Daržovių derliaus gausus ruduo - palankus metas lėkštes papildyti natūraliais vitaminais ir mineralais. Vienas populiariausių pusryčių patiekalų yra blynai. Sezoninės daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų, be to - kainuoja pigiau nei atvežtinės, šiltnamiuose užaugintos daržovės. Iš moliūgo galima pasigaminti daug gardžių patiekalų, tačiau pirmiausia siūloma išmėginti blynelius.
Klasikinis moliūgų blynelių receptas
Greičiausiai neapsiriksiu sakydama, kad vienas mėgstamiausių vaikučių pusryčių patiekalų - blynai. Todėl išradingoms mamytėms vertėtų žinoti bent kelis šio paprasto bet gardaus patiekalo receptus. Rekomenduoju išbandyti gardžius ir labai skaniai atrodančius moliūgų blynelius ;).
Ingredientai:
- 300 g moliūgo
- 2 kiaušiniai
- 3-4 šaukštai pieno
- 2-3 šaukštai cukraus
- 10-12 šaukštai miltų
- Aliejus kepimui
- Mėgstama uogienė ar džemas
Gaminimas:
- Moliūgą sutarkuokite stambia tarka.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius ištrinkite su cukrumi, o baltymus gerai išplakite.
- Į tarkuoto moliūgo masę pilkite pieno, dėkite kiaušinio trynius su cukrumi, miltus (tiek, kad tešla būtų tinkama blynams kepti), išplaktus kiaušinio baltymus. Viską gerai išmaišykite.
Moliūgų blyneliai su pilno grūdo miltais
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės pieno
- 1 stiklinė moliūgų tyrės
- 1 kiaušinis
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus
- 2 valg. šaukšt. acto
- 2 stiklinės pilno grūdo miltų
- 3 valg. šaukšt. cukraus
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
- 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos
- 1 arbat. šaukšt. cinamono
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos
Gaminimas:
- Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą.
- Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską.
- Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti.
- Patiekite su klevų sirupu.
Moliūgų blynelių gaminimo gudrybės
Moliūgą nulupame ir išimame sėklas, supjaustome nedideliais gabaliukais. Gabaliukus šauname į iki 190 laipsnių orkaitę ir leidžiame jiems šiek tiek apkepti. Tuomet juos kiek įmanoma nusunkiame, kad liktų kuo mažiau skysčio, įmaišome pagal skonį cukraus. Išplakame kiaušinį, pilame pieno, miltų ir gerai išmaišome, paskaniname žiupsneliu druskos ir galiausiai įmaišome moliūgų masę. Šaukštu kabiname košę ir dedame į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų.
- Kepame iš abiejų pusių, kol gražiai aprus.
- Galite pagardinti klevų sirupu, medumi, sviestu ar mėgstamu kremu.
Ingredientai:
- Moliūgas - 500-600 g
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Pienas - 1/2 stiklinės
- Miltai - 150-170 g
- Cukrus - 1 arbatinis šaukštelis
- Druska - žiupsnelis
- Augalinis aliejus kepimui
Moliūgą sutarkuojame smulkia tarka arba trintuvu, dedame į puodą, užpilame šlakeliu vandens, pienu ir kaitiname uždengus dangtį ant mažos ugnies apie 10 minučių. Kiaušinio trynį atskiriame nuo baltymo ir sumaišome su cukrumi. Į kiaušinio baltymą beriame žiupsnelį druskos ir suplakame iki standžių putų. Moliūgo masę atvėsiname, šiek tiek pertriname trintuvu, per sietelį sijojame miltus (150 g), išmaišome. Dedame kiaušinio trynį, išmaišome. Dedame kiaušinio baltymą, išmaišome.