pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Greitas Mielinis Obuolių Pyragas: Lengvas Receptas

Obuolių pyragas mėgstamas visame pasaulyje dėl savo paprastumo, prieinamų ingredientų ir nostalgiško skonio. Lietuvoje tai dažnas šeimos sekmadienio ar šventinio stalo kepinys. Kiekviena šeimininkė turi savo variantą - nuo trapios tešlos iki purių biskvitinių ar mielinių versijų. Šis greitas obuolių pyragas - skanus ir paprastai pagaminamas.

Ingredientai tešlai:

  • 125 ml pieno
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a. š. sausų mielių
  • 1/2 a. š. druskos
  • 500 ml miltų
  • 100 g sviesto
  • 1 kiaušinio trynys

Ingredientai įdarui:

  • 2 dideli obuoliai, supjaustyti kubeliais
  • 50 g sviesto
  • 2 v. š. cukraus
  • 125 ml sirupo
  • 1 a. š. su kaupu kukurūzų krakmolo

Gaminimo eiga:

  1. Pieną pašildykite iki maždaug 35 laipsnių, įtrupinkite mieles, įberkite šaukštelį cukraus ir išmaišykite.
  2. Šiltą pieną sumaišyti su mielėmis, kiaušinio tryniu ir cukrumi.
  3. Miltus sumaišyti su druska, į vidurį supilti mielių masę, sudėti minkštą sviestą ir tešlą minkyti 5 - 10 minučių, kol tešla taps minkšta ir elastinga.
  4. Tešlą pridengti ir palaikyti 20 minučių.
  5. 2/3 tešlos iškočioti ir iškloti pyrago formos dugną bei sieneles.
  6. Pabarstyti šaukštu manų kruopų ar džiūvėsių, sudėti įdarą ir tinkleliu išdėlioti likusią tešlą.
  7. Kepiau jį kvadratinėje kepimo formoje, o atvėsusį supjausčiau kvadratėliais.
  8. Kepimo formos apačią ištepiau sviestu ir apibarsčiau džiūvesėliais. Jeigu jų neturite, galima naudoti ir miltus.
  9. Kepkite iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels (~30 minučių).

Įdaro paruošimas:

  1. Įdarui obuolius pakepinti svieste su cukrumi, kol suminkštės.
  2. Suberti krakmolą, išmaišyti, supilti sirupą ir pavirti, kol masė sutirštės.

Obuolių paruošimas:

  • Obuolius reiktų naudoti kietesnius ir rūgštesnius. Minkšti obuoliai kepant ištyžta.

Kiti variantai:

  • Sviestą išplakti su cukrumi, įmušti kiaušinius, sudėti miltus ir kepimo miltelius. Pusę tešlos dėti į formą, ant jos obuolius, apibarstyti cinamonu, užpilti likusia tešla.
  • Viską sumaišyti, sudėti obuolių griežinėlius, išmaišyti.
  • Kiaušinius išplakti su cukrumi, atsargiai įmaišyti miltus. Tešlą supilti į formą, ant viršaus - obuoliai.
  • Iš miltų, sviesto ir cukraus suformuoti tešlą. Iškočioti pagrindą, ant jo - obuolių riekelės.
  • Sumaišyti dribsnius su miltais ir sviestu, sudėti pusę į kepimo formą, tada obuolius, užberti likusia mase.
  • Suminkykite mielinę tešlą, palikite pakilti. Iškočiokite, sudėkite obuolių masę.

Šį pyragą patogu pasiimti su savimi į darbą, išvyką ir valgyti kaip saldų užkandį prie kavos ar arbatos. Šiame pyrage yra nemažai obuolių, o tešlos palyginus nėra daug.