Obuolių pyragas mėgstamas visame pasaulyje dėl savo paprastumo, prieinamų ingredientų ir nostalgiško skonio. Lietuvoje tai dažnas šeimos sekmadienio ar šventinio stalo kepinys. Kiekviena šeimininkė turi savo variantą - nuo trapios tešlos iki purių biskvitinių ar mielinių versijų. Šis greitas obuolių pyragas - skanus ir paprastai pagaminamas.
Ingredientai tešlai:
- 125 ml pieno
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. sausų mielių
- 1/2 a. š. druskos
- 500 ml miltų
- 100 g sviesto
- 1 kiaušinio trynys
Ingredientai įdarui:
- 2 dideli obuoliai, supjaustyti kubeliais
- 50 g sviesto
- 2 v. š. cukraus
- 125 ml sirupo
- 1 a. š. su kaupu kukurūzų krakmolo
Gaminimo eiga:
- Pieną pašildykite iki maždaug 35 laipsnių, įtrupinkite mieles, įberkite šaukštelį cukraus ir išmaišykite.
- Šiltą pieną sumaišyti su mielėmis, kiaušinio tryniu ir cukrumi.
- Miltus sumaišyti su druska, į vidurį supilti mielių masę, sudėti minkštą sviestą ir tešlą minkyti 5 - 10 minučių, kol tešla taps minkšta ir elastinga.
- Tešlą pridengti ir palaikyti 20 minučių.
- 2/3 tešlos iškočioti ir iškloti pyrago formos dugną bei sieneles.
- Pabarstyti šaukštu manų kruopų ar džiūvėsių, sudėti įdarą ir tinkleliu išdėlioti likusią tešlą.
- Kepiau jį kvadratinėje kepimo formoje, o atvėsusį supjausčiau kvadratėliais.
- Kepimo formos apačią ištepiau sviestu ir apibarsčiau džiūvesėliais. Jeigu jų neturite, galima naudoti ir miltus.
- Kepkite iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels (~30 minučių).
Įdaro paruošimas:
- Įdarui obuolius pakepinti svieste su cukrumi, kol suminkštės.
- Suberti krakmolą, išmaišyti, supilti sirupą ir pavirti, kol masė sutirštės.
Obuolių paruošimas:
- Obuolius reiktų naudoti kietesnius ir rūgštesnius. Minkšti obuoliai kepant ištyžta.
Kiti variantai:
- Sviestą išplakti su cukrumi, įmušti kiaušinius, sudėti miltus ir kepimo miltelius. Pusę tešlos dėti į formą, ant jos obuolius, apibarstyti cinamonu, užpilti likusia tešla.
- Viską sumaišyti, sudėti obuolių griežinėlius, išmaišyti.
- Kiaušinius išplakti su cukrumi, atsargiai įmaišyti miltus. Tešlą supilti į formą, ant viršaus - obuoliai.
- Iš miltų, sviesto ir cukraus suformuoti tešlą. Iškočioti pagrindą, ant jo - obuolių riekelės.
- Sumaišyti dribsnius su miltais ir sviestu, sudėti pusę į kepimo formą, tada obuolius, užberti likusia mase.
- Suminkykite mielinę tešlą, palikite pakilti. Iškočiokite, sudėkite obuolių masę.
Šį pyragą patogu pasiimti su savimi į darbą, išvyką ir valgyti kaip saldų užkandį prie kavos ar arbatos. Šiame pyrage yra nemažai obuolių, o tešlos palyginus nėra daug.
