Nieko keista, kad lazanija - vienas žymiausių itališkos virtuvės patiekalų. Beje, įdomu, kad terminas lasagna kilo iš graikų kalbos ir reiškia „valgį, dubenį“. Graikai kepimo indus vadino šiuo vardu, o vėliau tokią vartoseną perėmė ir romėnai. O dabar turime lazaniją - skanutėlius makaronų lakštus, kurie pertepami ir kepami su mėsos, sūrio, daržovių bei kitais nuostabiais įdarais.
Ingredientai
- Lazanijos lakštai
- Varškė
- Špinatai
- Brokoliai
- Svogūnai
- Česnakai
- Sviestas
- Miltai
- Pienas
- Fermentinis sūris
- Druska
- Pipirai
- Muskatas
Špinatų įdaro paruošimas
- Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus.
- Susmulkinkite svogūną.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūnus, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės, sudėkite stambiai plėšytus špinatų lapus, uždenkite dangčiu ir leiskite trumpai pasitroškinti. Pabarstykite druska, pipirais ir muskatais.
Brokolių įdaro paruošimas
- Brokolį nuplaukite, nusausinkite ir išskirstykite žiedynėliais. Įmeskite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 5 minutes.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūno gabaliukus. Pabarstykite miltais ir trumpai patroškinkite.
- Į padažą sudėkite brokolius ir pusę tarkuoto sūrio, išmaišykite.
Varškės įdaro paruošimas
- Varškę gerai ištrinkite su tryniu, grietine ir pasūdykite.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus, sudėkite plėšytus špinatus ir troškinkite 5-7 minutes.
Padažo paruošimas
- Puode ištirpinkite sviestą ir į jį įmaišykite miltus. Gerai įmaišykite mediniu šaukštu, kad nebūtų kokių pabirų miltų ar jų sankaupų.
- Sumažinkite karštį iki vidutinio ir įpilkite šiek tiek pieno ir sumaišykite vėl. Ir taip vis pamaišydami po truputį jį supilkite. Tik nepilkite viso iš karto, nes gausis pienas su plaukiojančiais miltų gabaliukais. Jei gumuliukų visgi atsiranda, medinį šaukštą pakeiskite rankiniu plaktuvu.
- Kaitinant padažas vis tirštėja, todėl pamaišykite, kad neimtų svilti.
Lazanijos sluoksnių formavimas
- Kepimo formą ištepkite riebalais.
- Stačiakampę formą aukštais kraštais ištepkite sviestu ir įklokite du ar tris (priklauso nuo formos dydžio) lakštus.
- Kepimo indo dugną padenkite plonu padažo sluoksniu, išdėliokite lazanijos lakštus.
- Ant jų paskleiskite pusę varškės masės, o ant jos - pusę špinatų. Tada vėl - lazanijos lakštai, varškė, špinatai.
- Apibarstykite fermentiniu sūriu ir apšlakstykite padažu. Tada dėkite kitą lakštų sluoksnį, špinatų įdaro, vėl barstykite fermentiniu sūriu ir apšlakstykite padažu. Taip paeiliui sluoksniuokite, kol sudėsite visus lakštus ir įdarą.
- Ant viršaus suberkite likusį sūrį ir supilkite visą padažą.
- Lazanijos lakštai turi būti visiškai padengti padažu. Viršutinis sluoksnis - lakštų ir sūrio.
Kepimas
- Formą sandariai uždenkite folija ir kepkite 170-180 laipsnių orkaitėje 35-40 minučių.
- Patikrinkite, ar lazanijos lakštai suminkštėję, tada foliją nuimkite ir kepkite, kol patiekalo viršus gražiai parus.