pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Geriausias Jautienos Steiko Marinatas - Receptas ir Patarimai

Jautienos steikas (didkepsnis)

1. Jautienos išpjovą supjaustome 2,5-3 centimetrų storio gabalėliais ir valandą ar dvi palaikome kambario temperatūroje (jeigu prieš tai mėsa buvo šaldytuve).

2. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų, dedame jautienos gabalėlius (daugiausiai du vienu metu, kad neatšaldytų keptuvės). Aliejus turi būti labai karštas, jeigu temperatūra bus per žema, iš vidaus išsiskirs sultys ir steikas jose troškinsis, mėsa taps kieta.

* 6 minutes iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų tik švelniai apkepęs, "su krauju";

* 8 minutes iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų sultingas, rožiniu vidumi - vidutiniškai iškepęs;

* 10 minučių iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų pilnai iškepęs (NErekomenduoju :)).

Mėsą keptuvėje vartome kas 20 sekundžių, tada viršutinė pusė nespės atvėsti ir jautienos steikas keps tolygiai. Vartymui naudokite specialias žnyples, jokiu būdu nebadykite steiko šakute, nes išbėgs sultys.

3. Iškepus iki norimo lygio, steiką išimame iš keptuvės, pagardiname druska, pipirais ir paliekame kelias minutes pastovėti.

O toliau jau fantazijos ir skonio reikalas.. galite apšlakstyti steiką šviežiomis citrinos sultimis, aplieti česnakiniu padažu, arba uždėti specialiai pasigaminto sviesto su petražolėmis ar krapais. Taip pat galite patiekti jautienos didkepsnį ant krūvelės kepintų svogūnų žiedų.

Sviestas su žalumynais. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kol nebebus labai kietas. Įberkite petražolių arba krapų, druskos, pipirų, įspauskite citrinos sulčių. Iš sviesto formuokite 2 cm storio volelį, suviniokite jį į sviestinį popierių ir palaikykite šaldytuve, kol sukietės. Ant iškepto steiko dėkite atpjautą 0,7-1 cm storio sviesto su žalumynais griežinėlį.

Kepinti svogūno žiedai. Svogūną supjaustykite griežinėliais, griežinėlius suskaidykite žiedeliais, apvoliokite miltuose ir išvirkite karštame aliejuje.

Jautienos steiką patiekite su mėgstamomis salotomis ir garnyru. Skanaus!

Jautienos steikas

Gaminimo režimas Įjunkite, kad menimo metu jūsų ekranas neužtamsėtų.Receptas: Pagrindiniai patiekalaiŽymos: jautiena, steikasPorcijų skaičius: 1
  • apie 200 g. jautienos išpjovos
  • druska
  • šviežiai, stambiai malti juodieji pipirai
  • konditerinis siūlas
Padažui
  • 250 ml. riebios grietinėlės 35%
  • 2 š. sviesto
  • 2 a.š. konservuotų žaliųjų pipirų (paprastam prekybos centre jų nerasite, ieškokite parduotuvėse "Assorti", "Užupio krautuvėlė", jeigu vis tik nepavyks rasti, ne bėda, padažas bus skanus ir be jų)
  • apie 50 ml. konjako arba brendžio (kartą, kai namuose nebuvo nė vieno iš gėrimų, įpyliau savo vyro labai mėgstamo dūminio viskio ir buvo tobula)
  • 1 š. sojos padažo
  • druska
  • šviežiai malti juodieji pipirai

Steikas su guliašo padažu

Tobulas brandintos jautienos steiko skonis dar geriau atsiskleidžia troškinyje su daržovėmis.

Reikės:

Gaminimas:

4. Iškepkite brandintos jautienos steikus – kiekvieną pusę po 3–4 minutes. Išėmus iš keptuvės paberkite druskos ir pipirų.

5. Į lėkštę dėkite bulves, supilkite pakeptas daržoves su padažu ir šalia serviruokite kepsnius.

Nieko tobuliau pietums nesugalvosit – sausai brandinta jautiena

Ilgas ir kantrybės reikalaujantis jautienos brandinimo procesas gali būti įgyvendintas tik profesionalų virtuvėje. Ypatingas sąlygas sukuriančiose brandinimo spintose vyksta mėsos struktūros ir skonio transformacija – jautiena suminkštėja, išryškėja skonio savybės. Sausai brandinta jautiena – tai kokybės ženklas, kurį vertina ne tik gurmanai. Šią mėsą labai lengva gaminti, kepsniai tampa sultingi ir minkšti.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Pjaustytas kepsnys su grietinėlės ir pelėsinio sūrio padažu

D.Bartošius primena, kad sausai brandintą jautieną galima kepti iš karto, jos nereikia marinuoti. Tik prieš kepant mėsą svarbu ją išimti iš šaldytuvo ir pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje, kad sušiltų. Taip pat šios mėsos nereikia nuplauti vandeniu, pakanka nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo pageidaujamo rezultato: vidutinis kepimo laikas 3–4 minutės. Jei pageidaujate kepsnio „su krauju“, pakaks kiekvieną pusę pakepti po 2,5 min. Jei mėgstate gerai iškepta, prireiks 6 min.