pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

2 Tipo Diabetas: Mitybos Gairės ir Vengtini Produktai

2-ojo tipo cukrinis diabetas kai kuriems asocijuojasi su dideliu cukraus kiekiu kraujyje, kitiems - komplikacijomis, įvykstančiomis dėl užakusių arterijų. Tačiau cukrinį diabetą galima ne tik suvaldyti, bet ir išgydyti, reikia tik pasitelkti tinkamą mitybą, sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Mitybos Svarba Sergant 2 Tipo Diabetu

Pasitelkus tinkamą mitybą galima ne tik suvaldyti, bet ir išgydyti cukrinį diabetą.

Gera žinia ta, kad pakeitus mitybą įmanoma kontroliuoti insulino išskyrimą ir pakeisti organizmo veiklą į teigiamą pusę. Tam labiausiai tinka Viduržemio jūros dieta (kai kuriais atvejais, Paleo arba Keto dieta).

Svarbu yra valgyti mažiau angliavandenių. Tinka vaisiai (geriausia nesaldūs ir nedideliais kiekiais), uogos, žalumynai, nekrakmolingos daržovės, mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, sveikieji riebalai, pavyzdžiui, kokosų ar alyvų aliejus, alyvuogės, avokadai, šiek tiek riešutų ar sėklų.

Galima valgyti nedaug sudėtinių angliavandenių, kurių lėtas pasisavinimas, kaip, pavyzdžiui, ankštinių daržovių. Jokiu būdu nesirinkti baltų miltų produktų, įvairių dribsnių ar bulvių.

Pagrindiniai Mitybos Principai

  • Valgyti pusryčius. Pusryčiams rinktis žemo glikeminio indekso produktus - taip užtikrinsite ilgą sotumo jausmą. Puikus pasirinkimas yra kiaušiniai su daržovėmis, avokadai, riebi žuvis.
  • Savaitgaliais ar dienomis, kuomet keliamasi vėlai, rekomenduojama valgyti tik du kartus - sočius pusryčius ir pavakarius. Tokiu būdu galės pailsėti imuninė sistema, mažiau energijos bus skiriama virškinimui.
  • Labai svarbu yra vengti streso - stresas išbalansuoja hormonų veiklą.
  • Rekomenduojama pakankamai judėti. Judėjimas didina jautrumą insulinui (ypač jėgos pratimai, darbas su svoriais).
  • Rasti laiko atsipalaidavimui: meditacija, joga, kvėpavimo pratimai, pasivaikščiojimas gamtoje ir pan.

Vengtini Produktai sergant 2 Tipo Diabetu

Cukrus

Jis labai didina gliukozės kiekį kraujyje, o gazuoti vaisvandeniai, vaisių sultys ir kiti saldūs gėrimai yra didžiausi to kaltininkai. Šios cukraus formos greitai patenka į kraują ir gali sukelti staigų gliukozės kiekio padidėjimą kraujyje. Natūralūs saldikliai (tokie kaip medus ir klevų sirupas) yra geresnė alternatyva, tačiau vis tiek gali lemti cukraus šuolius.

Grūdai

Jie, ypač kviečiai, savyje turi daug angliavandenių, organizme virstančių į cukrų. Kviečiuose esantis glitimas gali sukelti žarnyno uždegimą, veikiantį hormonus (kortizolis ir leptinas) ir taip pat lemiančius cukraus kiekio padidėjimą kraujyje.

Alkoholis

Gali iki pavojingo lygio padidinti cukraus kiekį kraujyje ir sukelti kepenų toksiškumą.

Hidrintas aliejus

Iš mitybos reikėtų pašalinti hidrintus aliejus, įskaitant augalinį, sojų, rapsų aliejų.

Karvės pienas

Pieno produktai - puikus maistas cukraus kiekiui kraujyje balansuoti, jei pienas gaunamas iš ožkų, avių ar A2 baltymo geną turinčių karvių.

Maisto produktai, padedantys reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Anot A. Unikausko, tam tikri maisto produktai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje:

  • Daug skaidulų turintys maisto produktai. Jie padeda sulėtinti gliukozės absorbciją, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir palaiko detoksikaciją.
  • Maisto produktai, kurių sudėtyje yra daug chromo. Jie gali pagerinti gliukozės patekimą į ląsteles ir natūraliai subalansuoti gliukozės koncentraciją kraujyje.
  • Maistas, kuriame gausu magnio. Magnis gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes yra svarbus gliukozės metabolizmui.
  • Sveikieji riebalai.
  • Baltymai. Valgant baltyminį maistą padaromas nedidelis poveikis gliukozės šuoliams kraujyje.

Ketogeninė Dieta

Ketogeninei dietai būdingas gausus riebalų ir labai sumažintas angliavandenių suvartojimas. Tokios dietos metu per dieną suvartojama apie 50 g angliavandenių, tačiau tam tikrais atvejais angliavandenių gali būti suvartojama dar mažiau - apie 20 g. Toks paprastas pokytis gali stipriai pakeisti žmogaus mitybos įpročius ir pastebimai pagerinti mitybos kokybę, nes šie maisto produktai taip dažnai nebeatsiduria ant pusryčių, pietų ir vakarienės stalo.

Angliavandenių Svarba

Visų pirma, angliavandeniai yra pagrindinis žmogaus organizmo energijos šaltinis. Dauguma angliavandenių plonajame žarnyne yra suskaidomi iki gliukozės, kuri patenka į kraujotaką ir yra naudojama energijai. Ypač didelę reikšmę gliukozė turi smegenims, nervų ląstelėms ir raudoniesiems kraujo kūneliams - tai jų esminis energijos šaltinis, kuomet kiti audiniai, pavyzdžiui, raumenys, gali rinktis naudoti riebalus bei aminorūgštis.

Ketozė

Kadangi žmogaus centrinė nervų sistema (toliau - CNS) negali naudoti riebalų, kaip energijos šaltinio (paprastai pagrindinis energijos šaltinis yra gliukozė gaunama iš angliavandenių), po 3-4 dienų badavimo arba drastiškai sumažinus angliavandenių suvartojimą (20-50 g/d) žmogaus CNS yra „priversta“ ieškoti alternatyvių energijos šaltinių.

Siekiant aprūpinti organizmą energija, kūne prasideda procesas vadinamas ketogeneze, kurio metu kepenyse susidaro vadinamosios acetoninės (ketoninės) medžiagos (t. y. acetoacetatas, beta- hidroksibutiratas ir acetonas), naudojamos kaip alternatyvus energijos šaltinis.

Vienas požymių, kad organizmas gamina ketonines medžiagas yra stiprus burnos kvapas, kurį sukelia per plaučius kvėpavimo metu šalinamas acetonas.

Ketogeninės Dietos Taikymas Gydant Diabetą

Labai mažai angliavandenių turinti ketogeninė dieta pradėta naudoti dar 1920 m. gydant atsparią vaistams vaikų epilepsiją. Remiantis moksliniais tyrimais, mažai angliavandenių turinčios dietos, trumpalaikėje perspektyvoje, yra efektyvios siekiant pagerinti glikemijos kontrolę, sumažinti svorį bei širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius kai kuriems žmonėms sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu.

Svoris mažėja dėl kalorijų deficito, o tai pasiekti yra daugybė būdų. Pavyzdžiui, angliavandenius ribojančios dietos padeda greitai sumažinti svorį, kadangi atsisakius angliavandenių turinčių maisto šaltinių tokių kaip duona, makaronai, ryžiai, bulvės, bet galbūt dar svarbiau, tokie dalykai kaip pyragai, sausainiai ir kiti daug cukraus turintys užkandžiai, sukuriamas kalorijų deficitas t. y. žmogus tiesiog suvalgo mažiau kalorijų.

Individualizuotas Požiūris į Mitybą

2018 m. paskelbtas 12 mėnesių trukmės klinikinis atsitiktinių imčių tyrimas (DIETFITS) nerado jokio reikšmingo skirtumo svorio mažinimui lyginant mažai angliavandenių turinčią dietą su mažai riebalų turinčia dieta. Šios išvados skatina laikytis individualizuoto požiūrio į mitybą ir apsvarstyti įvairius svorio mažinimo metodus, atsižvelgiant į bendrą energijos suvartojimą bei žmogaus asmenines nuostatas, kadangi nėra aiškių įrodymų, kad labai mažai angliavandenių turinčios dietos yra pranašesnės už kitas strategijas ilgalaikėje perspektyvoje.

Rizikos Faktoriai

Kadangi ketogeninė dieta sukelia ketozę, toks maitinimosi būdas gali netikti kai kuriems 2 tipo CD sergantiems pacientams, vartojantiems gliukozės kiekį kraujyje mažinančius vaistus, dėl padidėjusios hipoglikemijos (labai mažo cukraus kiekio kraujyje) rizikos; taip pat nėščioms ar žindančioms moterims, sergantiems inkstų ligomis bei žmonėms turintiems valgymo sutrikimų, kadangi ši dieta yra labai ribojanti.

Didelis riebalų, ypač sveikatai nepalankių sočiųjų riebalų, kiekis, kartu ribojant sveikatai palankių maistinių medžiagų turinčius produktus tokius kaip nerafinuoti grūdai, daržovės, vaisiai, kelia susirūpinimą dėl ilgalaikės tokios dietos įtakos širdies sveikatai. Nepaisant prieštaringų nuomonių, didelis sočiųjų riebalų vartojimas vis dar yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

Angliavandenių Kokybė

Gerai žinoma, kad maisto racionas gausus rafinuotų angliavandenių, ypač cukrų, siejamas su didesne nutukimo, diabeto, vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Priešingai - pakankamas nerafinuotų grūdų, daržovių bei vaisių kiekis mityboje susijęs su mažesne tikimybe susirgti šiomis ligomis. Todėl renkantis angliavandenių šaltinius labai svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę, rinktis kuo mažiau apdorotus grūdus ir jų produktus.

Skaidulinės Medžiagos

Kuomet tam tikrus angliavandenius, įvairių cukrų bei krakmolo pavidalu, žmogaus organizmas geba suvirškinti (paversti gliukoze), tačiau dar viena angliavandenių rūšis, skaidulinės medžiagos (dar žinomos kaip skaidulos, ląsteliena), žmogaus organizmui yra neįveikiamos, tačiau tai nereiškia, kad nereikalingos. Skaidulos, kurių gausu nerafinuotuose grūduose, daržovėse, ankštinėse kultūrose ir vaisiuose, turi daug privalumų: padeda palaikyti žarnyno peristaltiką, reguliarų tuštinimąsi, išvengti vidurių užkietėjimo, suteikia didesnį sotumo pojūtį, lėtina krakmolo skaidymą ir gliukozės pasisavinimą bei skatina cholesterolio šalinimą su išmatomis.

Storojoje žarnoje gyvenantys mikroorganizmai fermentuoja su maistu gaunamas skaidulas, o šio proceso metu išsiskiria ypatingos medžiagos vadinamos trumpos grandinės riebalų rūgštimis, kurios ne tik skatina žarnyno ląstelių atsinaujinimą, bet yra siejamos su visos sveikatos palaikymu.

Svarbu Prisiminti

Svarbu prisiminti, jog ilgalaikėje perspektyvoje dauguma žmonių dietų pagalba numestą svorį greitai susigrąžina, dažnai daugiau nei buvo numesta. Geriausia mityba yra tokia, kuri patenkina jūsų poreikius, kuri jums patinka ir kurios galite laikytis ilgą laiką. Šiuo metu ilgalaikių duomenų patvirtinančių labai mažai angliavandenių turinčių dietų tvarumą, saugumą ir veiksmingumą trūksta. Tačiau turime daugybę tyrimų patvirtinančių daržovėmis, nerafinuotais grūdais, ankštinėmis kultūromis bei vaisiais praturtintos mitybos naudą sveikatai.