Varškės pyragas - tai vienas iš tų tradicinių lietuviškų desertų, kuris džiugina savo švelniu skoniu, minkšta tekstūra ir nostalgišku paprastumu. Šis pyragas nepretenzingai įsilieja į kasdienį gyvenimą: jam nereikia ypatingų kulinarinių įgūdžių ar brangių ingredientų, tačiau rezultatas visada džiugina - tiek šeimos pusryčiams, tiek vakarienei prie arbatos puodelio. „Paprastas“ šio pyrago pavadinime nereiškia nuobodumo - priešingai, tai žada nuostabų skonį be sudėtingumo ir ilgų pasiruošimo darbų.
Kartais norisi kažko saldaus, bet be didelio vargo, be ilgo sąrašo ingredientų ir be miltų. Tokiais atvejais varškės pyragas be miltų tampa tikru išsigelbėjimu. Šis receptas - tikras atradimas visiems, kurie nori valgyti skaniai, bet sąmoningai. Be glitimo, be nereikalingų priedų, be galvos skausmo - tik malonus kepimo procesas ir dar malonesnis rezultatas.
Varškės pyragas paprastas - tai vienas iš tų tradicinių lietuviškų desertų, kuris džiugina savo švelniu skoniu, minkšta tekstūra ir nostalgišku paprastumu. Šis pyragas nepretenzingai įsilieja į kasdienį gyvenimą: jam nereikia ypatingų kulinarinių įgūdžių ar brangių ingredientų, tačiau rezultatas visada džiugina - tiek šeimos pusryčiams, tiek vakarienei prie arbatos puodelio. „Paprastas“ šio pyrago pavadinime nereiškia nuobodumo - priešingai, tai žada nuostabų skonį be sudėtingumo ir ilgų pasiruošimo darbų.
Varškės pyrago be miltų receptas
Jeigu svajoji apie desertą, kuris atrodytų įspūdingai, bet būtų lengvai pagaminamas - varškės pyragas be miltų kaip tik tau. Norint paruošti pyragą, kurio pagrindas švelnus, o skonis - nepamirštamas, pakaks kelių paprastų produktų. Varškės pyragas be miltų neturi ilgo sąrašo reikalavimų - tai vienas iš tų receptų, kur mažai ingredientų, bet daug skonio.
Ingredientai:
- Varškė
- Cukrus
- Druska
- Vanilė
- Krakmolas
Gaminimo eiga:
- Paruošk pagrindą (jei naudoji): Sausainius sutrink iki smulkių trupinių - galima naudoti trintuvą arba susmulkinti maišelyje su kočėlu. Sumaišyk trupinius su ištirpintu sviestu ir išklok gauta mase kepimo formos dugną (apie 20-22 cm skersmens). Lengvai paspausk, kad tvirtai susiformuotų pagrindas.
- Įdaras: Varškę gerai sutrink (jei reikia - pertrink per sietelį arba naudok smulkintuvą, kad būtų kuo glotnesnė). Įmaišyk cukrų, druską, vanilę ir krakmolą.
- Kepimas: Įdėk įdarą ant pagrindo ir švelniai paskirstyk. Kepk iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes. Pyrago vidurys gali dar šiek tiek judėti - taip ir turi būti.
- Aušinimas: Išėmus iš orkaitės, leisk pilnai atvėsti kambario temperatūroje, tuomet dėk į šaldytuvą bent 4-6 valandoms, o geriausia - per naktį.
Patarimai:
- Nenaudokite glotnią varškę.
- Neperplakite įdaro. Kiaušinius įmaišykite tik tiek, kiek reikia - maišykite lėtai ir trumpai.
- Naudokite kambario temperatūros produktus.
- Neskubėkite išimti iš orkaitės. Staigus temperatūros pokytis gali sugadinti visą išvaizdą.
- Jei bijote įtrūkimų - paslėpkite juos!
Paprastas varškės pyragas su uogiene
Varškės pyragas su uogiene - tai vienas populiariausių bei mylimiausių desertų Lietuvoje, puikiai pažįstamas nuo vaikystės. Švelni, kreminė varškės masė dera su trapia, lengva tešla, o ant viršaus ar įdaryje esanti uogienė šiam pyragui suteikia saldumo, rūgštumo ir gaivumo natą. Šis pyragas tinkamas įvairioms progoms: nuo kasdienio kavos puodelio iki iškilmingų švenčių. Jo gaminimo būdai ir ingredientų variacijos - labai įvairios, tačiau šiame straipsnyje rasite patikrintą, klasikinę varškės pyrago su uogiene versiją, kurią nesudėtinga pagaminti kiekvienam, net ir virtuvės naujokui.
Ingredientai:
- Kvietiniai miltai
- Cukrus
- Druska
- Šaltas sviestas
- Kiaušinis
- Varškė
- Vanilinis cukrus arba vanilės ekstraktas
- Kukurūzų krakmolas ar manų kruopos
- Uogienė
Gaminimo eiga:
- Tešlos paruošimas. Į dubenį suberkite kvietinius miltus, 60 g cukraus, žiupsnelį druskos ir sumaišykite. Sudėkite gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir trinkite rankomis, kol gausite birius trupinius. Įplakite 1 kiaušinį. Greitai užminkykite tešlą - svarbu neperminkyti, kad tešla liktų trapi.
- Tešlos vėsinimas. Suformuokite tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30-40 minučių.
- Įdaro ruošimas. Į dubenį sudėkite varškę, 60 g cukraus, 3 kiaušinius, vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą, kukurūzų krakmolą ar manų kruopas. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Jei norisi ypač švelnios tekstūros, galite varškę pertrinti trintuvu ar blenderiu.
- Kepimo formos paruošimas. 24-26 cm skersmens atsegamą kepimo formą plonai patepkite sviestu.
- Pyrago surinkimas. Ant paruoštos tešlos dugno paskleiskite daugiau nei pusę varškės masės. Ant viršaus atsargiai šaukšteliu paskirstykite uogienę (svarbu jos nedėti arti pyrago kraštų, kad kepant neišbėgtų).
- Kepimas. Pyragą dėkite į iki 170°C įkaitintą orkaitę (kaitinimas viršus-apačia, be vėjelio) ir kepkite apie 50-60 minučių, kol paviršius nežymiai pagels, o įdaras sutvirtės.
- Atvėsinimas ir serviravimas. Išimkite pyragą iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite kepimo formoje. Jei bus pjaustomas šiltas, tešla ir įdaras gali suirti.
Patarimai:
- Perkant varškę, rinkitės riebesnę ir standesnę - ūkišką arba trintą, tačiau kuo mažiau priedų.
- Norint, kad varškės įdaras būtų puresnis, galima kiaušinių baltymus atskirai išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti pabaigoje į pagrindinę masę.
- Uogienę naudokite natūralią, kiek įmanoma standesnės, mažiau skystos konsistencijos. Pernelyg skysta uogienė gali per daug sudrėkinti varškės sluoksnį ir tešlą.
- Pyrago kraštai kepant gali pernelyg greitai ruduoti.
Šis varškės pyragas leidžia fantazuoti ir derinti įvairias uogienes bei papildomus ingredientus. Avietinės, agrastų, mėlynių ar slyvų uogienės suteikia skirtingas skonio ir spalvos natas. Patiekti siūlome su plakta grietinėle, vaniliniais ledais ar šviežių uogų puokšte.
Kiti varškės pyrago variantai
Paprastą varškės pyragą galima lengvai pritaikyti pagal kiekvieno poreikius ir mėgstamą skonį. Jeigu norite sodresnio skonio, galite į pyragą įmaišyti šaukštą kakavos miltelių arba gabaliukų juodo šokolado. Vasarą puikiai tiks įdėti šviežių arba šaldytų uogų - mėlynių, aviečių, vyšnių, o jeigu norite solidumo - dėkite riešutų ar aguonų.
Mėgstantys žaismingumą ant viršaus gali paskleisti trupininį, rankomis sutrintą sviestinį miltų - cukraus sluoksnį (streuselį), kuris apkepus traškės. Pyragas nuostabiai skanus tiek ką tik iškeptas, tiek per naktį pabrendęs šaldytuve - tuomet ir skonis sutvirtėja, ir tekstūra tampa dar minkštesnė. Jį galima patiekti vieną, su plakta grietinėle, uogiene ar netgi ledais.
Mažiems vaikams pyragą galima kepti keksiukų formelėse - taip kiekvienas turės savo mažą „varškės keksiuką“, kurį patogu įsidėti ar pasiūlyti pietums darželyje/ mokykloje. Nepamirškite - varškės pyragas paprastas tinka ir pusryčiams, ir vakarienei.
Pikantiškas varškės pyragas su pomidorais ir sūriu
Šis pyragas man ypatingai patinka; tą įrodo ir iškalbingas skaičius - per pastarąjį mėnesį kepiau jį penkis (penkis!) kartus. Šiandien nedaugžodžiausiu, tiesiog - pyragas paprastas, lengvai paruošiamas, LABAI skanus! Varškės įdaras labai sultingas ir purus, kietasis sūris jam suteikia malonaus pikantiškumo, o pomidorus pasistenkite pasirinkti pačius kvapniausius, saldžiausius ir gardžiausius.
Ingredientai:
- Tešla
- Varškė
- Kietasis sūris
- Kiaušiniai
- Grietinėlė
- Druska
- Pipirai
- Muskatas
- Pomidorai
Gaminimo eiga:
- Paruoškite tešlą.
- Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite.
- Dalimis į trupinius supilkite labai šaltą vandenį.
- Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį.
- Išėmę tešlą iš šaldytuvo, įklokite ją į 22 cm skersmens kepimo indą taip, kad užklotų indo dugną ir sieneles.
- Paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Išsukite iki vientisos masės.
- Išimkite tešla išklotą kepimo formą iš šaldytuvo. Ant tešlos išdėliokite pomidorų ketvirčius, odelėmis į apačią.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių.