Tai ne šiaip sau pyragas, o pyragas su šeimos istorija. Pateikiame keletą receptų, kurie padės jums iškepti gardų kaimišką mielinį pyragą. Išbandykite!
Mielinis pyragas, kepamas krosnyje
O jei neturite krosnies - ne bėda: šį pyragą galima kepti ir orkaitėje.
Reikalingi produktai:
- 1600 g miltų
- 1,5 stiklinės cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 40 g mielių
- 1 litro grietinėlės
- 4 šaukštų aliejaus ar lydyto sviesto
- 2 kiaušinių
- 1 stiklinės aguonų
Jeigu kepate orkaitėje, dar reikės:
- 1 pakuotės vanilinio cukraus
- 3 šaukštų brendžio
- Perlinio cukraus
Paruošimo būdas:
- Kepant kaime reikia pirmiausia pakurti krosnį nekaitriomis malkomis. Mes naudojame pušines ar alksnines malkas. Beržas, eglė ar skroblas netinka - taip mama sako.
- Kai sudega pilnai sukrautos malkos, užmesti reikia dar kartą, tik nepilnai - kai jos sudega, krosnis jau būna pakankamai kaitri. Kūrenti reikia apie valandą, vis pažarstant žarijas.
- Kai malkos sudega, žarijas riekia skubiai, kad neatvėstų per daug, išimti.
- O kol krosnis kūrenasi, metas ruošti pyragą. Pradžioje - į dubenį supilti miltus, viduje padaryti duobutę.
- Nešaltą grietinėlę išplakti su cukrumi, žiupsneliu druskos, vienu kiaušiniu, bei kito kiaušinio tryniu - baltymas lieka pyragui aptepti.
- Gautame plakinyje ištirpinti mieles ir supilti jį į duobutę miltuose, šiek tiek pamaišyti su miltais iš duobės kraštų. Dubenį padėti prie besikūrenančios krosnies.
- Kai matosi, jog pyragas pakilo, laikas minkyti rankomis. Įpilti 3 šaukštus aliejaus, ar sviesto, masę iš vidaus sumaišyti su visais miltais ir labai gerai išminkyti. Tešla turi būti tąsi, bet vientisa.
- Skardą ištepti aliejumi, sudėti pusę tešlos, apiberti aguonomis ir užkloti likusia tešla. Padėti ant krosnies, kad iškiltų.
- Kai pyragas pakyla, jo viršų reikia patepti kiaušinio baltymu. Po to pašauti į krosnį.
- Pyragas kepamas apie valandą, vis stebint, ar nesvyla viršus, mat kaimo krosnyje sunku nutaikyti reikiamą temperatūrą. Jei viršus ima kepti greičiau nei šonai, reikia viršų pridengti sviestiniu popieriumi. Deja, varstyti dažnai negalima, tad pasitaiko ir tamsesnių pyragų...
Aš, kepdama šį pyragą mieste, viską darau taip pat, tik į cukrų dar įberiu vanilinio cukraus, minkydama įpilu brendžio, o pyrago viršų, apteptą kiaušiniu, dar apiberiu perliniu cukrumi.
Obuolių mielinis pyragas
Šis receptas puikiai tiks tiems, kurie mėgsta obuolių skonį kepiniuose.
Reikalingi produktai:
- 200 gramų cukraus
- 4 vienetai obuolių
- 2.5 vieneto kiaušinių
- 3 stiklinės kvietinių miltų
- 1 stiklinė pieno
- 50 mililitrų aliejaus (augalinis)
- 70 gramų sviesto
- 1.5 saujos razinų
- 2 arbatiniai šaukšteliai mielių (sausos)
- 3 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
Paruošimo būdas:
- Užpilame šiltu pienu sausas mieles ir sumaišome jas su 2 kiaušiniais, 150 g cukraus, vaniliniu cukrumi bei aliejumi.
- Suberiame miltus ir suminkome tešlą.
- Užminkytą tešlą padedame šiltai, kad pakiltų.
- Tuo tarpu nulupame obuolius ir sutarkuojame juos su tarka.
- Ištirpiname keptuvėje sviestą ir pakepiname jame sutarkuotus obuolius su likusiu cukrumi.
- Razinas švariai perplauname ir maždaug 15 min. užmerkiame pasaldintame vandenyje.
- Pakilusią tešlą iškočiojame į storą blyną, aptepame pakepintais obuoliais, sudedame išmirkintas bei nusunktas razinas, suvyniojame į storą ritinį, sulenkus dedame ant kepimo popieriumi išklotos bei riebalais pateptos kepimo skardos, aptepame išplaktu puse kiaušinio ir pabarstome cukrumi.
- Kepame apie 40-60 min. 200 laipsnių temperatūroje.
- Valgome pravėsusią. Skanaus!
Kaimiška "Kalėdų bulka"
Šis receptas atkeliavo iš močiutės, ir puikiai tinka ne tik Kalėdoms, bet ir bet kuriai kitai progai.
Reikalingi produktai:
- Apie 1kg miltų
- 250 g sviesto
- Pusė stiklinės cukraus
- Pusė pakelio mielių
- 5 kiaušiniai
- Šiek tiek pieno
- Razinų
Paruošimo būdas:
- Mieles išmaišyti su cukrumi, kol pasidaro skystos.
- Įpilti truputį pieno ir padėti kilti pusvalandžiui (truputis - apie pusė stiklinės).
- Ištirpinti sviestą, miltus supilti į gana didelį bliūdą, supilti sviestą, 4 kiaušinius, mieles, gerai išminkyti ir padėti šiltai kilti (jei tešla kietoka, pilti pieno).
- Gerai išminkyta skaitosi tada, kai ištempi tešlą, perpjauni su peiliu ir ten yra daug burbuliukų.
- Kai iškils (maždaug po valandos -dviejų) įminkyti razinas.
- Skardą ištepti aliejumi, sudėti tešlą, aptepti plaktu kiaušiniu ir kepti apie valandą orkaitėje.
Velykinis pyragas su varške
Puikus pasirinkimas Velykų stalui!
Reikalingi produktai:
Tešlai:
- 1 pakelis margarino (250g)
- Pusė stiklinės cukraus
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai grietinės
- Šaukštelio kepimo miltelių
- 3 stiklinės miltų
Varškei:
- 2 kiaušiniai
- 4 pakeliai nešlapios varškės
- Razinų
- Pusė stiklinės cukraus
- Erškėtrožių uogienės
Paruošimo būdas:
- Margariną išlydyti, į dubenį sudėti miltus, supilti margariną, įmušti 2 kiaušinius, įdėti grietinę, cukrų ir kepimo miltelius. Išminkyti.
- Įdėti į miltais išteptą skardą.
- Tada paruošti varškę: varškę sumaišyti su 2 kiaušiniais, puse stiklinės cukraus ir razinomis.
- Varškę uždėti ant tešlos ir šakute pavingiuoti (brėžiam kreiva linija su šakute kad gautūsi bangelės).
- Kepti orkaitėje kol iškeps.
Bet kaimiškas pyragas turi kažką tokio... Jis pribloškia savo dydžiu, jis su istorija, jis vienija šeimą, sugrąžina į vaikystę.