar juos apvelia moliu, kad jie ilgiau laikytusi. Tokių ryžių nepuola miltiniai kirminai. Kuo mažiau baltų ryžių, tuo jie vertingesni. Kirgizai vežasi iš Kirgizijos devzira ryžius, nors jie ir ten pakankamai brangūs.
Taigi, siūlome tikro uzbekiško plovo receptą, kurį galėsite pasigaminti kur nors gamtoje, kazane ant laužo. Uzbekiško plovo virimas su pasiruošimu truks apie 2,5 -3 valandas.
Gaminimo eiga
- Ugnies paruošimas: Užkurkite laužą arba kepsninę su lapuočių malkomis.
- Ryžių paruošimas: Užmerkite ryžius drungname vandenyje ir plaukite, kol vanduo liks skaidrus.
- Daržovių paruošimas: Nulupkite ir supjaustykite morkas vidutinio dydžio gabaliukais, svogūnus - griežinėliais.
- Mėsos paruošimas: Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais. Riebią avieną/ šonkauliukus atidėkite į šalį.
- Aliejaus įkaitinimas: Įkaitinkite aliejų kazane. Į jį įmeskite nupjautas svogūnų viršūnėles ir skrudinkite, kol pajuoduos. Išgriebkite jas.
- Mėsos skrudinimas: Dėkite riebią avieną į aliejų ir verdame kol šiek tiek apskrus ir išsileis riebalai. Tuomet metame jautieną ir verdame, kol mėsos paviršius nežymiai apskrus.
- Svogūnų ir morkų kepimas: Dėkite svogūnų griežinėlius į puodą ir verdame kol jie suminkštės, pageltonuos ir šiek tiek apskrus. Tuomet sudedame du trečdalius pjaustytų morkų. Maišome, verdame kol jos suminkštės ir nežymiai apskrus.
- Zirvako ruošimas: Įdėkite saujelę druskos, pamaišome. Po poros minučių pilame avinžirnius bei likusias morkas ir prieskonius, išskyrus kuminą. Supilame verdantį vandenį. Viską vėl išmaišome, paragaujame ar pakanka sūrumo ( turi būti sūriau, nei įprasta sriubą) ir šiek tiek sumažiname ugnį ( t.y. patraukiame liepsnojančias malkas į šoną). Zirvaką ( sriubą, kuri gavosi sudėjus aukščiau išvardintus ingridientus) verdame 20-30 minučių ant vidutinio karščio. Ji turi neintensyviai „burbuliuoti“. Dangčio nedengiame!
- Ryžių dėjimas: Nusunkiame išplautus ryžius ir vienodu sluoksniu juos paskirstome ant zirvako paviršiaus.
- Virimas: Kai viskas užverda, dar labiau sumažiname karštį. Laukiame, kol ryžiai sugers didžiąją dalį vandens. Tuomet iš jų suformuojame kūgį, viršūnėlėmis žemyn susmaigstome česnakų galvutes ir šaukšto kotu iki dugno prabedame 3- 4 skyles „garui nuleisti“. Tarp delnų partriname saujelę kuminų ir juos suberiame ant ryžių.
- Troškinimas: Dangčiu uždengiame kazaną ir maksimaliai sumažiname kaitrą. Puodas turi išlikti karštas, bet tik nuo žarijų skleidžiamos šilumos, jokios ugnies! Priklausomai nuo ryžių, taip plovą ruošime dar 25-45 minutes, kartkartėmis patikrindami, kas dedasi po dangčiu.
- Salotų ruošimas: Kol plovas bręsta, pagaminsime uzbekiškas pomidorų salotas. Ypatingai plonais griežinėliais supjaustome svogūną ir pomidorus. Griežinėliai turi būti beveik permatomi. Ant jų užberiame žiupsnelį skaldytų juodųjų pipirų ir saujelę delnais patrintų kuminų. Viską išmaišome. Druską dedame prieš pat pateikiant ant stalo.
- Patiekimas: Prieš pateikiant plovą ant stalo, viską tiesiog išmaišyti, o ant viršaus uždėti česnakų galvutes ir čili pipirus. Skanaus!
Alternatyvus receptas orkaitėje
Jei neturite kazano ar laužo, plovą galima pagaminti ir orkaitėje. Šis receptas yra greitesnis ir paprastesnis:
Ingredientai:
- 200 g čili pipirų skonio rapsų aliejaus
- 2-3 svogūnų
- 2-3 morkų
- 1 saujos česnako skiltelių + 2 galvų česnako
- 340 g ančių kulšelių mėsos
- Žiupsnelio malto kumino, kalendros, česnakų granulių, druskos ir pipirų mišinio, aitriųjų paprikų dribsnių su druska
- 500 g ryžių „Basmati“
- 1 saujelės džiovintų abrikosų
- 1 saujelės ožerškio uogų
- 750 ml vištienos sultinio
- 1 saujos kalendrų
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite aliejų ketaus puode.
- Supjaustykite svogūnus kubeliais, morkas juostelėmis.
- Sudėkite česnako skilteles ir pakepinkite 1-2 min., jas išimkite.
- Sudėkite ančių kulšelių mėsą ir apskrudinkite iš visų pusių.
- Pagardinkite prieskoniais, sudėkite smulkintus svogūnus ir morkas.
- Suberkite ryžius „Basmati“.
- Džiovintus abrikosus pasmulkinkite ir dėkite į puodą (ant ryžių) kartu su ožerškiouogomis.
- Česnako galvas perpjaukite pusiau ir taip pat sudėkite ant ryžių.
- Užpilkite vištienos sultiniu, užvirkite ir uždenkite dangčiu.
- Dėkite puodą į 150 °C temp. įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min.
- Išsitroškinus plovui, puodą iš orkaitės ištraukite ir palaikykite dar apie 10 min.
Patarimai ir gudrybės
- Ryžiai: Plovui geriausiai tinka specialūs plovo ryžiai, tokie kaip „Devzira“. Tačiau, jei jų neturite, galite naudoti gerą „Basmati“ rūšį.
- Mėsa: Rinkitės riebią mėsą, kad plovas būtų sultingas. Aviena, jautiena ar kiauliena puikiai tinka.
- Prieskoniai: Kumynas yra būtinas plovo prieskonis. Taip pat galite naudoti kalendrą, ciberžolę, papriką ir kitus prieskonius pagal savo skonį.
- Nemaišykite: Gaminant plovą, svarbu nemaišyti ryžių, kol jie verda. Tai padeda išvengti košės konsistencijos.