Traški saldžiarūgštė vištiena
Iš mano tinklaraščio turinio turbūt neįspėtumėt, bet štai – kinų virtuvę aš labai, labai mėgstu. Vištienos patiekalų meniu – ypač! Negaminu jų namie taip dažnai, kaip norėčiau, nors kiekvieną kartą pagaminusi nusistebiu, o kodėl gi? Na, gerai, virti maistą aliejuje nėra kasdienis sprendimas, bet kartais juk galima. Ir jei jau rinktis, keliauti link restorano, ar link savos virtuvės – geriau link savos virtuvės. Juolab, kad pagaminti tą puikią, sultingą, traškią saldžiarūgštę vištieną net labai paprasta; neprireiks nei daug laiko, nei daug pastangų, o rezultatas, tikiu, pranoks visus lūkesčius, net jei padiktuos juos prašmatniuose kinų restoranuose praleisti vakarai.
Dalinuosi receptu ir tikiuosi, kad penktadienio (ar artėjančio savaitgalio) planas pamažu tampa aiškus, kaip manote?
Galiausiai, trečioji paslaptis – padažas. Pagrindinis šio patiekalo akcentas ir ašis. Padažą patys galite ruošti nuo A iki Z – tam reikės kiek daugiau ingredientų ir šiek tiek daugiau laiko, bet viskas yra įmanoma. Kita vertus, kartais galima peršokt keletą žingsnių, sutaupyti šiek tiek brangaus laiko ir naudoti jau paruoštą „Daumantų“ WOW MAMA „Sweet Asia“ padažą. Tokiai traškiai saldžiarūgštei vištienai jis tinka nuostabiai. Ir saldu, ir rūgštu, ir aštru. Jei jau vienu žodžiu – tobula!
Vištiena su pievagrybių ir grietinėlės padažu
Ant stalo tokį patiekalą galite patiekti iškart su keptuve – lai kiekvienas į savo dubenėlį deda po porą šaukštų bulvių košės ir po vištienos kepsnį, kurį galima aplieti tiek padažo, kiek tik norisi. Verčiau daugiau nei mažiau – padažas nuostabiai pagardina bulvių košę, o minkštai vištienai suteikia dar daugiau sultingumo bei sodraus skonio.
- Vietoje vištos krūtinėlės kepsnių galite naudoti vištos kumpelius (be odos ir kaulų). Juos ruoškite lygiai taip pat kaip krūtinėlės kepsnius: apkepkite, o tuomet patroškinkite drauge su padažu.
- Į padažą jo gaminimo pabaigoje galite įmaišyti porą saujų pasmulkintų špinatų.
- Jei norite paruošti švelnaus skonio padažą, nenaudokite aitriųjų paprikų dribsnių. Jie suteikia pikantiškumo ir švelnaus aštrumo.
- Kukurūzų krakmolas reikalingas padažui sutirštinti. Jei kukurūzų krakmolo neturite, galite keisti bulvių krakmolu ar padažo papildomai išvis netirštinti.
- Skaniausia vištienos kepsnius patiekti su bulvių koše. Padažu apliekite ir kepsnius, ir bulvių košę – jis suteiks sultingumo ir sodraus skonio.
Vištiena su spanguolėmis ir apelsinais
Spanguolės ir apelsinai – skonių derinys, išduodantis, kad Kalėdos vis arčiau. Vos devyniolika dienų! Ar jaučiat? Pats laikas planuoti šventinį meniu, šypt.
Ši vištiena – aromatinga, sultinga ir labai gardi. Iš pradžių vištos šlauneles apkepkite keptuvėje, kad odelė būtų apskrudusi ir traški, o tuomet – perkelkite į orkaitę, kur ji išsitroškins spanguolių, balzaminio acto ir apelsinų padaže iki tobulo minkštumo ir skanumo.
Tai vienos keptuvės patiekalas, tad paruošite jį greitai ir paprastai. Šventiniame sūkuryje kartais būtent toks receptas yra geriausias pasirinkimas – labai mažai darbo, labai skanus rezultatas!
Kad viskas būtų dar paprasčiau, vištieną gardinau jau paruoštu „Vegeta Natur“ prieskonių mišiniu auksinei vištienai. Jo sudėtyje – vien natūralūs ingredientai: džiovintos daržovės, prieskoninės žolelės ir druska. Kokybiška sudėtis, jokių skonio ar kvapo stipriklių, o ingredientų derinys – subalansuotas gardžiausiems vištienos patiekalams.
Net jei dar nepradėjote galvoti apie tai, ką skanaus valgysite per Kalėdas, receptą rekomenduoju išsisaugoti jau dabar. Juk maistas, pagamintas su meile ir rūpesčiu, yra neatsiejama švenčių dalis.
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
2. Vištos šlauneles ištrinkite tarkuotais česnakais ir prieskonių mišiniu vištienai.
3. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, įpilkite aliejaus. Dėkite vištos šlauneles, odele į apačią. Nejudindami kepkite apie 5 minutes, kol odelė gardžiai apskrus. Apverskite ir iš kitos pusės kepkite dar 3 minutes. Išimkite į lėkštę.
4. Į tą pačią keptuvę pilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite spanguoles, supilkite balzaminį actą, suberkite nutarkuotas apelsinų žieveles, supilkite apelsinų sultis, klevų sirupą, pagardinkite druska ir pipirais. Pakaitinkite apie 5-6 minutes, kol padažas užvirs ir ims tirštėti. Nukelkite nuo ugnies.
5. Į padažą keptuvėje suguldykite apkeptas vištos šlauneles, odele į viršų. Tarp jų išdėliokite perpus perpjautas česnakų galvas, griežinėliais supjaustytą apelsiną, čiobrelio šakeles.
6. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20-25 min., kol šlaunelės gražiai apskrus ir bus iškepusios (vidinė temperatūra turi siekti 74 °C).
7. Prieš patiekiant galite apiberti saujele šviežių spanguolių ir papuošti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Vegeta Natur“.
#reklama #vegetanatur
Klasikinės Cezario salotos su vištiena
Vištieną padruskiname, pagardiname pipirais ir smulkiai tarkuotu česnaku. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame gerai įkaitintoje grilinėje (arba paprastoje) keptuvėje, kol gražiai apskrus, pilnai iškeps, bet nespės išsausėti.
Reklama41011Konstruojame salotas. Nedidukes romanines salotas pjauname išilgai šerdies į 6-8 dalis. Jei turima romaninė salota didesnė – jos lapus galima plėšyti rankomis ar pjaustyti peiliu į kąsnio dydžio gabalėlius. Salotas ir džiūvesėlius dosniai suvilgome, ištriname Cezario salotų padažu. Salotas patiekiame su kepta vištiena.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiAgnė parašė:Sveiki,
pirmą kartą padažas pagal receptą gavosi tobulas, antrą kartą labai tirštas. Skonis vis vien puikus. Naudojau gryną alyvuogių aliejų. Ar galėjo būti, kad per daug ar per mažai įpyliau alyvuogių aliejaus, nes nematavau šį kartą? Kaip galima paskystinti, be vandens įpylimo?
Rašyti komentarą
Tortilijų suktinukai su vištiena ir daržovėmis
Tortilijos su kepta vištiena ir daržovėmis – fantastiškai skanios ir sočios; tikiu, kad patiks visiems! Mūsų šeimoje jos populiarios dar ir todėl, kad kiekvienas galim susisukti tokią tortiliją, kokios norisi. Aš visad būnu ta, kuri priedų nori visokių ir kuo daugiau, bet turim šeimoje ir veikėją, kuris valgo tik vištieną ir nieko daugiau (pirštais nerodysim, bet galit pabandyt atspėt), šypt.
Ar mėgstat tokius tortilijų suktinukus? Išbandykit! Pikantiška ir sultinga vištiena, kremiški avokadai, minkšti pomidoriukai, saldūs kukurūzai, gaivus graikiško jogurto padažas. Dera tobulai! (Pa)tiks ir savaitgalio pietums, ir draugų susibūrimui.
Mėgstat grilinti? Užsukit į „Lidl Lietuva“ – grilio sezono asortimentas čia šiemet kaip niekad gausus! Viskas šviežia ir kokybiška, o pagaminti labai paprasta – tereikia iškepti. Mūsų šeimos absoliutus „Grill&Fun“ favoritas jau keletą metų – vištienos filė kepsnelių žolelių marinate. Jos švelnios, minkštos, sultingos. Skanios vienos, bet puikiai tinka ir tortilijoms, salotoms, mėsainiams, sumuštiniams.
P.S. Nėra griliui blogo oro, bet jei netyčia pasitaikytų tikrai blogas, turiu patarimą iš asmeninės patirties – visada galima persikelti į virtuvę ir vištieną bei daržoves kepti orkaitėje. Net jei už lango šalta, vėjas ar liūtis, net jei pavasaris erzina – bus skanu be kalbų!
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite ingredientus.
2. Vištos krūtinėlės kepsnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, pagardinkite iš abiejų pusių druska ir pipirais.
3. Paruoštus vištienos kepsnius iš visų pusių apvoliokite miltuose, kad pasidengtų plonu sluoksniu. Miltų perteklių nupurtykite.
4. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite miltuose apvoliotus kepsnius ir kepkite apie 4-5 minutes iš vienos pusės. Tuomet apverskite ir kepkite 3-4 minutes iš kitos pusės. Vištiena turi būti iškepusi viduje ir gardžiai apskrudusi išorėje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo kepsnių storumo. Jei turite galimybę, naudokite maistinį termometrą ir kepkite vištieną iki 72 °C vidinės temperatūros. Iškeptus kepsnius išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Uždenkite kita lėkšte ar dangčiu, kad kuo ilgiau išlaikytumėte šiltus.
5. Keptuvėje, kurioje kepėte vištieną, ištirpinkite du šaukštus sviesto. Suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol išsiskyrusios sultys nugaruos.
7. Supilkite sultinį, grietinėlę. Pagardinkite garstyčiomis, čiobreliais, žiupsniu druskos ir pipirų. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite penkias minutes.
8. Į puodelį įpilkite du šaukštus sultinio (iš keptuvės) ir jame maišydami ištirpinkite šaukštą kukurūzų krakmolo. Supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite. Grąžinkite į keptuvę vištienos kepsnius. Kaitinkite dar 4-5 minutes, kol padažas sutirštės.